Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Plc, Scada, Operatör Paneller => Konuyu başlatan: betul - 21 Nisan 2007, 20:18:34

Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: betul - 21 Nisan 2007, 20:18:34
Herkese merhabalar,

Arkadaşlar PLC leri araştırıyorum,
Gerek bu site ve diğer sitelerdeki PLC dökümanlarına baktım.

Gördüğüm kadarıyla endüstriyel otomasyonda PLC lerin önemi baya büyük. PIC lede birçok şey yapılabilmesine rağmen, kolay programlanması nedeniyle ve daha birçok kullanışlı sebeplerden ötürü PLC daha yaygın , daha çok rağbet görüyor gibi.

Otomasyonda PIC in neden fazla kullanılmadığını merak ediyorum. PIC içinde bir programlama arayüzü olsa pekala PLC kadar kullanışlı olabilir. PIC ide PLC ye benzer hale getirebilirler bunun yapılmamasının sebepleri nelerdir ? PLC ve PIC arasındaki farklardan bahseder misiniz ?

Özellikle elektrik/elektronik sektöründe çalışan arkadaşlara sormak istiyorum PLC için daha çok hangi marka tercih ediliyor ?
Ben şuan veya daha sonraki bir zamanda otomasyonda çalışıcak olsam nerden başlamamı önerirsiniz ? Gerek PLC olarak , gerek bilgi olarak neleri öğrenmem gerekir ?
Otomasyonun geleceği var mıdır ? Yada gelecekte yaygın olacağını tahmin ettiğiniz günümüzdede kullanılan yöntemler nelerdir ?

Kısacası Türkiyede otomasyon ne seviyede ve hangi araçlarla yapılıyor ve geleceği nedir ?

Şimdiden teşekkürler.
Başlık: Re: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: teknikelektronikci - 21 Nisan 2007, 22:48:10
merhaba betül
otomasyon bence şimdinin de ve geleceğinde olanakları çok, yanı geleceği olan bir meslek diyebilirim plc ye başlamak için bence  en iyi seçim sıemens  çünkü siemens teknik destek donanım yazılım ve ürün çeşidiyle olsun her yönden bir numara ve her yerde karşına çıkabiliir
otomasyonda pic fazla kullanılmaz çünkü en önemli özelliği pic lojık q +5 volt plc de ise 24 volt ve bu demektirki plc de direk cıkışlara bir valf motor veya girişlere 24 lük sensör kolyca bağlanabilir ayrıca bazı plc ler direk 220 voltuda kontol edebiliyor pıc de ise bunları yapabilmeniz için ayrı birimler kartlar kullanmanız ya da tasarlamanız gerekir
yalnız bence şunu unutmayınızki plc ile pic i aynı kefeye koymak bence doğru olmaz çünkü ikiside farklı kesimlere hıtap ediyor
eğer plc ye sıfırdan başlıyacaksanız ve bu işi çok ciddi seviyede öğrenmek istiorsanız kesinlikle uygulamalı öğrenmenizi tavsiye ederim bizat kendinizin deneyerek tasarlayarak yapmanız gerekir benim söyliyeceklerim bu kadar benimde fazla plc hakında deneyimim yok üstadlar bu konuda daha fazla yard olurlar sanırım döküman ollarak ne gibi döküman lazım siz söyleyin ona göre upload ederiz veya forumu lütfen bır araştırın derim kolay gelsin Teknikelektronıkci
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: cuneytsezmis1 - 21 Nisan 2007, 23:02:34
o kadar çok soru sormuşşun ki hangisinden başlanır.bazılarına cevapları kendin vermişsin zaten
1. plc yi çok kişi tanıyor picleri az kişi
2. picleri sitemizde plc gibi kullananlar da var
3. plc seçimi fiyata veya bazı müşterilerin isteğine göre değişiyor veya programlayıcının tercihine göre(programlama kablolarının fiyatları malum)
4. eğer otomasyon işi yapacaksan öncelikle elektrikte otomatik kumandayı bilmen lazım (plc için bence sadece bu  yeterli)
5. piclerle yapacaksan elektronik bilginin olması lazım(çünkü tüm devre şemalarını sen çizeceksin.matematik çok önemli kesinlikle bilmelisin.
6.otomasyon gelecekte de olacak.
7.Türkiyede de otomasyon hızla ilerliyor ve dünyayı yakından takip ediyor bence.her türlü araçlarla yapılıyor mekanik sistemlerle bile.
8.bi arkadaşım diyordu elektrikçiler 10 senede , elektronikçiler 5 senede kafayı yiyor diye.mikro işlemcilerle veya yazılımlarla uğraşanları sen düşün artık
9. kolay gelsin
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: Analyzer - 21 Nisan 2007, 23:44:02
Selam,

