Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Endüstriyel Elektronik => Konuyu başlatan: z - 25 Eylül 2005, 22:48:30

Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 25 Eylül 2005, 22:48:30
Mini cnc makineme plasma kesim özelliği ekleyerek 1-2 mm lik saç yada aluminyum  levhalardan hassas  parca kesimi yapmak istiyorum.

Plasmayı elde ettim ancak 0.5 mm kalınlıgındaki aluminyum levhayı kesmeyi başaramadım.

(http://www.cncdesigner.com/resimler/plasma.jpg)

Aluminyum levha eriyor ancak erimiş bölgeyi basınçlı hava ile itemediğimden eriyen metal uzaklaşmıyor.

Gerçi nefesimi bir boru üzerinden bakır elektrod içindeki deliğe üflüyorum ama sanırım basınç yeterli olmadı.

Plasma kesim makinesine sahipseniz

1 - 1.5 mm kalınlıkta aluminyum ve saç levha için ayrı ayrı şu bilgileri verebilirmisiniz?

Kaç amper gerekiyor?
Ne kadarlık bir hava basıncı gerekli?

Bu basıncın kafamda canlanması için bir şeylere benzeterek anlatabilirmisiniz. Örneğin ıslık çalarken çıkan hava kadar, komprosor ile tezgah temizlerken çıkan hava kadar, var gücümüzle uflerken çıkan hava kadar vs.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: CaFFeiNe - 26 Eylül 2005, 09:13:06
hocam sorularının cevabını bilmiyorum ama plazma kesim yaparken atlet şort olayı biraz tehlikeli değilmi :) allah korusun elinden kayar filan bacaklarını filan yakabilirsin dikkat et kendine :)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 26 Eylül 2005, 13:03:25
Plasmalarda genelde 2-4 atü yada bar yada kg/cm2 kullanılıyor.Üfleyerek 0,2 bile oluşturamazsınız.Şalomalardaki üfleç çok önemlidir,havanın biçimi olayı çok etkiler.Gerçi ince levhalar kolaydır ama bir kere yapınca kalında kessin deriz.Şaloma kısmını hazır almanızı tavsiye edirim ilk başta.
Kullanılan akım kaynak makinelerindeki gibi kabaca 60-160A arası.
Her arkda plasma oluşur,burada onu yönlendirmeniz gerekir,ve üfleyince sönmemesi için yeteri kadar güçlü bir ark olmalı.Şalterlerdeki arkı üfleyerek söndürmeye çalışırız.Burada da üfleriz ama sönmesini istemeyiz.
Caffein arkadaşım cüruflar elbiselerimizi deler kolayca ama ete değerse mis gibi kokar.Ayrıca bir bakarmısın yaptığı işin keyfiyle kendinden geçmiş,sence ona bir şey olurmu. :D
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 13:30:33
Kahire çok sıcak odamdaki  tavan pervanesi de fazla etki etmiyor. İşin içinde yanmak, döşemeyi yakmaki gözlerin UV den zarar görmesi elbette mümkün şimdilik elimden geldiğince basit önlemler aldım.  Zaten elbise giymiş olsam bile erimiş metal sıçrarsa etimi korumaya yetmez.

2-4 Bar için komprosör almam gerekecek. Merak ettiğim bir diğer konuda plasma başlangıcındaki arkın kalitesi. Bu arada ev tipi buzdolaplarında kullanılan ekovatlar bu basınçta hava ihtiyacımı karşılarmı?

Merak ettiğim bir diğer konu ise;

Farzedinki saçtan güzel bir sanatsal kesim yaparken plasma üretimi durdu ve tekrar başlarken sürekli plasmadaki  gibi kaliteli değil. Bu durumda daha önceki kesimi, kaldığı yerden devam ettirirken gözle görülür bir bozulma olacağını düşünüyorum. Gerçi otomatik yükseklik kontrolu ekleyeceğim ama ticari modellerde ark başlangıcındaki plazma ile sürekli haldeki plazma kalitesi arasında belirgin bir fark varmı? Bunun kesimde etkisi gözle farkediliyormu?

Hazır şaloma almak istiyorum ancak fiyatlarının yüksek olacağı düşüncesiyle şimdilik araştırmadım. Yapabilirsem şalomaya da ev tipi bir çözüm getireceğim.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 26 Eylül 2005, 13:45:01
Plasma yada oksi-asetilen kesimlerinde kesim düzgünlüğü sürekliğe bağlıdır el titrer düzgün olmaz makine kesim çok düzgün olur.
Normal kesimde reaksiyonların başlaması için o bölgenin belirli bir ısıya ulaşmış olması gerekir.Plasmada böyle değildir yani yeniden başlarken gereksiz fazla erimeler olmaz,yeterki izden şaşmasın
Buzdolabı komp ları yeterli basıncı verir ama debileri azdır,bir depoda biriktirirsen belki.
Bazı konularda sonuç için amatör çözümler yetmez.
Çok detaylı kesimler için laser kullanılır.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 14:15:29
Plasma kesimde şalomadan iki gaz çıkışı var(mış).

İlki doğrudan plazmayı üfleyen bir diğeri de plasmanın (şaloma ucunun) hemen çevresini ceket gibi örten gaz çıkışı.

Her iki gazın da basıncı ve debisi aynımıdır, cekete çok ihtiyaç varmı?

1-1.5 mm kalınlıktaki saçı kesebileceğim bir laseri evde yapmaya yarayacak bilgi de derirseniz fena olmaz. :D
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: SpeedyX - 26 Eylül 2005, 16:06:04
Alıntı yapılan: "caffeine"hocam sorularının cevabını bilmiyorum ama plazma kesim yaparken atlet şort olayı biraz tehlikeli değilmi :) allah korusun elinden kayar filan bacaklarını filan yakabilirsin dikkat et kendine :)
Dün gece bende aynı bu cümleleri yazmamak için kendimi zor tutmuştum  :D
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 16:42:57
Yanıp yanmamak bir yana, nefesimi üflediğim hortumun içinin nemlenmesi sonucu 20-40 kV luk plasma başlatıcı voltaja dudaklardan çarpılmak da vardı.  :D

Öyle yada böyle yanacağız.

Sanayide çalışan arkadaşlardan ricam, plasma makinesinin şaloma yada torch kısmının (hangisini demek daha uygun bilmiyorum) yakın çekim bir iki fotografını gönderebilirmisiniz?

Mümkünse basitçe sökülüp temizlenebilen kısımlarının da...
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: emrahmrcn - 26 Eylül 2005, 17:02:45
Plazma kesim nedir ,nasıl üretiyorsunuz bizde cahil kalmayalım :)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 17:36:45
Bir katıyı ısıtırsan erir. Isıtmaya devam edersen buharlaşır. Hala ısıtmaya devam edersen madde plazmaya dönüşür. Plazma ortamında atomlar parçalanmış durumdadır ve tamamen iletkendir. Zira ortamda bolca serbest elektron bulunur.

