Picproje Elektronik Sitesi

BİLGİSAYAR => Donanım ve Yazılım => Konuyu başlatan: sezgin05 - 31 Mayıs 2004, 15:03:26

Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: sezgin05 - 31 Mayıs 2004, 15:03:26
CPU'ların L1,L2 veL3 cacheleri hakkında bilgisi olan arkadaşları benim gibi yarım yamalak bilenleri aydınlatmaya davet ediyorum.Ayrıca işlemci üretimindeki 0.13 mikron veya 90nm gibi değerlerin anlamları,High Treading,Presscot kelimeleri hakkında bilgi verebilirlermi?
    Bazı işlemcilerin L2 cache'leri yüksek (1 Mb.) olduğu halde aynı hızda 512 Kb.cache olanı neden pahalı?
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: z - 31 Mayıs 2004, 15:35:59
Sorularindan sadece mikronla tabir edilen kismi cevaplayabilirim.

Mos tekniginde kanal genisligi kuculurse  kapasitelerde kuculmekte ve daha yuksek frekanslara cikma imkani dogmakta.

Kanal genisligi kuculunce  hem frekans artirabilmekte hemde entegre boyutlari dusmektedir.

Bir diger soru icinde emin olmamakla birlikte yorum yapacagim.

Eger iki ramdan biri digerinden daha yuksek kapasaitede buna karsilik dusuk kapasiteli olani daha pahali ise muktemel dusuk kapasiteli olani daha yuksek hizda calisiyordur.

Bilindigi gibi hizli bir islemcinin dusuk hizli rami kullanabilmesi, islemcinin bu rama yavas erismesiyle mumkun oluyor bunun icin de
rama erisimde wait state'lerden yararlaniyor.

-------------

Sorunda ramlarin ayni hizda oldugunu belirtmissin gormedim bu durumda yukaridaki aciklama sadece wait state icin aciklama oldu.
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: ASPExpert - 31 Mayıs 2004, 16:49:22
ilk olarak LX cache lerin nedeninden bahsedeyim. LX lerin hepsi CPU nun BUS yönetiminde kararlı kalmasını sağlayan bir grup "bekleme merkezi " şeklinde basitçe açıklanmaktadır. birtakım komutlar çalışırken gönderilen diğer komutların cpu'nun yanıtsız kalması "mission critical" ortamlarda  (ki bu ofis bilgisayarlarınızda olabilir) intelin başına bela olmuştur. L1(primary cache) bu veriyolunun tamını yönetir. Fakat her işlemcide mutlaka vardır. L2 (Secondary Cache) ise genelde (AMD nin MP serisi haric) son 16 biti yönetir ki buda l1 üzerinde yükü dengeler. L3 üse yanlış hatırlamıyorsam XEON ITANYUM vs gibi 64 bitliklerde geri kalan 32 biti yönetiyordu ama emin değilim .

sevgili bunalmıs mikron olayını anlattı. teşekkür :)

High Thread derken sanırım Hyper Thread demek istedin buda işlemcinin 3Ghz ilek 2.7 Ghz olarak satılıp daha fazla performans göstermesi temeline dayanan bir aldatmacanın dile gelmiş halidir. Bir işlemcinin 2 işlemci gücünde çalışması diye birşey yoktur.

Threading denilen işlem CPU  ya aynı anda iş gönderip birini yaparken durup diğerini yapması sonra bunun durup ilk gelene devam etmesi dir. Bilinen tüm işlemciler "düzgün kodlandığında" bu işlemi rahat rrahat yaparlar. Fakat intel bunu çok daha süslü bir şekilde ortaya attı. Aslını isterseniz bunu bilen insanlar bile buna kapıldı..  

Prescott ise intelin yine teknolojiyi abarttığı noktalardan biridir. 0.09mikron, 800mhz bus  soket T ve 3.2 Ghz den sonraki işlemcilerine verdiği bir addır. 6 7 ay içinde ev bilgisayarlarında görebileriz.

