Picproje Elektronik Sitesi

DİJİTAL & ANALOG ELEKTRONİK => Temel Elektrik/Elektronik => Konuyu başlatan: upayi - 28 Ağustos 2008, 14:03:33

Başlık: baskı devre
Gönderen: upayi - 28 Ağustos 2008, 14:03:33
Arakadaşlar benim bir düşüncem var hepimizin bildigi gibi baskı devre hazırlmak çok zor ve zahmetli.Özellikle evde basanlar için.Önceden perhidrol ve asidi ayarlayıp bir camsil in içine koysak ondan sonra camsil den plakaete sıksak gene asit te eritmeyle aynı sonucu veririmi. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.
Başlık: baskı devre
Gönderen: Klein - 28 Ağustos 2008, 14:38:24
aynı sonucu vermekle birlikte , daha kaliteli bir çıktı almanız muhtemel.

not: tabi "Camsil" den kastınız sadece spreyleme kutusu ise  :D
Başlık: baskı devre
Gönderen: microcozmoz - 28 Ağustos 2008, 14:38:35
Vermez... Reaksiyon olabilmesi için hazırlanmış karışımın içinde olması lazım plaketin.. En azından bugüne kadar böyle yaptım..
Başlık: baskı devre
Gönderen: Klein - 28 Ağustos 2008, 14:42:48
Alıntı yapılan: "microcozmoz"Vermez... Reaksiyon olabilmesi için hazırlanmış karışımın içinde olması lazım plaketin..

yok hocam plaketin  karışım içerisinde olması şart değil. Baskıdevre çıkarırken birşey dikkatinizi çekmiştir. Karışımı dalgalandırıken  plakerin bir kısmı kısa süreli olarak karışım dışında kaldığında , o bölgenin daha çabuk okside oldğunu farketmişsinizdir sanırım. Zaten profesyonel asit indirme spreyleme yöntemi ile yapılır. Böylece dalgalanma esnasında  asidin boyanın altına girmesi bir nebze azaltılır.
Başlık: baskı devre
Gönderen: microcozmoz - 28 Ağustos 2008, 14:46:47
Açıkçası denemedim bu şekilde , demekki denemek lazım...ama ben camsil fısfısı ( nedemekse :) ) yerine akvaryumlarda kullanılan pompa ile bir devir daim sistemi kullanıp plaketin üzerinden akıtmayı tercih ederim..

Tabii dediğim gibi denemek lazım..
Başlık: baskı devre
Gönderen: upayi - 28 Ağustos 2008, 15:42:55
benim camsil den kastım ögrencilr ve evde çalışanlar için.Büyük şehirlerde plaketi dışarıda boş arsa veya arazide eritme şansınız yok sokakta yapmaya kalksanız herkes kıyameti kopartıyor.Ögrenciler evde yaptıklarında ev çok agır şekilde kokuyor.
-Eger bu şekilde eritme yöntemi geliştirebilirsek 2 tane beyaz plastik eldiven birde camsille istedigimiz devcreyi kolayca yapabiliriz.
Böyle bir şey için malzeme seti lazım
Malzemeler
1-)Deney tüpü (yandan ölçekli veyaz büyük şiringalarda çok işe yarar (Her zaman aynı sonucu alabilmek için ölçüyü önceden belirleyebilmemiz lazım)
2-)Camsil  boş sprey
3-)HCI (TUZRUHU
4-)Perhidrol
5-)Maske (Solunum yolları tahrişini minumum seviyeye çekmek için)
6-)Ölçü kartı (Bir tane ölçü kartı hazırlamalınız mesela ileride gene bu yöntemle plaket b asmak istediniz bu ölçü kartına bakıp önceden saglam olan degerler ile aynı degerde karışım hazırlayabilmeniz için)
-Sprey sisteminde hidrojen gazının kabaraıp 1 mt yükseklige çıkma riski ortadan kalkıyor
Başlık: baskı devre
Gönderen: ipek - 29 Ağustos 2008, 02:25:58
ben değilde bir arkadaşım bu yöntemi sineklere sıkılan flit pompası ile denedi ssop28 kılıfta oldukça iyi sonuçlar aldı fakat solüsyon pülvelize olduğu için bir vantilator yanında çalışmanızı öneririm zira havaya yayılımı gözükmüyor fakat solunum yollarını tahriş ediyor balkon veya atölye önü var ise zorun azalıyor kapalı bölgelerde tavsiye etmem .....
Başlık: baskı devre
Gönderen: mihri - 29 Ağustos 2008, 11:25:53
Hımm bi denemek lazım.
Başlık: baskı devre
Gönderen: dhan000 - 10 Eylül 2008, 14:37:46
perhidrol tuz ruhu karışımını yazcının tonerine boya yerine katsak ve yazıcı ile baskı yapar gibi püskürtsek acaba plakete atılan karışım bakırı eritmeye yetermi..tabi bi sorunda tonerin içine perhidrol-tuzruhu karışımı konunca tonere ne olacagı erirmi acaba..
Başlık: baskı devre
Gönderen: sovalye - 10 Eylül 2008, 14:45:21
çalışan  bir yazıcı da denemeni tavsiye etmem
Başlık: baskı devre
Gönderen: tayyar - 10 Eylül 2008, 19:05:36
Toner dedigimiz toz haklinde manyetik yapıda bir çeşit mürekkeptir lazer yazıcı püskürtmez, daha çok serpme işlemine benzer bir iş yapar

