Merhaba Arkadaşlar;
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=4SNkzoOvoD8#)
Linkte görünen basit bir ldi sistemi yapmak istiyorum. Bu amaçla bir bluray laser ünitesi aldım. CNCye bağlamadan elle çalıştırarak dryfilm kaplanmış pcb üzerine lazer ışını düşürdüğümde güzel pozlama yapıyor. Keskinlik fena değil bu şekilde işimi görür ancak laser ünite üzerinde odak ayarı için lensi birkaç milimetre hareket ettiren sistem var. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi. Bunu kullanırsam daha iyi ayar yapabilirim diye düşünüyorum ancak kontrolü hakkında bilgim yok. toplam 6 pinli bağlantı var 3 tanesi sol, 3 tanesi sağ tarafa gidiyor. Muhtemelen birbirinden bağımsız olarak aynı şekilde kontrol ediliyor ancak analog mu, kaç volt hangi pin gnd hangisi besleme varsa hangisi geri besleme bilgim yok. Bu konuda daha önce çalışmış arkadaşlar varsa ve yardım ederse çok sevinirim. Lazer ünite bdr-209
(http://i.ebayimg.com/images/g/txYAAOSwpdpVepba/s-l300.jpg)
Lensin bulunduğu yapı aynen hoparlör yapısı gibi.. mıknatıs içinde hareket eden bobin..
dogrudan bobinleri kumanda etmeyi neden düşünmüyorsun..?
Aynı projeyi ben de yapmak istiyordum.
CD'lerdeki fokuslama sistemi geri beslemeli çalışıyor. Geri besleme yapmadan bu sistemi kullanmanın anlamı yok. Yaparsan da lens pozisyonu mekanik ayarlanandan çok farklı olmaz.
Geri besleme sensörü o posizyonlayıcının içinde. Fakat lenslerin optik merkezleri çok kısa. Aynı yapıyı kulanmaya kalktığında optik merkez sorunu çıkacak. Mercekleri değiştirdiğini varsayarsak bu kez de geri besleme sensörü yansıyan ışığa maruz kalacakmı sorunu var.
LAseri ne kadara ve nereden aldın. Laseri nasıl odaklıyorsun? Laserin kendi odaklama düzeneği varmı?
Lazer olarak ebaydan pioneerin bd-209 model bluray yazıcısının lazer ünitesini aldım. 90 tl 2 haftada geldi. Kendi içerisinde lazer diyot, odaklayıcı mercek yansıtıcı vs her şey var. Aşağıdaki ürün. İnternette ortalama bir soğutucuyla 1100mw olarak çalıştıranlar var. İyi bir fanlı soğutucu ve sağlam mercekle köpük vs kesiyorlar. Fiyatına göre oldukça iyi bir lazer diyot var içinde. 405nm dalga oyunda ışık yayıyor. Tam dryfilm pozlamak için.
http://www.ebay.com/itm/331614747903?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT (http://www.ebay.com/itm/331614747903?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT)
Hocam o kadar detaylı bir sisteme gerek yok. Geri besleme otomatik odaklama falan. bluray yazmayacağız sonuçta. Bluray 0,32um aralıklarla yazar. böyle hassas birşey için otomatik odaklama zorunlu tabiki. Bizim sistemimizde cnc tablasından xy eksenlerinde 0,1mm kadar fark olması durumunda sorun olacağını düşünmüyorum. Şöyle ki sabit odaklamada eksen hatalarından ötürü dryfilm kaplı plaket lense yaklaştıkça plaket üzerine düşen lazer ışınının çapı büyüyecektir. Bu hem pozlayacağımız alanın büyümesine, yolların kalınlaşmasına sebep olacak hem de birim alana düşen ışık enerjisinin azalmasına ve yetersiz pozlamaya sebep olacaktır. Ancak sabah kabaca mercek ile plaket arasını 5 mm gibi olduğunda fena bir kalitede pozlama olmadığını fark ettim. 5mm mesafede odaklama ayarı olmadan 0,1mm kadar pozlama yaptı, eğer 5mm değilde 4,9 mm olsaydı yol kalınlığı 0,095 mm olacaktı. kayda değer bir fark yok. Dolayısı ile geri besleme ile odaklama yapmaya gerek yok bence. Bilmiyorum atladığım bir şey var mı?
Edit;
Alıntı yapılan: z - 03 Mart 2016, 12:51:43
Aynı yapıyı kulanmaya kalktığında optik merkez sorunu çıkacak.
Bu kısmını anlamadım. Neden sorun çıksın ki. Sonuçta merceğin odak noktası sürekli sabit. cncnin z ekseniyle lazer mekanizmayı plakete yeteri kadar yaklaştırıp bir kez ayarladığımda sürekli aynı odak ile pozlayacaktır. Bu da mercek ile plaket arasında birkaç mm mesafeye denk gelecek. Yanılıyor muyum. Diğer taraftan internette envai çeşit lazer pozlama örneği var işte laser pointer, polygon mirror vs ancak hiç bluray lazer mekanizması görmedim ben. Bu da inceden kıllandırıyor. Acaba atladığım bir şey mi var diye?
UV de mercek cinsi önemli oluyor. Görünür ışığı geçiren nesneler UV için geçirmez olabiliyor. Belki bu yüzden fazla proje yoktur.
Anlamadım dediğin kısmı açıklayayım.
CD yazıcılarda laser hedefe çarpıp geri geliyor ve 4 çeyrek daireden oluşan sensor üzerine düşüyor.
Mercekleri vs değiştirince geri gelen ışık bu sensor üzerine düşmeyebilir demek istedim.
Çünkü odaklama bu sensör üzerine düşen sinyale göre yapılıyor.
Fakat bu mesajı yazdığımda senin zaten hazır CD yazıcı kafası aldığını bilmiyordum. Gerçi ilk mesajında resim vermişsin fakat onu aldığını akıl edemedim. Laser pointer gibi bir modül alıp onun önüne CD lerdeki optik odaklama düzeneği vs takacağını sanmıştım.
Sürücüsü ile beraber mi?
Sen sadece bu modülün sadece laser diyod pinlerini mi kullanıyorsun?
Lazer sürücüsü yok. Evet sadece lazer diyor pinlerini kullanıyorum şimdilik. Öğrenme aşamasındayım.
mesaj birleştirme:: 03 Mart 2016, 15:07:20
Yok hocam hazır ünite aldım. Ve ünitenin güzel tarafı bluray lazer ünitesi. cd lazerleri 780 nm dalga boyunda, dvd lazerleri 650 nm dalga boyunda. Bunlar pozlama için kullanılamaz. Pozlama için 405nm dalga boyunda ışık gerekli. Bu da bluraylerde var. Yani lazer ünite üzerinde gelen yansıtıcı, ayna mercek lazer hepsi kendi üzerinde ve birbirine uyumlu. bana kalan sadece üniteyi plakete yeteri kadar yaklaştırmak. Bunu z ekseni ile yapacağım. eğer hassas ayar yapamazsam. Üzerindeki sistemle yapacağım. Önümüzdeki hafta ilk denemeleri yaparım sanırım.