Bu konudaki makale ise;

Alıntı YapIntel Prescott Processor Summary
By : Cheang Wai Keong
Edited by : Hock Lai, Melvin Tong
Date : 8th March 2003





Intel Prescott Processor Summary

Features

0.09 micron process
81mm² die
800MHz FSB
16k L1 cache
1MB L2 cache
Advanced Hyper-Threading Technology
Prescott New Instructions (PNI) support
Expected ≥3.2GHz (scaleable up to 5GHz)
Support for LaGrande security technology (may not be enabled)
Availability: Q4 03
Summary
Prescott, the next generation Intel processor will hit the streets in the 4th quarter of 2003. The Prescott processor is the code name for a new generation of IA-32 processors. It is expected to debut at 3.2GHz and will eventually scale up into the 5GHz region. The timing of its release will coincide with AMD's Hammer processor brings Prescott into direct competition with it.

Although based on the NetBurst architecture similar to its Pentium 4 predecessors, Prescott nevertheless features a slew of enhancements to its micro-architecture with improved Hyper-Threading Technology, advanced power management, 13 new instructions and larger caches.

Intel is fabricating the Prescott on huge 300mm wafers with its cutting edge 90-nanometer (90nm) strained silicon process. The 90nm process enables Intel to pack in more cache into Prescott. Prescott doubles current Pentium 4 cache figures with 16K of L1 and a whopping 1MB of L2 (as a comparison, the current L2 record holder for is AMD's Barton core with only 512K of L2). In order to fit such a large amount of cache into the core, Intel added a 7th copper layer paving the way for >100M transistor counts. The 90nm process also includes certain features which allows for higher clock frequencies and lower voltages in the neighborhood of 1.2V. The larger cache will aid the processor in pre-fetching and storing data close to it for faster processing.


Intel Desktop Processor Roadmap

In true Intel fashion, Prescott features 13 new instructions added to improve application areas such as in multimedia and gaming. Dubbed the Prescott New Instructions (PNI), the additions will speed up FP to integer conversions, complex arithmetic, video encoding, enable SIMD FP operations in AOS format and thread synchronization. The new technology is compatible with existing software written for Intel architecture microprocessors and existing software should continue to run correctly, without modification, on microprocessors that incorporate PNI. Of course, Prescott will include MMX, SSE and SSE2 extensions as well. More information on PNI is available here.

After its initial release in Northwood, an improved Hyper-Threading Technology is now a mainstay on Prescott's feature list. HT will definitely benefit from the larger caches as well as the new thread synchronization instructions. After its HT lackluster introduction in Northwood, Intel is probably banking on Prescott to show HT's true potential. Perhaps by then, more applications will be optimized to take advantage of this technology.

Prescott also includes support for Intel's LaGrande initiative which calls for protected execution, memory and storage. It is believed that LaGrande and Microsoft's Palladium technology will work together to increase the level of computing security. LaGrande would be implemented through processor extensions and it is left to be seen if the initial offering of Prescott will have it enabled.

In line with Intel's 865 (Springdale) and 875P (Canterwood) family of chipsets, Prescott is expected to debut on 800 MHz FSB with DualDDR333 and DualDDR400 support. Prescott platforms are expected to pack a punch in term of peformance. Following this, Intel is expected to unveil its Tejas processor, the successor to Prescott in 2004.



Saygılar, Sevgiler...
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: sezgin05 - 31 Mayıs 2004, 21:01:36
Sanal alemde şöyle bir dolaşsak Athlon işelmciyi her açıdan İntel işlemciden üstün bulan insanlarla dolu...
   Siz ustalar bu konuda ne düşünürler merak ettim doğrusu..?
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: axanc - 31 Mayıs 2004, 21:16:03
hp'nin Athlon ve Linux'a destek vermesinin bir nedeni olmalı tabii ki...  8)
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: byka - 31 Mayıs 2004, 21:20:45
bunu bende ogrenek istiyorum amd mi intelmi ...ise neden?
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: axanc - 31 Mayıs 2004, 22:05:32
komut setleri açısından intel'in uzun bir geçmişten gelen bir tecrübesi var tabii ki, ancak bu x86 konusu intel için aynı zamanda biraz bağlı kalması gereken konulara neden oluyor.. ve hala yeni TCP protokolleri kullanıma girmediği için genel kullanımda hangisinin geleceğinin daha parlak olacağı tam bir açıklık kazanmadı... öte yandan windows'un kaynak kodlarına olan güvensizlik büyük şirketler ve devletler başta olmak üzere herkesi Linux'a itiyor, sonucunda Linux'u en çok destekleyen Athlon burada bir adım önde görünüyor, acaba sonuç ne olacak... benim bakış açımdan konu böyle görünüyor, sizinkinden?
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: Erkan Gench - 31 Mayıs 2004, 23:35:04
verileri RAM'den okuyarak işlemek yavaş bi işlemdir çünkü işlemcinin iç hızıyla RAM ile haberleşme hızı aynı değildir. son zamanlarda kullanılan cache bellekler L1 cache işlemciyle aynı, L2 cache işlemcinin yarısı gibi hızlarlarla çalışıyor ve işlemcinin içinde yeralıyor.

