Merhaba arkadaşlar matematik öğretmeniyim. Öğrencilerim için bir proje geliştiriyorum. Koordinat düzlemindeki sayılar üzerinde bakır bir kablo koyduğumda (bu kablo bir doğru modeli olacak) x eksenini ve y eksenini kestiği noktaları nasıl ekrana yazdırabilirim?
[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/192/64721691.png[/img] (http://img694.imageshack.us/i/64721691.png/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Resimde biraz anlatmaya başladım. Koordinat düzlemindeki doğru x eksenini ve y eksenini hangi noktalardan kesiyorsa (tam sayılar olacak sadece) o noktalar iki tane ekranda yazacak. Ayrıca o iki nokta hangi bölgedeyse o bölge de üçüncü ekranda yazacak. Bu bölge konusu olmasada olur.
Nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz?
benim onerim soyle olacak
x y ekseninin her iki ucuna +5V verirsiniz ama sirayla
-x = eksi sonsuz = 5V, +x=0V (sol uc 5V sag uc toprak)
bakir elektrigi ilettigi icin y den voltaji adc ile okursunuz
sonra x e verilen kutuplari toprak ve +5V olarak degistirin ve yine okuyun adc voltajini y den okuyun
not y ekseni bosta olmali ki ondan akim gecmesin ve voltaj degismesin
sonra ayni islem y icin yapilir
.....
[IMG]http://img52.imageshack.us/img52/7501/problemta.jpg[/img] (http://img52.imageshack.us/i/problemta.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img52.imageshack.us/i/problemta.jpg/
kanal 1 ADC = 3.75 V
kanal 0 ADC = 5V
Kardeş direnç örneğini pek anlamadım ben ,şimdi ben de merak ettim bu konuyu
Eksenlerle iletkenligi saglayacak bakir iletken iyi bir temas saglamayacagindan olcum yapmak zorlasacak. Bakir tele baski yapmak gerekecek vs vs.
PC icin gorsel bir bilgisayar programi yazsaniz emeginizin karsiligini sorunsuz alirsiniz.
LDR veya kontrast sensörleriye bu iş fevkalade olur kardeş, LDR ya da optik sensörleri eksenlere dizersin, üste çubuk gelen noktalar kapanır ve o noktalar ekranda görünür.
LDR olsun dersen, bir kartona x ve y eksenlerini çizersin, eksenlerdeki her nokta için kartona bir delik açar bu deliklerin altına bir ldr koyarsın, üstten ışığı verirsin deliklerden geçen ışıklar tüm LDR lerin üzerine düşer, üzerine doğru parçası denk gelen LDR lerin üstü kapanmış olur ve karanlık olan LDR leri mikrodenetleyici ile okutur ekranda yazdırırsın kardeşler kardeşi.
Evet çok güzel anlatmışsınız ama ben bu anlattıklarınızdan çok fazla anlamıyorum. Matematik öğretmeni olduğum için ldr veya kontrast nasıl ölçülür bilmiyorum. Anlayabileceğim şekilde nasıl yapacağımı anlatabilir misiniz?
Ya da daha kolay bir yöntemi var mıdır?
Alıntı yapılan: theapeiron - 10 Nisan 2011, 10:01:11
Evet çok güzel anlatmışsınız ama ben bu anlattıklarınızdan çok fazla anlamıyorum. Matematik öğretmeni olduğum için ldr veya kontrast nasıl ölçülür bilmiyorum. Anlayabileceğim şekilde nasıl yapacağımı anlatabilir misiniz?
Ya da daha kolay bir yöntemi var mıdır?
hocam merhaba,
anladığım kadarıyla sizin istediğiniz hem kullanışlı bir şeyler olacak hem sürekliliği olacak hemde hemen hayata geçirilebilir nitelikte olacak..
dolayısıyla arkdaşların bahsettikleri yöntemler çok güzel ama siz bunları öğrencilere anlatacağınız için kullanışlı olmayabilir..
yani aslında sizin bu projeyi gerçeklemeye ihtiyacınız yok sadece öğrencilere gösterebilmeniz yeterli...
onun için benim aklıma şöyle bişeyler geldi:
eğer sınıflarınızda projektör varsa:
bence en mantıklı yol Bunalmis hocamın dediği olur o zaman:
Alıntı Yap
Eksenlerle iletkenligi saglayacak bakir iletken iyi bir temas saglamayacagindan olcum yapmak zorlasacak. Bakir tele baski yapmak gerekecek vs vs.
