Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Microchip PIC => Konuyu başlatan: kalman - 22 Kasım 2005, 23:26:14

Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: kalman - 22 Kasım 2005, 23:26:14
Board da okuduğum bir çok yazıdan sonra bende Kayan yazıyla ilgili bir şeyler yapmaya karar verdim.
Arkadaşların verdikleri bilgilerden yola çıkarak Satır taramada
karar kıldım ve derleyici olarak CCs C kullanmayı uygun gördüm. Sutunlari 74hc595 ile sürmeye karar verdim tarayıcı olarak 74ls138 kullandım. İşlemci olarakda pic16f877.

Bir çok ufak tefek denemeden sonra tek karakter yazdırıp sağa sola kaydırmak pek zor olmadı fakat ekranda gözüken karakter sayısı arttıkça durum değişti ve bu yüzden ccs C olan hazır fonksiyonla denedim ufak bir kaç değişiklikle 10 - 15 karakteri soldan sağa kaydırdım fakat yazılar her karakter arttığında yavaşladı çünkü ekranda olmayan
karakterler aslında 74hc595 lere gidiyor buda yavaşlamaya sebep oldu.

Bu konuda İnternetde oldukça açıklama mevcut ama hepsi İnglizce. Board da bulunan tüm Linkleri inceledim programlar yabancı anlaması zor.

Bunu tek tek pixel usulu hesaplamak mümkünmü !!   X ve Y olarak her nokta(led) hesaplansa
ve hesaplanan değer daha küçük bloklara bölünüp 74hc595 lere yollansa istediğimiz şekilde sağ sol yukarı aşağı yazılar kaymayı sağlanabilir sanıyorum

sonuçta illede matematik,  arkadaşlar bu konuda birisi çıkıp  herkesin anlayacağı dilde anlatsa
gerçekten faydalı olur düşüncesindeyim  yabancı  Linkleri vermek bence faydalı değil.


Cevaplarınız önerileriniz nelerdir ?????



herkese başarılar


saygılarımla
Başlık: Re: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: Erol YILMAZ - 23 Kasım 2005, 10:57:01
Alıntı yapılan: "kalman"fakat yazılar her karakter arttığında yavaşladı çünkü ekranda olmayan karakterler aslında 74hc595 lere gidiyor buda yavaşlamaya sebep oldu.

595 üzerinden seri aktarım yaparken en sonuncuya ulaşmak için verinin bütün 595 ler üzerinden geçmesinden mi bahsediyorsun ???
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: kalman - 25 Kasım 2005, 03:26:16
@Erol,
Evet aynen öyle, her yeni karakter oluştuğunda clock sayısı artıyor
buda yavaşlama sebebi.
Bence clock sayısı sabit kalmalı mesala 80 bitlik bilgiyi önce parçalara
ayırıp işleyip sonra tekrar parçalar halinde 74hc595 lere yollamak.

Bunalmışın bir yazısında iki tane dört bitlik  veriyi yanyana getirildiğini
okumuştum ama byte ları nasıl yanyana getirilebilir bu konuda  :roll:  arkadaşlardan yardım bekliyorum hazır programlar yerine kendimiz
bunu yapmalıyız görüşündeyim

Erol cevabın için teşekkürler

herkese başarılar diliyorum

Saygılarımla
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: Erol YILMAZ - 25 Kasım 2005, 09:42:07
Kalman,
Yaptığın kayan yazının boyutu nedir?
595 lerin birkaç cinsi olmakla beraber en hızlı PIC le gönderdiğiniz bilgiyi bile alabilecek hızda olacağını tahmin ediyorum. Yani 595 e seri bilgi gönderen fonksiyonu iyice bir inceleyip 8 bit için kac us sürüyor? sorusuna cevap bulsanız... problemin kaynağını bulabiliriz. Saat periyotlarını küçültebildiğiniz kadar küçültün mesela. Hızda illa ki fark olacaktır.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 25 Kasım 2005, 10:52:41
Alıntı yapılan: "kalman"
her yeni karakter oluştuğunda clock sayısı artıyor
buda yavaşlama sebebi.
Bence clock sayısı sabit kalmalı mesala 80 bitlik bilgiyi önce parçalara
ayırıp işleyip sonra tekrar parçalar halinde 74hc595 lere yollamak.

