Picproje Elektronik Sitesi

DİJİTAL & ANALOG ELEKTRONİK => Şemalar & Diğer Elk-Elnk.Projeler => Konuyu başlatan: salim ALTIN - 28 Haziran 2004, 19:15:27

Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 28 Haziran 2004, 19:15:27
Merhaba.

Arkadaşlar elimde pic16c73 ile yapılmış kare dalga çıkış verecek şekilde çalışan, rs232 optik izalasyonu olan, 12volt akü girişi bulunan , aküyü elektrik olduğunda ,aynı zamanda çıkış trafosu olarak kullandığı trafo vasıtasıyla ama pwm olarak akü seviyesine bakarak şarj eden, Aynı zamanda AVR otamatik voltaj regülasyonu yapan,sesli ikaz için buzer i bile bulunan bir ups var.
Ne olacak yani demeyin açık şeması bile var. :D
Bununla çok hızlı program geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Ben 16f73 e mahkummuyuz araştırmadım. yani pin to pin eşdeğeri olursa kapasitesi uygun o zaman avantaj olabilir belki. hafıza ve debuger e bağlanma açısından. Bu cihazdan bir kaç tane var. bunlardan faydalanıp denemeler yapmak veya kendi kullandığımız programlarda pcb çizimini yapabiliriz.
Bu konuda vakit ayırıp projeye katılmak isteyen varmı.?
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 08:45:57
entegrenin bacaklarına gelen bilgiler.
1- MCLR            
2- AVR-DCC    A0        Voltaj seviyesi için analog
3- BAT            A1         iç besleme için analog
4- 0/p F/B       A2         çıkış sinyali için geri besleme.
5- Line J/P       A3         çıkış voltajı için analog değer.
6- Shon          RA4 - output  sistemi on - off yapmak için kontrol voltajı izni
7- Load           A4         Akım miktarı okuma, yük tesbiti.
8- Vss
9- Osc1
10- Osc2
11- OVRLD                  Kısa devre koruma. Sürücüler kısa devre olmasın.
12- BATMG-                 Akü eksi ucu.
13- Özel kullanım için 1 ve 0 olarak seçimli.
14- BVL  (stl)          Output  haberleşme ile ilgili optik izoleli çıkış.
15- Özel kullanım için  1 ve 0 olarak seçimli.
16- Batarya şarj için pvm çıkışı
17- Ext-shon           uzaktan on-off için optik izoleli giriş
18- Backup1           output dış ortam ile haberleşme için optik izoleli çıkış
19- vss1
20- Vdd
21- Zro-crs             Sıfır geçiş bilgisi girişi.
22- Res- rly            Role sürüyor. Role çıkış voltajına izin veriyor.
23- AVR-RLY           otomatik voltaj regülatörü için bobin ucu seçiyor
24- Buzer                Sesli uyarı.
25- AC-LED             Ledli uyarı. şebeke var uyarı ledi.
26- DRV2                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
27- DRV1                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
28- Özel kullanım için 0 veya 1 seçiliyor.

arkadaşlar 16c73 entegresi ayaklarına gelen bilgiler bunlar. Bu soket bilgileri kullanıp adaptör kart yapılarak istenilen pic te kullanılabilir. Geliştirme için ne lazımsa. Çıkış olarakta kare dalga değilde pwm olarak sinyal üretirsek sinüs çıkış oluşturabiliriz.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: microprofessor - 29 Haziran 2004, 09:31:10
Arkadaş, tamam UPS yapalım. Bunun yapan arkadaşa ne faydası olacak? hibe şeklinde mi olsun. Hayır kurumuna mı yapılacak? böyle bir kodu yazan arkadaş (ben yazabilirim) 5000$dan aşağı vermem. Bu işin piyasası budur. altın yumurtlayan tavuk öyle ucuza satılmaz. hediye de edilmez.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: mmengi - 29 Haziran 2004, 11:38:38
salim usta bu bahsi geçen ups in gücü ne kadar acaba çünkü 600VA lik ups ler 30-40$ satılıyor bunu biz yapmaya kalksak ne kadara malolacak düşünmek lazım.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 11:59:56
Alıntı yapılan: "microprofessor"Arkadaş, tamam UPS yapalım. Bunun yapan arkadaşa ne faydası olacak? hibe şeklinde mi olsun. Hayır kurumuna mı yapılacak? böyle bir kodu yazan arkadaş (ben yazabilirim) 5000$dan aşağı vermem. Bu işin piyasası budur. altın yumurtlayan tavuk öyle ucuza satılmaz. hediye de edilmez.
Merhaba.
Arkadaşlar insanlar niye önce tereddüt ve önyargı ile yaklaşırlar karşılarındaki insanlara. Bu başlık altındaki yazılarımı bir kere daha okudum ama bana ters gelen bir kısmı yok varsa açıklayın eksiğimi bileyim.Çünki derler ki - eksiğini bilmek kadar büyük erdem yoktur.
Bu şekilde yorum veya bir cevap daha öncede başka konularda aldım. Hatta piyasada da bu tip cevaplar ile karşılaştım. Bu borddada bazı arkadaşların ve piyasada da genel olarak pek çok insanın "kendini kullandırmamak "  ,  " gaza gelmemek " , "ucuza çalışmamak " olarak algılayıp birlikte çalışmaktan kaçındığı veya ayağı yere basmayan rakamlar ile konuştuğu durumlar karşıma çıktı.Bu arkadaşların aslında tam olarak piyasa bilgisinede sahip olduklarını zannetmiyorum.
Şimdi yukarıdaki düşünce tarzını sorgulayalım biraz.:
  1-     Bir mühendis arkadaşın, hemde pic programlayan bir arkadaşın piyasada aylık maaşı bürüt bir milyar 500 milyon liradır ve vergi ile sigorta dahildir bu rakama. Çalışanın elinede bir milyar filan geçer.
  2- 5000$ yaklaşık olarak yedi buçuk milyar yapar ve bu para beş aylık personel gideri kadardır.
  3- Bir milyar maaş ile işe başlatılan programcı elektronik bilmeli ve örneğin ups konusunda en az çalışan bir cihazı olacak kadar bilmelidir.
   4- Böyle bir mühendis bu tip bir projeyi 3 ayda bitirmelidir ki bitirir.( tüm çalışma testleri dahil) proje maliyetindeki yeri 3000$ olur.
   5- Böyle bir projenin bir firmaya maliyeti sıfırdan başlayarak prototipler için harcanan para dahil olmak üzere en az (personel hariç) 3000$ dır.
  6- Böyle bir projenin imalata başlanması için hedef miktar ve hedef maliyet analizi yapıldığında en az 1000 adet başlanır ki bunun maliyeti de bu piyasada  en az 30.000.$  dolardır. Plastik kalıp bedelinin 10 milyar olduğunu düşünülürse.Bakınız endüstriyel elektronikte kutu yapımı konusundaki benim mesajlarım.
  7- Şu anda tanesi 34 dolardan satılmakta olan ups dir ki yukarıda bahsi geçen proje, yukarıda saydığımız 36.000$ otuzaltı bin dolar ile( %27 civarında gümrük+sigorta bedeli )+ navlun bedeli + antrepo bedeli + finansman giderleri + komisyonlar a 16.000 dolar verdiğiniz takdirde 34 dolar fiyat ile bile 588 adet ups satın alınır. daha mantıklı bir rakam ile her bir ups yi 17 dolardan alsanız 1176 adet ups satın alabilirsiniz. Ki ben bunun tayvan fabrika teslimi 11 $ olduğunu biliyorum o zaman 1818 adet ups alabilirsiniz.
 8- İmalat yapmak ile iş bitmez bunun nakliye, garanti vs. kısımları da vardır. 34 dolardan bu malınızı satacak firma ( daha fazlasına satamazsınız alan olmaz.) para kazanmak ister. en az %25 indirimli fiyattan mal vermelisiniz ki satılsın.
  8- Her imalatın bir süreci vardır. bu süreç zarfında harcanan paranında bir maliyeti. Yani ben bu parayı başka bir enstürümanda değerlendirsem para olarak ne kadar kazanırım diye.
 