PC icin gorsel bir bilgisayar programi yazsaniz emeginizin karsiligini sorunsuz alirsiniz.
matlab yada başka bir görsel proğramlama dili biliyorsanız bu tğr çizimleri yaptırmak çok kolay olur diye düşünüyorum...
matlab ı bende bilmiyorum ama ünv. de hocalarımız sürekli çizimler yapardı hatta bunlardan çok daha karmaşık çizimler malumunuz...
x sıfır verdirip y yi bulursunuz birde y sıfır verip x buldunuzmu tamamdır..
hatta küsüratlı sayılarıda malum çok kolay yapabilir eğer isterseniz...
ardından x>0 ve y>0 ise birinci bölge dersiniz.. 2,3, ve 4. bölgeleride böylelikler gösteririsniz...
bu arada sizde öğrencilerinize dersinizi anlatırsınız..
benim tahminim matlab bunları çok kolay yapabilir bence siz matlabdan anlayan bir arkdaşınızı bulun :)
hayırl günler...
Evet bilgisayar programları ile yapabiliyorum fakat bunu mekanik olarak yapmam lazım.
Delikli bir plaket üzerine her koordinat düzlemindeki her tam sayıyı ifade eden köprüler atılır. Ama hiçbir köprü birbirine değmez. Doğru modeli olarak hazırladığınız bakır kablo hangi köprüleri kısa devre ediyorsa ona göre değerler hesaplanır.
Buraya kadar çok basit görünüyor hesaplama ve değerleri gösterme kısmında iş biraz değişiyor. İşin içine programlama giriyor. Pic programlama hakkında ne kadar bilginiz var?
ekran derken ne kasdediyorsunuz anlamadım ama lambalar ile basit birşey yapılabilir
örneğin 10 adet lamba x için ,10 adet lamba y için ..
iletken parçalar eksenlere yerleştirilir ve lambalara bağlanır.x lambaları 12 volt kaynağın bir ucuna ,
y lambaları kaynağın diğer ucuna bağlanır.
doğrunun kısa devre ettiği hattaki lambalar yanar...
bilgisayar ekranı diyorsanız iş programa ve biraz daha karmaşık bir devreye kalır...
Hocam
1-2 liralık basit pencere-Kapı alarmları diye geçen küçük beyaz kutuda satılan alarmlar var
bunlarda o öten Buzzer denen metal kısmı söküp yerine LED denen o küçük lambalardan bağlarsanız x ve Y nin tamsayı olduğu yerlerin hemen altına bunu koyarsanız lambanın hemen üstünede hafif boyalı bir camın üzerine 1 yada 2 gibi değerleri (koordinat sisteminde orası neye karşılık geliyorsa) yazarsanız işiniz görür sanıyorum
*Sadece doğru olarak kullanacağınız çubuğun mıknatıslanan bir malzemeden olması gerekir.
Size sadece tersleme için transistör ve LED gibi basit malzemeler gerekir.Onuda daha bilgili arkadaşlar burada çizebilirler.
DETAYI:
O alarm devresi şöyle çalışır.Büyük olan parçada devresi vardır, küçük olan kısım da ise sadece bir mıknatıs vardır.Mıknatıs büyük kısma yaklaştırılınca susar(kapı yada pencere kapalı durumu) kapı yada pencerenin kanadına yapıştırılan küçük parça kapı açılınca manyetik alan kesileceğinden büyük devrenin içindeki kontaklar diğer duruma geçer ve sistem alarm vermeye başlar.
Eğer bulabilirseniz bu alttaki linkteki ürün biraz daha fazla işinize yarar
http://urun.gittigidiyor.com/OTOMATIK-DOLAP-CEKMECE-LAMBASI-6-ADET_W0QQidZZ29463593
Ayrıca sizin gibi öğrencileri için daha fazla çaba harcayan hocalarla gurur duyuyoruz
Başarılar.
