Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Atmel => Konuyu başlatan: eddar - 26 Kasım 2013, 14:39:52

Başlık: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: eddar - 26 Kasım 2013, 14:39:52
Arkadaşlar Merhaba Herkese;

Şimdi hangi arduino almalıyım konu başlığı heralde bu forumda nerden baksanız 50-100 tane vardır , bazılarına baktım artık olay ketçap mı mayonez mi, makarna mı pilav mıya dönmüş :) Tabi bunlara dönmeside bir yandan iyi bir şey çünkü kardeşlerim birşeyleri tartışıyor ve avantaj - dezavantajlarını ortaya dökmeye çalışıyor , bazı yazılar beni güldürmedi değil.
 
  Şimdi asıl konuya gelince arkadaşlar ben bitirme ödevim için bir tane yaklaşık 70 cm boylarında yani büyükçe bir robot yapacağım bu robotun bir çok işlevi olacak kol robotları falan yapacağım fakat en önemlisi bu robot çizgi izleyecek. Şimdi daha önce PIC ile çok uğraştım aynı zamanda C ve C# diline hakim sayılırım. Bu robotumu ardunio teknolojisi ile yapmayı düşünüyorum. Ardunio uno ile projeye bismillah diyip başlamalı mıyım arkadaşlar ?
  Birde arduinoyu programlarken artık CCS e elveda deyip yeni arduino programlama ıdesine merhaba demek zorunda mıyız ? C dilinde programlıyoruz zaten değil mi ?

Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: Mr.Java - 26 Kasım 2013, 14:58:26
Arduino'da C dili kullanıyor.Fakat C#'da hakim sayılırım demişsiniz.Netduino ile de c# dili kullanabilirsiniz.Visual Studio ortamında.Ha hangisi olur derseniz tasarımı tam anlatın ki ona göre mcu seçelim derim.
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: Kabil ATICI - 26 Kasım 2013, 15:02:10
Bu ürünlerde belirli bir işlemci kullanıldığı için sizin kristal seçmek, bacak tanımlamak  (belli bir noktaya kadar) o port  bu port diye uğraşmadan C dilinde program yazmanıza ve bir programlayıcıya ihtiyaç duymadan işlemcinizi programlayıp çalıştırmanıza olanak tanır.
Dil olarak C'dir ama sizin kullandığınıza nazaran ufak tefek ayrıntı farkları vardır.
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: olemiss - 26 Kasım 2013, 15:50:07
Alıntı yapılan: ambar7 - 26 Kasım 2013, 15:02:10
Bu ürünlerde belirli bir işlemci kullanıldığı için sizin kristal seçmek, bacak tanımlamak  (belli bir noktaya kadar) o port  bu port diye uğraşmadan C dilinde program yazmanıza ve bir programlayıcıya ihtiyaç duymadan işlemcinizi programlayıp çalıştırmanıza olanak tanır.

Çok güzel söylemişsiniz.  Site içinde farklı bir tartışmada ben de bunu anlatmaya çalışıyordum.  Arduino bir devrim yaptı dedim, söylediğimi fazla abartılı buldular.

Soruya cevap: Arduino doğru seçim.  Fakat Robot için sıraladığınız özellikler çok dağınık, sınırlı tutmalısınız.  Önerim ilk aşamada sadece bir şeyi yapsın, örneğin çizgi izleme.

http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle (http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle)
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: picusta - 26 Kasım 2013, 15:55:28
Arduino (clone) kullanicisi olarak C++ de proje hazirliyorum (C modulleri de var tabii) de IDE olarak Visual Studio kullaniyorum, auto complete gibi özelliklerden yararlaniyorum.
Arduino kendi editörünü gicik buluyorum.

Nesne'ye yönelik programlama robotikte bir arti getirebilir.


http://playground.arduino.cc//Code/VisualMicro (http://playground.arduino.cc//Code/VisualMicro)
http://www.visualmicro.com/ (http://www.visualmicro.com/)
VS plugin bedava, debugger parali (29$).
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: eddar - 27 Kasım 2013, 00:48:52
Arkadaşlar hepinizin cevapları için hepinize teşekkür ederim , picusta bunu hemen indirip VS tooluma ekliyorum bu iyi oldu teşekkürler.
Projenin Analiz kısmıyla yaklaşık 2 aydır uğraşıyorum arkadaşlar Problem nedir ? , Probleme nasıl cevap verilecek ? Ön İhtiyaç Analizi ? Pazar Analizi ? Risk Analizi , bir mühendis olarak zaten işin 2/3 sinin analiz 1/3 kod+devre olduğuna inanan biriyim zaten. Şimdi analizin en can alıcı yeri kullanılacak mikrodenetleyici ve teknolojileri seçmeye geldi. Burda zaten proje step step yürütülecek ve ilk önce servo motorların kontrolü yani çizgi izleme işi halledilecek. Ardunioyla başlamamdaki genel amaç hızlı olması.  Burda Uno mu yoksa daha gelişmiş mega vs. gibi kitler kullanmalıyım bunun araştırmasını yapıyorum.
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: metaltrrocker - 27 Kasım 2013, 01:01:56
Geçen Arduino kodları olan bir proje ilgimi çekmişti.Ama arduino kullanmıyordum.Bu kodları xc8 e çevirmeye çalıştım,yardımlar sayesinde hallettim.Simulasyon üzerinde sorunsuz çalışıyordu gerçekleme fırsatı bulamadım.Anladığım kadarı xc8 de satırlarca yer tutan uart iletişim protokolü, arduino da tek satırlık bir kodla halledilmişti.Hızlı yazılım-donanım geliştirme açısından hoşuma gitti:)
Başlık: Ynt: Projem İçin Arduionaya Giriş
Gönderen: picusta - 27 Kasım 2013, 11:45:17
Sana tavsiyem Teensy 2.0 ++ (bol pin)  veya Teensy 3.0  (ARM Cortex M4).
Library'lerin çogu destekleniyor.
Bir de bluetooth module ve SdKart okuyucu da al.

Baska bir alternatif ise Texas instrument'in (floating point, 80 MHz) :
http://www.ti.com/ww/en/launchpad/tiva_c_head.html (http://www.ti.com/ww/en/launchpad/tiva_c_head.html)

Energia adli Arduino IDE Clone'u kullaniliyor.
Library destekeme ne durumda bilmiyorum.

Analiz güzeldir, deneyim kazaninca daha da hizli analiz yapabilirsin. Bu konuda daha deneyimliye danismak her zaman iyidir ( tabii kendin bir  taslak olustruduktan sonra).

Deneyimin az oldugu için  kod + semaya ayiracagin süre daha fazla olacak tabii, onu da göz ardi etmemelisin.