Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Robotik Sistem Tasarımı => Konuyu başlatan: codabas - 16 Nisan 2011, 21:53:15

Başlık: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 16 Nisan 2011, 21:53:15
Her geçen yıl yarışmalara katılım artıyor. Katılım sağlayan kişiler kendilerini geliştiriyorlar ve robotlar her geçen süre daha kaliteli ve profesyonel hale geliyor. ancak organizasyonlar sanki her geçen yıl daha acemice düzenleniyor gibi geliyor bana.
ODTÜ de ilk hayal kırıklığı çizgi izleyen pistini gördüğümde oldu. yarışma günü olmasına rağmen pistin bantları kalkmış, beyaz yollar yamuk, yol toz içinde vs. vs. daha sonra slalom yarışmasında hakem -demek istiyorum ama nedense dilim varmıyor- lerin yarışmacılara bağırması, triatlonda pistin rezalet derecede kötü olması hatta robotların pistin zeminindeki boşluklara takılıp ilerleyememesi ve traitlon kurallarının son gün değiştirilmesi.
İTURO da ise hakem kabusu... ilk kez parkurlar bu kadar iyi idi ama hakemlere laf anlatmak imkansızdı. emeğe çabaya saygı gibi bir problemleri var diye düşünüyorum.
bence hakemlik yapacak herkesin o kategorideki robotu yapıp çalıştırması şart. sorunda buradan kaynaklanıyor zaten. tabii bence... 
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: MrDarK - 17 Nisan 2011, 01:07:48
Düşüncelerine katılıyorum. İtunün çok güzel bir ortamı olmasına rağmen mini sumo kategorisindede bizde aynı benzer şeyleri yaşadık. Gerçekten işi bilenleri getirip yapmalılar bir organizasyonu çok komik saçma sapan şartlarda yarışma yaptık. Emek hırsızlığı oluyor yaptıkları.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: tacettin - 17 Nisan 2011, 07:17:36
    odtü geçen senelere göre çok çok kötü organizasyon yaptı. slalomda hakemin yarışmacıya sesini yükseltmesi tam bir felaketti. üstelik yarışmacıda sonuna kadar haklıydı. ve itiraz dilekçesini verince tekrar yarıştı. dereceye giren mini sumoların 2 tanesini yenmemize rağmen bizde birşey yok. nasıl bir sıralama yaptılar meçhul.
     İtü zordu. ama bu zorluk hakemler eklenince daha bir zor oldu. Emeğe saygı sıfırdı. örneğin labirent yarışmasında (bana göre labirent değil) kimse parkuru bitiremedi.(bu olay onlara göre kural koyma hatası değil yarışma zorluğu) kendini dengeleyen robotta 2 robot 1 dakika dengede durmayı başarabildi diye derce aldı. izmirden bir okul 58 saniye durduğu için kabul edilmedi. emekler boşa gitti.
     beni ürküten ve daha da fecisi milli eğitimin yarışması olacak gibi.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 18 Nisan 2011, 10:57:40
Bu işler için bir komisyon kurulmalı topluluklar üstü. Federasyon gibi birşey yapılması şart. Her üniversite kafasına göre kural oluşturuyor, kategori üretiyor. Bu işlerin standartlaşması lazım. Japonyadaki gibi.. Bu sayede robotik gelişir..
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 18 Nisan 2011, 11:00:20
ODTÜ de çizgi izleyen kategorisinde yarıştık fakat pist o kadar tozlu idi ki 1 sene boyunca emek harcadığım ABD'den yüksek sürtünmeli tekerlek getirttiğim robotlarım kaydılar ve 4. olabildik. Benim robotlarım çok hızlı olamalarına rağmen dereceye giren robotlardan 2 kat daha hızlı olmalarına rağmen pistin azizliğine uğradılar. Dediğiniz gibi organizasyon komiteleri artık doygunluğa eriştiler ve sadece takım elbiselerinin nasıl gözüktüğü ile ilgileniyorlar yarışma süresince...
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 18 Nisan 2011, 12:29:42
Bence en büyük sorun emeğe yapılan saygısızlık.
Üniversiteli arkadaşlarımızı anlamaya çalışıyorum. organizasyon yapmak zor bir iş. ancak...
biz onların 10, 15, 20 yıl sonraki halleriyiz. tecrübelerimizden faydalnmaları lazım aslında. ODTÜ lü gençler fikir alma konusunda çok gururlu davranıyorlar. arada bir kaç genç hariç tabii. ama çoğunluk böyle.
İTÜ de ise daha mütevazı gençler var. iyi dinliyorlar ama değişen hiçbirşey yok maalesef.
önümüzdki sene katılım için şüpheliyim kendi adıma.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 18 Nisan 2011, 15:37:19
hocam bu hakemler her yerde aaynı :D