Bunalmışın bir yazısında iki tane dört bitlik  veriyi yanyana getirildiğini
okumuştum ama byte ları nasıl yanyana getirilebilir bu konuda  :roll:  arkadaşlardan yardım bekliyorum hazır programlar yerine kendimiz
bunu yapmalıyız görüşündeyim
herkese başarılar diliyorum

Saygılarımla
Benim ilk yaptığım kayan yazıdaki hatayı yapmışsın arkadaşım.Onun çözümü basit.Yanlız şunu belirteyim.ben programı asm de yazmıştım ve olayı şöyle çözmüştüm.Bikere clock sayın daima sabit olmalıdır.Taramayı yataydan satırtaraması olarak yapman gayet mantıklı.Datalarıda dikeydeki 595 lere seri olarak göndericeğine göre şöyle birşey yapmalısın.Öncelikle ekranın tamamını registerlerde saklıyacan mesela 80 stunluk bir kayan yazı yapmak istiyorsan 80 tane register açıyorsun ve ekrana gitmesi gerekecek karakterleri bu önce registerlere gönderiyorsun tabi bit bit gönderiyorsun ver göndermeden sonra registeri rlf yapıyorsun ve bir sonaki ekran datasını (bitini) gönderiyorsun.Daha sonra panoya bir gönderme yapıcaksan bu registerleri panoya gönderiyorsun.
Bu register olayının çeşitli avantajlarıda var.O an ki ekran datasını resmen yedeklemiş oluyorsun buda o data üzerinde oynayarak ekranda çeşitli efektler oluşturmanda büyük kolaylık sağlıyor.Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: kalman - 26 Kasım 2005, 00:10:54
@Erol
@ XX_CİHAN_XX,
Verdiğiniz cevaplar mantıklı Erol senin yazdığını bende düşünmüştüm sonra vazgeçtim.
XXcihanxx asm ile aram iyi değil fakat senin yazdıkların ccs c ile sence nasıl yapılabilir ???
Anladığım kadarıyla diyelim 100 sutunluk bir devrede 100 tane registerden bilgiyi 74hc595 lere
yolluyorsun o halde tüm ekran için 100 x7satır  700 registere ihtiyaç var ve bunlar sırasıyla teker teker
dizi halindemi her satır için  74595 lere yollanıyor.

kısaca bu registerlerin sayesinde tüm ekranın tamamını yenisi gelene kadar hafızada tutabiliyoruz.


Bununla ilgili ufak bir örnek code verebilirmisin asm olsa farketmez en azından mantık açısından yararı olur.

XX_CİHAN_XX,verdiğin cevaplar için teşekkürler  sanada Erol.


herkese başarılar diliyorum

Saygılarımla
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 26 Kasım 2005, 18:11:33
@kalman
Benimde ccs c ile aram kötü asm ile iyi ama elimden geleni yapayım.Asm için konuşursak 100x7 lik bir kayan yazı panosunda 700 tane led olduguna gore ve her ledın konumunu bir registerde saklamak gerektiğine göre 700/8 kadar register acılması gerekır.buda 88 adet register demektir.yani 100x7 lik bir kayan yazı için 88 tane register açman yeterlidir.Bu gibi durumlarda benim tavsiyem kayan yazının uzunluğunu 8 in katlarında belirlemektir.örneğin104x7 lik kayan yazıdada 88 register yeterli olmaktadır.
Neyse gelelim bu registerlerin kullanılışına, bununla ilgili kod su an elimde yok ama sana genel mantığını anlatayım.Olay şu, ccs c kullanıyorsan bir dizi oluşturmanı tavsiye ederim. int data[7][13]; diyerek 104x7 lik bir kayan yazı panosu için gerekli registerleri açmış oluruz.(her register bir byte olduguna gore 13*8=104 olur.satır içinde 7 tane register blogu tanımladıgımıza gore 7x104 register dizimizi boyle oluşturabiliriz.
Akabinde yapıcagımız şey tus takımı yada bilgisayardan panoya gonderdıgımız dataları eproma kaydetmektir.Ana program dongusundede eepromu okuyup bu registerlere gondericegımız dataları bit bit kaydedıcegız.daha sonrada bu regısterlerı sırayla panoya gonderıcegız.Panoya gonderme ıslemı gayet basıt.104x7 lik panoda, her satır ıcın 13 regıster gerektıgıne gore yapıcagımız sey su 1. satır 13. regıster ın 7. bıtınden baslıyacaz panoya datayı gondermeye(not: data akısı sagdan sola oldugu zaman gecerlıdır) basılıcaz.ve 1. satır 1. registerin 0. bitini en sona gonderdıgımızde 595 lere 1. satırın serı data send olayı bıtıroy.Sonra 1. satırı yataydan aktif yapıcagız ve bir muddet beklıyecegız.ondan sonra 2 ve 3. satırlara gecıp 7. satıra kadar taramayı surdurecegız.7. satırında gosterme ısı bıtınce ekranda 1 frame lık goruntuyu elde etmıs oluyoruz.Bunu bırkac kez refresh yapıp yeterlı zaman gecıkmesı ve pano guncellemesını olusturduktan sonra bır sonrakı oteleme ıslemı ıcın hazırlık yapıcagız.Yanı ekran regısterlerını bır defa daha rotate yapıp aynı ıslemlerı tekrarlıyacagız.Sistemi bu şekilde dongu ıcıne sokman lazım.Ve bu donguye her yenı karakter ekleyecegın zaman eepromdan okuma yapıp yenı datayı regısterlere shıft edeceksın.Keske elımde hazır kod olsaydı ama yok ıste onceden ben asm de bu anlattıgım sekılde bır kayan yazı programı yapmıştım ve calıstırmıştım bu konu uzerınde bıraz kafa yorarsan sende halledersın gıbı gelıyor.
Başarılar...
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: kalman - 27 Kasım 2005, 23:56:18
@XX_CİHAN_XX
Ellerine sağlık olayı detaylı anlatmışşın örnek bir kod fena olmazdı
neyse ben her led için bir register düşünmüştüm önemli değil asıl beni
hayrete düşeren board da bu kadar bu konu işlenmişken bu kadar az
cevap gelmesi.

