Aluminyum levhanın bazı bölgelerini 0.5 hatta 1 mm yontmam gerekiyor. Bunun için freze benzeri mekanik yöntemler değil de kimyasal yöntemler kullanmak istiyorum.
Kostik soda ile zamanında çalışmalar yapmıştım. Ancak 1mm derinlikte aşınma için çok beklemem gerekecek.
Aluminyumu çok hızlı aşındıracak daha başka kimyasallar varmı?
Bende cevap yazamıyorum neden acaba?
Z hocam buradan takip etsin o zaman :)
Konu digital kağıt kalem https://www.picproje.org/index.php/topic,25668.0.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,25668.0.html)
Bende digital kağıt kalem uygulamasını çok seviyorum, samsung galaxy s3 de kullandım çok hoşuma gitmedi ekran küçük geliyor,
Okulda hp nin pc leri var bunlarda samsungun 10 katı tatlı oluyor, one note programında yazıyı yazıyoruz, bu program aşırı kaliteli insanın birdaha kağıt kullanası gelmiyor, renkler kesme yapıştırmalar alıntılar grafik veya şekil ekleme herşey insanı cezbediyor, hp deki güzellik tanıdık windows os ile çalışıyor olmamız, sadece dijital kağıt kalem değil aynı zamanda diğer işlerimizi de hallediyor, aslında bu pc lerin adı grafik pc herhalde daha doğrusu bunları genelde grafikerler kullanıyor, teknik çizim vs. photoshop kullanımı çok kolaylaşıyor ve fiyatları biraz pahalı ayrıca packardbell in thinkpad serisi de hp ye benzer şekilde pcler.
bunaların dışında çoğu tabled bu özellikde denmiş böyle birşey yok, onlara ancak parmak kalınlığında kalemlerle yazı yazılabiliyor, basınç hassasiyeti olduğunuda sanmıyorum.
Bu özellikte olan benim bildiğim yine samsung note 10.1 tabled var.
Sadece bir şey olsun üzerinde yazdığımı pc ye anında aktarsın diyenler için 50-100 liralık çözümün adı digital pad (usb kablolu genelde)
Bununla beraber bende bunları çok sevdiğim için birtane yapmaya çalışıyorum, şimdilik telefondan söktüğüm rezistif ekranla 128*64 glcd üzerine yazı yazmayı başardım ayrıca bu işte kullanmak için adcden gelen veriye göre pc mouse imlecini hareket ettiren uygulamayı çalıştırdım (simulasyon üzerinde) yakında vaktim olunca daha büyük bir ekran kullanıp hatta kapasitif (çoklu dokunmatik imkanı sağlayan) usb pc ye bağlanıp kendi digital pad imi yapmış olurum.
Biri sayın z e haber versin konuya cevap yazamıyoruz.
Ayrıca ALU eritmek için Tuzruhu Kullanabilir.
Mesaj yazabilmeniz için benim yapabileceğim bir şey yok.
Tuz ruhu kostik sodadan daha mı hızlı indirir?
tuzruhu daha hızlı tepkime verir
alüminyumu yada tuzruhunu ısıtarak tepkime hızıda arttırılabilir
Fosfor bronz elek; stencil ın kimyasallar kullanarak eritme yolu elde ediliyor, aynı kimyasallar alüminyum levhayı aşındırırsa incelemenizi öneririm.
Özde pcb fosfor B.E yapıyor.
HCL+ H2O2 aşındırma yapıyor...Hatta bakır aşındırma artığı bile... Vakti ile bozuk para atmıştık...
Reaksiyon hızlı oluyor ama kontrol sorun olabilir. Çünkü bakır gibi bir aşındırma değil kabarma şeklinde oluyor...
Kabarma şekinde oluyor derken?
Amacımdan bahsedeyim;
PCB de ısınan çipler var. Aluminyum levha yüzeyinin PCB de bu ısınan çiplerin hemen altına temas etmesini istiyorum. Fakat PCB de aluminyuma temas etmesi kısa devreye neden olacak bölgeler de var. Bu bölgelere denk gelecek aluminyum yüzeyi aşındırıp PCBye temas etmesin istiyorum.
Bunun için 0.5...1mm lik aşınma yapmam gerekecek.
Freze ile uğraşmaktansa asitle daha kolay yapabilirmiyimin peşindeyim.
Asitin alüminyum üzerindeki etkisini görmek için denemiştik. Alüminyumun içine işleyip yüzeyi dışarı doğru itmişti. Gerçi her alüminyumda aynı şey olur mu bilemem. 20 bin çeşit alüminyumdan söz ediyorlar (alaşım)...