Modülün üzerinde lineer mil üzerinde kaymayı sağlayan yataklar mevcutmu? Varsa mil çapları için yatak iç çaplarını ölçebilirmisin?
Sırf bu modüle özel mekanizma yapılabilir. Bir kaç açıdan foto çekebilirmisin?
Modülün şemasını bulabilirmiyiz? Arkadaki kart üzerinde sürücü vardır belkide. Geribesleme için elektronik de vardır.
Aşağıdaki fotoğrafta elle yaptığım deneme var. Bir elimle üniteyi sabit tutup. Diğer elimle plaketi hızlıca geçirdim. Fotoğraftaki mavi çizgi pozlanmış dry film üstteki siyah şeffaf naylon üzerinde usb mikroskop kameranın kalibrasyon zımbırtısı. Ve siyah çizgi 0,03mm kalınlığında. Sonuçta 0,03 mm kalınlığında pozlanmış dry film. Ben tatmin oldum. cnc üzerinde inca ayarla iş görecek seviyeye gelir. Birde henüz laser diyot sürücüm yok. İnternette 6~6,5 volt ve 600ma ile besleyenler var. Ben akım sınırlamasız 5volt veriyorum ve diyotun zarar görmemesi için birkaç saniyeden fazla çalıştırmıyorum.
(http://666kb.com/i/d6wj7zz56vwydkyts.jpg)
Üzerinde bir lazer diyot var. 2 adet sensör var. biri 4 pin diğeri 15~20 pin falan. Ayrıca bir step motor var. mil dahil 30 mm uzunluğunda gövde çapı 8mm falan. acayip bir mekanizma. Mekanizmanın komple ileri geri gitmesi için 3mmlik mil deliği var. Diğer tarafta mekanizmanın dönmemesi için yarım açık mil deliği var. somun deliği vs var. Çok kolay bir şekilde hareketli mekanizmaya çevrilebilir.
(http://666kb.com/i/d6wjp9jd36muurmts.jpg)
(http://666kb.com/i/d6wjqhlzfx0sjztcg.jpg)
(http://666kb.com/i/d6wjqvzwqhgms9du8.jpg)
(http://666kb.com/i/d6wjqyp7aiuo7kcb4.jpg)
1 aydır kafamda olan projeydi. Hangi laseri alsam diye düşünüp duruyordum biraz önce sipariş verdim.
Satıcıya şemasını da sordum. Şemasını bulabilirsek süper olur.
Ben kuru film değil de pozitif 20 ile çalışmayı düşünüyordum. Fakat hala Pozitif 20 satılıyormu bilgim yok.
haydi heyecanlandım ben yine,
sizin kadar değilde bende psositive20 yada KF benzerini imal etmiş, hep düşünürüm fakat mekanik olayı bende 0,
bir Bang&Olufsen CD mekaniği dağıttım ölçü aleti galvosu gibi bir şeyin ucundaydı kafa öyle lineer çalışıyorduki,seyretmekten gözlerim yoruldu
,birde Sony writer dağıttım tabi bu 15 yıl evveldi,bundada linear actuator manyak bir bobin iki yassı mıknatısın ucunda gidip geliyor,bunun bir programı vardı,cd yi çıkarıp ters taktığınızda istediğiniz resmi yada yazıyı muhteşem netlikte cd'nin üstüne basabiliyordu...
hemen diyodu söktüm LM317 ile sabit akım verdim CD'yi deldi öbür tarafında çıktı 10 dakika sonra ışığı 3'te bire düştü soğusada bir daha iflah olmadı,çöpe gitti,sonradan öğrendim,Laser'in üçüncü ucu PD imiş,entegre foto diyot varmış laserin içinde,ve lineeer değilde pulse modunda yada bilmemne modulator prensibinde çalışması gerekirmiş,kızlardan daha sorunlu bu aman dikkat et hemen bozuluveriyorlar,birde printer dağıttım LG oda 15 dakka dayandı bi daha akım çekmedi..
Ünitenin odaklama sinyallerini kullanmak zor gibi gözüküyor..elektronik mekanik belli bir amaç için tamamen bütünleşmiş..
cnc nin yatay hareketindeki z ekseni kaymalarını duzeltmek veya kabullenmek kolay..
forumda benzer bir paylasım vardı laser yazıcının döner aynası mı nedir... onu kullanmış vatandaş..
benim ilk mesajım ise biraz fantastik kalmış..sorunu tam anlamadığım için..
Yok Hocam. Tam nokta atışı cevap olmuş. Sizin yazdıklarınızdan sonra bobinleri enerjilendirdiğimde bobinin yukarı aşağı ve sağa sola hareket ettiğini fark ettim. Ben her ikisininde yukarı aşağı olduğunu sanıyordum. Şimdi opamplı basit bir yükselteç ile değişken voltaj uygulayıp odağın nasıl değiştiğine bakacağım. Siz yazmadan önce ben içerdeki bobini fark etmemiştim. Bunun için teşekkür ederim.
Ünitenin odak sinyallerini kullanmak zor değil. Ben şu anda raster tarama yapacağım. 2540dpi ve bir bitlik bmp oluşturup bunu her 10um de bir lazeri enerjilendirerek pozlamak. Ancak bu tarama süresi olarak uzun sürecek bir yöntem. Bu amaçla düm discovery kite program yazmaya başladım bugün bitecek ancak cncnin kaplini kırıldı dün. Haftaya basacağım ilk devreyi. Diğer taraftan benim elimdeki cnc yavaş 10x10cm ölçülerinde pcb 2540 dpi ile 12 saat falan sürüyor. inkjet yazıcılar gibi kayışlı hızlı birşey yapacağım ancak zaman alacak bu da. Odak konusu burda işe yarayacak.Eğer lens, hassas bir şekilde hareket ettirebilirsem atıyorum 0 volt verdiğimde odak mesafesi 0,2mm yol pozlayacak 5 volt verdiğimde odak mesafesi 0,6mm yol pozlayacak. Cnc de sadece pozlanacak yolun üzerinden geçecek. Böylece çok kısa sürede pozlama yapılmış olacak. Bu amaçla gerber formatını öğrenmeye başladım. Çok zor bir şeye benzemiyor bakalım artık.
z hocam. Pozitif20 kartal otomasyonda var. Acak 200ml 90tl falan. Çok pahalı. bence dry film çok daha ucuz ve kolay bir yöntem. Tavsiye ederim. Ben lazer çıktıyı film olarak kullanarak tssop20 için pcb yapabiliyorum. Siz de eminim ki yapabilirsiniz.