Plazma kesimde hava yada özel bir gaz öncelikle ionize edilerek iletkenleşmesi sağlanır. Bu işlem için en basit yöntem yüksek voltaj kullanmaktır.

İletkenlik sağlandığında daha önce akım akıtamayan AC yada DC (tercihen DC) kaynağa bağlı elektrodunuzdan metal yüzeye doğru akım akmaya başlar bu aşamada ortam gayet sıcaktır ve metal buharı ve iyonize hava iletkenliği devam ettirir ve plazmayı canlı tutar.

Plazma sıcaklığı binlerce derecedir (onbin derece civarında olduğu yazıyor). Bunu hava ile metale doğru üflerseniz erimiş durumdaki metaliniz basınçlı hava etkisiyle kopar ve erimemiş kısımlardan uzaklaştırır. Asetilen kesimin elektrik versiyonu yani.

Kısaca plazma kesim bu. Laserden sonra en hassas kesim yöntemi.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Erol YILMAZ - 26 Eylül 2005, 19:48:27
@Bunalmis;

Bizim usta Karbondioksit kullanildigini soyluyor.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 20:06:09
Evet plasma kesimde gerek itici gerekse ceket gazi olarak farkli gazlar kullaniliyormus. Bunlardan birisi de hava. (Atelyede soludugumuz hava)

Kullanilan gaz mutlaka kesim kalitesini etkiliyordur. Benim isim kismen kolay cunku kesecegim parca kalinligi az. Dolayisi ile ekonik olmasi acisindan hava kullanacagim. Tabiki sistemi basarili sekilde yapabilirsem.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Erol YILMAZ - 26 Eylül 2005, 20:09:19
Bu ortamdaki Oksijen problem oluyor, olmasin sakin ?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Eylül 2005, 20:17:48
Amac kaynatma islemi olsaydi oksijenin olumsuz etkisi fazlaydi. Ama burda kesim yapiyoruz.

Oksiyenin ne gibi olumsuzlugunu dusunuyorsun?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: emrahmrcn - 26 Eylül 2005, 20:37:24
bilgiler için teşekkür ederim ,,kabaca bir çizim yapabilrimisiniz
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hamit - 26 Eylül 2005, 22:22:22
arkadaslar bu konuda bıldıgım malzemenın cınsıne gore gaz kullanıyorlarr 3-4 cesıt ve kesım hızları ona gore ayarlanıyorr tek bır gaz kullanılmıyor memeden gazlar bırlestırelerek kullanılıyor lazer cı arkadastan orenır yazarım  su anda bende tam olarak hatırlamıyorumm....
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: haciman - 26 Eylül 2005, 22:57:13
İyi günler.

Bunalmış hocam sizi tebrik ederim. Elektronik konusunda olan engin bilgilerinize ilaven yeni alanlarada ilgi duymaya başlamışsınız. yolunuz açık olsun.

Treyler fabrikasında yaptığım staj esnasında 1 ay kadar plazma kesim tezgahıyla haşır neşir oldum. İlk önceleri biraz göz ağrısı çektim ama sonra alıştım. Kabaca metal üzerinde oluşan anlık erime sonucu bu bölgeye basınçlı hava gönderilerek kesim işlemi gerçekleşiyor. İş bu şekilde kolay gibi ama aslında çok karışık. eğer hava basıncı gerekli değerin biraz üzerinde veya altında olursa kesim yüzeyince çapaklar oluşmakta. Hatta kısmi şekil bozuklukları bile oluyor parça üzerinde.

Eğer ev ortamında bu işi yapacaksanız illaki bir üfleme torcu alacaksınız. ayrıca kompresor ilede basınçlı hava olayını düşünmelisiniz. Bende birkaç plazma tezgahı resmi var ama uzaktan çekim. İşinize yaramaz galiba.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 27 Eylül 2005, 00:03:23
@emrahmrcn

Kaba cizime gerek yok izahi soyle.

Sabit DC bir akim regulatoru dusun.
Bu kaynagin akimi atiyorum 20A ve calisma araligi 0..100V olsun.

Bunun anlami, kaynaga 0...5 Ohm araliginda hangi direnci baglarsan bagla hep 20 A akacak demektir.

Bu akim kaynagina birde seri gerilim kaynagi bagla. Bunun da gerilimi 20kV gibi yuksek olsun. Ancak ic direnci nerede ise 0 ohm olsun fakat atiyorum 10 mA den fazla akim akitamasin.

Simdi bu duzenegin + ucunu metal levhaya baglayalim. - ucu metal levhaya yaklastirdigimizda 20kv etkisiyle hava iyonize olur ve kivilcim atlamaya baslar. Bu esnada DC akim kaynagi akim basamaz. Ancak bir sure sonra havadaki iyonlasma artar ve akim regulatoru  devreye girer. Akim artarken iyonizasyonda artar ve cig gibi buyur. Nihayetinde akim sabitlenir. Bu esnada hava iyice iletime gecmis ve bir miktar metal de buharlasmistir. Bundan sonra plasma artik sureklidir ve akim kaynagi plazmayi surekli canli tutar.

Artik 20kv kaynak da cokdan devre disi kalmistir. (Max 10mA basiyordu.)

Bu isin teorisi.

Isin icine birde gaz ufleme sistemi giriyor. Bu tamamen pnomatik sistem, komprosorun depoda biriktirdigi hava, yada ozel gaz dolu tupler basinc regulatoru uzerinden salomaya gidiyor. Zaten bu kisima daha once deginmistik.

Elektrodlar arasi mesafe ve gaz basinci sabit tutulursa, akim da sabit oldugundan homojen bir plazma elde edilir.

Olay kisaca bu sekilde.

@Haciman

Keske engin bilgiye sahip olabilsek. Elektronigin hala E sindeyiz.

Bu torclarin fiyatini bilen varmi?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: emrahmrcn - 27 Eylül 2005, 00:19:10
sayenizde öğreniyoruz ,teşekkürler
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 27 Eylül 2005, 10:14:41
Şaloma ile kesilecek levha arasında kac mm boşluk bırakılmalı, yoksa sıfır temas mı oluyor.

Şalomayı sıfır temasla malzemeye dokundurdugumuzda şalomanın içindeki uc (- kutup) malzemeden kac mm geride kalıyor (hava aralığı ne kadar?)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: haciman - 27 Eylül 2005, 15:57:50
Aman bunalmış hocam eğer siz elektroniğin "E" sinde iseniz bizim halimiz duman o zaman. Bence çalışan bir CNC tezgahını tek başınıza tasarlayıp yapmanız bile sizin ne kadar engin bir bilgiye sahip olduğunuzu gösterir.
Şaloma ile kesilecek malzeme arasında ki mesafe malzemenin cinsine göre ve kalınlığına göre değişiyor. Örneğin fabrikada genellikle 4 mm ST37 levha kesimi yapıyorduk. Elektrod ile malzeme arasında 0.5-1 cm boşluk kalıyordu. Ben sorduğumda kalınlığa göre yüksekliğin değiştirildiği söylendi. Malum biz stajyer olduğumuz için fazla bilgi vermiyorlardı. Makinanın uzaktan bir iki resmini aldım kesim yaparken ama mühendisleri ikna edinceye kadar akla karayı seçtim.