Benim yanlış ve eksiklerimi düzeltin lütfen. Bu arada genç arkadaşlar öğrenmiş, tecrübe kazanmış olurlar. Eksik ve detayları görmeden düşünen arkadaşlar var ise onlarda düşüncelerini gözden geçirmiş olurlar.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 12:13:18
Merhaba.
Arkadaşlar maddi olarak beklentimiz olan projeleri ne şekilde açtığımızı bu başlık altınada benim mesajlarıma bakarak görebilirsiniz.
Arkadaşlar yukarıda bahsettiğim ups projesinde projeyi bu bordda açmamın sebebi sistemin açık olması, kodların şemaların burada paylaşılması ve okuyacak herkezin ilgisi oranında bilgi sahibi olmasını sağlamak tı. Bu konuda özel mesajlar ile bazı arkadaşlar ile yapmak istediğimiz şeyin ana fikrini paylaşmıştık zaten. Burada bahsettiğim cihazların montajlı plaketlerini bile verebilirim çalışabilecek arkadaşlara ama bunlar sınırsız değil. Ayrıca 5 tane İCD1 bile hazırlamıştım ortak proje çalışması için imkanı olmayanlara diye. atelyeme gelen arkadaşlar bilirler. Ve şimdi diyorum ki bu bordda paylaşılacak olan proje kodları burada yazılmalı aksi takdirde ben kendi imkanlarımla desteklemeyeceğim. Şemasının ve bordun fotosunu bile koyacağız borda ama ah o arkadaş avcılara taşınmasa idi. :D
Yok eleştiri veya "uyanıkça" imalı olarak yaklaşan arkadaşların "paylaşmak " istedikleri şeyleride görmek isteriz...
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 12:17:02
Alıntı yapılan: "mmengi"salim usta bu bahsi geçen ups in gücü ne kadar acaba çünkü 600VA lik ups ler 30-40$ satılıyor bunu biz yapmaya kalksak ne kadara malolacak düşünmek lazım.
Dostum bende 600 VA lık tan bahsediyorum ama, maksat bunu yapıp satmak değil ,yapabilmek, çalışan bir urünü ortaya çıkarabilmek. Bunun bilgisine sahipsen istersen istediğin güçte yaparsın. Önemli olan önce bir ürünü çalışıyor olarak yapabilmek değilmidir.?
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: mmengi - 29 Haziran 2004, 12:39:04
dostum bende nacizane olarak piyasanın içinde olduğumdan bahsettiğin maliyetlere ve sıkıntılara sonuna kadar katılıyorum. Amaç paylaşım ise uğraşılabilir ama buna ayrılacak biraz zaman ve para gerektiği açık. Zaten sorunda bundan sonra başlıyor bu zaman ve parayı bulmak. Hadi ikiside var ama sonuçta karşılığı alınamayacak bir proje. Bu işten kimin karı olacak konu hakkında tecrübesi olmayan arkadaşlar olacak. Bu güzel bir şey olurdu ama bahsettiğim bu potansiyelleri daha akılcı ve karşılığı olabilecek bir projede harcamayı şahsen daha uygun bulurum. Çünkü benim gibi kaynakları kısıtlı olunca harcanacak 1 kuruşun bile hesabını yapmak zorunda oluyorsunuz. :cry:
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 12:58:38
Hocam haklısın ama bu projede imalata yönelik olmayacağı için maddi harcama çok az. Burada alıp satmaktan filan söz etmiyoruz zaten. Benim elimde arıza yaptığı için birikmiş 5 - 10 tane kart var zaten bunları geliştirme aracı olarak kullanırız diye düşünmüştüm. Akü de var. Yanlız trafo konusu sıkıntılı o da bir iki tane var. 8 tanesini başka bir arkadaşa verdim çünki. Ama bunları paylaşacaksak gurup iyi niyetli olmalı. Maddi bir amaca hizmet etmeli yoksa boşa vakit harcamış oluruz diyorsun ya, benim penceremden o konudada güzel şeyler görünüyor ama benim uğraşı alanım değil. ben motor hız kontrolcüyüm. bu arada Sen kuruşmu dedin? ben sinek yağı satıyorum.  lazımmı .? :lol:
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 29 Haziran 2004, 13:09:35
Ya üstad bu kartın aynısını yapmak şart mı? rs232 filan zaten lazım değil. sonuçta eğer kare dalga isteniyorsa pic 3525 işlevine benzer bir işlev yerine getirecek. trafo uşlarını anahtarlamak için röle çektirecek. çıkıştan g. besleme alacak. olay bu.  Yok eğer sinüs lazımsa o zaman bunu yeniden yapmak daha uygun görünüyor. Osiloskaopla mevcut kartı incelemek filan çok uzun iş.
eskiden Aster arkadaşımız skopla picin çıkışlarını okumaktan bahsetmişti. YAni çalışan devre üzerinde picin icra ettiği komutlar ayıklanabiliyormuş? Hatta bir upsin bu şekilde çözüldüğü filan anlatılıyordu galiba " nasıl oluyorsa artık. okuyorsa bir cevap verse de dinlesek.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: z - 29 Haziran 2004, 13:36:02
Bir projenin yazılım ayağı için ne kadar kafa patlattığımızı hepimiz biliyoruz.