Aslında düşündüğüm lazer yazıcıların polygon aynasını kullanmak. Bu amaçla bir ayna aldım, bldc sürücüsü üzerinde. Güzel lensli doğrusal lazer bulabilirsem uygun fiyatlı onu da deneyeceğim.
Klasik vidalı hareket dönüşümü yapan router tipi makineler bu işe uygun bir yapı değil.
10x10 cm PCB düşünülse ve ışın çapı 0.1mm olsa
Tek satır taraması 1 sn de yapılsa
Tırtıkların oluşması sorun değil desek her 0.1 mm için 1 sn gerekir.
100mm / 0.1mm = 1000 satır demektir ki 17 dakika sürer.
Satır tarama yarım saniyeye indirilse 8.5 dakika.
İş iyi bir mekanik ve sıkı bir yazılımda bitiyor.
Laser yazıcılardaki mantık süper olur fakat laser yazıcının laser bloğunda pek çok optik var. Bu optikler muhtemelen UV'de işe yaramayacaktır. Fakat işe yarayıp yaramayacağından emin olmak lazım.
Mekaniği için birçok dvd söktüm..optigi kirlenmiş dvd ler pc cilerden ucuza alınabilir..ben 3-5 liraya
10 tane falan almıştım..
Henüz laser blok gelmediği içi bloğun mil yatağı çaplarından emin olamıyorum fakat 3mm olduğunu tahmin ediyorum.
İndüksiyonlu taşlanmış 3mm çaplı mil bulabileceğim yer biliyormusunuz?
Gene bu proje için iç piyasadan, motor kıçında kaliteli analog tako diğer tarafında da yaklaşık 1/10 redüktör olan DC motor bulabilirmiyim?
Mil yatağı 3 mm hocam. Dün yazmıştım. 2 tane mil yuvası var. eksen mesafelerini ölçeyim dedim ancak. Ölçemedim. Siz elinize geçince ölçersiniz artık.
3mm indüksiyonlu mil bulmanız zor. Bazı firmalarda 3mm taşlanmış paslanmaz mil bulunuyor. Bunlar iyi toleranslıdır. İşinizi görecektir. Kaç cm boyda gerekli size?
Bir önceki mesajınızda yazdığınız hız konusunda. Çok hızlı bir mekanizma olsa bile bu işlemin hızlanacağı anlamına gelmiyor. Şöyle ki; dryfilm datasheetlerinde dryfilmin pozlanması için gereken ışık enerjisi miktarı yazar. Üreticilere göre değişse de ortalama 50mJ/cm2 değeri verirler. Siz mekanizmayı hızlandırdığınızda dryfilme yeteri kadar ışık enerjisi düşmeyeceğinden tam pozlama olmayacaktır. Dolayısı ile lazer pozlama ile hızlı bir işlem olması isteniyorsa öncelikle lazerin oldukça güçlü olması gerekiyor. Ardından mekanizmanın yüksek hızlarda yüksek doğrulukla hareket ermesi gerekiyor. Hatta fırsat bulursam lazer gücünü 100mw kabul edip 50mj/cm2 değeri ile 10x10cm plaketin pozlanma süresini hesaplarım. İnternette 50x50 plaketleri 20sn gibi zamanda pozlayan prof makineler var. Ortalama büyüklüte bir oda kadar. Aynalı mercekli. Onlardaki lazerlerin gücü ne acaba.
Polygon motorum yurtdışına sevkedildi görünüyor. Önümüzdeki hafta gelir. Olursa o daha iyi olacak.
Ek: 1J =1Wsn, 50mj/cm2 dry film pozlama değeri 50mWsn/cm2 anlamına gelir. 100mW laser ışık gücünün tamamını kullanırsak saniyede 2 cm2 pozlama yapabiliriz. 10x10 cm plaket 100cm2. Bu durumda 100/2=50sn de plaket pozlanır. Gayet iyi bir değer. Mekanizmayı hızlandırmak gerek.
Lazer gücünü 10 mw kabul edip 50mj/cm2 değeri için;
0.1mm çaplı dairenin alanı 0.0078mm^2
Bu durumda gerekli enerji 0.0039mj eder.
10mW laser bu enerjiyi 0.00039 saniyede yayar.
Bu durumda gene çapak vs ihmali yaparsak 0.00039 sn de 0.1 mm hareket ederiz.
Yani 10 cm yi 0.4 sn de tarayabiliriz.
10mw için bu hesapta sorun yoksa bizdeki lazerle bayağı hızlı tarayabilmemiz lazım.
3mm millerden falan vazgeçtim. Daha önce yaptığım mekanizmanın bir benzerini daha iyi sürücülerle kullanacağım.
https://www.youtube.com/watch?v=fCHrIVuNBJM (https://www.youtube.com/watch?v=fCHrIVuNBJM)
Epeydir aklımda olan bir durum. Satıcıların yazdığı lazer güçleri ne kadar doğru? Nasıl anlayabiliriz. Epey inceledim ancak güvenemedim.
455nm ne kadar etkili?
Satıcılara güvenilmiyor. Öyle pahalı güçlü lazer almışlığım yok ancak çok şikayet var internette. 405nm dalga boyundaki lazerler sorunsuz pozlama yapıyor. Aslında olması gereken 380~390 nm ama bunu bulamadım ben. 455 nm de iş gürür ancak 405 nm gibi performanslı olmaz bence.
İnternette neden hazır bluray üniteleri kullanılan lazer pozlayıcı olmadığını anladım bugün. Kaplini değiştirip çalışır hale getirdim cncyi. Lazer üniteyi z eksenine bağlayıp dry film kaplı plakete yaklaştırdım. Lazeri çalıştırıp 300mm/dak hızla düz bir hat çizdim. Yaklaşık 0,1 mm genişliğinde çizgi şeklinde pozladı. Aynısından birkaç tane daha çizdim. Ardından sodyum karbonat banyosuna attığımda acı gerçekle karşılaştım. Çizginin pozlanan kısmı 0,1mm olsa da lens etrafındaki kaçak ışınlar çizginin kenarlarını da az miktarda pozluyor. Banyoya girince bu az pozlanan kısımlar birden renk değiştiriyor ve o kısımlar erimiyor. 0,1 mm olması gereken çizgi 1mm oluyor bir anda. Hızı 800 mm/dak ya çıkardığımda bu durum daha hafif oluyor. Ancak yine de pozlanması gerektiği kadar olmuyor. Hızı daha fazla arttırmak gerekiyor ancak benim sistemim nbuna müsat değil. Bu nedenle deneyemedim. Ayrıca hızlı bir tarama olsa bile aynı çizginin üzerinden kez geçtiğinde yine aynı durum olacak sanırım. Bunun üzerinde üniteyi makineden ayırıp tekrar elle denedim. Ünitenin altından plaketi olabildiğince yüksek hızla çektim, çok ince bir pozlama oldu. Banyo sonrası ise çok bariz bir kalınlaşma olmadı. Yani yüksek hızlı bir sistem gerekli. Haftaya cncnin bir ekseni üzerine kayışlı bir mekanizma yapıp deneyeceğim. Olmazsa erceğin altına çok küçük bir delik olacak şekilde siyah bant yapıştırıp deneyeceğim.
