Osiloskop tasarlamak isityorum ama kafamı kurcalayan bi nokta var.Mesela time/div 1 us herbir bölümde 10 pixelden oluşsun bu durumda adc mizin 1 us 10 örnek alması mı gerekiyo. ya da 1 ms iken 1 ms de 10 örnek alması gerekiyo.Eğer böyle ise time/div oranını artırdıkça örnekleme hızımız düşüyo bu da ölçümü doğruluğunu azaltır. Ya da durum şu şekilde mi time/div oranı 1 us iken her bir ölçümün sonucu atıyorum 1 pixel basılırken 1 ms iken 10 pixele mi.Ama böyle olduğunu da düşünmüyorum çünkü osiloskop kullanırken hangi kademede olursa olsun sinyalin kalınlığında bi değişiklik göremedim ben.
Osilaskoplarda nasıldır tam bilmiyorum ama analog sinyali sayısala dönüştürmek için
analog sinyalin frekansının en az 2 kat frekansla örneklenmesi gerekiyor.
Time/div oranı 1 us iken f=1/t den 1mhz olur fekanansınız buda enaz 2 mhz ile örneklenmesini
gerektiriyor.
ADC hızını değiştirmeden max hızda sinyali örnekle. Ekranda grafik gösterirken kaç örnekte bir ekrana pixel koyacağını hesapla.
Benim bildiğim kadarıyla örnekleme frekansı da değişiyor. Çünkü gördüğüm osiloskopların bazılarında time/div bilgisinin üstünde örnekleme frekansı da yazıyordu.
Ancak z'nin çözümü daha mantıklı gözüküyor. Örnekleme frekansını gerekmediği zamanlarda azaltmanın nasıl bir avantajı olabilir bilmiyorum.
Ram sorunu yoksa dediğim yöntemin sinyal üzerinde işlem yapmak açısından faydaları var.
Alıntı yapılan: z - 26 Kasım 2012, 18:37:05
Ram sorunu yoksa dediğim yöntemin sinyal üzerinde işlem yapmak açısından faydaları var.
Hocam bunun faydası ne olacak bize?Yani pixel sayısı kadar örnek almaktan farkı ne.Bunun yerine şu şekilde yapsam nasıl olur: Mesela 100 örnek alıp bunu 10 pixel e basacaksam her 10 örneğin ortalamasını 1 pixele bassam ?
Alıntı YapBenim bildiğim kadarıyla örnekleme frekansı da değişiyor. Çünkü gördüğüm osiloskopların bazılarında time/div bilgisinin üstünde örnekleme frekansı da yazıyordu.
Hocam böyle de yukarıda dediğim gibi time/div oranı arttıkça doğruluk oranı düşüyo.
Scopta en çok üzerinde durman gereken konu trigger konusu.
İyi bir scopta tetikleme seçeneklerin çok olmalı. Ekranda durağan bir görüntü açısından sinyalin hep aynı noktasından grafik çizmeye başlaman gerekir. Örnekleme zamanını küçültüp ne kadar çok örnek alırsan bu örnekler içinden en iyi başlangıç noktasını seçebilirsin.
Böylece jitteri azaltırsın.
Ortalama alıp ekrana basmak iyi bir fikir değil ama bunu HF reduction gibi seçenek olarak sunabilirsin.
Alıntı yapılan: yamak - 26 Kasım 2012, 19:20:12
Hocam böyle de yukarıda dediğim gibi time/div oranı arttıkça doğruluk oranı düşüyo.
Ekranda göremedikten sonra sinyalin doğru örneklenmesi de bir anlam ifade etmeyecek zaten. Yani zaten ekranda gösterebileceğinden daha ayrıntılı bir örnekleme yapmak anlamsız. Ama bu durum cihazın çalışmasını etkilemeyeceğine göre,
z'nin bahsettiği yöntem belki yazılım tasarımını kolaylaştırabilir. Tahminimce, ihtiyaç fazlası örneklemenin bir götürüsü olmaz. (Yoksa olur mu? Yukarıda sorduğum soru buydu zaten.)
Örnekleme frekansını değiştirmek, işlemcinin yükünü azaltır.
Piksel miktarı kadar örnek alıyorsanız, örneği DMA ile ekran belleğine alıp , oradan da DMA ile ekrana kolaylıkla atabilirsiniz. İşlemciyi daha az yorarsınız.
Ama Hep sabit sayıda örnek alıyorsanız,
örneklediğiniz değerleri ekran belleğine almadan önce başka bir belleğe alacaksınız. Orada frekansa şuna buna göre hesap yapacaksınız, sonra birer, ikişer, beşer, artık kaçtane gerekiyorsa o kadar aralıklarla verinizi alıp ekran belleğine yerleştireceksiniz. Sonra da ekrana göndereceksiniz.
Örnekleme frekansı düşük frekanslarda hafizanın yetmediği durumda düşürülebilir.
Diyelim 1 Mhz sinüs dalga örneklemek için teori 2 katıdır ama yeterli değildir. Sinüs dalgası örneğini sinüs benzetimi için bence +alternans için 10 -alternanas için 10 toplam 20 örnekleme buda 20 kat demek.
örnekleme= 1mhz * 20 Örnekleme 20 Mhz.
Saniyede 20 milyon örnek alacak ADC gerekiyor. Nekadar hafiza lazım. Çözünürlüğe bağlı
8 bit çözünürlük kötü ama işe yarar. 1Mhz ve 1Sn bir sinüs dalgası için 20 Mbyte ram.
Triger gelince analog osilaskoplarda duran dalga şeklinde görmek için önemli. Digital oslaskop da göz ardı edilebilir, hafiza büyükse. Sinalin tüm değişikleri zamana bağlı izlenebilir.