Belki de yazılım geliştirennin sarfettiği zamanın kat ve kat fazlasını da tersine mühendislik (reverse engineering)  yapanlar harcıyor ve başarılarını takdir etmemek mümkün değil.

Değişik sitelerde karşıma çıkan yazılardan hatırladıklarımı aşağıda yazıyorum.

1- Program erişim engelli (code protection) içlemcilerin koruma donanımları aldatılabiliyor. Bunun için, besleme, programlama voltajı ile çip sıcaklığıyla vs  oynuyorlar.

2- İşlemcinin çektiği akım, işlemekte olduğu komuttan komuta değişmektedir. Besleme akımı, işlenen komutlara göre modüle olduğundan işlemci içindeki programa bu şekilde ulaşılabilmektedir.

3. İşlemcinin paketi (üst kapağı ) açıldığında, silikon çipe erişilmekte ve mikroskop altında, korumayı sağlayan devreye müdahale edilebilmektedir.

4. Gene işlemcinin paketi açıldığında çipte yeni PN yapıları enjekte edilebilmekte ve çipe yeni elektronik devreler eklenebilmektedir.

5. Bu konulara önem veren IC tasarım firmaları bazı çiplerinde bu tür müdahalelere karşı en üst katmana özel paternler ekleyerek üçüncü şahısların çipte fiziksel değişiklik yapmasına engel olmaya çalışılmaktadırlar.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: ete - 29 Haziran 2004, 13:37:18
Arkadaşlar,

Konuya yararı olur düşüncesi ile daha önce üzerinde çalıştığım bir UPS sistemine ait linki aşağıda veriyorum. Lütfen bir inceleyiniz.

http://www.technology.niagarac.on.ca/people/mcsele/i2k.htm

Mutlaka yararı olacaktır.

Selamlar
ETE
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: sezgin05 - 29 Haziran 2004, 13:53:47
Arkadaşlar yapmışken Ferrit nüve yapalım.PWM için daha uygun olacaktır.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 29 Haziran 2004, 14:01:34
Alıntı yapılan: "bunalmis"İşlemcinin çektiği akım, işlemekte olduğu komuttan komuta değişmektedir. Besleme akımı, işlenen komutlara göre modüle olduğundan işlemci içindeki programa bu şekilde ulaşılabilmektedir.
Vay be ,
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 29 Haziran 2004, 15:51:35
@cozturk senin bu konuyu aştığını sanıyordum, yanıldımmı yoksam ?
bu yazma işine kafası çalışanlardan daha fazla kafası çalışanların
ilk akıllarına gelen iş, bunu nasıl çözerimdir.
sonuç çözülür hocam
alet edavatla ıncığı bile çözülür
sorun varsa illaki çözülür, yeterki siz inat edin
Salim usta devam. Bu iş başka türlü olmaz, ver ayarı sen  :P
Başlık: Grup Çalışması
Gönderen: DumrulBey - 29 Haziran 2004, 15:55:22
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"...Arkadaşlar insanlar niye önce tereddüt ve önyargı ile yaklaşırlar karşılarındaki insanlara. Bu başlık altındaki yazılarımı bir kere daha okudum ama bana ters gelen bir kısmı yok varsa açıklayın eksiğimi bileyim.Çünki derler ki - eksiğini bilmek kadar büyük erdem yoktur.
Bu şekilde yorum veya bir cevap daha öncede başka konularda aldım. Hatta piyasada da bu tip cevaplar ile karşılaştım. Bu borddada bazı arkadaşların ve piyasada da genel olarak pek çok insanın "kendini kullandırmamak "  ,  " gaza gelmemek " , "ucuza çalışmamak " olarak algılayıp birlikte çalışmaktan kaçındığı veya ayağı yere basmayan rakamlar ile konuştuğu durumlar karşıma çıktı.Bu arkadaşların aslında tam olarak piyasa bilgisinede sahip olduklarını zannetmiyorum.
Değerli Salim Bey,

Proje girişimlerinizi ve fikirlerinizi taktirle karşılıyorum. Bu çalışmalarda size muvaffakiyetler dilerim. Peki bu projeleri biraz daha iyi temellere oturtmaya ne dersiniz? Yani gerek forum için de, gerekse bir web sitesinde falanca proje grubu adı altında bir çalışma grubu oluşturulması taraftarıyım. Öyleki dışarıdan bu gruba katılım açık, dışarıya da bilgi kapalı olsun. Yoksa malumunuz fikir hırsızları nedeniyle emekler zayi oluyor. İletişimin olabildiğince iyi olduğu ve organizasyon yapısının belirlendiği bir çalışma içine girelim. Amacımız para kazanmanın yanı sıra ülkeden kaçan para ve beyin gücünün Türkiye sınırları içinde kalması olsun. Ne dersiniz böyle bir yapılanmaya?



Sevgiler, saygılar...
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 29 Haziran 2004, 16:07:02
Alıntı yapılan: "aster"cozturk senin bu konuyu aştığını sanıyordum, yanıldımmı yoksam ?
Evet yanılmışsın. duruma göre değişir de diyebiliriz. Eğer sıfırdan program yazmak 10kat daha zor olacak ise neden olmasın?
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 29 Haziran 2004, 16:47:02
İyidir hocam, iyi dir
0 dan program yazmak her zaman iyidir
yoksa benim gibi kopyacı olur çıkarsın
artık zevk vermiyor bende 0 dan yazmayı öğrenmeye başladım
daha zevkli inan bilemezsin
bak takıldım, adam 54 ü eeprom gibi kullanmış,  adc bilem var
nasıl yapmış gel çözelim  :lol:
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 29 Haziran 2004, 17:01:41
ya tamam. bunun zevkıni biliyorum. zaten şimdiye kadar hep bu kısmıyla uğraştık neredeyse. tabi arada ekmek yemek için keyifli olmayan projelerede hayır diyemedik. fakat bazıları da insanı zorluyor hani. Artık eskisi gibi değil analog kısmına bakıp programı yazıvermek daha kolay oluyor. hem bu sayede gerekmeyen özelikleri atabilir, istediğin gibi esnetebilirsin projeyi.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: Erol YILMAZ - 29 Haziran 2004, 18:37:23
Genelerde adini unuttugum yerli iyi bir marka UPS'in icini acma
girisiminde bulundum.  Kontrol kartinda bir suru 3844 ler gorunce
fazla inceleyemedim. Kartta baya bir buyuktu.
Demek istedigim pek az insan iyi ozelliklere sahip bir cihazı inceleme
ve tasarlama sansina sahip olur. Uygulamalarin isimleri degisse de
aslinda tasarimlari birbirine yakin.
Sıfır gecis, Mosfet surme, PWM, Trafo vs. kullanma problemleri hep birbirine benzer. Bu acidan bakildiginda UPS gelistirme iyi bir deneyim olabilir.