Lazer elde ettiği lazer enerjisinin 15-20 katı kadar elektrik enerjisi harcıyor(türüne göre değişir.).
Satıcıların bahsettiği bildiğim kadarıyla tükettiği enerji. Sizdeki modülde bu şekilde mi?
Yok hocam. Benim aldığım lazer diyot yada pointer şeklinde değil. Pioneer bdr-209 bluray yazıcının lazer ünitesi. Yani cihazın üzerinde gelen lazer diyot var bende. İnternette bu diyotu test edenler 1100mW doğrudan ışık değerini görmüşler. 600ma 6,5v sanırım beslemesi.
Optik zoomlama yapılacak ve geri besleme olacak.
Cihazın üstünde geribesleme sensörü her şey var.
Ben bulamadım ama sen de bir araştır. Herhangi bir markanın blueray cihazının şeması lazım.
Modül dediğime bakmayın, farkındayım.
Fokuslamayı ile oynayarak dağılma önlenebilir veya aza indirilebilir.
Videodaki adam 405nm 100mw lazerle gayet güzel iş çıkarmış. Neden aynısı yapılmıyor da bluray lazerine odaklanılıyor orasını anlayamadım.
Alıntı yapılan: DaRt - 04 Mart 2016, 19:53:54
Satıcılara güvenilmiyor. Öyle pahalı güçlü lazer almışlığım yok ancak çok şikayet var internette. 405nm dalga boyundaki lazerler sorunsuz pozlama yapıyor. Aslında olması gereken 380~390 nm ama bunu bulamadım ben. 455 nm de iş gürür ancak 405 nm gibi performanslı olmaz bence.
İnternette neden hazır bluray üniteleri kullanılan lazer pozlayıcı olmadığını anladım bugün. Kaplini değiştirip çalışır hale getirdim cncyi. Lazer üniteyi z eksenine bağlayıp dry film kaplı plakete yaklaştırdım. Lazeri çalıştırıp 300mm/dak hızla düz bir hat çizdim. Yaklaşık 0,1 mm genişliğinde çizgi şeklinde pozladı. Aynısından birkaç tane daha çizdim. Ardından sodyum karbonat banyosuna attığımda acı gerçekle karşılaştım. Çizginin pozlanan kısmı 0,1mm olsa da lens etrafındaki kaçak ışınlar çizginin kenarlarını da az miktarda pozluyor. Banyoya girince bu az pozlanan kısımlar birden renk değiştiriyor ve o kısımlar erimiyor. 0,1 mm olması gereken çizgi 1mm oluyor bir anda. Hızı 800 mm/dak ya çıkardığımda bu durum daha hafif oluyor. Ancak yine de pozlanması gerektiği kadar olmuyor. Hızı daha fazla arttırmak gerekiyor ancak benim sistemim nbuna müsat değil. Bu nedenle deneyemedim. Ayrıca hızlı bir tarama olsa bile aynı çizginin üzerinden kez geçtiğinde yine aynı durum olacak sanırım. Bunun üzerinde üniteyi makineden ayırıp tekrar elle denedim. Ünitenin altından plaketi olabildiğince yüksek hızla çektim, çok ince bir pozlama oldu. Banyo sonrası ise çok bariz bir kalınlaşma olmadı. Yani yüksek hızlı bir sistem gerekli. Haftaya cncnin bir ekseni üzerine kayışlı bir mekanizma yapıp deneyeceğim. Olmazsa erceğin altına çok küçük bir delik olacak şekilde siyah bant yapıştırıp deneyeceğim.
Hocam fotoğrafçılıkta polarize filtre kullanıyoruz. Acaba bu problemi çözmede işe yarayabilir mi? Circular polarize, Linear polarize?
@birkan Ben bu lazer üniteyi içindeki lazer diyot için aldım. Amacım elimdeki lazer yazıcıdan çıkma lazer polygon mirror sisteminin infrared lazer diyotu yerine bu aldığım diyotu takmaktı. Elimde hazır ünite olunca hazır üniteyle bir deneyim dedim. Az önce elimdeki lazer diyor için lens ve housing aldım. Ürün gelince bu diyotu videodaki şekilde kullanabileceğim. Yoksa tabiki videodaki sistem daha kolay.
@Cemre. Dediğiniz konuyu araştıracağım.
@z http://www.diyouware.com/DiyoPCB-MKI (http://www.diyouware.com/DiyoPCB-MKI) Burada bnzer bir ünite için yapılmış çalışma var. Bluray ünitesi ile pcb pozlama yapmış eleman.
Üçyüzlü nanometre dalgaboylarına inildimi fiyatlar onbinlerce Euroya fırlıyor.
Blueray laser zaten en tepedeki laser. Adı üstünde mavi ışın laser.
mesaj birleştirme:: 05 Mart 2016, 00:11:20
Kuru filmi nerden alıyorsunuz?
Bahsedildimi bilmiyorum. Lazeri yönlendirmek için galvo scannerlar iyi bir çözüm. Reçine kullanan 3D printerlarda reçine lazer ile kürleniyor ve birçoğu galvo scanner kullanıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=gK14SaaYMoc (https://www.youtube.com/watch?v=gK14SaaYMoc)
Bir başka çözüm ise DLP. DLP şu sıralar 3D printerlarda da kullanılmaya başladı. Sanırım en hızlı çözüm bu.
https://www.youtube.com/watch?v=gmlvujD2oHI (https://www.youtube.com/watch?v=gmlvujD2oHI)
@z Hocam ben bunu aldım. http://www.aliexpress.com/item/5-meter-30cm-Photosensitive-dry-film-instead-of-thermal-transfer-production-PCB-board-photosensitive-film-longth/1783412168.html (http://www.aliexpress.com/item/5-meter-30cm-Photosensitive-dry-film-instead-of-thermal-transfer-production-PCB-board-photosensitive-film-longth/1783412168.html)
@superconductor Hocam. Benim hayalimdir bu dmd çipler. Daha dün bakıp iç geçirdim, benim için şu anda çok pahalı bunlar. Tek aynalı olan modelleri var ancak onları bulamadım, fiyatları hakkında bilgim yok. Ben 20x30 cm alan tarayacak tarayacak bir sistem istiyorum ve 2540dpi olmalı. Bu da yatayda 20320 nokta taraması gerektiği anlamına geliyor. 60derecede bu alanı tarasa toplamda bir tur çözünürlüğü 121920 olmalı. Adım motorları bu kadar yüksek çözünürlükte kontrol etmek için mekanik dişli sistemi gerekli. Dişli sisteminden kaynaklanacak boşlukları telafi etmek kolay olmayacaktır. Ebaydan 1/64 mekanik çevrimli step motor aldım. Gelince tek eksen için deneyeceğim bu galvo scanneri.