Evet lambalar olabilir. Pic programlama ile ilgili çok bilgim yok ama html php sql gibi dilleri biliyorum. Yani öğrenebilirim. Daha vaktim var aslında. Mayıs 15'e kadar bitirmem gerek.
Merhaba
Hocam ben resmi açamadım.Tekrar yüklemeniz mümkün mü?Teşekkürler.
bilgisayar olması şart mı?
resim açılıyor sanırım bir sorun yok.
Ekrana yazdıramazsam led ampulleri deneyeceğim sanırım.
x ve y eksenlerinde 100 er tane noktacık olsun. ve yeterli olduğunu varsayalım. Fiziksel olarak bunu algılayabilmek için bu noktacıkları taratmamız gerek. karmaşık bir işlem uzun ve pahalı iş.
Noktacıkları algıladık pic programını da yazdık diyelim. sonucu bilgisayara aktarmak gerek.
Ya da noktacıkları 25 tane düşünürsek 5x5 =25 olarak belki tek picle yapılabilir. klavye gibi taranacak. pic18f2550 kullanılabilir. Fazla noktas gerekiyorsa, bunun çıkışlarını ek entegreler ile taratatabiliriz. Birden fazla ekran durumu da windowstan halledilebilir. Program yazılacak.
Proje öğrenciler içinse, bu proje olmadan da anlayabilir. Madem ekran var bi,lgisayar var, bilgisayarda 3 boyutu animasyon yapılabilir. Bence elektronik olarak yapılmasına anlam veremedim. Ekranlarda gösterin işte sorun nedir?
Bilgisayarda görünmesine gerek yok. Hesap makinesinin ekranı gibi ekran da görünecek koordinatlar.
çözünürlük nedir? kaç nokta gerek? maksimum X = 10, Y = 10 olsa işinizi görür mü?
x ekseninde + yönde 10 eksi yönde 10 olmak üzere (y ekseni içinde geçerli) o zaman olabilir. Aslında çok bile.
Şimdi fark ettim. sanıldığı kadar çok nokta gerekmiyor. x ekseninde maks 8 y ekseninde 8 noktacık olsun. 64 tane nokta gerekmiyor. 16 tyane yeterli . pic 16f877A ve 1 adet LCD işinizi görecektir. Buna uygun bir pcb hazırlanır üzerinde 8+8 = 16 noktacık olur. Düz teli bu eksenlerin üzerine bırakırsınız. kesişen noktaları pic algılayıp yazar. olmazsa 3 tane pic koyar 3 ekrana yazarsınız. Noktacıklar, klavye tarama yöntemine benzer şekilde taranır.
Hocam işinize karışmak istemem ama bu proje bana boş iş gibi göründü. Belki de değildir. Bilgisayar neden kullanılmıyor? Amaç öğretmek ise buna gerek yok. Hem size vakit ve para olarak pahalıya patlayacak. Okullara eğitim malzemesi satışı yapan bir firmanın projesine benziyor sanki. O zaman boş iş değildir. Uğraşmaya değer. Avrupa birliği fonlarından ya da tübitak destekli has proje de olabilir.
Öğrenciye bir şey katacaksa boş iş değildir benim için. O sizin görüşünüz. Saygı duyarım.
Eğer işe yarayacaksa yapmak isterim.
Eger elektrik yada elektronik ogretmeni olsaydiniz uzerinde ugrastiginiz proje elektrik-elektronik ogrencileriniz icin fazlasiyla ogretici olurdu.
Fakat, matematik dersi alacak ogrencilere kuracaginiz bu duzenek icin atacaginiz tas, urkuteceginiz kurbagalara degmez.
Hocam X ve Y eksenlerinin kesisim noktası olan "0 " noktasına 12V lut bir pil koyun. X ve Y eksenlerine de seri olarak 1k lık dirençleri bağlayın.
Kullanacagınız dogrunun da orta noktası toprak olursa.. Bakır dogrunun x ve y eksenlerini kestigi noktalardaki geilimi voltmetreyle teker teker olçtugunuzde gordugunuz rakam aradıgınız koordinatlardır.
En basit cozum bu olur bence..