herkese başarılar diliyorum

Saygılarımla
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: mcan - 05 Şubat 2006, 17:29:02
merhabalar ben bu adreste yapılan olayı anlamadım
kayan yazı (http://www.eproje.org/products/ep001.pdf)
595 in storage regiteri nedir burada ne amaçla kullanılmış picden sadece 3 pin kullanmış yatayda dikeyde 595 ler ile tarama yapmış sanırım bu devreyi anlatabilecek olan varsa çok iyi olur
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: aYe - 05 Şubat 2006, 17:55:08
Selam,

@mcan

595'in registerları latch özelliktedir yani attiğin data yenisini atana kadar yada entegreye reset verene kadar orda kalır. Sanıyorum bu açıklama olayı anlaman için yeterli gelecektir. Olmadı dersen daha detaylı anlatirim.

Gelelim konuyla ilgili genel bir tavsiyeye;

Kayan yazi tipi uygulamalarda karakter boyları sabit en'leri değişkendir. Bütün karakterleri 5*7 düşünmek hem görselliği bozacak hemde ekrana daha az karakter sığmasına neden olacaktır. Örneğin "i" için 3*7 de olabilir. Yani bu durumda 7 sabit sayımız olduğuna göre, karakterleri rom'da yatık olarak depolamalı, çıkışa vericeğimiz zaman ise bitsel rotate işlemine tabi tutmak durumundayız. Yazılım olarak iş biraz karışır ancak sonuç harikadır. Hem görsel açıdan hemde ekrana sığdırabildiğiniz harf sayısı artıcaktır.

İyi çalışmalar...
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: emrahmrcn - 05 Şubat 2006, 19:31:33
bendeki smd tip 74HC595 leri 10mhz e kadar çalıştırabildim.Bunun üstünde olursa sorun olabilir belki
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: mcan - 05 Şubat 2006, 20:40:38
Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi bana"Selam,

@mcan

595'in registerları latch özelliktedir yani attiğin data yenisini atana kadar yada entegreye reset verene kadar orda kalır. Sanıyorum bu açıklama olayı anlaman için yeterli gelecektir. Olmadı dersen daha detaylı anlatirim.

hocam ben biraz üzerinde düşündüm isisde imulasyon yapmayıda denedim ama yapamadım anlamadım ;)  ,sen bi zahmet anlatırmısın,o hepsine ortak bağlanan 595 yukarıdan/aşşağı tarama yapmak içinmi konulmuş?isisde yaptığım simuladyonda 595 birinci veriyi direk çıkışa yansıtmıyor butona 2 kere basınca çıkışa 1 veriyor butona dahada basarsam 6. pinde ve seri çıkış pininde aynı anda görüyorum ondan sonra 7. pinde görüyorum ikinci 595 i bağlayınca başlangıçdaki gecikmeyi anlamış gibi oluyorum çünki düzenli oluyor ama başlangıçtaki gecikmeyi koymayıp 7. pinden sonra seri çıkış pinine neden vermediğini düşünüyorum...birde 595 in datasheetinde 3. sayfadaki fonksiyon tablasonu pek anlamadım
datasheet
devreye dönersek burada seri giriş önce ayrık duran 595 e giriyor ozaman en son veride bu ayrık duran 595 e yükleniyor ?tatlisukurnazi hocam sen anlatı ver lütfen benim kafam karıştı :roll:
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: emrahmrcn - 05 Şubat 2006, 20:55:44
74HC595 için çalışma şöyle oluyor;

SH_CP (clock) darbesi her pozitife çekişte DS(data) kolundaki dataları içeri alır.(Yani datayı DS bacağında tut içeri grimesi için clock darbesi uygula).
ST_CP (aktifleme) ise pozitife çekildiği zaman içeri alınmış dataların uçlarda görünmesi sağlanır.

Bu çalışma şeklinde data latchlenir(tutulur).Yani uçlarda görünen bilgi yeni bilgi gelinceye kadar tutulur.