@Salim Bey;
Projenin acilarak ilgili kisilerle beraber gelistirilmesi gerektigini dusunuyorum. İmkani olan varsa imalatini yapsin.
imalatin bir suru problemleri oldugundan kolay değildir. Yapacak
olana da engel olmamak lazım gelir.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 22:31:29
Merhaba.
@coztürk benim masamda orjinal bir 3525 li devre vardı görmüşmüydün hatırlamıyorum.ama onun şeması filanda var 350 va olarak. mesele 3525 li yapmak değil pic ile yapmak. Bu bord pic bord u değilmi. :D onun için yani.
Ben birtane kartın malzemesini temizledim. malzeme yerleşimi ve yollarıda tarayıcıdan geçirip hazırlarım yakında. Açık şema ise biraz silik fotokopi olduğu için. şu sıralarda oturup çizmek te hiç işime gelmiyor doğrusu. Vakit kısıtlı çünki. Bu nedenle bazı arkadaşlarla irtibata geçip kartı verip işi ona ihale etmek istedik ama bi kaçmış taaa uzaklara. :D
neyse, hayatta birşey öğrendim arkadaşlar. Bugünde tekrar iki firmada teyit gibi olaylar oldu. İyi niyet ve yardımlaşma herzaman ödüllü olarak geri dönüyor insana. Bir kelimeye karşılık bir cümle sahibi oldum bugün. ve şu an sanal ama en az 3 milyar kazandım. İyi niyet ve yardımlaşmak en az iki kişiliktir ve fedakarlık gerektirir. ama birine FEDA, dierine KAR düşerse hep, bu başka bişey olur.
Bu ups olayında avrupalı biliyor işi. Çinlide biliyor. Bi biz kaldık ortada avanak gibi. Bu projeyi imal etmekten bahseden arkadaşlardan halen imalat yapanlara sözüm yok ama , bu işi karlı ve basit bişey zannedenlere gülerim. 9 dolara akü alıp piyasadan, karlı ups işi nasıl yapılır bilemem yani.
Projeyi gurup olarak yapalım, beleşçiler yararlanamasın fikrine katılamıyorum. Tamam gurup olarak çalışalım bunu istiyorum zaten ama beleşçiler diye tanımladıklarımızda belki birşeyler ögrenirler. Sonra yanlızca kendisini düşünen insanın hali nasıl olur. Yaklaşık 12 yıl önce izmir tire de bir dilenci ölmüştü ve evinden çuvallar dolusu tedavülden kalkmış paralar çıkmıştı. Bu paraları yıllarca daha ederleri varken toplamış ama yememiş paylaşmamış sonrada ölüp gitmişti. Ben elimde kullanmayacağım bu kartları çürütmek istemiyorum. Ama paylaşmayı istemeyenlere de al senin olsun diyemem.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 29 Haziran 2004, 22:40:20
Alıntı yapılan: "Erol"Demek istedigim pek az insan iyi ozelliklere sahip bir cihazı inceleme
ve tasarlama sansina sahip olur. Uygulamalarin isimleri degisse de
aslinda tasarimlari birbirine yakin.
Sıfır gecis, Mosfet surme, PWM, Trafo vs. kullanma problemleri hep birbirine benzer. Bu acidan bakildiginda UPS gelistirme iyi bir deneyim olabilir.

@Salim Bey;
Projenin acilarak ilgili kisilerle beraber gelistirilmesi gerektigini dusunuyorum. İmkani olan varsa imalatini yapsin.
imalatin bir suru problemleri oldugundan kolay değildir. Yapacak
olana da engel olmamak lazım gelir.

Evet dostum sana katılıyorum. Ben bir elektronik devre görünce hemen incelemeye başlarım. Onu yapanla konuşuyor gibi hissederim kendimi. Çünki bildiği şeyleri dökmüştür ortaya. Artık susması veya birşeyleri saklamasıda mümkün değildir. büyük keyif alırım ve çok şeyler öğrenirim...
Projeyi beraber geliştirmek konusunda hadi 16c73 e alternatifler getirmeyle başlayalım. ama sebepleri ile birlikte. Fakat prototip kartının hazır olduğunu unutmadan
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: mmengi - 30 Haziran 2004, 00:39:31
genelde aynı paketlerdeki picler üzerlerinde barındırdıkları özellikler dışında pin to pin uyumlu olmaktadır.16C73 e pin ve özellik olarak en yakın test amaçlı olacağı için flash mcu olarak 16f676 var, piyasada bulmasıda çok kolay.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: hamit - 30 Haziran 2004, 02:28:27
selam arkaslar  bu konuya bende katılmak ıstedım  guzel bır konu aslında ama  ısım dustugu zaman arastırmıstım  4 adet 500watlık helojen ampull ve bır bılgısayar ve vıdeo cıhazı gıbı aletlerı calıçtıracak bır ups yanı enerjı kesılmesı veya sabotaja karsı yarım saatlık bır guvence dusunmustum ama dudagım ucukladıı dıyebılırım adam bırakın 4 helojenı 2 helojenı çalıstıracak ups ıcın 2700$ gıbı fıatlar verdı ılgı alanım olmadıgı ıcın yorum yapamadım ama arıma gıttı acıkcası....

tabııı bu arada akulerı falan fı ata dahıl değil acıkcası mantık bellı ama olmıycak bısey degıl su var kı bu değerı bu arkadaslar oturtmuştur ama fıatı gercekten bumudur bılmıyorumm ısın ıcınde oldugumuz ıcın bana bıraz abartı geldı gıbı bu arada emege saygımız sonsuz ama artık pıyasa elemanları bır değerı kaybettı zannedıyorum

eskıden bır mantık vardı bızım zamanımızda aynı kulvarda kosan kısılerın bır ayrıcalıgı olurdu tabırı caiz se ama kendını tanıtıyorsun ve aldıgın cevap kusura bakmayın polıtakamız bu sunu anlamıyorum polıtaka nedır bana yabancı gelıyor aynı formda calısan sektor ıle normal musterı sektoru aynı olabılırmı.....