cache belleğe işlemcinin en son işlediği kodlara göre daha sonra işlenecek kodlar karmaşık algoritmalarla tahmin edilerek alınır. eğer tahmin doğru ise kodlar RAM'den okunmak yerine cache den alınır ve normalden çok daha hızlı işlenir. bu teknoloji sadece işlemcilerde değil harddisk vs.'de de  kullanılıyor.

cache'in yeri ve hızları teknoloji ile değişiyor.

bu konuda sevdiğim hocam Nurettin Topaloğlu'nun 'mikroişlemciler ve assembly dili' kitabına bakabilirsiniz.

athlon ile intele gelince örneğin athlon 2000+ ile intelin 2Ghz lik işlemcileri 2000+ 2Ghzden çok daha düşük saat hızında çalışmasına rağmen. aynı performansı veriyor. dergilerde yapılan testler böyle. ben yapmadım ama bunu deneyen arkadaşlar gerçekten böyle olduğunu söylüyor.

işin ilginci bu işlemciler arasında bariz fiyat farkı var. intel adını kullanarak aynı performansı veren işlemciyi athlondan çok daha pahalı fiyata satıyor ve peynir ekmek gibi de satılıyor.

tabi birde intelin tekel konumunda olması ve ben dahil bir grup insanın ne olursa olsun tekele karşı tekel olmayanları desteklemeside var :).

yanlız son zamanlarda çıkan teknolojileri takip edemediğim için yukarıdaki saat hızı/fiyat meselesi şimdi geçerli olmayabilir.
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: sezgin05 - 31 Mayıs 2004, 23:54:30
Bir rivayete görede Athlon işlemciler çok ısınıyormuş ..doğrumu?
   Isı demişken  İntelin işlemcilerinin soğutucu temas alanları neden 1cm*1cm gibi küçük bir alanda tutulmuş olabilir.Halbuki işlemcinin tepesi komple soğutma alanı olarak bırakılabilir.Gerçi son çıkan 1Mb.L2 Cache işlemcileri dediğim şekilde yapmışlar ama daha öncekileri acaba neden düşünmemişlerdir sizce?
    Ayrıca bir PCde örneğin P4 2.8 GHz. 1Mb.L2 Cache 533 Mhz..mi       yoksa P4 3.2 GHz.512 Kb.L2 Cache 800 Mhz...mi tercih edersiniz neden?
     Artık çok oldum galiba...ama değerli yorumlarınız çok önemli benim için.
İyi çalışmalar.
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: ASPExpert - 01 Haziran 2004, 08:27:35
Sevgili dostlarım. Yaklaşık 14 yıldır bu meretle içiçeyim. Bundan 4 yıl önce AMD ile tanıştım. Ve ozamandan beridir kullanıyorum, kullandırtıyorum, herkese tavsiye ediyorum.

Dostlar, ilk olarak ısı problemleri yok. O eskidendi. Bunun nedeni isi daha çok akım cekiyordu. Şimdi daha iyi durumda. satede güçlü bir PSU unuz olursa daha zevki saatler yaşarsınız demek istiyorum. Oda ekran kartları yüzünden.

Intel in desteklemediği, NVidia, MS, Epox ve AMD ile beraber geliştirilen 14 grafik komutu sizin grafik ortamdaki uygulamalarına muhteşem destek olmaktadır.