mebde durum daha vahim robotları anons ediyorlra hiçbişey anlaşılmıyor öle yarışma sırası geçen çok arkadaşım oldu
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 02 Mayıs 2011, 01:52:01
buyrun bir hakem saçmalığı daha...
bu hafta sonu Sakarya Üniversitesi robot yarışmaları gerçekleştirildi. elemeli çizgi izleyen yarışmasında Sakarya EML nin robotu ile bir özel kolejin robotu yarıştı. özel kolejin robotu diğer robottan en az bir saniye yarışmaya erken başladı ve yarışma nefes nefese bitti. ancak yapılan itirazlar kabul görmedi. eğer yarışmada başlamadan önce 5 sn beklenir kuralı varsa bu her robot için geçerlidir. ama Sakarya EML nin itirazları maalesef sonuç vermedi.
yine sumo yarışmalarında da bir sürü saçma uygulamalar oldu.

tekrar ediyorum robot yapmayan hiç kimse hakemlik yapmamalı...
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: optimum - 03 Mayıs 2011, 23:38:49
bende izledim saüroyu sumo yarışmalarında ne gibi saçmalıklar oldu sence?
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 05 Mayıs 2011, 20:14:15
Yinede saüro odtüye göre çok çok iyiydi organizasyon konusunda. Çok ilgili davranıyorlardı yarışmacılara karşı. Sadece çizgi izleyen pistindeki birleşim yerlerinden kaynaklanan hatalar oldu. Fakat elemeli çizgi izleyen pisti müthişti ve çok heyecanlı yarışmalar izledim. 4.ve 5. robotlar bana ait. Odtü de de aynı sıralamadaydım:)
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 07 Mayıs 2011, 00:47:57
kesinlikle katılıyorum. teknik açıdan odtü den daha iyiydiler. ancak hazırlık, görsellik ve profesyonellik açısından çok zayıftı. binaya girdiğinizde yarışma olduğunu bilmeseniz tahmin edemezdiniz.
kısacası ben bu seneki yarışmaları zayıf buldum...
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 09 Mayıs 2011, 08:56:27
edit
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: MrDarK - 09 Mayıs 2011, 10:10:54
Alıntı yapılan: maytere - 09 Mayıs 2011, 08:56:27
Geçtiğimiz hafta sonu Roboçankaya vardı. Çizgi izleyen pistindeki köprü yüzünden robotlarımın hepsi uçtu. Kör topla 3. olabildik. Fakat şunu gördüm ki, robot yapmayan arkadaşlar pist yapınca sıkıntı büyüyor. Üst tarafı düz köprü olur mu yaa? Fiziğe aykırı. Eylemsizlik kuralına aykırı. Birden alçalıyor yol ve robotlar uçuyor. Hızlı robotlara yaşam şansı tanınmamış oluyor. Çizgi izleyende amaç nedir? Hız mı yoksa zor koşullara uyum sağlamak mı?