Bunalmış hocam siz aklıma gelen şeyimi yapacaksınız. Bir mini CNC tezgahına plazma ünitesimi bağlayacaksınız? Eğer bunu yapacaksanız mükemmel bir şey olur. Fakat bu ilave sistemleri beraberinde getirir ama dediğim gibi süper bir şey olur. Eğer bunu yapacaksanız merakla bu başlığı takip edecem.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 27 Eylül 2005, 16:29:08
Evet aynen düşündüğün gibi plazma kesim cihazını minik bir cnc ile bütünleştireceğim.

Gerçi bu tür makineler zaten Türkiye'de imal ediliyor diyebilirsiniz. Derdim komponetler dışında her şeyin Türk üretimi olması.

Elindeki fotografları siteye ekleme şansın yoksa yardımcı olabilirim.

Elektroniği bilmekle neyi kasdettiğiniz çok önemli. Eğer çalışan bir şeyler ortaya koyabiliyorsak bu herzaman  bilgili olduğumuz anlamına gelmez. Asıl mesele sistemle ilgili akla gelebilecek bütün soruları da cevaplıyabilmektir.

Eski patronların fotograf cekmene bile razı olmuyorsa sistemi yapıp piyasaya sürdüğümüzde köpürecekler.  :D
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: byka - 28 Eylül 2005, 22:57:05
http://www.ajancnc.com/ajan_tr.htm  bu sitede de bulunan bir plazma kesme makinasının calışırken video kaydını alıp gönderecegim sana

hatta sitede adamların kendi yazdıları cad programını bulabilirsin
dxf tanıyor
dos ta calısıyor
makinanaın bir kaç videosuda var sitede

teknik detaylarını video yu hazırlayınca beraber  gönderirim


birde http://www.esab.com/   bu sitedeki ürünlere bir bak bu işin profları bunlar

http://www.esab-cutting.de/detail_view.340.0.html?&no_cache=1&tx_mumultilangcatalog_pi1[showUid]=13&cHash=baa3de3258


http://www.esab-cutting.de/detail_view.340.0.html?&no_cache=1&tx_mumultilangcatalog_pi1[showUid]=12&cHash=9b835a6610
buradaki oksijen le kesme teazgahı nında calsırken videosunu gönderebilirim sana(http://www.esab-cutting.de/typo3temp/pics/4f5e14136e.jpg)

(http://www.esab-cutting.de/typo3temp/pics/c79d747dcf.jpg)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: aster - 28 Eylül 2005, 23:24:24
http://www.marelcnc.com/PROGRAM/aluminum.mpeg
http://www.marelcnc.com/PROGRAM/Metal.mpeg
http://www.marelcnc.com/PROGRAM/cam.mpeg
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 29 Eylül 2005, 01:31:18
@Byka

AJAN cnc'nin  plasma kesim videosunda kafamdaki pek cok sorunun yanıtını buldum.

1 - 1.5 mm parça kalınlıkların  kesim videosu da varsa şeftali misali olacak.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: byka - 29 Eylül 2005, 23:03:32
dostum

ajanıın plasma kesme tezgahı 2mm kalınlıgındaki krom parçaları kesebiliyor

su aralar işlerim cok yogun baya cok yogun videoyu çekmek için tezgahın basına gidemiyorum ilk fırsatta halledecegim
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 30 Eylül 2005, 09:25:21
iyonize etmek için rf sinyaller de kullanılıyor. Sanırım siz bunun için yüksek gerilim kullanıyorsunuz..Fotokopi makinerinde kullanılan yüksek gerilim kaynağı bunun için kullanılabilir belki ya da TV lerdeki flayback trafoların focus çıkışı da olabilir(bunu havaya tuttugunuzda ozon kokusuna benzer bir koku alıyorsunuz üstelik elinizledokunduğunuzda size zarar vermiyor ama yinede dokunmamak gerek)
@bunalmis
eger sizin için sakıncası yoksa,
kullandığınız torch hakkında bilgi verebilirmisiniz. bunu gerçekleştirmek isterim. birkaç kişi bu torch işi ile uğraşsa daha verimli birşeyler ortaya çıkabilir..bazılarında kompresor vs gibi ekipmanlar vardır ve denemeler yapabilir.
selamlar.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 30 Eylül 2005, 10:12:44
ticari bir plasma cutter in verileri

input current 15-19A
output current 12-25A
air pressure 65psi(~4.55bar)
air flow rate 240cfh
kesme derinliği 9.5mm
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Eylül 2005, 11:16:06
Bende zaten yuksek  frekansda yuksek voltaj kullaniyorum ama hala oturtamadim. (20kV 100khz.)

Bir arkadasim 27Mhz ile plazma elde etmisti ancak ona bir turlu ulasamiyorum.

Ancak sanki vakum ortaminda flamanla isitmada vardi  ve metal buhari elde etmede kullanmisti. Detaylari bilmiyorum.

Su anda torch diye bir sey yok ortada, denemelerde bakir boru kullaniyorum. Kesme islemine baslayinca torch gerekecek.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 30 Eylül 2005, 11:30:06
cevap için teşekkürler şu anki kullandığınız sistemi devre şeklinde vermeniz mümkünmü?(bakır borulu olsa bile)
herkes inceleyip birşeyler önerebilir..profesyonel birşeyortaya çıkmış olur.
selamlar.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Eylül 2005, 11:52:39
O zaman oten ark calismasina baslayabilirsin.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 30 Eylül 2005, 14:07:52
deneysel şema tarzında birşeyler beklemiştim ama sanırım şu aşamada sizin için uygun değil..ilginize teşekkürler iyi çalışmalar
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: sezgin05 - 04 Ekim 2005, 14:07:10
(http://www.plasma-cutter.com/plasma_process.jpg)
BUNALMIŞ usta burada dikkat edersek Torcha Negatif besleme yapılmış sebebi nedir acaba?Ayrıca nasıl bir trafo Mhz düzeyinde sürülürki? hadi sürdük nasıl izole edilirki?
(http://www.plasma-cutter.com/Consumables.jpg)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 06 Ekim 2005, 16:29:30
Sezgin05,
sanırım buraya sadece konuyu açan kişinin işine yarayacak bilgiler yazmalısınız.
yani Byka ve Kazım UĞUR' un yaptığı gibi.. konu başlığını açan kişinin işine yarayacak bilgiler yazarsanız o zaman cevap alabilirsiniz
yoksa beklentiniz sonuçsuz kalabilir.

bakınız şuna benzer şeyler olmalı kanımca

byke
Alıntı Yapteknik detaylarını video yu hazırlayınca beraber gönderirim

kazımUGUR
Alıntı YapPlasmalarda genelde 2-4 atü yada bar yada kg/cm2 kullanılıyor.Üfleyerek 0,2 bile oluşturamazsınız.Şalomalardaki üfleç çok önemlidir,havanın biçimi olayı çok etkiler.Gerçi ince levhalar kolaydır ama bir kere yapınca kalında kessin deriz.Şaloma kısmını hazır almanızı tavsiye edirim ilk başta.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 06 Ekim 2005, 17:42:06
@sezgin05
Alıntı Yap.... Torcha Negatif besleme yapılmış sebebi nedir acaba?Ayrıca nasıl bir trafo Mhz düzeyinde sürülürki? hadi sürdük nasıl izole edilirki?