Hatta yakında gelecek olan AMD Hammer (ki muhtemelen ilk müsterilerinden biri olacagım) Nvidia' nın bir Gfx protokolü ile güclendirilmiş olacak ve tüm NVidia ekran kartlarında %30 a kadar daha fazla performans verecek..

AMD iyidir arkadaşlar.. Ve bence en iyisidir...
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: Erkan Gench - 01 Haziran 2004, 14:15:50
cache miktarı belli bir seviyeye kadar büyük hız artışlarına sebep oluyor fakat bi noktadan sonra bu azalmaya başlıyor yani bi noktadan sonra cache miktarını iki kat arttırmanız verimliliği %5-10 arttırabiliyor ancak. cache bellekler çok pahalı olduğundan haddinden fazla cache kullanmak akıllıca bi iş değil.  

ben olsaydım mantık olarak 512K-800Mhz olanı seçerdim fakat genede testlere bakıp karar vermek daha doğru olur.

ben birkaç aydır athlon 2000+ kullanıyorum ısınma diye bir problem kesinlikle yok. işlemciyi overclock ile 2600+ yaptım veriyolu  hızıda 400Mhz cooler master fan aldım ve işlemci ısısı 43 derece. fan normalden yavaş döndüğü için oldukçada sessiz.
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: aster - 01 Haziran 2004, 16:19:58
Soket 939 ve AMD'den incelemeler
http://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=352
Başlık: Hyper-Threading
Gönderen: DumrulBey - 01 Haziran 2004, 18:30:35
Alıntı yapılan: "ASPExpert"High Thread derken sanırım Hyper Thread demek istedin buda işlemcinin 3Ghz ilek 2.7 Ghz olarak satılıp daha fazla performans göstermesi temeline dayanan bir aldatmacanın dile gelmiş halidir. Bir işlemcinin 2 işlemci gücünde çalışması diye birşey yoktur.

Threading denilen işlem CPU ya aynı anda iş gönderip birini yaparken durup diğerini yapması sonra bunun durup ilk gelene devam etmesi dir. Bilinen tüm işlemciler "düzgün kodlandığında" bu işlemi rahat rrahat yaparlar. Fakat intel bunu çok daha süslü bir şekilde ortaya attı. Aslını isterseniz bunu bilen insanlar bile buna kapıldı...
Aldatmaca ve süslü ifadelerine katılıyorum. Ancak galiba HT (Hyper-Threading) konusu anlaşılmamış. Hatta ben bile tam anladığımı iddia edemem. Ama anladığımdan biraz bahsederek bilgi vermeye çalışayım:

Aslında arkadaşımızı anlattığı olay multitasking (çok görevlilik) tanımı olmuş. Halbuki bu yeni teknolojide böyle bir şey söz konusu değil. Benim anladığım kadarıyla yapılan iki işin ortak yanlarını bir çok kere tekrarlamak yerine bir seferde yapıp sonucu kodu işletilen iki yazılıma da göndermeye dayanıyor. Bunu şöyle bir örnek ile güzelleştirebiliriz:

Farzedelim aynı yerden bağlı iki elektronik bileşeni lehimliyorsunuz. Bu işi ayrı ayrı yapmak yerine elemanları lehimlenecek yere sabitleyip bir kere ısıtıp lehimlemek size zaman kazandıracaktır. Sonuçta lehimlenen yer sıcakken lehimi ve lehimleneni tutmaya hazırdır.