Bence tek bir kalıp altına sokamazsınız çizgi izleyen pistini, yazılımda her alanda farklı hız belirleyecek şekilde yazılmalı ki gerçek mantığıda böyle olmalı bence. Formula yarışlarında her yerde adam aynı hızda giderse bir virajda robotlarınız gibi takla atar. Yazılımda bazı şeyleri önlem olarak koymak gerekir. Yada parkura göre yazılım yazıcaksın önlem almak gerek. Anlıyorum sizi en hızlısı en serisi olsun istiyorsunuz ama şöylede bir söz var :D

Kontrolsuz guç guç değildir ( Farklı parkurlarda olsa ) :)
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 10 Mayıs 2011, 16:52:53
Hocam köprüye nasıl bir yazılım yapılabilir?  Virajlara geldiği zaman yavaşlaması için zaten bir yazılım koymuştum. Fakat köprüde eğimi algılatmak gerekiyor.  Ayrıca japonların, ispanyolların, meksikalıların pistlerine bakarsanız köprü möprü olmadığını ve pistlerin her yıl aynı olduğunu görürsünüz. Burada amaç en hızlı robotu bulmak olmalı. Zor şartlar için zaten triatlon , slalom gibi kategoriler var.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: z - 10 Mayıs 2011, 17:16:47
Otomobille yüksek hızla seyrederken viraja girmeden hızı düşürüyoruz. Çizgi izleyen robotun da daha viraja gelmeden hızı düşürmesi lazım. Bunun için yolun kenarlarına trafik işaretleri konamıyormu?


Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 10 Mayıs 2011, 18:12:52
her yıl pist değişiyor. bir de marifet gibi "yine değiştirdik" diyorlar. anlamıyorum. köprüye yine bir yere kadar tamam ama kapı olayı nereden çıktı. bence çizgi izleyende hız önemli. eğer zeka ya da yetenek isteyenler varsa bir sürü kategori var. çizgi izleyende hız olsun ki zevkle nefesimizi tutarak yarışmaları izleyelim. inanın bu durum daha keyifli olur.

viraj konusunda da aynı şeyleri düşünüyorum. virajlardan önce uyarı yada çizgi konsa güzel olur gibi geliyor bana. zaten japonlarda her virajdan önce yatay çizgi var diye biliyorum...
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: z - 10 Mayıs 2011, 18:35:43
O zaman bir kamera ile sürekli ileriyi gözleyen bir donanım yapmak lazım. Çizgi izleyen robot çalışmalarında işi bu denli ileriye götürenler varmı?
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: z - 12 Mayıs 2011, 00:50:03
Peki bu cizgi izleyen robot yarismalarinda, yarisdan aylar once pistin daha dogrusu pist uzerindeki yolun fotograflari yariscilara duyuruluyormu?

Yoksa yoldan yaris gunu mu haberdar olunuyor?

Eger cizgi yoldan cok cok once haberdar olunabiliyorsa yol tamamen islemcinin beynine kazinabilir ve yaris esnasinda robot nerede ise gozu kapali gidebilir. Cizgi sensorleri sadece beyindeki yol ile gercek yolu senkronize etmekte kullanilir.

Bu durumda bu yaris 8 bitlerin degil 32 bitlerin yarisina doner.


Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: iyildirim - 12 Mayıs 2011, 01:32:08
Yada Bunalmis'in dediği yöntem için pistin şeklinden önceden haberdar olunamıyorsa da nistepen yavaş geçilen ilk turun sonunda pistin şekli işlemcinin beynine kazınmış olabilir.
Hatta 3 boyutlu şekli..

Sanırım anahtar nokta lastiklerin kayıp kaymadığı. 


Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: VFR - 12 Mayıs 2011, 01:32:49
Evet hocam çoğu yarışmanın pisti internet sitesine konuluyor aylar öncesinden.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: z - 12 Mayıs 2011, 01:39:28
O zaman nerde viraj var nereye yavaslayarak gireyim sorusunun cevabini robot zaten biliyor olacak.

Sadece tek bir sorun var. Robot, gercek piste kondugunda, beynindeki haritada nereye kondumu bilmesi gerekecek. Eger start noktasi da belli bir nokta ise bu durumda robot herseyi biliyor olacaktir.