Neden negatif kutup? İyon hareketi nasıl oluyor  sorusunda gizli olmalı. Bende bilmiyorum. Bir ara Kazımuğur kutup ve metal yığılma yönünden sözetmişti.

@hunter

Millete dil uzatıncaya kadar, öten ark ile herhangi bir araştırma yaptınız mı? Yoksa birisi hazır bir şema koysa da yapıp denesek mi diye düşünüyorsunuz? Bu gücü kompresörünüzünden mi alıyorsunuz?

@sezgin05

Hatırlarsan yüksek değerli akım kaynağının elektrodlarını kısa devre yapıp ardından kısa devre kaldırırlırken  oluşan ark ile birlikte plazma oluştuğunu klasik kaynak makinalarından biliyoruz.

Plazma kesimde bu tür plazma oluşumuna izin verilmez çünkü malzeme deforme olur.

Bunun yerine hava iyonlaştırılır ve elektrod ile malzeme arasında iletken ortam oluşturulur. Bunun içinde yüksek voltajdan yararlanılır.

Peki nasıl olacakta yüksek voltaj ile yüksek akımı aynı kablodan vereceğiz.

Hatırlarsan akım kaynağına seri bağlı yüksek gerilim kaynağından sözetmiştim. Peki nasıl olacakta yüksek akım yoluna yüksek voltaj kaynağını seri bağlayacağız?

Yüksek voltaj yüzlerce hatta binlerce sarımlı trafo kullanmayı gerektirir bu da akım yolu üzerinde büyük omik direnç demektir. Yani TV EHT trafosunu 10Alik akım yolu üzerine seri bağlayamazsınız.

O zaman ne yapılacak?

Sorun 5-10 sarımlı trafodan 20Kv elde etme sorunudur. Böylece sargıları rahatça kalın sarabilir ve bu sargılardan ana plazma akımını akıtabiliriz.

Bir trafonun sargı sayısını düşürmenin yolu frekansı artırmaktan geçer. (Yada yapabiliyorsanız büyük göbek kesitli nüve kullanmaktan)

Bu durumda 1/1 dönüşüm oranında trafomuza 100Khz hatta 1Mhz gibi yüksek frekanslı 20Kv gibi yüksek voltaj uygularsak sekonderden de 20Kv alabiliriz.

O zaman 20Kv 100Khz gerilim elde etmenin yoluna bakmamız gerekir.
(Hemen EHT trafosu kullanalım demeyin akım da basabilmemiz gerekecek.)

20KV DC gerilimi kapasitörlerde biriktirip  bir anahtarlama elamanı ile 100Khz anahtarlama hızıyla SMPS mantığıyla trafomuza verebilseydik sorun yoktu.

Malesef bu tür anahtarlama elemanları sorunlu. Genelde lambalar kullanılıyor ama oda pahalı. (Belki günümüzde bu tip anahtarlama elemanları üretilmeye başlanmıştır.)

Neyse biz gelelim Öten arka.

1 mm hava aralığı 3kV kadar gerilimde delinir ve iletken hale gelir.
O halde yüksek voltajlı bir kapasiteyi 20KV gerilimle doldurursak kapasiteden atlama yarıgına, atlama yaragından da tarfomuzun primerine primerin diğer ucundan da kapasitemizin alt ucuna gidersek öten ark devresi oluşturmuş oluruz. (20Kv gerilim kaynağı yüksek empedanslı olmalı, akım çekmeye kaltıkmı voltajı düşmeli, Çünkü DC ark sürekli hale geçerse sistem susabilir)

Şimdi olaylara bir bakalım.

Kapasite uçlarındaki gerilim atlama yarığının kritik voltaj değerine ulaştığında havanınyı delinmesine neden olur. Bu esnada 20Kv gerilime şarj olmuş kapasite L ile çınlama devresi oluşturur. (Ring ring)

Bu bobin ve kapasite kalitesine bağlı olarak pek çok saykıl devem eder ve nihayetinde susar. Bu esnda bobinimize (primere) L,C nin belirlediği frekansda tepe değeri 20Kv dan itibaren sönümlenen bir voltaj uygulanmış olur. Sekonderde de bu gerilim aynen alınır.

Bu işlem kapasitenin hava aralığından atlatacak voltaj değerine kadar dolması ile tekrar devam eder. Kapasiteyi DC ile doldurmak şart değildir 50Hhz ile de doldurup sürekli ark ile LC frekansında akım akıtılabilir. Bunun için HV neon trafolarından yararlanabilirsiniz.

Arkın elektriksel yapısı çok ilginçtir ve bu uygulamada bize kayıplı anhtarlama elemanı görevi yapmaktadır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Hangar/6160/welder/arcstarter/hf.html