Otomasyonda plc'lerin tercih edilmelerinin başlıca sebebi kolay programlabilir olmasından kaynaklanıyor. Pic'de ise her şey senin insiyatifinde. Ben pic'i sistem programlamaya, plc'yi de win32 için program yazmaya benzetiyorum. Neyse çok dağıtmadan anlatayım.
Mcu'ları plc gibi çalıştırmak elbette mümkün. Ancak birincisi pic serisi, endüstriyel uygulamalar için korunaksız kalıyor. Beslemesinde bir kontaktör, etrafında bir motor varsa yandınız. Sürekli resetlenmeye başla(yabili)r. Bunun yerine yeni nesil bazı endüstriyel mcu'ları kullanabilirsiniz, renesaslar gibi. Bu sorunu aştığınızda daha kritik bir sorun ortaya çıkacak. Genelde plc içerisinde fonksiyonlar hazır bloklar halindedir. Pid isterseniz, pid kutusu ekler ve derhal kullanırsınız. Timer isterseniz hemen ekler kullanırsınız gibi. Ama mcu'da hemen her fonksiyonu mcu'ya implemente etmeniz gerekir.
PLC için eskiden siemens çok tercih edilirdi ancak rakip çoğaldıkça; fiyat, destek ve kalite ön plana çıkmaya başladı. Mesela TR'de bir firma hem çok iyi fiyat veriyor hem destek çok iyi hem de plc leri çok kullanışlı. Yani illa Siemens diye bir şey yok. Zaten hem sahada hem projelerde daima yeni plc ler göreceksiniz.
Otomasyona sıfırdan başlayacaksanız mutlaka ve mutlaka kumanda elektroniğini bilmeniz gerekiyor.
Makina yapıldığı sürece otomasyona her zaman ihtiyaç vardır.
Türkiye'de otomasyon aslında tam olarak yerleşik değil ancak çok önemli adımlar atılıyor, mentaliteler değişiyor. Artık çinli kablosunu ücretsiz verirken diğer plc'ci 100 euroya kabloyu biraz zor satacak :)

Analyzer

Otomasyonun ana ilkesi olan kumanda tekniğini, ilk olarak bilmek gerekiyor.
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: asm_Coder - 22 Nisan 2007, 12:55:02
Pic ler ve benzeri Mcu lar Endustriyel ortamlar icin ek donanima ihtiyac duyarlar. Harmoniklere karsi zayiftirlar. O yuzden Makina otomasyonunda cogunlukla PLC ler kullanilir. Proses otomasyonlarinda ise DCS ler kullanilir.Bu 2 grup uzun suredir kendi sahalarinda tahtta oturuyorlardi. Ancak yeni bir konsept su an pazara cikmis durumda. Hybrid controllorler. Onumuzdeki donemlerde pazarin hakimi hybrid controllorler olacak.
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: betul - 22 Nisan 2007, 20:16:06
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Birde şunu soriym. Siemens PLC ye göre Omron ve mitsubishi nasıl ?
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: teknikelektronikci - 22 Nisan 2007, 20:23:46
omron ve mıtsubishi leri bilmiorum ama tek bildiğim şey markalar arasında bazı komutlar veya ladder diyagram farklılık gösterebiliyormuş ama siz hiç omrona mitsubishi iye bakmayın direk sıemens den girin derim :) kolay gelsin
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: Analyzer - 22 Nisan 2007, 22:08:25
Selam,