amacım tıcaret acısından degıl yalnış anlasılmasın arkadaslar onu anlatmaya calısmıyorum karsıma bole bısey cıktı onu yazdım bu konuda ama artık olaylar bu yonde gelısmeye basladı bundan rahatsızlıgımı belırtmek ıstedım allahtan bole bır bır var herkez bırbırıyle menfattsız olarak bağ kuruyor ben artık korkmaya başladım tamamen avrupa veya amerıkan sıstemıne donuyoruz ....

yanındakı kısıyle selamlasma bu cok arıma gıdıyorr  bılgı kesınlıkle saklanmaz saklanmalalı emek gozardı edılemez karsılıgı madden olcülemez cunkı bılgıyı öreneceksın onun üzerinde emek harcıyacaksın

ama dıger konulardakı gıbı soledım bısey var aslında bu bord da cok kalıtelı degerlı arkadaslarımız var bır suru emek harcıyorlar ve ınanın kı bu bor da bu yuzden gırıyorum ben yazılımcı degılım ama bu arkadasların azmı ve heycanı benı eskı gunlere goturuyor  bızım zamanızda yoktu sımdı okumak bıle bana yetıyor.....

aslında sureklı aranızda olmak ıstıyorum ama malum ış guc vakıt buldugum anda actıgım lınk burası rahatlıyorum cun kı bana heyacan verıyor ....

bu arada bırıkı arkadsla yazısma fırsatı buluyorum tek temennım bu dostlukların yok olmaması bu konuda bord yonetıcısı ve kurucusu arkadaslara cok teşekkür edıyorumm ....

Heralde bıraz kafanızı sısırdım ama kusura bakmayın malum bazen cenemız dusuyor artık.....

Butun arkadaşlara selamlar ve çalışma hayatında başarılar dileğiyle....
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 30 Haziran 2004, 08:44:13
merhaba.
hamit arkadaşın söylediği gibi amerika sistemi fark etmeden oturuyor buradada. Artık bir tane 2 tane cihaz yapacağım hemde ticari olacak güzelde görünecek diyen varsa, zooooorrr arkadaşlar zooorr. Eskidendi o bir tane kutu yaptırabilmek. Bir cihazlık malzemeyi toplayın hangi fiyatı buluyor. Piyasayı bilmeyen arkadaşlara fiyat bazen uygun geliyor. Bir tanıdığım siemensin inverterini piyasası 180 dolar iken 1 milyara satmıştı bir firmaya. 4 yıl önce. Alan adam bir tane nolucak diye düşünmüştür tahminim.
Ups konusunda ise bu bahsettiğimiz yapıyı kurduğumuzda istenirse 24 volt veya 48 volt akü voltaj seviyesinde çalıştırmak mümkün olacaktır. Şimdi hızlı ve yüksek akımlı İGBT ler var dilediğiniz güçte de yapabilirsiniz.
Bu arada tamamen analog entegreler ile yapılmış bir cihazda var bende ama şeması yok. Aster ile coztürk bu konuda tecrübelisiniz anladığım kadarıyla  :D bi çalışalım isterseniz üzerinde.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 30 Haziran 2004, 09:41:32
Üstad bu devreler o kadar iyi değildi. emin ol. Bazı hatırladıklarımı yaziym:
20 x20 civarında kartlar var. karınca yuvası gibi. üzerinde bilmem kaç adet test point var.  haliyle her katı ayrı ayrı okeyledikten sonra kartın testi bitimiş oluyor.  buralarda 555in modulasyon girişini filan kullanarak 10kHz üçgen dalgadan geyt darbelerini elde etmişler. "ticari sır :D " yani bunlarla hiç uğraşmadan Picli cihaz yapacağız. herşey ter temiz. sadece prototip için tü emekler harcanacak. sonrakiler taş gibi çalışacak.

Bir de tam sinüs olmayan eski tip cihazlar vardır. bunlarda 4046dan 50hz osc yapılmış. ayrıyeten 40106, 4017 ve 4148 diyodlar ile  geyt darbesi oluşturulup  mosfetlere gönderiliyor. tabi 50hz üçgeni elde etmek için 4046sonrasında puşpul benzeri sabit akım pompası var dalga buradan çıkınca tam üçgen oluyor. Ayrıyeten statik bypass gibi devreler de var. Şarj kısmı ise, orta uclu trafo, 2 tane thyristör kullanılıyor. bunları tca785 sürüyor. bu IC nin çıkışını doğrudan darbe trafosuna uygulamıyorsun. enable girişinden ayrıca 10kHz gibi bişey uygulayarak tetikleme gücü düşürülüyor. Ben idida ediyorum . bu tca785in işini tek bir picle yapmak mümkün. regüle de olur. regüleli redresör  :)  Karaköyde gözümün önünde 3 adet UAA146'yı 110 milyona sattılar. cık cık cık.. Neyse biz thyristör kullanmak zorunda değiliz. mosfet birebir.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 30 Haziran 2004, 10:05:49
Alıntı yapılan: "cozturk"Karaköyde gözümün önünde 3 adet UAA146'yı 110 milyona sattılar. cık cık cık
ben şimdi zengin oldum desene  :D
işe bak ya ben de atmaya yer arıyordum
TCA lar kaçtan gidiyor hocam ? selenik' in önüne tezgahı kuralım hemen
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 30 Haziran 2004, 10:16:54
tca normal fiyat. hatta ben müşteriye uaa146 yerine tca 785 kullanabilirsin. seri üretim yapıyorsan yardımcı olabilirim(fakat 1 tane için entegreden pahalıya malolur da ) dedim. yetkili kişi olmadığından mıdır ya da fazla üretim olmadığından mıdır ilgilenmedi.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 30 Haziran 2004, 11:46:26
Hocam yediği kazığı bilmediği için "bayram diil seyran diil eniştem beni niye öptü" moduna girmiştir de ondan sana cevap vermemiştir.
Bu arada fikret tomarın aleme lanse ettiği trifaze tca 785 li dc kontrol cihazlarından hazır kartlar bende de var.ama kullanmıyorum.  Aslında bu kart tamamen aynı şekilde bir tca uygulama notunda vardı. Aster sen onları iyi sakla hatta vakumlu poşete koy. Bak ne biçim değer kazanacaklar. :D zaten 15 - 20 milyona satıyolardı bir ara.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 30 Haziran 2004, 12:00:52
Belki de projeyi çalacağımı sanmıştır. yanında orijinal kartı getirmiş. aha bundan ver diyordu. :D
uaa146'yı 220v(310vDC) ile çalışıyor zannedenler de var. adam 10W direnç ile 12-15 dc elde etmiş. keh keh.. bizimkilerde entegre 220 ile çalışıyor sanıyor.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 30 Haziran 2004, 12:13:17
Elimde böyle tarihi eser olmuş 1000 e yakın fomoko ic var.
hımm, desene köşeyi döndük yahu
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 30 Haziran 2004, 12:25:52
nerde döndün. bu IClere o kadar talep var mı ki. talep olsa getiriyorlar zaten. Ya da orijinal sitede yeni dizaynlar için bu ICyi öneririz yazıyor.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 30 Haziran 2004, 15:10:48
Tam kendimi, 10 dönümlük bostan ağası gibi düşünürken
hayallerimi yıktın cozturk
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: cozturk - 30 Haziran 2004, 16:09:14
Üzülme, istersen "malları" liste yapıp oradaki dükkanlardan birine bırak. belki de günde 10 kişi bu obsolete ICleri soruyor olabilir. ya da listeyi burada yayınlayabilirsin. http://groups.yahoo.com/group/picproje_ekibi/
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 30 Haziran 2004, 19:23:58
Hocam on dönüm bostan iyi tabi ama çiftçi olmayana yedirmiyolar  :D
Hele karaköydeki bi firmaya sor ne fiyat veriyolar. yada boşver sorma yorulmana değmez.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: ete - 06 Temmuz 2004, 11:45:15
Arkadaşlar,