Yazıcının toner denilen siyah kısmı içinde döner bir tambur bulunurbu tambur bir çeşit alkali metalden yapılır. Özellik olarakta üzerine ışık düştüğünde yüzeyinde manyetik değişiklikler olur ( ışık gelen kısım pozitif olurken gelmeyen kısım negatif kalır gibi ) tambur üzeri manyetik özelliğe sahip olduktan sonra üzerine toner tozu serpilir. Bu tozda manyetik özelliğe sahip oldugundan zıt kutuplar birbirini çeker ilkesiyle tambura yapışır. daha sonra bu tambur bir kağıdın üzerinden geçirilince tozlar kagıda geçer. ancak bu noktada toz henüz kağıda yapışmamıştır. Yapışması için ısıl işleme tabii tutulması gerekir. Bu yüzdendirki lazer yazıcıdan yada fotokopi makinasından çıkan kagıtlar sıcak olur. ısıtıcısı bozuk bir yazıcıdan çıkan kagıttaki yazıya elinizi sürecek olursanız yazılar dağılır.

Sizin demek istediğiniz sanırsam mürekkep püskürtmeli bir yazıcıda mürekkep kartuşunun içine peridrol tuzruhu karısımını doldurup palakete püskürtmek. Açıkçası bu işlemin başarılı olabiliceğini pek düşünmüyorum.
püskürtmeli yazıcılarda boya kartuşlarında her renk için ayrı püskürtme kafası olur. her kafada boya kanalları vardır. her boya kanalındada birer ısıtıcı bulunur. kanllardaki boya ısıtıcılar vasıtasıyla ısıtılarak genleştirilir ve kafa üzerinden püskürmesi sağlanır. Bu noktada mürekkebin hızlı genleşebilme özelliği vardır. Ayrıca kagıt yazıcıdan cıkana kadar mürekkep etrafa bulaşmayacak kadar kurumalıdır ki peridrol tuzruhu konulursa bu kuruyamaz ayrıca hızlı genleşebileceğini sanmıyorum. Denemenizde kartuşlarınızın kullanımaz hale geleceği kesindir. hatta yazıcıyıda kullanım dışı hale getirebilirsiniz.

Ayrıca püskürtme işleminde çok az bir sıvı çıktığından bakırı eritmeye yetmeyecektir.
Başlık: baskı devre
Gönderen: dhan000 - 10 Eylül 2008, 20:10:53
kusura bakmayın toner diye yazmışım..püskürtmeli yazıcı kartuşu için konuşuyordum..
bu sebebple yazıcı kafasının nasıl bir teknikle çalıştıgınıda ögrenmiş oldum..