İkisi de gayet iyi markalar. Omron zaten otomasyonda dünya devi marka, mitsubishi'nin yarıiletken kısmını anlatmaya gerek yok. Ancak bu plc'lerin dezavantajları fiyatları.
Siz öğrenmek istiyorsanız, Delta PLC'ler var, ana modülleri gayet uygun fiyatlı. Oradan bir tane ana modül alıp başlayabilirsiniz. Kolay gelsin.

Analyzer
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: betul - 23 Nisan 2007, 01:27:35
Alıntı yapılan: "Analyzer"Selam,

İkisi de gayet iyi markalar. Omron zaten otomasyonda dünya devi marka, mitsubishi'nin yarıiletken kısmını anlatmaya gerek yok. Ancak bu plc'lerin dezavantajları fiyatları.

Analyzer

Dezavantajlarından bahseder misin ?
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: cagatay - 06 Mayıs 2007, 09:08:12
Slm TURKİYE'ye gelen makinaların çoğu avrupadan geldiği ve avrupadada genelde siemens tercih edildiği için siemens plc ülkemizde daha yaygın, ancak siemensin ve mitsubishinin ortak çalıştığı bir projede siemens'in adamlarından birinin diğerine Mitsubishi plc için adamlar yapmış be dediğini duydum (projede çalışanlar her iki firmanında Türkiye distirübütörleri)  
Ben siemensin S7-200 cpu sunu bilirim mitsubishinin ise tüm serisini aynı katagoride olan Siemens  S7-200 224XP cpu ile Mitsubishi FX2N(C) cpu arasında bana göre dağlar kadar fark var ve Mitsubishi her türlü önde.
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: fx - 16 Temmuz 2007, 01:15:55
Türkiyede siemens önce ögren gerisi birazcık detay olur...
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: sayginay - 30 Temmuz 2007, 17:11:24
Öğrenme kolaylığı bakımından Siemens en uygun bir marka özellikle S7-200 öğrenilmesi en kolay ve seni otomasyon işine hazırlıyacak olan eni iyi tercih bundan sonra S7-300 ü çok rahat öğrenebilirsin bence amacın S7-300 öğrenmek olmalı bunun için PLC leri hiç bilmiyorsan S7-200 ile başlangıç yapmalısın.PIC i Assembly ile programlayan arkadaşlar PLC de STL dilini seçerler genelde çünkü hemen hemen yakındır birbirine ve bence bu işin uzmanı olmak isitiyorsan STL ile başla çünkü Ladderde yapamadığın uygulamaları STL de yapabilirsin.Siemensin tek dezavantajı pahalı bir sistem olması .Mesela S7-300 ü programlayacağın kablonun fiyatı 350 Euro civarında(PC adapter).S7-200 ün kablosu içinde 100 Euro ödemen gerekecek bunların dışında Güç kaynağı,CPU,Yazılım VS ..de var.Kolay gelsin.
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: Roboelektronik - 31 Ağustos 2007, 16:22:28
Arkadaşlar güzel bilgiler vermişiniz teşekkürler, fakat siemesn plc, diğer plc lere göre daha pahalı, birçoğuna göre hatta, öğrenim kolaylığı açısından öyle diğerlerine göre çok bir avantajı da bulunmamaktadır. Panasonic'in nais plc'si hem siemens den ucuz hem de kullanım kolaylığı bakımından daha kolay,ben daha önce deltayla da çalıştım,siemens' tavsiye etmiyorum. İşletmeler için maliyetler önemlidir. Performans bakımından herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: Vodka - 30 Mayıs 2008, 00:41:14
Piyasada o kadar güzel PLC ler var iken firma ve kişilerin neden siemens konusunda direktiklerini hiçbir zaman anlamamışımdır. Yani 100$ lık çang çonk marka bir çok plc ile siemens in yaptığı işi zaten yapıyor. Kaldı ki siemens kalitesinde olup çok daha fazla fonksiyona, çok daha ucuza ve çok daha fazla approval ı olan ürünler var. IEC 61131-3 formatını destekleyen PLC leri her zaman sevmişimdir. Siemens ten nefret ediyorum :) ps. kişisel yorumdur :)