Ne oldu şu bizim UPS konusu. Ortamdan biraz uzaklaştık galiba.
Konunun gelişimini merakla bekliyorum ve birazda olsa projede sorumluluk almak istiyorum. Kendi kendime bazı denemeler yapmak istiyorum ancak işin esaslarını çok fazla ortaya çıkarmadığımız için hangi yöne gideceğimi bilmiyorum.
Bu konu ile önceden epeyce uğraşmış idim. Genellikle PWM kullanarak Chopper yöntemi ile sinüs sinyalini elde ediyorlar. Bunun tanımı, kısaca sinüs işaretinin bir sürü kare dalgalara bölünmüş hali olarak tanımlanabilir. Genelde elde edilen 220 AC ile bir küçük trafo sürülerek çıkan voltaj ölçülüyor (ADC ile) ve voltajın durumuna göre PWM ayarlanarak voltajın istenilen seviyede tutulması sağlanıyor.
Genelde akü veya aküler sistemde kullanılan trafonun 220V şebeke akımı ile beslenerek alde edilen voltaj ile şarj ediliyor. Sİstem şebeke kesildiğinde otomatik olarak devreye giriyor. Tabiiki bunlar temel prensipler bunları çoğunuz da biliyorsunuzdur. Burada bilmeyenler için biraz hatırlatma yapayım istedim. Merakla konunun gelişimini bekliyorum. Sanırım pek çok arkadaş da konunun gelişimini bekliyordur. Ancak nedense bir destek mesajı atmıyorlar. Hadi biraz destek sağlayında şu projeyi geliştirip bitirelim. Sonuçta yapıp yapmamak bence hç önemli değil. Önemli olan birşeyler öğrenebilmek ve sahip olduğumuz bilgininde seviyesini ölçmek. Sanıyorum benim gibi amatörce çalışmış kendi kendine pek çok şeyler öğrenmiş ancak neler üretebileceğini bilmeyen bir sürü arkadaş vardır. İşte size kendinizi deneme fırsatı hadi çalışalım biraz.
Mesajlarınızı bekliyorum.

Sayın Salim Altın yine sizin önderiliğnizde konun geliştirilmesini teklif ediyorum. Umarım şevkiniz kırılmamıştır. Bu konuda biraz daha çaba gösterirseniz sanırım işi devirebiliriz.

Selamlar
ETE
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 06 Temmuz 2004, 20:58:13
Merhaba.
Teşekkürler ETE arkadaş.
Şevkim kırılmadı ama iş yoğunluğum arttı.  :D Bu arada bir tane plaketin tüm malzemelerini çıkardım ve tarayıcıda taradım. ama dosya çok büyük. bunu gönderemem. Dijital fotoğraf makinasını deniyeceğim hafta sonu kart fotoları için. Bir de müsait BİR ARKADAŞ ( o kendini bilir ) uğrayıp açık şemayı alsa ve borda koysa herşey daha kolay olacak şüphesiz.Fakat konuyu detaylandırmaya başlayalım.

Ups sistemlerinde şebekenin sıfır geçişini bilmeye özellikle ihtiyaç vardır. Bu bilgi birkaç yerde kullanılır. Ama en önemlisi yükümüz şebekeden çalışırken,bir anda,  bizim ups de elde ettiğimiz sinüs veya kare dalga bir enerjiye geçiş yaptığımızda sistem 1 alternans süresinde yani 10 msn lik ilk anda faz kaymasına veya faz karşılaşması etkisine maruz kalabilir. Bu nasıl olacak.? Biz şebekenin sıfır geçişine bakmadan bir  sinyal üretip bunu cihazımız şebekeden  çalışırken her hangi bir anda şebekeyi kesip kendi enerjimizi verirsek şebekenin kesildiği andaki cihaza uyguladığımız sinyal alternansına senkron olmamız mümkün olmaz. Bu durumda şebekeden sinyalin sıfırına bakarak iş yapan sistemler çuvallar. Ayrıca yüklerin o anki enerji durumlarına göre bir anlık aşırı enerji çekmeleri söz konusu olur.
Ayrıca sıfır bilgisine bakarak şarj devresi için basit bir dimmer mantığı ile şarj voltajı ayarlanır. Burada dikkat derseniz sıfır geçiş tek başına yetmez sıfır  geçişle birlikte aslında artı alternans ta kontrol edilir. aksi takdirde yük by-pass ı tamamen zıt alternanslara denk gelebilir.
Bir dier konu şebeke voltajı ile kendi ürettiğimiz ups voltajının seviyelerinin kontrolüdür. Bu çok önemli aslında. Özellikle büyük güçte. Örneğin şebeke düşük ise yani diyelim ki 170 volt. Biz ise ups de 220 ürettik ve sisteni by-pass ettik. Ups devreye girdiğinde aradaki voltaj farkı nedeni ile bir anda fazla yüklenir. Bunu önlemenin yolu ups voltajı by-pass öncesi şebeke voltajına yakın seviyeye indirilir ve by-pass yapılır. Sonra saniyeler içinde gerilim 220 volta yükseltilir yavaşça. Böylece yumuşak geçiş sağlanır ve akım darbesi yaşanmaz.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 07 Temmuz 2004, 09:12:02
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"entegrenin bacaklarına gelen bilgiler.
1- MCLR            
2- AVR-DCC    A0        Voltaj seviyesi için analog
3- BAT            A1         iç besleme için analog
4- 0/p F/B       A2         çıkış sinyali için geri besleme.
5- Line J/P       A3         çıkış voltajı için analog değer.
6- Shon          RA4 - output  sistemi on - off yapmak için kontrol voltajı izni
7- Load           A4         Akım miktarı okuma, yük tesbiti.
8- Vss
9- Osc1
10- Osc2
11- OVRLD                  Kısa devre koruma. Sürücüler kısa devre olmasın.
12- BATMG-                 Akü eksi ucu.
13- Özel kullanım için 1 ve 0 olarak seçimli.
14- BVL  (stl)          Output  haberleşme ile ilgili optik izoleli çıkış.
15- Özel kullanım için  1 ve 0 olarak seçimli.
16- Batarya şarj için pvm çıkışı
17- Ext-shon           uzaktan on-off için optik izoleli giriş
18- Backup1           output dış ortam ile haberleşme için optik izoleli çıkış
19- vss1
20- Vdd
21- Zro-crs             Sıfır geçiş bilgisi girişi.
22- Res- rly            Role sürüyor. Role çıkış voltajına izin veriyor.
23- AVR-RLY           otomatik voltaj regülatörü için bobin ucu seçiyor
24- Buzer                Sesli uyarı.
25- AC-LED             Ledli uyarı. şebeke var uyarı ledi.
26- DRV2                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
27- DRV1                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
28- Özel kullanım için 0 veya 1 seçiliyor.