Alıntı yapılan: "sezgin05"Sanal alemde şöyle bir dolaşsak Athlon işelmciyi her açıdan İntel işlemciden üstün bulan insanlarla dolu...
Siz ustalar bu konuda ne düşünürler merak ettim doğrusu..?
Sağ olsın arkadaşlar fiyat ve performans farkları ile ilgili yorum yapmışlar. Ben de Barton çekirdek içeren AMD Athlon) XP 2500+ kullanıcısıyım. Neden bunu tercih ettin diye sorarsanız. İlk olarak ucuz olması etkili olduğunu söylerim. Ancak ucuz olsun diye de farklı bir çekirdeğe sahip işlemci alabilirdim de. Yani alırken fiyat/performans karşılaştırması yanında diğer çekirdeklere nazaran üstünlüklerini inceleyerek kanaatimce bilinçli bir seçim yaptım. Sisteme geçen sene Temmuz ayında 102 dolarlık fiyatıyla geçtim. Anakart olarak bu çekirdek ile çok uyumlu AOpen'nın AK79D-Max modelini kullandım. Bir de çift DDR ile Aopen GeForce FX 5200 taktımmı her türlü oyunu geçen bir seneden bu yana sorunsuz oynar hale geldim. Aslında ekran kartı da ucuz ve yavaş olanlardı ama 74 dolarlık fiyatı ile bana en uygunuydu.

Sonuç az bir bütçe ile tatmin edici derecede yüksek performansdı. Ancak! Ne yazık ki herşey donanım ile bitmiyor. İsterse sınırsız önbelleğe yüksek MIPS'li işlemcilere, mekanik olmayan bir diske sahip olun. Gün geliyor performans bir anda yarıya iniyor. Bu söylediğime eminim kimsenin itirazı olmayacak. Yani her zaman kurduğunuz sistemin başlangıç performansı kalıcı olmuyor. Bu da Ghost gibi yedekleme programlarını kullanmaya mecbur ediyor. Aksi taktirde çalışma anı gecikmeleri yanı sıra sistemi yüklemek için bir gününüzü feda ediyorsunuz. Dolayısıyla ister istemez aylık sistem yenileme gereksinimi doğuyor.

Çözümü bence biraz mimari, çoğunluğu da işletim sisteminden (OS) geçiyor. Çünkü bugüne kadar kullandığım sistemler x86 makinelerin yavaş yavaş geliştirilmiş hali. Yani x86'nın huyuda suyuda aynı. Keza OS'lar da HT gibi teknolojilere rağmen yavaş kaldığı, bir yerlerde takıldığı, saçma sapan bir performans kaybı yaşanıyor. Kulağımıza gelen haberlere göre anakartlar yeniden tasarlanıyormuş. Belki çoğunlukla dış dünya ile haberleşme yapılarında değişiklikler yapılıyor ama olumlu bir gelişme yaşandığı inkar edilemez. Bir de bu OS gibi olmaz olmaz yazılımlarda yapılsa sanırım aşırı bir performans kazanılır. Gerçie 64 bit yapıya geçiş çok geç kalınmasına rağmen başlandı. Bence öyle bir şey olmalı ki artık eskiyi desteklemeye bırakıp her şey 64 bit üzerinden yeniden tasarlansa çok iyi olur. Tabii bunun ne kadar büyük ve zor bir devrim olduğu ortada.

Sevgiler, saygılar...
Başlık: Araştırma
Gönderen: DumrulBey - 01 Haziran 2004, 18:43:58
Merhaba,

Ben de iyice öğreneyim diye ufak bir araştırma yaptım. Şu siteleri buldum. Okuyalım bakalım...:)

http://www.penta.com.tr/channels/1.asp?id=409

http://www.hardwaremania.com/reviews/pentium4HT/ht1.shtml

Sevgiler, saygılar...
Başlık: Her konuda Intel PDF belgeleri:
Gönderen: DumrulBey - 01 Haziran 2004, 23:34:26
Merhaba,

Bir de aşağıdaki kaynak var ki aklınıza ne geliyorsa her şeyi bulabiliyorsunuz. Mutlaka bir kenara not edin...

:arrow: Adres: http://www.x86.org/intel.doc/miscspecs.htm

Her konuda Intel PDF belgeleri:
- Application Notes
- Chipset Documentation
- 80186 Documentation
- Intel386 Documentation
- Intel486 Documentation
- Pentium (and Pentium MMX) Documentation
- Pentium Pro (P6) Documentation
- Pentium II Documentation
- MMX Specifications
- Miscellaneous Specification
- Tools Interface Stardards
- Related Documentation Links

Sevgiler, saygılar...
Başlık: Hyper-Threading Nasıl Çalışır?
Gönderen: DumrulBey - 01 Haziran 2004, 23:43:40
Hyper-Threading Nasıl Çalışır?
Intel Netburst mimarisine sahip işlemciler tek komut zincirinde optimum performansı vermek üzere tasarlanmalarına rağmen, bir saat çevriminde sadece kaynaklarının %35 kadarını kullanmaktadır. Hyper-threading teknolojisi ise tek işlemci çekirdeği üzerinde çoklu komut zinciri işleme yeteneği ile işlemci kaynaklaırnı daha efektif kullanarak genel performansı arttırmak için geliştirilmiştir.