Başlık: pic-plc
Gönderen: hurkan - 13 Aralık 2008, 12:57:34
pic ile plc yi insanlar tartısmalı ama elektronikten anlayanlar için tartısmaya gerek olmayan bir konu bence.plc yarı elektrik-yarı elektronik bilgisi ile tasarlanır we de otomasyon dısında kullanılmaz.fiyatları da oldukça yuksektir.
plc ile yaptıgın işleri pic ile de yapabilirsin.ben uzun süredir pic ile uğrasıyorum ve işin içine iyice girdiğinizde inanki pic ile yapılmayacak birşey yok.çıkısında 5V war,plc de 24V var diye pic ile yuksek guclu elemanları süremiyormusuk gibi saçmaca fikirlere sahip elektronikçiler de var ne yazıkki ülkemizde.çıkısında 5V olan o minicik eleman ile tüm dünyanın elektriğini kesip açabilirsin halbuki  :)
öğrenme aşamalarına gelince pic tamamen yazılımla tasarlandıgı için biraz daha komplex ama bence aynı zamanda da daha zewklidir.bana sorarsanız elektronik mühendisliğinin temeli pic-8051 vb mikrodenetleyici ailelerinin bilinmesidir.bunun üzerine plc bilinirse ortaya cok daha iyi bir muhendis çıkar.sadece plc bilmekle,elektronik cihazların çalısma yapısını tam kawrayamazsınız.unutmayınki ewinizde çalısan çamaşır makınasından,cep telefonundan,arabanızdaki abs sistemlerine kadar her yerde pic kullanılır.pici öğrenemeyenler,yazılıma kafası basmayanlar pici hep kötüler.ülkemizde neyin kullanıldığı sizi mühendis ya da elektronikçi yapmaz.
pic bilginizle,elinizde olan 50 ytl ile bir ewin bütün elektronik sistemlerini kontrol edebilirsiniz,plc ile bu 500 ytl yi bulabilir.neyin ne kadar önemli oldugu deil,sizin elinizde bulunan minimum elemanla neler yapabildiğinizdir önemli olan...

iyi çalışmalar,
hürkan...
Başlık: tswin 4
Gönderen: mehmetaga - 13 Aralık 2008, 15:11:58
merhaba arkadaslar ben ozbeksitandan yaziyorum, bende bir problem var,bizde simatic plc ve ona bagli sutron panel var, panelde problem var bu paneli pc ye tanitmam lazim bi turlu tanitamiyorum panelin ozellikleri. sutron tp31 E  www.suetron.de
simdiden teşekkürler mehmet avsar
Başlık: plc-pic ve operator panelleri-tswin4
Gönderen: mehmetaga - 20 Ocak 2009, 12:48:30
merhaba betul kardes, ben elektronikchiydim eskiden kalan yani trac dergileri zamanindan, bizde bi alman maina var siemens plc ve sutron operator panelli ile kontrol ediliyo, simdi bu alet bozuldu paneli ve tukiyeyi arastidim yok imkansiz duzetlmek dediler, neden dedim kaynak kodlarinin bulamazmisiz??? ozaman ben diyorumki bukadar otomasyoncu bu kadar picci ve bu kadar pls ci bu isi halledemedi ve ben paneli almanyaya gondermek zoruna kaldim.. chunki bunu almanlar kurmus programlamis. simdi bir soru bu sutron firmasi yapmis sifirdan imal etmis
baska bi firma bunu programlamis, koskoca turkiye daha bunu ufak bi sorununu halledemiyoruz biz otomasyonun neresindeyiz arkadaslar??
ben bu yuzden inat ettim pici ogrenecegim yeni yeni programlamayi ogreniyorum.
once pici ogrenirse insan plc kolay diyorum bizim insanimizda kafasi calisir bi alman kadar olamazmiyiz yani?
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: z - 20 Ocak 2009, 12:54:38
Biz Turkler, o makinanin birak plc kontrol kismini tamamini  uretibilecek kudrete sahibiz.