Aşındırma metodunda bu kadar fazla derin aşındırma tavsiye edilecek bir durum değil. Aşındırmada derinlik arttıkça kenarlardan içeri doğru (aşındırma yapılmayacak alana doğru) aşınma devam eder. düzgün bir randıman alamazsın.
Yan etkiyi tolere etmek mümkün. Aşınmaması istenen kısımları 1mm kadar büyük maskelersem bu sorun bertaraf edilir. Üstelik 1mm fazladan aşınma olsa da sorun değil zaten.
tuz ruhu ve asiti (baskı devreler için olan asit) alüminyum bir tepsinin içine döktüm ve koca bir bobinaj atelyesini dumana bogdu yangın çıkıyor gibi duman verdi demek ki baya hızlı tepkime oluyor z hocam :)
Tuzruhu tecrübe ile sabit.
(Belli bir süre uçup patlayarak görsel bir güzellik sağlayan balonlar yapmıştım lise dönemlerinde)
Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 10 Haziran 2013, 15:45:01
Tuzruhu tecrübe ile sabit.
(Belli bir süre uçup patlayarak görsel bir güzellik sağlayan balonlar yapmıştım lise dönemlerinde)
Na+H2O olmasın o... :)
Anlamam Formülden, Tuzruhu ve Alu karıştırıp Çıkan Gazı Balonlara Doldurmuştum.
klorik asit ile aluminyum tepkimeye girerse bolca hidrojen gazı çıkar. çok iyi havalandırman lazım . Patlama riski yüksek.
çocukken tuz ruhu aleminyumla ses bombası yapardık :D
Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 10 Haziran 2013, 17:10:07
Anlamam Formülden, Tuzruhu ve Alu karıştırıp Çıkan Gazı Balonlara Doldurmuştum.
Alu degilde cinko olmasin?
Sorgulamanızdan Kendimden Süphe Ettim.
Ama Şehir Elektrik Hattında Kullandıkları Kablolar Çinko Değildir Zannımca.
Çocukken pillerin dışındaki metali söküp içinde tuzruhu olan şişenin içine atardık. Balonu da şişenin ağzına geçirirdik. Bir süre sonra balon şişer ve yeterli boyuta gelince balonun ağzını bağlardık.
Balonu şişeden çıkartınca da balon uçardı.
O yüzden çinkomu dedim. Belki aluminyumda tuzruhunda erirken hidrojen çıkıyordur. Sonuçra hidrojen tuzruhundan çıkacak.
https://320volt.com/aliminyum-tepkimesi-hidrojen-yakit-hucresi/ (https://320volt.com/aliminyum-tepkimesi-hidrojen-yakit-hucresi/)
sodyum hidroksit işinizi görmezse kimyacı arkadaşlara farklı formüller çıkarttırabilirim.
Alüminyumu eriten malzemelerden birisi de "lavabo aç" olarak satılan malzemeler. Sıcak suyla çözüp alüminyumu içerisine atabilirsiniz. Yada edinebilirseniz "lavabo aç"ın temel maddesi NaOH. Ben aslen bunu hidrojen gazı elde etmek için kullanmıştım, işinize yarayabilir. Peşinen söyleyeyim NaOH'a çıplak elle dokunmamanız gerekli. Yada hiçbir şekilde size temas etmemeli desem daha doğru olur.
Mesajımın en başında kostik sodadan bahsetmiştim zaten.
Kostik soda ve sutkostik, sodyum hidroksitin sanayideki ismidir. Lavabo açıcı da bakkal vs vs ev ahalisinin kullandığı isimdir.
hidrojen bütün asit metal tepkimelerinde çıkar.aluminyumu aşındıracak basit ve en hızlı yöntem tuz ruhudur.
HCL + Aluminum foil = Fun (http://www.youtube.com/watch?v=UGMlXzgFI7c#)
Çiplerin altına aluminyum folyoyu birkaç kez katlayıp koysanız...Aşırı amatörce bir fikir oldu...
Z hocam , stencil ( sablon sanirim turkcesi ) icin dusunuyorsaniz Ferric Chloride kullaniyorlar , gordugum kadariyla...
http://bonybrown.blogspot.com/2013/01/home-made-solder-paste-stencil.html (http://bonybrown.blogspot.com/2013/01/home-made-solder-paste-stencil.html)
Etching aluminium with Ferric Chloride (http://www.youtube.com/watch?v=wcJeok7q1Eg#ws)