Bu da cok atik robotlarin yapimina imkan tanir. 

En buyuk sorun, teker patenajlari, savrulma, hiz yada teker acisi olcumunden kaynaklanan ve sapmaya neden olacak hatalarin kumulatif olarak artmasi sonucu gercek yol ile beyindeki yolun cakisik durumdan uzaklasmasi sorunudur.

Bu sorunu da cozen tum kupalari alir bence.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: VFR - 12 Mayıs 2011, 14:06:20
Bunalmis hocam, pistin başlangıcında zaten yola dik bir beyaz çizgi oluyor, robot bunun gerisinden başlıyor bu şekilde bir senkronlama yapılabilir.
Fxdev hocam, pistler genelde şöyle. Her dönüşten önce dik çizgi yok. Bazı yarışmalarda hiç dik çizgi yok, ancak iki yolun kesiştiği yerde bir dik çizgi olmuş oluyor. Diğer yarışmalarda ise pistin belirli yerlerinde dik çizgiler var, her dönüşten önce dik çizgi yok.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 14 Mayıs 2011, 14:00:34
yemişim robot yarışmasını meb de öğrenci öğretmen ölüyodu az kalsın yemekten bu mudur yani?:(
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 14 Mayıs 2011, 14:24:49
en sonunda bu da oldu...... :) komedi değil de nedir?
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: z - 14 Mayıs 2011, 14:40:23
Nasıl yanı, yarışmada bayat yemek mi verdiler?
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 14 Mayıs 2011, 14:49:05
Alıntı yapılan: bunalmis - 14 Mayıs 2011, 14:40:23
Nasıl yanı, yarışmada bayat yemek mi verdiler?
edit.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: tacettin - 14 Mayıs 2011, 15:56:48
bir meb yarışması da sona erdi. akılda kalanlar (bence)
1. Dağıtılan yemekten (Tavuk) zehirlenen öğrenci ve öğretmenler.
2. kuralların delinmesi( Adil karaağaç öğretmen ve öğrencilerinin pistte durması) bizler arızada dışarı çıkıp standımıza gelip tamir edip aynı yoldan geri dönerken, adil karaağaç öğrencileri sahanın içinde koşturmadan rahatça işlerini yürütmesi. Ama 2. gün ne olduysa onları daha az gördük. kural açık öğretmenlerin sahada olmaları diskalifiye sebebiydi. Bu arada bazı hocaları görevliydi. onlarda yaka kart iplerinin yeşil olmasından belli oluyordu. ama siyah ipli bir sürü hoca sahadaydı.
3. kesinlikle meb şunu yapmalı. yarışmayı etaplarını (çizgi-sumo-temalı) hazırlayan okullar kesinlikle o parkurda yarışmamalı. bunu bilir bunu söylerim.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 14 Mayıs 2011, 17:34:55
Ayrıca yarışacak robotların sırası geldiğinde ekrana yansıtılması da sağlanabilirdi. Koca 2 gün boyunca skorboard olarak kullanılan iki ekranda sumo yarışları izletildi. Çoğu kişinin sırası kaynadı ve yarışamadan eve döndü... Fakat organizasyon geçen seneye göre çok daha iyiydi. En azından herkes oturacak masa bulabildi.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: t2 - 14 Mayıs 2011, 17:47:31
Robot yarışması da neymiş?  Oyuncak .

Yarışacak robot yapabiliyorsanız gerçekten işe yarar şeyler de yapabilirsiniz. Yarışmayla verilecek ödülle uğraşmayın.  Geliştireceğiniz ürünler ile bu ödüllerin daha fazlasını kazanabilirsiniz.  Kendinizle yarışırsınız.

Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: LukeSkywalker - 14 Mayıs 2011, 18:05:03
t2 hocam doğru söylüyorsunuz.Gerçekten birşeyler öğrenme fırsatı da yakalıyor insan.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 15 Mayıs 2011, 00:25:40
oyuncak mı? nasıl yani?
madem bu işten bu kadar para kazanılıyor oyuncak demek ne demek?
ayrıca robot işiyle uğraşan çoğu insan para kazanmayı aklından bile geçirmiyordur bence.
gördüğüm en kötü iş teklifi ya da nasihat vs.. neyse artık.......
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 15 Mayıs 2011, 10:58:45
bizim müdür yarışmada aynen şu lafı söyledi

"hocam bu organizasyon öğrenciye hiçbişey katmıyor proje tabanlı beceri yarışamaları daha iyi buradan"

bişeyler diyecektimde neyse.......
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 15 Mayıs 2011, 10:59:39
birisi şu çınarlıya dur desin !!!:D
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: tacettin - 15 Mayıs 2011, 11:08:17
çınarlı eml yi hem çizgi hem de sumo yarışmaları sonuçlarından dolayı kutlarım. En ciddi ekipti bence...
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 16 Mayıs 2011, 22:00:19
çınarlı çok iyi organize olan bir ekip kurmuş kendine. yanılmıyorsam çok da iyi destekleniyorlar. maddi ve manevi.
tebriklerin en büyüğü çınarlı ya.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: MrDarK - 17 Mayıs 2011, 20:01:13
Evet çınarlı tebriği gerçekten hak ediyor. Gelecek yıl  biz onlara dur diyeceğiz :)
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 17 Mayıs 2011, 20:03:07
çınarlının sumosu deliydi nasıi bi mantık var içinde motorlar filan nasıl acaba?
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: keops_4 - 27 Mayıs 2011, 01:23:18
Alıntı yapılan: codabas - 02 Mayıs 2011, 01:52:01
buyrun bir hakem saçmalığı daha...
bu hafta sonu Sakarya Üniversitesi robot yarışmaları gerçekleştirildi. elemeli çizgi izleyen yarışmasında Sakarya EML nin robotu ile bir özel kolejin robotu yarıştı. özel kolejin robotu diğer robottan en az bir saniye yarışmaya erken başladı ve yarışma nefes nefese bitti. ancak yapılan itirazlar kabul görmedi. eğer yarışmada başlamadan önce 5 sn beklenir kuralı varsa bu her robot için geçerlidir. ama Sakarya EML nin itirazları maalesef sonuç vermedi.
yine sumo yarışmalarında da bir sürü saçma uygulamalar oldu.

tekrar ediyorum robot yapmayan hiç kimse hakemlik yapmamalı...

Burada yazılanların tamamına katılıyorum. Kategori ne olursa olsun her robot için müthiş emek harcanıyor. Çoğu kişi malzemesini yurt dışından alıyor. Öğrenci, öğretmen para ve emek harcıyor. Evet işin çok büyük kısmını belki tamamını öğretmen yapıyor olabilir. Ama bu sayede bu işe gönül verenler kendilerini geliştirdi. Yarışmaların ilk yapıldığı tarihteki robotlara bakın bir de bu yıl yapılanlara. Çizgi izleyen de PID nedir kimse bilmezken şimdi yapılan robotların çoğunda kontrol sistemi kullanılmış. Forumda bu sayede bir çok konu açıldı ve arkadaşlar faydalandı. Sumo robot için çaktırmasa da motor sürücü başlığı altında arkadaşlar sorunlarına çareler aradılar. Malesef hakemler artık iş olsun da nasıl olursa olsun mantığındalar. Üniversitelerin yarışmaları için bir şey diyemem ama MEB yarışması için bu yıl kurallar hakkında ön çalışma yapılmıştı sanırım. Eğer biz öğretmenler olarak dilek ve temennilerimizi Erkek Teknik Genel Müdürlüğüne iletirsek tedbir alınır diye düşünüyorum.
Ayrıca forumda da yarışma kuralları hakkında değil ama robotların devreleri ve programları hakkında daha derli toplu bir çalışma olabilir. Bu sayede forumda çok değerli hocalarımızın da fikirlerini belli bir yerde toplamış oluruz. Örneğin Bunalmış hocam burada bir yorum yapmış. Hocamın tüm yazılarını okumaya çalışıyorum. Mosfet hakkında yazdığı kısacık bir yazının bile googleda tarama yapınca ne kadar çok sayıda sitede yayınlandığını görürsünüz. Sumoların elektronik devreleri ve çizgi izleyen robotun PID kontrolu hakkında çok değerli fikirlerini öğrenmek isterim. Sadece Bunalmış hocam değil forumda bu konularda çok tecrübeli ve bildiklerini paylaşmayı seven daha bir çok arkadaş var. Onların da dikkatlerini bu konulara çekmiş oluruz. Bazı arkadaşlar bilgileri paylaşmanın kopyacılığı arttıracağını düşünebilir. Bu da ayrı bir konu onu da tartışmak lazım. 