MR ucu pozitife , OE ucu negatife bağlı olmalıdır.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: mcan - 05 Şubat 2006, 22:22:44
buttonlarla denediğimde oluyor dediğiniz gibi ama pic için şunu yazdım olmadı,kodda bi hata var ama nerede :?: zannetmiyorum pek ama çok hızlımı geliyor acaba?
8 ledli deneme (http://www.hemenpaylas.com/download/163046/ky.rar.html)
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: aYe - 05 Şubat 2006, 23:10:02
Selam
Alıntı yapılan: "mcan"devreye dönersek burada seri giriş önce ayrık duran 595 e giriyor ozaman en son veride bu ayrık duran 595 e yükleniyor ?tatlisukurnazi hocam sen anlatı ver lütfen benim kafam karıştı :roll:

Hocam bahsi konu olan 595 ttl entegresi seri giriş paralel çıkış latch'dir.
Latch nedir; Girilen data degişmediği sürece veya reset atılmadığı sürece çıkışını koruyan lojik yapıdır. Her bir pin için data kitlemek ve data kaydırmak için ikişet adet flip-flop itiva eder.
595'in özellikleri; 9 bit seri girişli paralel çıkışlı latch

Pinler;

MR= Master Reset = Ana Sıfırlama = Bütün flip-flop'larin sifirlanmasi
Bu pin lojic 0 iken sifirlama aktif hale gelir. 595'için tek sifirlama yöntemi bu olmadığı için kullanılmadığı takdirde yüksek seviye tutulmalıdır (logic 5v) Seri olarak 9 tane 0 bilgisi ve takip eden latch clock'da reset ile aynı sonucu verecektir.

OE= Output Enable = Çıkış izni = Latch'deki bilginin çıkış pinlerine geçişine izin verir. Bu pin logic 0 iken latch değerleri çıkıştadır. Bazı durumlarda çıkışların kapatılması gerekmiyorsa bu pin logic 0 değerde tutulmalıdır.

DS=Data Shift= Data girişidir.

SH_CP=Shift Register Clock= Bu pinin her 1-0 geçişinde DS'pinindeki bilgi shift register Q0...Q7 yönünde bir bit kaydırılarak Q0'in arkasında kalan shift register flip-flop'unda konumlanır. Q7' çıkışı eğer kaskat (kaskat durumunda Q7' çıkışı bir başka 595'in yada benzer entegrenin giriş bilgisi olarak kullanılabilir) bir bağlama söz konusu değilse Q8 olarak düşünüle bilir. Ancak Q8 olarak kullanıldığında diğer Q0-Q7 çıkışlarından farklı olarak latch clock kontrolsüz daimi çıkış vericektir. ST_CP ve SH_CP pinleri datanın kayarken(veya oluşturulurken) aynı anda çıkışta görünmesi sorun olmayan tasarımlarda birleştirilir. Bu durumda Q0-Q7 ve Q7'( Q8 ) birbirinden farksiz 9 çıkıştır. Tasarım esnasında dikkat edilmesi gerekir.

ST_CP=Stroge Register Clock= Bu pinin her 1-0 geçişinde Shift register üzerindeki 8 bit data çıkış register'ina aktarılır. Shift register üzerindeki datalar bu durumdan sonra değer degiştirmiş olsa dahi çıkış artık değişmez.

Kaskat bağlama;
Bir çok 595 ardı sıra bağlanabilir. Bu durumda bir önceki 595'in Q7'( Q8 ) çıkışı ardı sıra gelen 595'in data girişi olarak kabul edilir. Bu durumda çıkış sayısı (( 5985 sayısı x 8 )+1)'dir. +1 en sonda kalan 595'in Q7'( Q8 ) çıkışıdır. Eğer kullanılmaz ise önemsiz data bu pinden düşer. Kaskat kullanımda tüm SH_CP pinleri birleştirilmek zorundadır. Diğer pinler tasarımdan tasarıma değişik şekillerde kullanılabilir.

Sizin devrenizdeki kullanımı;
Mcu'dan data çıkış sıralamasına göre bit olarak 30'cu sütünün bilgisi...1'ci sütün bilgisi+ boş 1bit + 7bit satır bilgisi şeklinde tasarlanmış.

Isıs konusunda birşey diyemem o tür programları mümkün olduğunca kullanmıyorum.

Bu arada baya yorgunum yazım hatası yaptıysam yada açıklayıcı olamadıysam kusura bakmayın.

İyi çalışmalar...
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: mcan - 06 Şubat 2006, 10:42:00
çok teşekkür ederim, şimdi  anladım nasıl olduğunu ayrıca anlatımda çok güzel olmuş eksik yok hem devreyi hemde entegreyi anladım artık adece denemeye devam etmek kalıyor bana sağolun  :)
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: sagamen - 07 Şubat 2006, 01:21:53
merhaba arkadaslar
benim size önerim  595 değilde  TPIC6B595
POWER LOGIC 8-BIT SHIFT REGISTER entegresini tavsiye ederim bu arada pic16f 877 atmel 8052 ye göre  yavas bir entegre  sat1r taramas1 içinde  bdx 53c tavsiye edebilirim   [fade][flash width=250 height=250]http://[/flash]
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: aYe - 07 Şubat 2006, 01:37:39
Selam,