Yeterince arastirsaydin dogru kisilere ulasabilirdin. Yeterki kesenin agzini ac.


Elin gavuru arizali bir kartin yenisini 3000E ya sattiginda milletin giki cikmaz. Bir  Turk bunu 1000 TL ye yaparim dese 500'e indirmenin pazarligini yapar.

Sorun burda.
Başlık: sutron tp 31 pic ve pls
Gönderen: mehmetaga - 20 Ocak 2009, 13:02:11
z kidemli kardes bana haksizlik ediyorsun...
beni yanlis anldiniz, neden biliyormusunuz? kesenin agzini acinca yani 20 bin dolar masrafi goze alirsam o makinanin butun sistemini yeniden yazacak adamlar var bunu biliyorum. sizin anlamadiginiz.. bu sutron panelin yerine takabilecegm turk mali bi panel varmi ????   yada yerli bi pic entegre varmi???? yada yerli bi plc varmi????? yok ben bunu demek istedim oyle elin gavuru teknoloji satiyo bize
Başlık: Endüstriyel otomasyonda PLC
Gönderen: z - 20 Ocak 2009, 13:09:29
Simdi uzerine iyi dusunulmesi gereken bir sorun var.

Alman  uretim bandini kurmus bu makinadan yapip yapip satmis.

bir panelin arge masrafi icin belki de 40000 Euro harcadi. Ama bir kac makina satisi ardindan bu rakam eridi gitti.

Simdi bu paneli bulamadiniz ve bir Turke (yada Amerikaliya) bunu bana yaparmisin dediniz.

Adam da yaparim 20000 Euro dedi.

Sen de diyorsinki ben zaten makinanin yenisini 20000E ya alabilirim.

Sen de haklisin. Ama tek bir projeden bahsediyorsun. Sana ozel tasarim yapilsin ucuz olsun diyorsun.

Eger makinadan bolca uretip satacaksan  bir kereye mahsus 20000E yu verirsin zaten.

Sorununa care olmasi icin PLC ile proje ureten firmalarla gorus ve keseyi ac.
Başlık: sutron tp 31 pic ve pls
Gönderen: mehmetaga - 21 Ocak 2009, 07:17:42
tamam anldim kardes ben sizi de siz beni anlamadiniz
benim sorunum halloldunasil biliyormusunuz o paneli uretiviye gonderdim bana 3000 euroya patladi sorun yok ben isterdimki bu sorunu turkiyede halledeyim
Başlık: operator paneli
Gönderen: mehmetaga - 15 Şubat 2009, 08:09:10
assalom arkadaslar gene ben,
ben bu operator panellerine kafayi tktim bu almanlar hasta etti beni  kidemli arkadasin dedigi gibi 1000 euroya duzeltip gonderdiler paneli, simdi bir soru burda picleri operator paneli ile programlarini degistirmenin yolu varmi, mesela bi alt programi durdurup gerektiginde devam etirebilirmiyiz? yada delay ms leri degistirebiliriyiz ? veya farkli delay surelerini durdurup baslatabilirmiyiz? bi makinayi picle calistirsak diyorum gida sekrotundeki ..