Son olarak az sarım sayısı büyük izolasyon sıkıntısı oluşturmaz frekans yüksek olduğu için hava göbek bile yeterli olur.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: matematika - 06 Ekim 2005, 21:02:03
.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 07 Ekim 2005, 02:43:31
Plazmalar ve cnc ler bir birinden apayrı sistemler.Sözünü ettiğin ekip çalışması yapan bir sistem.
Piyasada,hava kompresörü hariç,tekerleri dahil 40*40*40 cm ebatlarında plazmalar var.Krom,Al saç satanların hepsinde var.Demir saç işleyenler ve tabii kıymetini bilenlerde mutlaka var,oksijene göre çok hızlı,sadece saç kalınlaştıkca etkisini yitiriyor,10-15 mm kromu rahatca kesiyor,kesme hızı 15sn de 1 metre civarı,(oksi-asetilenin 50cm kalınlıkta çalıştığını gördüm).Basitce, tartıştığımız torch la,elle kesim yapılıyor.
Azotla çalışan,suyla torcu soğutulan gaz altı kaynaklar gördüm ama plazma görmedim,değişik bir şey demekki.Biraz daha tanıtırmısın lütfen.
Manyetik malzemeden yapılmış bir telden elektrik akımı geçtiği zaman,çevresinde mag.kuvvet alanı oluşur.Bir kaynak arkı,hareket halinde iletkendir.Dolayısıyla arkın çevresinde mag.kuvvet alanı doğar.bu alan kuvveti çevreninde katkısıyla,arkın üflemesine neden olur.
Bu alanı oluşturan kuvvetleri ve yönlerini düşündüğümüzde kaynak için bir çok kombinasyon buluruz.Bu,başka bir kaynak başlığındaki tartışmanın devamı ama burada da işe yarayabilir.
Bir üretici böyle yapıyormuş:
(http://img160.imageshack.us/img160/7815/diagramxp409zk.th.jpg) (http://img160.imageshack.us/my.php?image=diagramxp409zk.jpg)(http://img192.imageshack.us/img192/3531/xp40explodedview1tm.th.jpg) (http://img192.imageshack.us/my.php?image=xp40explodedview1tm.jpg)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: aster - 07 Ekim 2005, 06:30:18
birde Plazma ile oksit kaplama olayı var
kesimi tam detaylı izlemedim ama kaplamayı izledim
su soğutma olmak zorunda 20bin derece sıcaklık oluşuyor
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 07 Ekim 2005, 07:11:25
Konu konuyu açıyor.Kaplama hakkında biraz daha bilgi rica edebilirmiyim.
Kaplanan malzeme,amaç ve tipi gibi.(genelde kaynak arklarında 10.000 derece biliyorum)
Kesimde levha üzerinde uzun süre çalışılınca belki ısı zararlı düzeye ulaşıyor olabilir.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: mehmetemin - 09 Ekim 2005, 13:08:39
Plazma konusu benimde ilgi alanıma giriyor ama nedense nette bu konuda ayrıntılı bilgi verilmemiş.Bir sır gibi saklanıyor.Elimizdekileri paylaşırsak birşeyler çıkabilir.İyi çalışmalar...
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: aster - 09 Ekim 2005, 22:54:19
Aslında sır felan değil ben bu aleti 10 sene önce gördüm bir firmaya bazı katkılarım oldu ama hiç detaylı inceleme ihtiyacı hissetmedim (hıyarlık paraylan değil işte)

(http://www.senkronmetal.com/resim/plasma7.jpg)

http://www.senkronmetal.com/   sistemler-->--plazma veya HVOF kısmını inceleyiniz
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 10 Ekim 2005, 13:54:32
Bu güne kadar  plazma kesim makinesiyle iş yapılırken aynı ortamda bulunma fırsatım olmadı.

Plazma ünitesini çalıştırıp şalomayı kesilecek metal levhaya yaklaştırdığınızda ilk ateşleme esnasında çıkan ses ŞAK ŞAK ŞAK ŞAK ŞAK şeklinde mi yoksa çok mu  farklı?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: sezgin05 - 10 Ekim 2005, 14:14:47
Ajancnc sitesindeki video görüntüsünün sesini dinledimde pek öyle ŞAK ŞAK şeklinde değilde daha tiz ve sürekli bir ses var ama torch materyale yaklaşınca ses daha inceleşiyor ve kesim o zaman başlıyor.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 10 Ekim 2005, 14:32:34
Videolar genelde  sessiz olduğu için o kısa filmi de sessiz izlemiştim. Şimdi tekrar bakacağım.

Merak ettiğim konunun özü şu. Yüksek frekans ve yüksek voltaj ile ilk ateşleme süreci bir süre gerektirir. Bu süre boyunca HV nin neden olduğu ses adamların nasıl bir ateşleme yaptığı hakkında fikir verecektir.

Benim yaptığım ateşleme devresinde kaliteli yüksek voltajlı kapasite kullanmadım. Daha doğrusu bulamıyorum. Bu nedenlede ateşleme ardışıl ve ŞAK ŞAK sesli oluyor. Açıkçası bu ses ev ortamında rahatsız edici boyutlarda.

Bu işlerde doorknob kapasiteler kullanılıyormuş.

Plazma kesim ortamında bulunan yok mu? Bu sesi bize tarif edebilirmisiniz?

Birde ilk ateşleme en fazla kaç saniye sürüyor?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 10 Ekim 2005, 14:32:52
Aster arkadaşım,oksit kaplamayı biraz daha farklı algılamışım.Linkteki işlemlerle ilgili bir döküman olacaktı bulunca eklerim İnşaallah.
Plazma kesim patırtılıdır,parrrrr... gibi,malzeme cinsi etkilidir,krom,Al daha sessiz,çelik kalın malzeme daha sesli.Plazma eriterek, oksi/asetilen yakarak (oksitleyerek) keser.
Şaloma malzemeye dayalıdır,altında kolay kayma sağlayacak 2mm kadar çıkıntılar vardır.Tetiğe bastığınız an yürütürsünüz.Tezgah tiplerinde mesafe koruyucu var.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 10 Ekim 2005, 14:49:29
Alıntı YapAster'in verdiği linkte şu şekilde bir açıklama var.

Bu proseste bir Tungsten Katod (-) ile bakır nozul (+) arasında oluşan arktan geçen diatomik gazlar ( Argon-Hidrojen karışımı ) iyonize edilmekte ve 15.000 °C -25.000 °C'ye kadar varabilen plazma sıcaklığında tozlar kaplanacak malzeme üzerine  püskürtülmektedir.

Plazma kesim makinelerinde de mi ilk ark şaloma içinde oluyor.
Açıkçası şaloma içindeki elektrod ile kesilecek metal arasında ateşleme arkı oluşuyor diye düşünüyordum.

Şalomayı kesilecek metal yüzeye hiç yaklaştırmasak ve makineyi çalıştırırsak, şalomadan gene alev çıkıyormu?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 10 Ekim 2005, 17:38:03
Önceki sayfada soldaki resmi büyüt.
Boşta torch dan alev çıkmaz.
Aster arkadaşın linkindeki sistemler plasma kesim için değil.
Kaynağı hatırlamıyorum,bilim ve tekniğin bir makalesi olabilir,ark ile çıkabildiğimiz en yüksek sıcaklık 10.000 derece celceus diye biliyorum.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: mcan - 11 Ekim 2005, 23:07:36
çok ilginç bir konu açıkçası,çok iyi anlamış değilim ama,kafama takılan 2 soru var birincisi yüksek gerilim kaynağı havayı iyonlaştırınca ark oluşması gerekir diye düşünüyorum (belkide oluşmuyordur)oluşan bu ark düzgün bir şeklemi sahip değilse bozuk kesmez mi?kaynağı  odaklamışlar mı?  ikincisi  dc kaynağından akan arkdamı çok düzgün bir şekle sahip yani arkların nasıl oluyorda şekli korunuyor? yoksa belli bir bölge ısıtılıp hava ile mi düzgünlük sağlanıyor
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 12 Ekim 2005, 09:48:53
gördüğüm kadarı ile swirl denen bir yapı var. Bu giren gazın girdaplı bir çıkışını sağlıyor ve arkı bu girdap içine hapsediyor..Torch içinde en önemli yapının bu olduğu belirtiliyor.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 12 Ekim 2005, 10:51:47
Yüksek voltaj kaynağının etkisi ilk başlangıçta. Ondan sonraki olaylar yüksek akım etkisinde oluyor.

Ceket gazı denen gaz arkın etrafını silindir gibi sarıyor engele çarptığında çap daralıyor ve fokuslama oluşuyor.