2540 DPI nedir böyle? Gerekli mi? Araya dişli vs. girerse boşluk çoğalır. Motor kaplinle mile bağlansa daha uygun olur.
Aşağıdaki videoda adamlar polygon mirror scan yöntemiyle 127000 dpi çözünürlükte çalışarak 1 mil 25um yol çıkarıyorlar. 2540dpi bunun yanında komik kalıyor. Eğer ayna sürekli yön değiştirecekse dişli sisteminde boşluk sorun yaratır. Ancak ayna sürekli aynı yöne dönerse aynanın herhangi bir anda hangi konumda olacağını bileceğimiz için o noktalarda lazeri açıp kapayarak yüksek çözünürlükte pozlama yapabiliriz. Tabiki her devirin sadece 60 derecesinde tarama yapılacağından sistem 6 kat yavaşlayacak. Bu nedenle polygon mirror scan yöntemi bulunmuş. Altıgen ayna ile kayıp olmadan her an pozlama yapılabilmiş. Bu sistemin kötü tarafı ise elimizdeki polygon aynaları adım motora bağlamak mümkün değil (merkezden çok az bir miktar kaçsa bile 6 kenarın her biri aynı konumda lazer ışığı aynı noktaya düşürmez.) Hazır adım motora bağlı ayna yok. Mevcut motrolu aynalar bldc kullanıyor bunlarda 26000 dev/dak ile dönüyor. Her devirde 121920 nokta pozlayacağımızdan 1 saniyede 50milyon nokta pozlamak gerek. buna yetişecek işlemci, bu frekansta çalışacak lazer diyot hep sorun. Ya motoru yavaşlatmak ya da yazılımla ayar vermek gerek. Yazarken yoruldum. Helal olsun adamlar yapmışlar.
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=P-fbIa7xlxw#)
Raster taramada dişli boşluğunun önemi yok.
Tarama hep bir yönde yapılacağı için dişlideki boşluk kapanmış oluyor.
Boşluklar vector taramada sorun olur.
mesaj birleştirme:: 05 Mart 2016, 13:35:39
Arge aşamasında film ile uğraşmak yerine UV ışıkta parıldayan fosforlu bir yüzey bulmak lazım.
Ayrıca gene arge aşamasında laseri çok az akımla sürmek gerekecek. Laser akımı düşürülürse benek çapı da küçülür diyebilirmiyiz?
Bu kadar uğraş niye? PCB üretim bandı mı kuracaksınız?
Kişisel pcb işlerini basitleştirmek diyelim. Hoby diyelim. Kişisel gelişim diyelim.
Hocam iyi de bu kadar uğraştıktan sonra uğraş alanı buna dönüşüyor. Asıl amacınızdan çok fazla sapmış olmuyor musunuz?
Sonuçta herşey projenizi gerçekleştirmek için prototip kart ihtiyacıyla başlamıştı. Fakat şimdi prototip kartınızı üretmek için başka bir projeye başlamış oldunuz. Ayrıca delik içi kaplama yapamamak da cabası.
Çok güzel uğraşlar, çok güzel konular ama bu kadar ileri gitmek asıl treni kaçırmak gibi geliyor bana. Ütü yerine laminasyon kullanmayı anlıyorum da çinde bu kadar ucuza profesyonel düzeyde pcb bastırabiliyorken bu uğraşlara gerek var mı emin olamıyorum. Eğer hobi ve kişisel gelişimse ya da TR'de, çinlilerin müşterileri panelleme mantığıyla paralel yeni bir şirketin ilk adımlarını atıyorsanız ne mutlu bizlere.
Yapmaya çalıştığımız makine ile seri üretim olmaz. Kişisel kartlar yapılır sadece. Ütülemeye göre çok artısı var.
Bir başka başlıkta açtığım prototip kartı diyorsan o basıldı bile. Pazartesi elimde olur.
@z hocam. Yarın cnc ile lazerin gücünü düşürerek tekrar deneme yapacağım. Çok umutlu değilim ancak bir miktar işe yarayacaktır lazerin gücünü düşürmek. Diğer taraftan 100mw ve 200mw lazer aldım. Bunların farkı sonsuz odaklı. İlk mesajımdaki videoda olduğu gibi denemeler de yapacağım gelince. Polygon mirror ve 1/64 çevrim oranlı adım motor yolda. Bir yansıtıcı ayna bulmam lazım bulamazsam bluray ünitesinden sökerim.
@DEno_12 Şahsen elektronikçi değilim ben. Olursa uzun vadede prototip baskı devre kartı imalatı işine girmeyi düşünüyorum. Ufaktan çalışmalarım var cnc delik delme ve delik içi kaplama kabul edilebilir kalitede tamam. Laminasyon makinesi kolay imalat aşamasındayım. Şu an en büyük sorunum pozlama. Lazer çıktı ile kaliteli olmuyor. Photoplotter için film bulamıyorum. Geriye tek lazer pozlama kalıyor. Bu nedenle uğraşıyorum. Olursa imalat işi olmazsa kişisel gelişim ve hobi benim için bunlarla uğraşma sebebim.
bahsettiğiniz altıgen ayna ve motor ikilisi laser yazıcıların içerisinde var.geçen bi tanesini söktüm. hatta laser ve devreside mevcut
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=l7C7XPpI_Zw#)
bu alet.
aslında tüm bununla uğraşmak yerine laser yazıcıyı amaca uygun modifiye etmek daha mantıklı olmaz mı?
https://www.youtube.com/watch?v=5FWUul62irY (https://www.youtube.com/watch?v=5FWUul62irY)
Doğrudur hocam.Ben de brother marka bir lazer yazıcıdan söktüm elimde var şuan ancak bendekinin sürücüsü motor kartı üzerinde değil. 25 pinli kablo ile yazıcı üzerindeki anakart üzerindeki sürücü ile motor kontrol ediliyor. Açıkçası motor üzerindeki pinleri bulup bir sürücü yapmaya üşendim. Elimde başka yazıcı yok. ben de sürücü kartı üzerinde olan bir polygon motoru aldım aliexpresten. Bu gelince de lazeri bekleyeceğim, zira elimdeki bluray lazer ünitesi bu polygon motor için uygun değil.