Sanırım 595'i bakkalda bile var diye kullanıyorlar. Yoksa alternatiften çok ne var. Aynısının 32 çıkış olup uln2803 çıkışları da içinde olanları için;

http://www.allegromicro.com (http://www.allegromicro.com)'a bakabilirsiniz...
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: akof - 09 Mayıs 2006, 01:56:27
arkadaslar 74595 in çalışmasını anladım sanırım
www.eproje.org/products/ep001.pdf
adresindeki tarama yöntemi hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz.
u2 satırlara bilgi(harf için) göndederiyor ve   Q7'  çıkışıylada diğer 74595 lerin  tarama yapmasını sağlıyor(bu sütun taraması oluyor değil mi). bunu birazdaha açıklayabilir misiniz?

kendim 5*7 tek dot matrixle sadece pic16f628 ve 5 direnç kullanarak(porta dan 5 bitlik veri portb den 7bit tarama yaparak 2 karakterli bir kayan yazı yaptım) amacım  tarama yöntemini anlamaktı.kendi yaptığımı anladımda  :)  eprojeninkini anlamadım

Eprojedeki devreyle mesela ' i ' harfini ekrana nasıl yazdıracagımızı anlatabilir misiniz? DS ye her bilgi verdiğimizde SHcp clock verip i için 1001111(i harfi) bilgisini verip bunu çıkışlara göstermek için STcp clock verecez.... buraya kadar doğrumu ? sonra taramayı nasıl yapacaz
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: gochisar - 24 Haziran 2006, 13:25:58
Yahu bu dikey kaydırmalı entegrelerden ne zevk alıyorsunuz anlamadım. Hem de kayan yazı olayında. Tarama süreci uzuyor ve parlaklık olayını kısıtlıyor. Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya. Tarama süresi 1/8 olur, Titreme olmaz. Sütun tararsan ve 6 karakter sığdıracak olsan tarama süreci 1/288 olur. Aradaki parlaklık farkı ve titreşim görünürlüğü fazla olur.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 24 Haziran 2006, 21:13:01
Alıntı yapılan: "fxtal"Yahu bu dikey kaydırmalı entegrelerden ne zevk alıyorsunuz anlamadım. Hem de kayan yazı olayında. Tarama süreci uzuyor ve parlaklık olayını kısıtlıyor. Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya. Tarama süresi 1/8 olur, Titreme olmaz. Sütun tararsan ve 6 karakter sığdıracak olsan tarama süreci 1/288 olur. Aradaki parlaklık farkı ve titreşim görünürlüğü fazla olur.

bu dikey kaydırmalı entegrelerden  ?????

Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya.???????

ben 74hc595 kullanıyorum ve stun degıl zaten satır taramalı calısıyorum parlaklıkta nerdeyse ledı zorlayacak kadar yuksek
74hc595 kullanmanın avantajı panonun boyutu nekadar buyurse buyusun aynı uclar ve aynı yazılım ıle iş gorur.
74hc573 bu noktada oldukca zayıf kalır.
Bırde bu yonden dusunmek gerekır. :idea:
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: engin_ - 07 Temmuz 2006, 23:05:28
Satır tarama veya Sütun tarama, her iki yöntemin de birbirine göre birden çok avantajı ve dez avantajı var.

Satır taramanın dez avantajı, karekterleri piksellere çevirmek ve akım problemi sanırım. Her pikselin 4 ledden oluştuğunu düşünürsek

4x10mA=40mA ve 100 Sütun olsa

40mAx100=4A eder. (Tüm satırdaki ledler yanıyor farzedersek)

Bu kadar akımı bu iş için kullanmak bana pek doğru gelmesede kullanalım diyelim.

-Bunun için iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyacağız.
-ULN2003 veya 2803 kullansakta bir tane kafi olmayacak. En fazla 500mA komuta edeceğimizden en az 8 tane lazım. TTL kapılarıda 40mA akım veremez gerçi birde ordan ek malzeme girdisi olacak( Bunun satır tarama ile bir alakası yok gerçi).

Benim sormak istediğim bütün bunlara, satır tarama yapmanın deyip değmediği. Daha düşük akımla daha fazla ışık akısı veren ledler ile sanırım bu yöntem daha içe sinen bir yapı oluşturur.

Satır taraması yapan arkadaşlar bu tür ledlerle mi çalışıyorlar, yoksa akımı büyük mü tutuyorlar?
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 08 Temmuz 2006, 14:56:04
Alıntı yapılan: "engin_".... Her pikselin 4 ledden oluştuğunu düşünürsek

4x10mA=40mA ve 100 Sütun olsa

40mAx100=4A eder. (Tüm satırdaki ledler yanıyor farzedersek)

Bu kadar akımı bu iş için kullanmak bana pek doğru gelmesede kullanalım diyelim.

-Bunun için iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyacağız.
-ULN2003 veya 2803 kullansakta bir tane kafi olmayacak. En fazla 500mA komuta edeceğimizden en az 8 tane lazım. TTL kapılarıda 40mA akım veremez gerçi birde ordan ek malzeme girdisi olacak( Bunun satır tarama ile bir alakası yok gerçi).....