Şalomaya iki gaz giriyor birisi plazmayı itiyor diğeri de fokuslama yapıyor.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: mcan - 12 Ekim 2005, 16:34:32
anladım yani gaz ile odaklanıyor, peki neden levha yerine diğer elektrot kesilmiyor?plazma sıcaklığı her metali eritmez mi? nasıl oluyorda arkın tek tarafındaki metal kesiliyor? yoksa diğerine üflenmediğindenmi erimiyor?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 12 Ekim 2005, 16:39:10
Plasmayı basınçlı hava ile üflemeszen diğer elektrodda erir. Zaten belirli sürelerin sonunda elektrod değiştiriliyormuş.
Başlık: Plazma Kesim
Gönderen: ilkser - 21 Ekim 2005, 14:19:00
Evet plazmada kesim yaparken elektrod tabir edilen parçanın zamanla değiştirilmesi gerekiyor.yani kullandıkça bozuluyor.

Ben çalıştığım fabrikada bulunan plazma makinasından örnek vermek istiyorum.Tıpki bunalmış hocamın düşündüğü sistemde çalışıyor yani cnc ile çalışıyor.En çok takıldığınız konu torch olduğu için burdan anlatmak istiyorum.Torç gövdesine bağlanan iki parçamız var birisi elektrod,diğeride meme.

MEME:Sizin tabirinizle ceket görevini görüyor ve memede 1,5 mm çapında bir delik var bu delikten oksijen geçiyor.

ELEKTROD:Bu parça kesme işlemini yapıyor.Elektrodun içine tungsten malzeme yerleştirilmiş.Tungsten sadece bu kısımda kullanılmış diğer iki parçada komple bakırdan yapılmış.

Kesim işlemi başladığında şiddetli bir ses çıkıyor.yani patır patır yapmıyor.Gazaltı kaynaklarını(MİG-MAG) biliyorsanız aynı o makinaların çıkarttığı sese benziyor sadece biraz daha şiddetli.Kesilen malzemede st37 dir.Al gibi bir malzemenin kesimi yapılmadığı için bu konuda yazamayacağım.

Kolay gelsin
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Klein - 08 Haziran 2006, 15:26:45
Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım çin malı elektrodlu kaynak makinesi almış. Makine çok hafif ve küçük. İçini inceleyemedim ama sanırım switching. Elektrodu değdirip bir kez arkı başlattığınızda elektrodu 10-20 mm yukarı kaldırsanız dahi ark kesilmiyor.  fiyatı da 100 euro civarında. belki denemeleriniz için faydalı olabilir.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: hunter - 27 Haziran 2006, 14:12:25
Alıntı yapılan: "Klein"fiyatı da 100 euro civarında. belki denemeleriniz için faydalı olabilir.

Nerede satıldığını öğrenebilirmisiniz?
Selamlar.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Klein - 27 Haziran 2006, 18:10:50
cihazın markasını hatırlayamadı arkadaş.... ama öncel makina isimli biryerden almış. Ostimde. sarı - siyah renkli bir makina

http://www.ostim.org.tr/oncelteknik/
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Klein - 29 Haziran 2006, 11:24:51
Fiyat 100 değil 300 civarıymış ben baştaki 3 ü duymamışım... :oops:
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Analyzer - 29 Haziran 2006, 21:59:19
Ahhh ahh 100 euroya bakır sargısız kaynak olsa da her renginden değişik değişik alsam :D

Analyzer
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 29 Haziran 2006, 22:04:25
Analyzer , hocam bakır sargısızı nasıl oluyor  :)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 25 Haziran 2007, 21:01:59
Plasma kesim makinelerinin kutusunu acan olursa resimleri bekleriz.

Daha oceleri elektronik kaynak makinelerinin semalari verilmisti. Plasma kesim icin sema varmi?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 25 Haziran 2007, 23:34:14
1500-4000 $ civarındalar.

PLASMA (http://www.4shared.com/file/18618622/588751d2/Plasma.html)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 26 Haziran 2007, 01:14:50
@Kazimugur

Nasil teşekkür edecegimi bilemiyorum. Gercekten cok isime yarayacak.

Guc katinda sekondere bagli dogrultucularin hemen cikisinda ne oldugunu anlayamadigim bir devre elemani var. (Purrint015.jpg) Bunun hakkinda bilginiz varmi?

Bir de purrint014.jpg de E satirinda en solda 8 bacakli bir cip var. Bu cipin adini biliyormusunuz?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 26 Haziran 2007, 05:00:31
Şematik de "HADSINK" yazan o şekili hatırlamıyorum.

8 bacaklı U3 = DG419DY
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Haziran 2007, 16:02:33
Anladigim kadariyla sordugum o garip sembol heatsink. Neden semada malzeme gibi gosterdilerse.

Plasma kesim kullananlar acaba su sorularima cevap yazabilirlermi?

:?:  1mm kalinliginda sac malzemeyi duzgun bir sekilde kesmek icin  en az kac amper gerekiyor?

:?:  Ucundan hava cikan torch memesinin hava deliginin capi kac mm?

:?:  Kesilen malzemenin cinsine ve kalinligina gore hava debisi ayarlaniyormu? Yoksa hep sabit mi?

Kazimugur hocam,

Hadsink yazan nesnenin hemen sonrasinda L1 bobini var. Bu bobin degerini nasil ogrenebiliriz?

Arkadasim plazma makinelerinin fiyatini arastirdi ve Linkoln icin 3 Bin YTL istemisler. Ucuz bir sey olsa alip dagitacagim ama cok pahali.

Daha ucuza plasma makinesi varmi? Parcasi sokulmemis (kurcalanmamis) arizali plasma makinesi bulunabilirmi?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 30 Haziran 2007, 17:06:05
Sorularına pdf de cevap bulabilirsin.
Bu konunun lideri tartışmasız hypertherm dir.

L1 değeri üzerinde yazmaz listesinde de L1 olarak geçer.Ana tr büyüklüğünde çok burulu izole tel üzeri şeffaf makaron geçirilmiş 15-20 sp ferrit e nüve.Filtrasyon-akım yükselme sınırlayıcısı gibi bir işlevi var.

Linkoln plasma düşmedi ama kaynak da en sağlam ve stabil devreler onun.

Bayrampaşada 2. el bulma ihtimali zayıf da olsa var.

http://www.mmo.org.tr/muhendismakina/arsiv/2005/subat/04_plazma.pdf
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Haziran 2007, 18:04:13
Anladigim kadariyla torc hayati bir parca.

Bostaki gerilimi 50v, 15A akim veren bir sistem yaptim. Yaklasik 10 mm den surekli ark olusturdum ancak 0.5 mm saci duzgun kesemiyorum.

Son verdiginiz pdf de havanin donduruldugunden bahsediyor. Bu duzenegi uydur kaydir sistemlerle ev ortaminda yapmak cok zor gorunuyor.