Ek: Lazer yazıcılar infrared lazer kullanır ve lazer gücü sınırlıdır. Bu yüksek dalga boyunda ışına tekabül eder. Lazer yazıcıların üniteleri üzerindeki optik sistem de (yansıtıclar, mercekler vs.) infrared lazere uygundur. Yüksek güçlü 405nm lazer diyot koyunca sistem nasıl davranır kestiremiyorum. Ancak deneyeceğim uygun bir zamanda.
Edit: Pardon yanlış anlamışım ben. Bu lazer yazıcıyla doğrudan plakete baskıymış. Bunun çok kaliteli baskı vereceğini düşünmüyorum.
@ Z hocam :D
bence size bu lazım..
https://www.facebook.com/thewindustry/videos/1053169164724352/ (https://www.facebook.com/thewindustry/videos/1053169164724352/)
Alıntı yapılan: ipek - 06 Mart 2016, 23:03:36
@ Z hocam :D
bence size bu lazım..
https://www.facebook.com/thewindustry/videos/1053169164724352/ (https://www.facebook.com/thewindustry/videos/1053169164724352/)
bu resmen manyaklık. birinin gözüne falan gelse ki türkiye'de kullanılsa kesin gelir, direk kör...
(http://www.cncdesigner.com/wordpress/wp-content/uploads/Blue-Ray.png)
Ürün geldi. Kafamda daha büyük bir şey canlanmıştı.
çok güzel çalışma ama eksık pcb karta bastınız dıyelım yıne asıte atıcaksınız komple bakırı çıkarıcak makına yapsanız daha ıyı olur maksat hobıyse kolay gelsın
Bakırı kaldıracak güçte lazer üniteler 40w civarı olmalı. Bu güçte lazer üniteler 3000$ seviyelerinde. Ayrıca profesyonel pcb imalatçıları bakırı lazerle kaldırma yöntemini kullanmıyor. Dryfilm ve asit ile indirgeme yöntemini kullanıyor.
@DaRt Pinleri bulduysan ben de aramaya uğraşmayayım. Modülü açmadım açmak da istemiyorum. Konnektöründe atıyorum 30..40 pin var gibi görünüyor. Ne bunlar böyle?
(http://www.cncdesigner.com/wordpress/wp-content/uploads/Blue-Ray.png)
Hocam bana sadece lazer diyot gerekliydi. Dışarıdan görünen 3 pinli flat kablo lazer diyot için. Bunun dışında 4 pin adım motor, 4 pin optik lens kontrolü içi. İki adet sensör var diğerleri bunların kabloları ama hangi pin ne işe yarıyor bilmiyorum. Önceki mesajlarımda da yazdığım gibi bu mekanizmayla pozlama çok mümkün görünmediğinden detaylı çalışma yapmadım. Ünite iş yerinde, yarın kablolara ve sensörlere ait detaylı fotoğraf atarım. Belki işine yarar.
(http://666kb.com/i/d7nsb32b370bn21ka.jpg)
Hocam yukarıdaki fotoğraftaki mavi daire içerisindeki 4 pin adım motorun bağlantıları. Adım motor mor daire içerisindeki merceği ileri geri hareket ettiriyor. Yeşil daire ile belirtilen yerde uv laser diyot vardı. kırmızı daire ile belirttiğim yerde uv lazer diyotun 3 pini vardı. sarı daire ile belirttiğim yerdeki 3 pin cd yada dvd lazer diyotu kırmıı renkli güçlü bir lazer diyot.gri daire ile belirttiğim yer alıcı sensör yanlış saymadıysam 19 kanal sol üst köşede görülen flat kablo sensörün.
(http://666kb.com/i/d7nsf2xxul69wfqei.jpg)
Yukarıdaki fotoğraftaki sarı daire ile belirttiğim yerin hemen altında 24 pinli bir entegre devre var. mavi daire ile belirttiğim yerde 19 pinli sensör bağlantı kablosu var. yeşil daire ile belirttiğim 6 pinli kablo lens hareketi için. kırmızı daire uv lazer merceği, gri daire ise cd dvd merceği.
Entegre falan deyince dayanamadım açtım içini.
Entegre hakkında hiç bir bilgi bulamadım. (5A48C1 35213)
(http://666kb.com/i/d7nsf2xxul69wfqei.jpg)
Mavi dairenin hemen altında 4 uçlu bir optik nesne daha var.
Sanki o da laser gibi duruyor.
Bu durumda 3 laser var gibi görünüyor. Bunları aşağıda 1-2-3 olarak gösterdim.
Belki 3 nolu nesne laser değil de laser seviyesini sabitlemek için geri besleme amaçlı fotodiyod da olabilir.
(http://www.cncdesigner.com/wordpress/wp-content/uploads/Laser.png)
? olarak gösterdiğim blok küp şeklinde bir optik ve bir birine dik duran iki laseri nasıl birleştiriyor anlamadım.
mesaj birleştirme:: 30 Mart 2016, 15:20:03
Çizdiğim blok şemaya göre 3 nolu nesne laser olmaz. Fotodiyod olmalı.
Hocam o 4 pin flat kablonun kablonun parçası, açtım ben orayı. sistemde 3 tane diyot olmalı zaten. cd, dvd ve bluray için. 3. altlarda bir yerde, mavi dairenin altında ama o kadar açmadım içini net bir yer söyleyemiyorum. Üstten bakınca bir delik daha var orada sanırım.
Odaklama yapmak için step motorla hareket ettirilen merceğin konumunu değiştirdinmi?
3 uçlu laser blue ray laser ise 3. uç nedir?
Laserden ne değerde akım akıttın?
Fluorasant boya satılıyormuş. Denemelerde onu kullanayım diyorum.
Benek çapını değiştirmek için step motorla ileri geri oynatılan mercek çok işe yarardı. Aslında optik sensörlerini kullanabilsek otomatik fokus için çok iyi olurdu.
Evet değiştirdim ancak odaklama konusunda kayda değer bir fayda sağlamadı. Başka bir amacı var sanırım bu merceğin.
Bazı lazer diyotların içinde fotodiyot varmış geri besleme için. Denemedim ama belki bunda da vardır.
Lazere 150ma kadar akım verdim. Aynı lazer diyota 650ma vererek 1100mW güç alanlar var ancak soğutucum olmadığından denemedim. 30m ampere kadar düşürdüm denemelerimde.