arkadaşlar 16c73 entegresi ayaklarına gelen bilgiler bunlar. Bu soket bilgileri kullanıp adaptör kart yapılarak istenilen pic te kullanılabilir. Geliştirme için ne lazımsa. Çıkış olarakta kare dalga değilde pwm olarak sinyal üretirsek sinüs çıkış oluşturabiliriz.

Bu projede önce kolay olduğu için kare dalga çıkış ile başlamayı öneriyorum. sistem oturunca sinüs için çalışma yapmak daha kolay olur gibi geliyor bana.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 17 Temmuz 2004, 09:32:27
Merhaba.
Başlığı açalı uzun zaman oldu ama benim iş yoğunluğum nedeni ile yeterli desteği sağlamam mümkün olmadı. Fakat ilgiden de anladığım kadarıyla bu konu öyle pek matah bir konu değilmiş. Sanırım bilmeyede pek gerek olmayan bir konu.Bazı arkadaşların yorumlarına katılmasamda en azından söyledikleri gibi değerli vaktimizi değerini verecek arkadaşlarla paylaşmak gerekiyor.  İnsanların UPS deyince yanlızca bilgisayarları için 12 volt aküden enerji sağlamayı düşünmelerin aksine binalardaki asansör sistemlerinin elektrik kesintilerinde kat aralarında kalmamasını sağlayan sistemlere kadar endüstriyel uygulamaları vardır.
Bu konudaki az sayıdaki arkadaş ile çalışmayı geri planda sürdürmeyi düşünüyoruz. Herkesin yararlanabileceği bilgi ne şekilde ortaya çıkar bilemiyorum. Ama Bu başlık altındaki konuya artık burada zaman ayıramayacağım.
Bu arada bu başlık altındaki verdiğim sözlerede daima sahip çıkacağım. samimi olarak katılmak isteyen arkadaşlara açığız ve burada söylediğim destekleride vereceğim.
Başlık: ups yapımı
Gönderen: POWER - 06 Ağustos 2004, 11:36:08
Salim arkadaşım fikirlerine tamamen katılıyorum.Bu işi ticari olarak düşünen arkadaşların fikirlerinede katılıyorum.Fakat burası ticari bir form değil.Burda konu hakkında bilgisi olan  arkadaşlar yorumlarıyla katkıda bulunuyorlar.Bilmeyenlerde bir şeyler öğreniyor benim gibi.
Salim arkadaş bana sizin projenize nasıl katkıda bulunacağımı söylerseniz fazlasıyla yapmaya hazırım.  cevabınızı bekliyorum.KOLAY GELSİN :)
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 06 Ağustos 2004, 19:37:51
merhaba.
Yerin samsun olarak görünüyor. bense istanbuldayım ve bütün sorunum zaten vakit yetmezliği. Bu nedenle sana işin bir kısmını aktarmak için en azından şemayı orcad dosyası olarak gönderebilmek lazım. Orcad cizimiyle ugraşıcam tamamlayınca atarım. Sen neler yapabilirsin sistem üzerinde.? Çünki zaten hazır pcb var tüm malzemeside üzerinde yapılacak olan yanlız ilgili portlara gelen bilgilere göre program yazmak. Birde işin algoritmasını tasarlamak.
Başlık: ups yapımı
Gönderen: POWER - 09 Ağustos 2004, 12:03:51
Bir şeyler yapmak istiyorum.Fakat yazılım işini henüz yapacak düzeyde değilim.Çünkü yeni asambly  öğrenmeye çalışıyorum.Yapabileceğim başka  konular varsa seve seve yaparım. KOLAY GELSİN :)
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: aster - 23 Aralık 2004, 13:49:32
bu konu yarım kalmış evet, ne yapıyoruz sayın ustalar ?