Torchlarin (komple) fiyatlari hakkinda bilginiz varmi?

Bir de plasmalarda HV ile ark baslatan modellerin haricinde klasik usul ark baslatma yontemi varmis. Bu verdiginiz sema sanirim bu klasik usulu uyguluyor.

Ancak anlayamadigim konu, tetige bastigimizda elektrik switchi kapaniyor bu esnada elektrod ile elektrodun hemen disindaki metal nesne bir birine mekanik olarak kisa devre mi ediliyor? Tetik 2 kademelimi?

Bu son pdf de tork icinde hafniyum elementinin kullanildigindan bahsedilmis. Kisa bir arastirmadan sonra bu elementin tehlikeli oldugunu gordum.

Bomba yapiminda bile kullaniliyormus ve 1 gr uyarilmis hafniyum 50kg TNT ye esdegermis. Detay icin http://www.biltek.tubitak.gov.tr/haberler/teknoloji/S-430-4.pdf
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Haziran 2007, 21:50:08
Plasma-TIG-MIG vs vs nedir diyorsaniz linki tiklayin

http://rapidshare.de/files/22936701/aynes_Storer-TheaynesWeldingManual_aynes199__4AH.pdf
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 30 Haziran 2007, 22:16:10
Büyük köprü tipi sürekli çalışabilen sistemlardaki torçu gördüğünüzde yılarsınız kocaman garip bir şey.
El tipi olanları gördüğünüzde akşam evde yapayım bir tane dersiniz.
Anlatılan bazı şeyler verimi yükseltmek için gerekir örneğin siklon döndürmek yani daha ince bir plazma ve kesinlikle daha hızlı kesim demektir.Sizin düzgün kesememe sebebinizdir aynı zamanda.
El tiplerinde soğutma suyu olmaz ve basitleşir.
Torçun malzemeye bakan tarafı genişcedir (30mm gibi) malzemeye dayanır,bir kaç sivri çıkıntı mesafeyi korumaya çok yardımcıdır.Tetik basitce bir mikroswitch basmanızla birlikte hareker edersiniz çünkü ark ve plasma (hava ventili)anında başlar mekanik değil.
Büyüklerde özellikle ince saçlarda çok fazla dönme dolayısıyla yüksekliğin kontrolü önemlidir.İlk anda iner parçaya değer hisseder gereği kadar yukarı alır.Start sonrası yükseklik akım gözlenerek kontrol edilir.

Sizin için, bir sanayi bölgesinde özellikle krom saç satanlardan(aynı zamanda çelik çubuk filan) birinde küçük,el tipi olanı çalışırken görme vakti geldi. :)

Torch tek başına satılabilen bir eleman hortumu ile birlikte.Ucuzuda var pahalısıda.Nette kısa bir araştırma yeterli olur sanırım.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 30 Haziran 2007, 22:34:28
Hocam yuksek voltaj+frekans kullanarak  ana arki baslatip ark olustugunda yuksek voltaji kesen sistemi yaptim ancak bu sistem yuksek voltaj+frekansdan dolayi cok yuksek seviyede parazit olusuyor ve PC yi bile resetletebiliyor.

Bu sekilde baslatma teknigi yerine, elektrotlari kisa devre edip akim akitan kisa bir sure sonra havayi verip elektrodlari aralayan plasma cihazlarindan bahsediliyor. Anladigim kadariyla klasik elektrodlu kaynak makinasindaki ark olusumununa benzer bir durumdan sozediliyor.

(Burada kisa devre edilen elektrodlar tahminimce meme ve disindaki metal olmali.)

Bunlar yuksek voltaj + frekans kullanmiyormus. Fakat bu durumda tetigin elektrodlari kisa devre edip aralamasi islemini de yapmasi gerektigini dusunuyorum. Aksi halde ark olusamaz.

O yuzden tetik kismi kafami karistirdi.

Verdiginiz semada da zaten ilk atesleme ile ilgili yuksek voltaj duzenegi yok. Role ile biryerlere voltaj verip kesmis.

Detayi siz biliyormusunuz.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 01 Temmuz 2007, 21:12:54
(http://www.scrapwooddesigns.com/34b15720.jpg)

(http://www.scrapwooddesigns.com/34616b70.jpg)

(http://www.scrapwooddesigns.com/3430f720.jpg)

(http://www.scrapwooddesigns.com/3390f710.jpg)

http://www.scrapwooddesigns.com/plasma.htm
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 01 Temmuz 2007, 21:21:13
Plasma torch'u ile ilgili sorulara cevap anahtari (http://www.metalwebnews.com/howto/plasma/theory.pdf)

Kafanizda soru kalmasin (http://www.metalwebnews.com/wc.html)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 01 Temmuz 2007, 22:00:40
Alıntı yapılan: "bunalmis"Hocam yuksek voltaj+frekans kullanarak  ana arki baslatip ark olustugunda yuksek voltaji kesen sistemi yaptim ancak bu sistem yuksek voltaj+frekansdan dolayi cok yuksek seviyede parazit olusuyor ve PC yi bile resetletebiliyor.

Bu sekilde baslatma teknigi yerine, elektrotlari kisa devre edip akim akitan kisa bir sure sonra havayi verip elektrodlari aralayan plasma cihazlarindan bahsediliyor. Anladigim kadariyla klasik elektrodlu kaynak makinasindaki ark olusumununa benzer bir durumdan sozediliyor.

(Burada kisa devre edilen elektrodlar tahminimce meme ve disindaki metal olmali.)

Bunlar yuksek voltaj + frekans kullanmiyormus. Fakat bu durumda tetigin elektrodlari kisa devre edip aralamasi islemini de yapmasi gerektigini dusunuyorum. Aksi halde ark olusamaz.

O yuzden tetik kismi kafami karistirdi.

Verdiginiz semada da zaten ilk atesleme ile ilgili yuksek voltaj duzenegi yok. Role ile biryerlere voltaj verip kesmis.

Detayi siz biliyormusunuz.

Most plasma cutters have a pilot arc that utilizes high frequency to conduct electricity through the air. However, high frequency can interfere with computers or office equipment that may be in use in the area. Thus, starting methods that eliminate the potential problems associated with high frequency starting circuits may be advantageous.

The lift arc method features a DC+ nozzle with a DC- electrode inside. Initially, the nozzle and the electrode physically touch. When the trigger is pulled, current flows between the electrode and the nozzle. Next, the electrode pulls away from the nozzle and a pilot arc is established. The transfer from pilot to cutting arc occurs when the pilot arc is brought close to the work piece. This transfer is caused by the electric potential from nozzle to work.