Burada yapılan hesap Teorik olarak doğru fakat Pratik olarak bir yanlışlık var.Birincisi:
Uln 2803 den 8 tane lazım satır tarama için demişsiniz.Satır taramada Uln kullanmak zaten boyle bır sıstemde yanlıs olur.Ayrıca TTL kapılarda 40ma akım veremez demıssınız zaten stun taraması ıcınde olsa satır taramsı ııcnde olsa dıkey bılgı hattına TTl entegrelerın cıkısını surmek  ıcın ULN2803vb.. gibi bir kompanent muhakkak koyulmalıdır.
Satır bılgısı ıcınde ULN yerıne Transıstor kullanmak gerekır.
İkincisi:
Yukarıda yaptıgınız hesaplama teorık olarak dogru demısdım fakat pratıkte tecrubelerıme dayanarak soyluyorum panonun calısması (guzel ve saglıklı bır sekılde normal calısmadan bahsedıyorum) için gereken akım 4A in cok daha altında olur tabı bu bırazda donanım ıle alakalıdır.Tarama sinyalinden yararlanarak akım dusuk dahı olsa voltajı uygun sevıyede yukselterek Ledlerın az akım ıle saglıklı bır ısıma yapması saglanabılır.

Satır taramanın ne yapılırsa yapılsın stun tarama sıstemıne gore daha fazla akım cekecegı acıktır.Fakat donanımsal olarak uygun bır sıstem olusturuldugunda Akımı bellı bır sevıyenın altına cekmek mukundur.Dolayısıyla satır taramanın getırecegı dıger(yazılımsal ve gorsel) avantajlar sozkonusu oldugunda benım tercıhım bu yonde olmaktadır.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: engin_ - 08 Temmuz 2006, 17:01:41
ULN kulanmak zorunda değiliz tabi ama kullanacaksak bir taneden fazla kullanmak gerekir demek istedim. Tabi tüm satır akımını bir veya birkaç transistörden akıtılabilir. Sonuçta 4A hesabı satırdaki tüm ledlerin yanması ile bulunan sonuç. Düz bir çizgi çizmedikten sonra bu kadar akım akmaz. Ama varsayımla iş de yapılmaz. Bu sistemin çalışma değerlerinde akımın 4A olması gerekecekse, sistemi ona göre geliştirmek lazım.

Alıntı YapTarama sinyalinden yararlanarak akım dusuk dahı olsa voltajı uygun sevıyede yukselterek Ledlerın az akım ıle saglıklı bır ısıma yapması saglanabılır.

Çalışma gerilimini yükseltmekten mi bahsediyorsun?
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 08 Temmuz 2006, 17:54:21
Evet çalışma gerilimini yükseltmekten bahsediyorum fakat vasayım yapmıyorum yanlış anladın.
Ben kendi uygulamalarımdan bahsedeyim.16x96 pixel kayan yazı ünitesi yaptım satır taram sistemiyle.Yaptığım uygulamada dikeyde stunlara bilgi aktarımını 74hc595  ile yaptım tabı uln2803 ile surerek,
Yatay tarama sinyalinide BDX54 gibi bir Güç transistoru ile (tabi bu transistoru Cmos bir yapı ile sürüyorum) panoyu calıstırıyorum burada farklı yontemler uygulanabılır tabi....
Buradakı yatay tarama sinyali ttl seviyesinde olmıyabilir.Bir tane ayar trimpotu ile(basit bir ayarlı G.K. çıkışını kullanarak) yatay tarama sinyalinin ledlerde bozulmaya yol açmadan uygun seviyeye (ledlerin parlaklıgını goz zevkıme gore ayalıyorum) getırıyorum.Bu seviye pano buyuklugune, pıxel buyuklugune vs.. gore degısır tabııkı.Örneğin  bahsettıgımız gıbı buyuk bır pano ise (bır pıxelde 4 led gıbı)  5v ttl sevıyesının ustunde olacaktır. Mesela 7,5v gibi bir deger olabılır.
Bu sayede voltajı bıraz artırıp akımı dusurebılme fırsatını yakalıyoruz.Bir oncekı mesajımda anlatmak ıstedıgım olay buydu.
Bu arada tabııkı entegre cıkıslarına ledlerı dırek baglamıyoruz akım sınırlama dırenclerı muhakkak olmalıdır.(tüm stunlarada)
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: engin_ - 08 Temmuz 2006, 22:59:17
Yalnız led'in verdiği ışık akısının üstünden geçen akıma göre olması lazım. Çalışma gerilimini artırdık diyelim, akan akım da artacak. Artan akımı sınırlamak için daha büyük değerde direnç kullanmak gerekecek. Sonuçta biz gerilimi artırdığımızla kalmayacakmıyız. Led üzerinde düşen gerilim aşağı yukarı belli olması lazım. Tabi iç direncine ve üstünden akan akıma bağlı olarak bu gerilim artabilir.