Benek çapını değiştirmek için merceğin bağlı olduğu kısmı hareket ettirmek daha mantıklı. Başka bir ünite bobinlerine 5volt verdiğimde harekete mercek ileri doğru harekete geçiyordu. Eğer değişken gerilim uygularsak istediğimiz mesafeye getirerek benek boyutunu değiştirebiliriz. Ancak benek etrafına da az da olsa pozlama yapıyor. Bu nedenle denemiyorum artık. Polygon mirror motorum geldi istedğim devirde döndürebiliyorum. Merceklerim gelsin o şekilde çalışmalara devam edeceğim ben.
Fluorasan sprey boyayı Koçtaşta buldum ancak uv ışıkta parıldama falan yapmıyor. (Eprom silici ile denedim)
UV ışıkta parıldayan bir düzleme ihtiyacım var.
Aklınıza gelen pratik çözüm varmı?
https://youtu.be/gULiIHzscvQ
İşe yarayıp yaramayacağını bir kaç güne anlayacağız.
Yaptığım optik düzenek üzerinde değişiklik yaparken mercek elimden fırladı ve kayboldu.
Eski bir CD çalardan mercek söktüm işe yaradı ve şimdi yakıcı bir lazer oldu. Siyah nesneleri kesiyor ancak odak noktası eskiden çok iyiydi. (2..3 cm). Şimdiki mercekte odak noktam 2..3 mm ve bu çok kötü oldu.
Eski mercekle çok ince benek oluşturabiliyordum. Şimdikinde saçılma fazla.
Galiba deneme bile yapamayacağım.
Alıntı yapılan: z - 01 Nisan 2016, 17:06:33
Fluorasan sprey boyayı Koçtaşta buldum ancak uv ışıkta parıldama falan yapmıyor. (Eprom silici ile denedim)
UV ışıkta parıldayan bir düzleme ihtiyacım var.
Aklınıza gelen pratik çözüm varmı?
boyayı yanlış yerden almışın dövmeciden alıcaktın uv tatao ınk tanesi 90tlhttp://dovmemalzemesi.gen.tr/ultra_viyole_dovme_boyalari.html
İnanılır gibi değil. Kaybettiğim merceği evden çıkmak üzereyken buldum.
Merceği kavrayan plastik aksamın dışını biraz inceltmem gerekiyordu. Zımpara makinesinde inceltirken birden makine parçayı elimden kaptı ve fırlattı. Mercek, yaklaşık 40metre karelik atelyenin kerhangi bir köşesine fırladı. Serçe parmağımın tırnağı kadar boyuttaki bu parçaya benzeyen yüzlerce çöp atalyenin heryerindeydi. Kısacası bulmam imkansızdı.
Aramaya bile çalışmadım deli işiydi çünkü. Fakat 1 saat geçti ve evden çıkmam gerekirken yerde ayağımın ucunda duruyordu.
https://youtu.be/Xc91aEURUWc
Daha iyisi
! DIY Laserplotter - UV-Laserbelichtung - Homemade (http://www.youtube.com/watch?v=Q04wFvuthUc#)
polygon mirror kullanarak 445nm lazer diyot ile yapmışlar vidyonun altında linki de var işe yarar birşey çıkabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=fi4P-Bwc6g8&ebc=ANyPxKoaSOnn3LjNYiXKTvXv1S91Kv6q6zmSJZWDv92wp2NoCUQ7ikC7UgBm3HzhC3IuNacq_SRFJFeth8Wa2B6noyB31VTq5Q (https://www.youtube.com/watch?v=fi4P-Bwc6g8&ebc=ANyPxKoaSOnn3LjNYiXKTvXv1S91Kv6q6zmSJZWDv92wp2NoCUQ7ikC7UgBm3HzhC3IuNacq_SRFJFeth8Wa2B6noyB31VTq5Q)
Her iki videoyu da izledim ve korktum. Sanki benim kullandığım lazerin gücü yetmeyecek gibi. Şu ana kadar minik ve etrafında saçılım yapmayan benek elde etmeye çalıştım. Adamların kullandığı lazerde benek çok büyük.
Haydi hayırlısı.
Lazer gücüyle ilgili sorun yok hocam. İyi bir soğutucu ile 1100mW güç alabilirsiniz. Polygon motorlarında her bir noktanın pozlaması çok daha kısa sürede gerçekleştiği için yüksek güçlere ihtiyaç vardır. Bir yukarıdaki polygon mirror sisteminde arkadaş 3300 devir ile kullanmış. Bu 55 Hz dönme frekansı 55*6=330Hz satır tarama frekansına denk geliyor. Hatta bu çok hızlı olduğu için aynı noktayı 150 kez taramış yani her satırı 0,5sn de taramış. Senin sisteminizde pozlama zamanı bu kadar kısa olmayacağı için daha düşük güçte lazer iş görecektir. kartezyen kooridnat cnc lerde 100mW iş görüyor. Geçen hafta yeni bir lazer geldi. 100mW sağlam mercekli uv. Bununla yaptığım denemelerde kağıt yaktım tahtaya markalama yaptım, dry film pozlamada sorunum yok. Bu hafta cncye bağlayacağım. Yani bu lazer senin siteminde fazlasıyla iş görecektir. Önemli olan odaklama ve kaçak ışınları engellemek. Bir de benek çapına fazla takılmamak gerek. Polygon mirror sisteminde yanlış değilsem arkadaş 0,1mm çaplı noktayla pozlama yapmış. Yani görünen benek çapı aldatıcı. Önemli olan odak noktasındaki faydalı benek çapı. Kolay gelsin sana.
Lazer gücü ile sorun yok da benim yaptığım düzenekte lazer diyodun önüne yarık koyduğum için diyoddan çıkan enerjinin büyük bir kısmını bloke ettim.
Elindeki lazerle bir iki gösteri videosu yapıp yayınlarsan sevinirim.
Biraz önce pcb üreten arkadaşıma telefonla ulaştım ve kurufilm sordum. Elinde varmış ama sıvı boya önerdi.
Delik içi kaplama yapmayacaksan kurufilme gerek yok dedi. (Sıvıboyalar delik içine dolduğu için delik içi kaplama öncesi temizlik gerekiyormuş. Kurufilmde bu sorun olmadığıiçin tercih ediliyormuş.
Birazdan hazır pozlanabilir boya ile boyanmış plaket ve uv ile pozlanan sıvı boya almak üzere Ostime gidiyorum.
Boşu boşuna laser beneğini kıl gibi ince yapmaya çalışmışım.
Hazır ışığa duyarlı boya ile kaplı PCB aldım ve pozlamaya çalıştım. İki denemede de başarılı olamadım.
Daha sonra laser önüne koyduğum yarıklı parçayı kaldırıp attım. Bir deneme daha yaptım.
Bu kez oldu galiba.
(http://www.cncdesigner.com/wordpress/wp-content/uploads/Screen-Shot-2016-04-04-at-18.21.32.png)
Fakat ışık geçen yerler bozulacak ve asitle eriyecek diye düşünürken tam tersi oldu. Işık yiyen bölgeler aside dayanıklı hale geldi.