Lincoln Electric's Pro-Cut® line offers patented Dual Winding Technology with separate windings for the pilot and cutting arc. With Dual Windings, the pilot arc is optimized during current transfer for a fast, positive transfer without the use of a resistor. Dual Windings work by creating the electric potential for a transfer - they create a voltage difference to snap the arc to the work piece. Because Lincoln has eliminated the large resistor usually found in plasma cutting machines, it can offer units that are smaller in size with increased portability.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 01 Temmuz 2007, 22:02:56
Filmler bedava. (Parca da var)

http://www.millerwelds.com/education/video_library/
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 01 Temmuz 2007, 22:08:27
Kesilecek kalinlik ve akim iliskisi

1/4 inch e kadar kesimler 25A
1/4 .... 1/2 inch e kadar kesimler 50-60A ile
1/2 ...  1 inch e kadar kesimler 80A
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 02 Temmuz 2007, 19:59:11
[video width=400 height=350]  http://www.cncdesigner.com/avi/Plasma.wmv [/video]

Ark filmi

Iki eli de bosta birakacak kaynak maskesi daha dogrusu kaynak gozlugu varmi?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: Analyzer - 02 Temmuz 2007, 21:17:37
Alıntı yapılan: "bunalmis"Iki eli de bosta birakacak kaynak maskesi daha dogrusu kaynak gozlugu varmi?
Selam,

Hemen her büyük hırdavatçıda bu tip gözlükler mevcut. Kaliteli UV korumalı olanlardan var 3M markalı mesela.

Analyzer
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 02 Temmuz 2007, 22:46:45
Bir kaç gün önce gördüm.Tv lerin merak sardığı mucit programlarından biri idi.
Çeneden geçen bir kayış vasıtası ile başa tutturulmuş bir düzenek hareket ettiriliyor.
Ağız fazlaca açılınca gözlük düşüyor ,tekrarında yukarı kalkıyor.
Mükemmel iş görüyor her iki elde tam serbest.
Gerçi görüntü komik ama kesin çalışıyor. :D

Edit : Sadece göz değil yüzün tamamı korunmalı ve olabildiğince uzak durulmalı.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: aster - 03 Temmuz 2007, 00:08:35
Markasını tam hatırlıyamıyacağım ama oerlikon du galiba,

~5x10cm ebadında, sanırım 1 ad CR2032 ile çalışan kafaya takılabilen bir cam düşünün ışık geldiğinde organik gözlük gibi kararıyor

bir ara eşantiyon dağıtıyorlardı, epeyi bir zaman geçti.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: nonstradam - 03 Temmuz 2007, 08:51:39
haklısın oerlikon bayilerinde bu gözlüklerden satılıyor. bu gözlüklerin iki tipi var. biri CR2032 pille çalışıyor ve ldr de ışığı algıladığı anda cam kararıyor. tıpkı lcdlerdeki piksel kararması gibi ama bu daha koyu.
diğer tipi ise aynı mantıkta çalışıyor ama bunda ldr ve pil yok bunun yerine iki adet güneş pili konmuş. güneş piller ışığı algıladığında hem sistemi besliyor hemde ldr gibi ışık sensörü vazifesi görüyor.

ve başı komple kapladığı için zararlı gazlardan ışıktan ve ark kıvılcımlarından tam koruma sağlıyor. ben kullanıyorum gayet memnunum.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: nonstradam - 03 Temmuz 2007, 08:56:10
bahsettiğim güneş pili ile çalışan maske.

koruyucu Baş maskesi (http://www.oerlikon.com.tr/pls/oerlikon/!PRODUCTS_PKG.equipment_detail?forPC=0&selected_menu=0&selected_submenu=0&lng=trk&subsubcategory_id=95&product_id=467)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 03 Temmuz 2007, 13:40:37
Isbara-Alp den alıntı.



gazaltı kaynak yonteminde torc yukseklıgının akım geri beslemeli kontrolu (http://www.umts2003.gazi.edu.tr/dosya/BK3.pdf)  <<<
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 09 Temmuz 2007, 00:30:38
100$ a bir plasma torc alayım ve kesim çalışmalarına başlayayım diye düşünüyordum.

Ankara'da sadece torc için 1000 YTL istediler.

Bu adamlar benle dalgamı geciyorlar?

Plasma torc fiyatları hakkında bilgisi olan varmı?
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: nonstradam - 12 Temmuz 2007, 17:15:39
bunalmış hocam fiyatlar doğrudur. hypertherm in plazma troch ları amperine göre 400$ ile 650$ arasında değişiyor. size verilen fiyatlar doğru gibi.
plazma kesmede önemli unsurlardan biri torch tur. düzgün bir kesin için torch tarafından havanın da iyi bir akışta olması gerekir. hypertherm bu konuda bir numara bence.
hypertrhem in plazma tekniği hakkında bir kaç dökümanı bir kaç gün içinde upload edeceğim.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: z - 08 Ağustos 2007, 17:41:07
"Upload"lari bekliyoruz.
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: ozancnc - 08 Ağustos 2007, 20:09:46
bu mesaji siliniz...
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: talat_atak - 25 Ekim 2007, 15:55:29
Alıntı yapılan: "bunalmis"100$ a bir plasma torc alayım ve kesim çalışmalarına başlayayım diye düşünüyordum.

Ankara'da sadece torc için 1000 YTL istediler.

Bu adamlar benle dalgamı geciyorlar?

Plasma torc fiyatları hakkında bilgisi olan varmı?

bunalmış hocam ben 350 ytl ye bulabilirim..
(komple kablosu ile beraber)
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: ozancnc - 25 Ekim 2007, 16:05:01
bu mesaji siliniz...
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: KAZIMUGUR - 25 Ekim 2007, 16:12:43
Plasmacıların dikkatine :
Plasma sistemlerinde havalandırma üniteleri neredeyse sistem kadar para tutar ve enerji harcar.
Çıkan gazlar insan sağlığı için aşırı derecede zararlıdır dikkatinize..!
Başlık: Plasma kesim
Gönderen: ozancnc - 25 Ekim 2007, 16:28:49
bu mesaji siliniz...
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: engerex - 11 Mart 2014, 20:56:25
 Bu konuda çalışma yapmış, halen yapan veya yapacak arkadaşlar, durumumuz nedir?
Tecrubelerinizi paylasirsaniz sevinirim.
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: engerex - 12 Mart 2014, 14:37:00
 Sayın @z siz pey bir şeyler yapmışsınız? Devamı geldi mi?
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: z - 12 Mart 2014, 16:17:41
Plasma kesim çalışmamın devamı gelmedi.
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: engerex - 12 Mart 2014, 16:35:32
 Aslında zor olandan başlamışsınız. Alüminyumu kesmek çeliğe göre daha çok güç gerektirir.
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: z - 12 Mart 2014, 16:44:55
Plasma zor konu değil aslında. Akım geri beslemeli SMPS.

Fakat torç, kompresor, basınç regülatörü vs gerektiği için soğudum.
Başlık: Ynt: Plasma kesim
Gönderen: engerex - 12 Mart 2014, 21:23:49
Hava basıncı ~3 bardan başlıyor. Bu problem değil. Ancak alüminyum kesiminde azot kullanılıyor. Gaz pek para değil ama tüpü daha masraflı. Hava kullanılmaz değil ancak kesim kalitesini etkiliyor.