Burda tek çözüm daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak galiba.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: ise - 08 Temmuz 2006, 23:33:02
yüksek mcd ledler tabiki daha iyi olacaktır.
yüksek pulse akımı ledin ömrünü kısaltır. en güzeli yüksek frekanslı bir tarama yapmaktır 1-10khz arası hem göz bunu kayan yazıları italik şekilde yan değil  dik olarak görecektir düşük frekansta tarama yapıldığında 30-60hz gibi yüksek akımla ancak iyi sonuç alınabilir bundan dolayıda ledler çabuk bozulur. firmalar led testlerini yaparken 100.000 saat ledi yakmazlar  ledin yüksek seviyeli akıma göre test ederler 20 ma eşleniğini bularlar ve ledimiz  20ma 100.000 saat çalışır diye kataloglarına yazarlar.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 09 Temmuz 2006, 07:21:10
Alıntı yapılan: "engin_"..... Çalışma gerilimini artırdık diyelim, akan akım da artacak......
Burda tek çözüm daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak galiba.

15V / 15W lık bir güç trafosu düşün.
Ben bu trafodan 5V kullanırsam 3A elde ederim.
15V kullanırsam 1A elde ederim. Çalışma gerilimi arttı ama akım artmadı.

Not:
Daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak bütün kayan yazı ıstemlerı ıcın en ıyı kalıteyı verır suphesiz.Ama stun tarama sistemi için tekçözüm diye nitelendirmek yanlış olur kanatindeyim.
Tecrübe ile sabittir :!:
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: engin_ - 09 Temmuz 2006, 10:56:15
Trafo için söylediklerin tamam da. Bir led ve seri bağlı bir direnç düşün. Bu ikilinin uçlarına 5V değilde 15V bağlarsan bu ikilinin üstünden daha fazla akım akması gerekir. Böylelikle toplamda ihtiyaç olan akım da artar. Zaten verebileceği akım azalan trafo için ne olması beklenir bu durumda?
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: ise - 09 Temmuz 2006, 12:37:57
15v 15w trafodan regülatör aracaılığıyla kaç volt istersen iste  alabileceğin max. akım 1 amperdir. geri kalan 10w tı ısı olur. satir tarama yaparsanız daha kolay ve daha iyi sonuç alırsınız. ledlerin max. akımları üzerine çıkmak led ömrü için tehlikelidir..
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: gochisar - 13 Temmuz 2006, 21:17:06
Arkadaşlar hala neden trafo kullandığınız da ayrıca benim için bir merak konusu. Açın bir bilgisayar kasası ve güç kaynağına bakın. Orada voltaj kırıcı diyotlar göreceksiniz. Görünüşü tıpkı transistör gibi ama görevi neredeyse 0 kayıp ile istediğiniz voltajı vermek. İhtiyacınız olan güce göre adedini artırmak ta maliyete dokunmayan bir çözüm. Ayrıca 8 li parelel buffer ile gün ışığında görülebilir bir pano yapılabilir artı, parlaklığı azaltarak güç tasarrufu da sağlanır. Ben bu tür bir pano hazırladım ve güç tüketimini bir sıranın toplamda 1/8 lik yanma süresini 1ms ile 3 ms arasında değiştirerek güç tüketimini de ayarladım. Seri giriş parelel çıkış entegresinde yaşanan problem ciddi bir şekilde canımı sıkacağını düşündüğümden parelel buffer kullandım. Şöyleki; hepiniz kit yada güncel cem yılmaz haliyle git devresi yapmışsınızdır. Arkadan gelen ve söndürülerek ilerleyen ledler verilen akıya bağlı olarak 0,5ms ila 3ms arası civarında parlaklıklarını kaybetmiyor. Yazının aktığının düşünün! ortaya garip bir karmaşa ortaya çıkıyor. Yazılar birbirine girmesin diyorsanız her pulse için satıra hükmeden transistörleri kesime sürüklemeniz gerekiyor ki buda led sönmesine kadar zaman kaybı oluşturuyor. Bu halde ise sütun sütun ilerlemek biraz büyük ebatlarda gerçekten sönük ve işe yaramaz hale geliyor. Ayrıca işi bir ileriki aşamaya götürmeye kararlı arkadaşlar için de söylüyorum; iki veya 3 farklı renk ile çalışan ve gerçek renge kadar giden bir tabela yapmayı düşünmez misiniz? Eğer bu tür bir girişimle biraz daha keyifli yapılar oluşturmak için 573 gibi bufferlarla kaymayı bir düşünün derim.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 13 Temmuz 2006, 21:48:09
128 stunluk bir pano düşün
74hc573 ile stunların kontrol edıldıgını varsayalım o halde ihtiyacımız olan minimum uc sayısı 8 bit data  + 16 bit kontrol ucu = 24 bit kullanılır
74hc595 ile 3 bit ( hatta 164 kullanırsan 2 bit ) kullanılır
Bu belki amator devrelerde cok muhım degıldır ama daha karmasık paralel eeprom bellek , rtcc , com girişi , ısı girişi vs.. gibi enstrumanların bulundugu daha profesyonel bir kayan yazı unıtesı ıcın dusunursek dedıgın paralel bufferler sistemi zorlayacaktır.kaldıki 128 stun degılde daha buyuk bir pano yapıldıgını dusun ve satırlardakı bufferlarıda saymıyorum tabı.ozaman ne olacak pic de kullanıcak ucun kalmıyacak :)