İşlemci cache belleğinini arttırılması işlemi daha fazla transistor kullanılması ve işlemci çekirdek yüzeyinin daha geniş yüzeye sahip olması anlamına gelecektir ki üretim maliyeti artacaktır. Intel Pentium III Xeon işlemciler piyasaya sürüldüğünde hatırlıyorum 512kb?lik cache belleğe sahip Pentium III XEON 550MHz işlemci 1000$, 1MB cache bellekli olan 2000$ ve 2MB cache bellekli olan ise 4000$ idi. Ancak cache belleğin 2 katına çıkması, hakkaten fiyatının 2 katına çıktığı gibi 2 katı performans sağlıyormuydu. Herşey sadece %10-%30 oranında ilave bir performans artışı için katlanabilir değerlerdi.

Multitasking, yani aynı anda birçok uygulamanın çalışabilmesi, uzun süredir var olan bir teknoloji. Peki bu işlem nasıl gerçekleşiyor? Gerçekten komut zincirleri eşzamanlı olarak mı işleniyor? Windows NT/2000/XP işletim sistemlerinde Task Manager uygulamasını açtığımızda farklı komut zincirlerinin eşzamanlı olarak işlendiğini görüyoruz. Her ne kadar bu şekilde görsekte işlin teorisinde işlemcinin bu uygulamalar arasında sürekli anahtarlanması ve bir uygulamadan düzenli olarak diğer uygulamayı işlemeye geçmesi söz konusudur.

Hyper-Threading, ilk olarak XEON MP (Foster MP) işlemciler ile birlikte duyuruldu. Ancak XEON (Prestonia, 512kb L2 cache) bu teknoloji ile daha önce pazara sunuldu.

Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, çift fiziksel işlemcili bir sistemde komut zincirleri farklı fiziksel işlemcilere dağılırken, hyper-threading destekli sistemimizde iki farklı komut zinciri eşzamanlı olarak aynı işlemci üzerinde işlenebilmektedir.

(http://www.penta.com.tr/images/channels/Intel’in-Hyper_03(1).jpg)

Klasik bir simetrik çift işlemcili sistemden farklı olarak HT için fiziksel bir işlemci içinde bazı ünitelerin sayıları ikiye çıkarılarak aynı TraceCache, L1/L2 cache'leri, MicroArchitectural Registerları, ve Execution Uniterini paylaşan iki mantıksal işlemci yaratılması diyebiliriz. Burada asıl amaçlanan bir işlemcinin ham işlem gücünü birden çok görev altında maksimum verim ile kullanabilmek.

Bu iki mantıksal işlemci aynı anda farklı paralel komutları işletebilirler. Ve bu sayede günlük bilgisayar kullanımı sırasında oluşan, virus taraması yaparken aynı an da bir dokumanı PDF'e çevirmek ve belkide aynı an da MP3 file'lar dinlemek gibi senaryolarda ciddi kazançlar sağlanabilir. Ya da büyük miktardaki verilerinizi arşivlerken aynı an da vakit geçirmek amacı ile oyun oynayabilirsiniz. İşte bu tarz senaryolar düşünülerek geliştirilmiş olan HT şartlara göre gerçekten %0-40 arasında bir performans artışı sağlayabiliyor. (DumrulBey: Gördüğüm bazı performans grafiklerinde, MP3 çözme ve Photoshop ile resim işlemede (-) eksi performans göze çarpıyor!)