Alıntı yapılan: t2 - 14 Mayıs 2011, 17:47:31
Robot yarışması da neymiş?  Oyuncak .

Yarışacak robot yapabiliyorsanız gerçekten işe yarar şeyler de yapabilirsiniz. Yarışmayla verilecek ödülle uğraşmayın.  Geliştireceğiniz ürünler ile bu ödüllerin daha fazlasını kazanabilirsiniz.  Kendinizle yarışırsınız.

Burada mesaj yazan arkadaşlar yarışmalar sayesinde öğrendiklerini ve yaşadıklarını yazsalar fikrinizin değişeceğine yüzde yüz eminim. Kaçımız öğrenciyken ilk flaşör devremiz çalıştığında mutlu olmadık. Öğrenciler  burada yapılanların yarısını kavrasa ve uygulasa o öğrenciyi bir teknik eleman olarak elinizden kaçırmak istemezsiniz. Kaçımız öğretmen, işveren veya usta olarak genelde öğrencilerden memnunuz. Ben şahsen proje grubumdaki öğrencilerimin çok şey öğrendiklerini düşünüyorum. Son bir aydır çocuklar robot yetiştiricez diye eve gece 11 den önce gitmediler. İşletmede saat 17 den sonra çocukları tutabiliyor musunuz? Öğretmen olarak söyleyecek olursam ben çok şey öğrendim. Bunların bazılarını da sizin yazılarınızdan. Kaç öğretmen arkadaşım üniversitede mosfet driver gördü veya duydu. Kaç kişi PID ile devre tasarladı ve uyguladı. 
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: shark27 - 27 Mayıs 2011, 09:44:08
hocam dediklerine aynen katılıyorum ancak şuda varki birbirimize rakibiz die bi çok kimse bilgilerini ve uygulamalarını paylaşmaktan kaçınıyor....
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: tekosis - 27 Mayıs 2011, 12:04:32
Alıntı yapılan: keops_4 - 27 Mayıs 2011, 01:23:18
Burada mesaj yazan arkadaşlar yarışmalar sayesinde öğrendiklerini ve yaşadıklarını yazsalar fikrinizin değişeceğine yüzde yüz eminim. Kaçımız öğrenciyken ilk flaşör devremiz çalıştığında mutlu olmadık. Öğrenciler  burada yapılanların yarısını kavrasa ve uygulasa o öğrenciyi bir teknik eleman olarak elinizden kaçırmak istemezsiniz. Kaçımız öğretmen, işveren veya usta olarak genelde öğrencilerden memnunuz. Ben şahsen proje grubumdaki öğrencilerimin çok şey öğrendiklerini düşünüyorum. Son bir aydır çocuklar robot yetiştiricez diye eve gece 11 den önce gitmediler. İşletmede saat 17 den sonra çocukları tutabiliyor musunuz? Öğretmen olarak söyleyecek olursam ben çok şey öğrendim. Bunların bazılarını da sizin yazılarınızdan. Kaç öğretmen arkadaşım üniversitede mosfet driver gördü veya duydu. Kaç kişi PID ile devre tasarladı ve uyguladı.