Ama rgb animasyon panosu işin içine girdiğinde yüksek hız gerektiğinden uygun bir sistem ile dedıgın gıbı 74hc573 yada benzeri bir bir kompanent kullanmak akılcı olabilir ama profesyonel kayan yazı sistemlerinde bana göre 74hc 573 ve benzeri entegrelerin yeri yoktur.
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: bmutlu - 14 Temmuz 2006, 11:23:07
XX_CİHAN_XX

74hc573 ile yapılan bağlantıda 9 uçla bu işi halledebilirsiniz ve 595 e göre hayli hizli çalışır .
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: XX_CİHAN_XX - 14 Temmuz 2006, 12:12:54
@BMUTLU
keşke bir çizim üzerinde konussaydık daha iyi olurdu ama sanırım bahsettiğiniz olay kod çözme işleminden ibaret.örneğin 8 giriş 256 çıkış gibi.Bu şekilde hızlı olmaması mümkün değil fakat profesyonel bir kayan yazı olusturmakta mümkün değil.

Birkere en başta stun taraması yapmak zorundasın(256 stunluk bir pano için çok düşük bir görüntü kalitesi demektir)

Satır taraması yaparsan stun sayısı nekadar artarsa artsın görüntü kalitesi hep aynıdır(profesyonelden kastım1)

Ayrıca panonun stun uzunlugu nekadar artarsa artsın 595 li sistemde hiç bir değişiklik olmaz ama paralel sistemde sürekli yeni eklemeler gerektrir hem ana karta hemde led kartına(profesyonelden kastım2)

Birde yapabileceğin animasyon sınırınıda unutmamak gerekir.Dikeyde ve yatayda 595 olursa her iki noktayada kod gonderebilme ve dolayısıyla cok profesyonel animasyonlar yapabilme imkanın olur.Oysa dikeyde kodçozücü sistemi olursa büyük animasyonlar yapabilme imkanı yoktur(profesyonelden kastım3)

Saygılar...
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: ise - 14 Temmuz 2006, 15:17:56
arm serisi kullanırsan 595lerle sorunun olmaz  256 led sütün olan bir işlemi 40 usn gibi bir zamanda yaparsın  63mips lpc serisine bakmanı tavsiye ederim  bu hızda yetmezse 100 mips 266 mips olan direk tft modül serilerinden yararlanabilirsin
Başlık: KAYAN YAZI SATIR TARAMA
Gönderen: gochisar - 31 Temmuz 2006, 11:16:58
Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"128 stunluk bir pano düşün
74hc573 ile stunların kontrol edıldıgını varsayalım o halde ihtiyacımız olan minimum uc sayısı 8 bit data  + 16 bit kontrol ucu = 24 bit kullanılır
74hc595 ile 3 bit ( hatta 164 kullanırsan 2 bit ) kullanılır
Bu belki amator devrelerde cok muhım degıldır ama daha karmasık paralel eeprom bellek , rtcc , com girişi , ısı girişi vs.. gibi enstrumanların bulundugu daha profesyonel bir kayan yazı unıtesı ıcın dusunursek dedıgın paralel bufferler sistemi zorlayacaktır.kaldıki 128 stun degılde daha buyuk bir pano yapıldıgını dusun ve satırlardakı bufferlarıda saymıyorum tabı.ozaman ne olacak pic de kullanıcak ucun kalmıyacak :)

Cihan hocam bir 573 çıkışı kontrol uçlarını yönetebilir mi? İşte asıl soru burada :) bir 877 ile 573 kombinasyonu teorik olarak sonsuz çıkış ucu ortaya çıkarır. Bunun için ise sadece 8 bit veri ucu ve 2 bit kontrol ucu sana sonsuza katlanan çıkış ucu seçeneği sunacaktır. Bir adet 573 verileri gönderirken biri seçici 573 leri kontrol eder. Seçicileri kontrol eden 573 8 adet seçiciyi kontrol etse 8*8*8 çıkış olur :) 512 eder. Olayı abartıp seçicilerden seçici gibi davranan 573 lere ulaşırsan 8*8*8*8 çıkış kontrol edersin ki buda 4096 uç eder. Bu çıkış katlama mevzusu böylece katlanır gider. Her kat ise program hafızandan yaklaşık 80 byte kadar götürür. Her katlama katı için iki değişken kullanırsan 4096 uca ulaşmak istersen 8 byte RAM ve 240 byte Flash kullanman yeterli olur. Bilmem yeterince profesyonel bir yaklaşım olur mu?