(http://www.hardwaremania.com/reviews/pentium4HT/dual-ht.gif)

HT aslında her zaman kararlı davranamıyor. Eğer hemen yüksek işlemci gücü ihtiyacı olduğunu bildiğiniz Seti@Home ya da United Devices'ın kanser araştırma projelerinden birini çalıştırıp, sistemi TaskManager'dan takip ederseniz sadece bir mantıksal işlemcinin full çalıştığının ve işlemci kullanımının tam %50'de sabit kaldığını görüyorsunuz. Ancak aynı an da başka bir program ya da aynı programdan bir tane daha çalıştırdığınızda diğer mantıksal işlemcide full çalışıyor ve işlemci kullanımı %100'e ulaşıyor. Bu gibi sorunları aşmanın şimdilik bir yolu yok. Zamanla uygulama geliştiriciler Multi-Thread çalışabilen uygulamalarını HT'yi düşünerek geliştirirlerse o zaman HT'den tam manası ile faydalanılabilir.

İdeal HT performansı için bir uygulama Integer(tamsayı) ağırlıklı iken aynı an da çalışan diğer uygulamanın Floatingpoint(kayarnokta) ağırlıklı olması gerekiyor. Eğer bu ideal şart sağlanırsa HT ile %30-70 arası performans faydası sağlanabilir. Ancak aynı anda iki tamsayı ya da iki kayarnokta ağırlıklı program işletilmeye çalışırsa HT faydalı olamayacaktır.

Derlenmiş yazıdır, kaynaklar:
http://www.penta.com.tr/channels/1.asp?id=409
http://www.hardwaremania.com/reviews/pentium4HT/ht1.shtml

Alıntı yapılan: "Ekşi sözlüten exception"Tek bir işlemciyi represent etmek için yeterli olacak kadar circurity'yi kopyalayıp execution unitleri ortak kullanarak, sanal işlemciden biri herhani bir pipeline aşamasında stall olup bişeyin gerçekleşmesinin bekliyorken boş cycle'ı diğer sanal işlemcinin hizmetine sunan, böylelikle işlemcide overall olarak tüm altbirimlerin maksimum düzeyde meşgul edilmesini amaçlayan teknoloji.
Anladığım kadarıyla HT, karşılaştırılan sistemlere göre hiç bir zaman çift işlemcili bir sistem ile boy ölçüşemezken tek işlemcili bir sistemde şartlar uygunsa (donanım ve yazılım desteği ile uygun program kodu varsa) bir miktar hız artışı görülmekte. Bazen kötü sonuçlar bile alındığı da olmuş. Öğrendiğim kadarıyla Intel, HT için yaklaşık 10 senedir çalışıyormuş. Galiba daha çok çalışması gerekecek! Zira lanse edildiği gibi öyle çok şeyler vaadettiği söylenemez. Ancak boş kalan işlemci kaynaklarının değerlendirilebilmesi bence taktir edilecek bir şey...

Sevgiler, saygılar...
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: ahmoli - 28 Haziran 2004, 15:25:35
valla abi beni bu konuda çok fazla aydınlattınız ben çok sağolun  :idea:
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: sezgin05 - 29 Haziran 2004, 13:39:55
Arkadaşlar okula yeni gelen bilgisayar anakartlarını incelerken PCI slota takılmış bir kart gördüm.Dış ortamla bağlantısı olmayan bu kartın ne işe yaradığını merak ediyorum.Üzerindeki chipleri inceleme fırsatı bulamadım.Henüz çalıştırmadım da.Fakat aklıma takıldı. Sizce ne olabilir.
Başlık: L1-L2-L3 cache hakkında bilgi
Gönderen: sezgin05 - 17 Ağustos 2004, 15:24:37
Galiba yukarıda bahsettiğim kart hakkında kimsenin bilgisi yok yada çok basit bir konu olduğu için kimse cevap yazmadı.Neyse ben araştırarak ne işe yaradığını buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum
Bu kartın adı HARDDISK SHERRIF, görevi açılışta harddiskin bootunu kaydediyor ve bir sonraki açılışta  kaydettiği bootu tekrar yüklüyor.Yani Deepfreeze programının yaptığı işi donanımsal olarak yapıyor. Daha çok internet cafe veya öğrenci bilgisayarlarında sistemi korumak için kullanlıyor.