UPS Satın Alma Rehberi
http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/ups_oneriler
KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI (UPS) NEDİR?
http://www.gucteknik.com.tr/ups.htm
kesintisiz güç kaynağı
http://www.macworld.com.tr/kgk/
PFC Nedir?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=87
LINE INTERACTIVE KGK NEDİR ?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=86
UPS NEDİR?
http://www.fcm.com.tr/upsnedir_detay.asp?id=54
Güç Kaynaklarındaki "PFC" Nedir?
http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/pfc_nedir
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: Veli B. - 23 Aralık 2004, 18:02:44
Salim Üstadım, merhaba.
Kısıtlı zamanım var, çok hakim olduğum/bildiğim bir alan değil ve kendi işlerimde yoğun. Bu sebepten dolayı bu başlığa cevap yazarak kalabalık etmek istememiştim ama projenin askıya alınması sözkonusu olunca yapabileceğim kısımlar için elimden geleni yerine getirmek isterim.
Program kısmını alabilirm ama ne kadar zaman da çıkarabilirm kesin bir şey söyleyemiyorum.Çıkış kontrolü içinde kare dalga değil Hpwm ile yapabiliriz.
Eğer arkadaşlar ve sizler için uygunsa yardımcı olmak isterim.Bu vesile ile ben de öğrenmiş olurum (umarım)
Merak ettiğim bir nokta var yük tesbiti derken kastettiğin, yük yüzdesinin hesaplanması mı, tipi mi?
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: salim ALTIN - 24 Aralık 2004, 21:16:08
merhaba.
sayın @katana.
Evet başlığın açılmasının üzerinden zaman geçti epeyce. Bu zaman içinde bendede  hem motivasyon hemde dikkat kaybı oldu bu konuda . Yukarıda verdiğim sözlere hep sahip çıkarım ama benimde vaktim yok şimdi ,  bu konuda mesai harcamaya. Eğer istanbulda hele ümraniyeye yakın isen uğra üzerinde çalışmak için sana bir tane kart vereyim. tek koşul bilgini ve tecrübeni buradan paylaşma sözü. ;)
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: Veli B. - 25 Aralık 2004, 00:15:18
Üstat Diyarbakır' dayım.
O yüzden ne yazık ki gelemem ama yapabileceğim herşey için varım.
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: Fixxer - 14 Kasım 2007, 23:14:59
UPS Nedir?
UPS(Uninterruptible Power Supply)Olarak Tanımlanan Kesintisiz Güç Kaynakları Kendi İçerisinde Çalişma Prensibi Olarak Farklı İsimlerde Anılmaktadir.Ana Mantık Olarak Görevi Bağlı Bulunduğu Yükü Elektrik Enerjisi Varken Şebeke Enerjisinde Oluşabilecek Dalgalanmalar,Harmonikler,Pik Akımlardan Korumaya Çalişmak Aynı Zamanda Ani Enerji Kesintilerinde Besledigi Yüke Elektrik Kesintisini Hissettirmeden Kendi Ürettigi Gerilimle Enerji sağlamak Olarak Tanımlaya Biliriz.Bürolarınızda veya evinizde kullanmakta olduğunuz bir çok cihazınız temiz ve kesintisiz bir şebeke eksikliği sebebi ile muhakkak bir ön korumaya ihtiyaç duyarlar. Aksi takdirde cihazlarınız onarılamaz donanım ve yazılım hasarlarına maruz kalabilirler. İşte kesintisiz güç kaynakları cihazlarınızı bu tür sorunlara karşı korumak için üretilirler.makinelerinizin koruma altına alınmasının en doğru ölçümü cihazlarınızın ve iletişim sistemlerinizin enerji kesilmesi yada kirliliğin neticesinde ne kadar zaman devre dışı kalabileceği ve bunun doğuracağı zararlar araştırılarak yapılabilir. Yapılan büyük endüstriyel araştırmalar tipik bilgisayar ve iletişim sistemlerinin her ay 120' den fazla enerji (güç) sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu sorunlar sistemlerinizde gözünüze çarpan yada çarpmayan bir çok zarara neden olur. Birçok durumda kesintisiz güç kaynaklarının önemi basit bir hesaplamayla anlaşılabilir. Bitirilmesi uzun zaman alan çalışmalarınız anlık brownout (gerilim düşüklüğü) nedeniyle kaybolabilir. İşletme bu durumun doğurduğu yüksek maliyetli yeniden çalışmalara yada geri konulamaz kayıplara uğrayabilir. Fakat sisteme dahil edilebilecek birkaç yüz dolarlık kesintisiz güç kaynagı ile toplam bir korumaya sahip olunarak çalışılacak, bunun gibi olaylar kimsenin dikkatini çekmeden atlatılacaktır. Güç koruması ihtiyacı küçük masa üstü bilgisayarlarla sınırlı değildir. Bölgesel ve genişletilmiş ağ (LAN/WAN) sistemlerinin kullanımının artması, büroların enerji sorunundan daha da fazla etkilenmelerine neden olmaktadır. Çünkü bu ağlardaki dosyaların büyük bir bölümü çok yüksek hızlı ana makinede bulunurlar. Ana makineye ulaşabilecek olan brownout kendisine bağlı elli yada altmış kullanıcının da zarar görmesine neden olacaktır. Bu tür sistemlerde çoğunlukla operatör bulundurulmadığından güç koruması otomatik yapılmalıdır. Günümüzün iletişim sistemleri de gelişen teknolojiden paylarını alarak her geçen gün dijital teknolojiyi daha fazla kullanır duruma gelmişlerdir. Bu durum getirdiği bir çok kolaylığın yanında, sistemlerin temiz ve kesintisiz enerji bağımlılıklarını arttırmıştır. Dolayısıyla bilgisayar sistemlerindeki, enerji sorunlarından kaynaklanan devre dışı kalmaları acı verici ise, iletişim sistemlerininki ölümdür. Çünkü günümüzde iş yönetiminin büyük bir bölümü iletişimli otomasyondan yararlanmaktadır. Brownout' lar AC şehir şebekesindeki anlık seviye düşmeleridir. Genellikle civardaki yüksek güç gereksinimi olan makinelerin devreye girmesiyle meydana gelirler. Büro ortamında bu makinelere örnek olarak klima sistemlerini ve lazer yazıcıları gösterebiliriz. Brownout' lar gözle görünmediğinden (örneğin ışıklandırılmada anlaşılmazlar) sistemlerinize tesir edebilir. Direk olarak sistemlerinizi bozmasalar dahi sistemlerin elektronik elemanlarının ömürlerini kısaltırlar. Yapılan araştırmalar günde en az dört kez brownout meydana gelebileceği anlaşılmıştır. Şehir şebeke geriliminde meydana gelen brownout' lardan hemen sonra gerilimin tekrar normale çıkmaya çalıştığı durumlarda normal seviyenin çok üzerine çıkabilen gerilim yükselmeleri meydana gelebilir ve kesinlikle önlem almayı gerektirirler. Aksi takdirde sistemlerinizin donanımlarına zarar verebilir. Görüldüğü gibi hassas sistemlerinizi bütün bu şebeke geriliminden gelebilecek olumsuzluklara karşı koruyabilecek tek sistem KGK' lardır.
alıntıdır konuyu güncel tutarsak çok iyi olur. neler yapabiliriz ??
Başlık: ups yapalımmı.?
Gönderen: roleci - 17 Kasım 2007, 18:23:54
Yalnız Online olarak çalışan KGK'lar buna anında cevap verirler.
İnteraktif olanlar amiyane tabir ile biraz kabadır.