Ancak elimle biraz ovalayınca boyalar çıkıyor. Sanırım pozlama sürem kısa oldu. Yaptığım iş lazeri çalıştırıp altında pcb yi gelişigüzel gezindirmek oldu.
Resimdeki yol kalınlıkları tahminen 0.2..0.4mm kadardır.
şöyle bir deney yapmak gerek.
x mm yükseklikten y hızla hareket eden pcb üzerine çizilen çizgi
....
bu çizgilerden 5-10 tane çizelim. gerekirse yükseklik sabit , hız değişken olsun
sonra uygun hızı belirleyince yüksekliği değiştirerek yeni çizgiler çizelim.
sonunda uygun hız ve yükseklik ortaya çıkacaktır. laminasyonda yapılan pcb gibi. seçilen kağıt ve toner gibi, yoğurt mayalama sıcaklığı gibi. tespit edilir. hep aynı yapılır.
Yok elimdeki lazer ile olmayacak.
Hazır UV den etkilenen boya ile boyanmış PCB yi pozluyorum. Sodyum karbonat çözeltisinde beneğin düştüğü bölge beliriyor.
Aside attığımda beneğin etrafında geniş bir alan asitten etkilenmiyor. Yani lazer saçınım yapıyor beneğin etrafı da pozlanıyor.
Pozlama süresini kısa tutarsam bu kez benek çözeltide beliriyor. Pozlanmamış diğer bölgelerdeki boya kalkıncaya kadar benekle pozlanmış kısım da kalkıyor.
Sonuç: Daha güçlü ve çok iyi odaklanabiliir lazer almak gerekiyor.
@DaRt Yeni aldığın lazer ile bir video çekip yayınlamak bu kadar mı zor?
Hocam cnc ye bağlayıp denemek istedim Ancak extruder geldi 3d printer denemeleri yapıyorum. Bir kaç gün sonra video çekebilirim. Yada elle deneyim video çekeyim.
https://youtu.be/KVQiri_J9QQ
bende aşağıdaki linkteki lazerden aldım ucunda lens yok lazer ışığı kaynaktan çıktığı gibi dışarıya yansıyor ve geniş bir alanı kaplıyor uygun bir lens ile bir noktaya odaklamak gerekiyor.
bu haliyle bir iki deneme yaptım videodaki gibi siyah plastiği yakar gibi oluyor iz yapıyor sadece.
bu arada gözlere çok dikkat etmek lazım.
http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436 (http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436)
Alıntı yapılan: z - 05 Nisan 2016, 11:34:14
http://youtu.be/KVQiri_J9QQ (http://youtu.be/KVQiri_J9QQ)
İnternette benzer videolara bakıyorum. Sizin videonuzdaki lazer çok zayıf görünüyor.
Alıntı yapılan: elektronik - 05 Nisan 2016, 12:42:52
bende aşağıdaki linkteki lazerden aldım ucunda lens yok lazer ışığı kaynaktan çıktığı gibi dışarıya yansıyor ve geniş bir alanı kaplıyor uygun bir lens ile bir noktaya odaklamak gerekiyor.
bu haliyle bir iki deneme yaptım videodaki gibi siyah plastiği yakar gibi oluyor iz yapıyor sadece.
bu arada gözlere çok dikkat etmek lazım.
http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436 (http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436)
Alıntı yapılan: z - 05 Nisan 2016, 11:34:14
http://youtu.be/KVQiri_J9QQ (http://youtu.be/KVQiri_J9QQ)
808nm bu lazer bu iş için pek uygun değil gibi.
Dün bir mesaj yazmıştım. Sanıyorum silinmiş. Odak mesafesi ve odak çapı önemli. Odak çapı büyüdükçe güç ihtiyacı artacak veya yavaşlık söz konusu olacak.
Blue ray yazıcının kırmızı lazeri de dehşet bir şeymiş. Önüne mercek koyduğumda siyah nesnelerde iz bırakıyor Duman tüttürüyor..
Önemli olan minmum çapta ve temiz bir lazer ışını. Elimdeki 100 mw lazer ile de aynı sorun var. Benek etrafında kaçak lazer ışınları var. Bir sürü deneme yaptım hep aynı. Youtube videolarındaki elemanlar nasıl yapmış acaba çok merak ediyorum. Polygon motoruda denedim. Aynaya bit kadar düşen ışın yansıyıp bakır plakete düştüğünde eşşek kadar oluyor. Çok sağlam lensler gerekli anlaşılan.
(http://i.hizliresim.com/nMprDM.png) (http://hizliresim.com/nMprDM)
Bu kadar uğraştıktan sonra mekanizma ile denemeye karar verdim. Lazeri elimle gezdirerek yaptığım denemelerde bu sonuca ulaşabildim.
Z hocam hatırlarsanız size laser ile ilgili video yollamıştım,adresinizi verin size test yapmanız için göndereyim,işiniz bitince geri yollarsınız.
Makinenin yazılımını bitirip elimdeki lazeri bir deneyeyim olmadı dediğin gibi yapalım.
Son yolladığım resimden sonra içimden bir his bu iş bu lazerle de olacak diyor.
http://youtu.be/uVCwhHiinwI (http://youtu.be/uVCwhHiinwI)
Videoyu çektikten sonra aklıma geldi. Makinenin çözünürlüğü 12.7 mikrometre.
Lazer taramayı da bu çözünürlükte yapıyorum.
Bu çözünürlükte tarama yaparsam 80x45 (mm) plaket 1 saatte taranıyor. Halbuki çözünürlüğü düşürürsem mesela 0.1mm yaparsam bu durumda tarama süresi 8 dakikaya düşecek.
Aşağıdaki oluyorsa bizde de olması lazım.
https://www.youtube.com/watch?v=ZHjqAbnmEvw&ebc=ANyPxKps1s6yt4HL6I5z2HriYFdRo_vRpUz2GvZu5R14ax56hkMYVJ01C9WQXxp6-KsblrNV_9-HemF7ide-CYWgHvIGgGpRCg&nohtml5=False (https://www.youtube.com/watch?v=ZHjqAbnmEvw&ebc=ANyPxKps1s6yt4HL6I5z2HriYFdRo_vRpUz2GvZu5R14ax56hkMYVJ01C9WQXxp6-KsblrNV_9-HemF7ide-CYWgHvIGgGpRCg&nohtml5=False)
Laser diyodu sonunda öldürdüm.
Alıntı yapılan: z - 08 Nisan 2016, 13:17:48
Laser diyodu sonunda öldürdüm.
yani laser dioda ne oldu bozuldumu?
Evet 1A darbelerle çalıştırdım ve fazla dayanamadı.