Arkadaşlar bende bu sene kendi okulumda bir robot kulübü kurdum ve 10. ile 11. öğrencilerinden 5 kişi seçtim. İnanın bana o kadar güzel bir ortam oluştu ki çocuklar arkadaşlarına kıyasla zehir gibi oldular. biz yarışmalar katılmadık. bu sene 5 eklemli bir robot kol yaptık. Öğrenciler işin %80'lik kısmını yaptılar diyebilirim. bir taraftan mutluyum bir taraftan da pişmanım. neden bu kadar geç kaldım kulüp açmada diye.Şuna emin olabilirsiniz ki benim gruptan 5 tane öğrencinş de bütün işletmeler hava da kapar. Bu kadar faydalı oluyor bu kulüpler. İnşallah bundan sonra da devam edeceğim bu çalışmalara ve vaktim kalırsa yarışmalara da katılacağım.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: codabas - 28 Mayıs 2011, 22:22:18
paylaşmak noktasına kesinlikle katılıyorum. zaten robot yarışmalarının amacı bence bilgi değişimi olmalı. sonuçta yarışmayı kazansanız da dünyaları elde etmiyorsunuz. paylaşınca en azından başkalarına faydalı oluyor ve ufuk açıyorsunuz. bir konuyu ne kadar iyi bilirseniz bilin karşınızdaki insandan mutlaka birşeyler daha öğreniyorsunuz.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: keops_4 - 29 Mayıs 2011, 00:30:53
Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün sitesinde bu konuda bir dizin oluşturulmalı hatta ayrı bir web site. japonların yaptığı gibi http://www.mcr.gr.jp (http://www.mcr.gr.jp), http://jiyukobo-oecu.jp/ (http://jiyukobo-oecu.jp/), http://www.ntf.or.jp veya http://www.fsi.co.jp/sumo/ (http://www.fsi.co.jp/sumo/) Bu sitede de http://jiyukobo-oecu.jp/html/files/ (http://jiyukobo-oecu.jp/html/files/) deki gibi sunular olmalı. Sumo yapan arkadaşların  buradaki http://jiyukobo-oecu.jp/html/files/20100626_seo.pdf (http://jiyukobo-oecu.jp/html/files/20100626_seo.pdf) dosyasını incelemelerini tavsiye ederim. Çok güzel bir çalışma. Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen japonların robotunun aynısı. Ayrıca önceki mesajımda Bunalmış hocamız konuya el atsa ne kadar güzel olur demiştim hocam zaten el atmış ama ben gözden kaçırmışım. https://www.picproje.org/index.php/topic,33433.0.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,33433.0.html) burada konuya çok güzel girmiş ama tam da yarışmaların olduğu hafta girmiş. Gözden kaçmış. Ama üzücü tarafı kendisine aktılan olmamış. Hocam da bunu görünce herhalde vaz geçti. Hocamı yalnız bırakmıyalım lütfen.
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: frat - 25 Haziran 2011, 14:47:49
Çınarlı EML gerçekten de mükemmel projeler başarıyor.  Benimde sumo robotum Meb yarışmasında ilk 6'da çınarlının sumosu tarafından elendi..:) Önemli olan bu projelerde erken başlamak tavsiyem eğer derece düşünüyorsanız yazdan ya da en azından Eylülden itibaren projelere başlamanız çünkü artık bu 3 temel kategori de (Çizgi izleyen, sumo, minisumo) derece alabilmek çok çok zor.

Çınarlı bildiğim kadarıyla mebde Sumoda 1. ve 3. , Çizgi de 1 - 2 ve minisumoda 1. lik aldı:)
Başlık: Ynt: Robot Yarışmaları Hakkında...
Gönderen: mechatronics - 18 Ağustos 2011, 17:33:27
bence bugüne kadarki en iyi organizasyonu boğaziçi yapmıştı...