Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Endüstriyel Elektronik => Konuyu başlatan: elektroombank - 10 Ocak 2006, 13:04:25

Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: elektroombank - 10 Ocak 2006, 13:04:25
Öncelikle hepinizin Kurban Bayramı Mübarek olsun..

Malesef biz bu sevdayı bayramdada unutamıyoz.Hemen sorayım sorumu izninizle..
 
Birmotor kontrol sistemi mekanizmam var.Roleleri tetikleyerek motorlar ileri geri vs yaptırıp çalışırıyorum.PIC devremin beslemesi ayrı.Sorunum şu

 Mako Marka Cam silecek motoru aldım.12v'luk.

Trafom 12v 8.5a hazır aldım. Roleler ile powerdan gelen akımı geçirip motorları sürüyorum.Motorları pense ile tutamıyorum normalde.O kadar güçlü yani... Bu motorları rulman üzerinde duran 3 metre boyunda
600 gr ağırlığında aliminyumdan yapılmış bir silindire bağlıyorum.

Motorları çalıştırıyorum.Silidiri döndürüyor.Fakar Az bir parmağımı sürteyim silndire.Hemen yavaşlıyor ve neredeyse motor duruyor.Bu motor bu kadar güçsüzmiki hemen duruyor.Arkadaşlara sordum.Biz cam silecek motorunu standda yürüyen bant için kullandık dedi.Üstüne çıkdı cocuk.Onuda taşıyordu dedi.Benim sistemimde neredeyse yük bile yok.Ama motor niye böyle güçsüz kalıyor.Silidirin yarıçapı 3.5 cm.Çok büyük ağır bir silindir değilki zorlansın.Sonuçta rulmanlar üzerinde zaten.

Acaba diyorumki sorun benim beslemedemi.Hazır aldığım besleme yetmiyormu.Karakoyden aldım  POwer'ı. 12v 8.5a hani şu üzeri dedikli metalle çevrili olanlardan.Acaba zorlanmada akımı veremiyormu diyorum.

umarım anlatabilmişimdir.Sorunum şu silindirleri reductor motor ile çevirmek ama bu şekilde bir zorlanma yaşamadan çevirmek.

 Daha önceden bu silecek motorlarını kullanananız varsa yardımcı olursanız sevinirim
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: otm - 10 Ocak 2006, 15:37:05
merhaba
Aşağıya basit bir şekilde cizdiğim şekildeki gibi kullanıyorsan sistemi bu normal.Burada küçük silindir motor olsun arada da bir kayışla diğer büyük silindiri çevirdiğimizi düşünelim.
(http://www.uniteknik.com/resimler/sekil1.jpg)
Ok işaretinin olduğu noktada hız motorun dönüş hızına göre "r" yarıçapıyla orantılı olarak çok daha fazla ama güç aynı oranda az olacaktır.motoru elle durduramayabilirsiniz ama bu noktada durudurabilirsiniz.Bu birinci ihtimal.çünkü nasıl bir sistem kurduğunuzu tam anlayamadım
diğer ihtimal güç kaynağınızın yeterli akımı verememesi.zira motorun boştayken harcadığı akım yük altında çok daha fazla olacaktır.Güç kaynağının iç direnci yüzünden yeterli akım gitmiyor olabilir.Kaynağın motorun normal anma akımının üstünde akım verebiliyor olması ve yüksek akıma bağlı olarak gerilim düşmesi olmaması gerekir.
kolay gelsin
Başlık: sorun
Gönderen: timpati - 10 Ocak 2006, 17:44:17
motordan (ve aslında güç kaynağından) emin olmak için motoru ayrıca bir aküyle dene. sorun yoksa röle kontaklarında korozyon oluş mu diye bak (aşırı akımdan yüksek direnç gösterecek hale gelmiş olabilir).
Başlık: Motor
Gönderen: argeelektronik - 11 Ocak 2006, 03:02:11
Beslemenin yetip yetmediğini kolayca anlayabilirsin , bunun için motor çalışırken voltajı ölç ve motoru durdurmaya çalış motor yavaşladığında veya durduğunda voltaj düşüyorsa sorun beslemedendir.

besleme ile motor arasındaki kabloda zayıf veya çok uzun ise yine aynı şey olabilir.

Bende o motordan değişik yerlerde kullanmıştım gerçek çok güçlü, ama güçlü bir şekilde dönebilmesi için güçlü bir besleme devresine ihtiyacın .
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: OG - 11 Ocak 2006, 06:37:02
Alıntı Yap12v 8.5a hani şu üzeri dedikli metalle çevrili olanlardan.
Püf noktası burada olabilir. Zannediyorum switch mode bir ps.  Bu powerlar çıkışında parazit görürse sapıtabilir. DC motor fırçaları ark yapar ve yüksek değerli ripple ler oluşur. Bu sıçramalar çıkışta yüksek voltaj hissi verir, ps kontrol devreleri de çıkışı düşürür. Voltaj düşünce (belkide 5-6V veya daha az) motor güçsüz döner.

PS ile motor arasına LC filtre veya PS'in içindeki voltaj sense ucunu iyice filtre etmeniz gerekebilir.
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: Erol YILMAZ - 11 Ocak 2006, 09:23:04
OG'ye katiliyorum. En azindan PS cikisina 2200 uF kondansator koy ve oyle dene.

Bir de motor hattina baglayacagin bir ampermetre problemi gormen konusunda yardimci olabilir. Motor 8.5 Amperin uzerinde akim cekiyor olmasin ! veya elini dokundurmadan 8 amper cekip, elini dokundurunca da limit degeri asiyor da olabilir.

Sen en iyisi su ampermetreyi de bagla :)
Başlık: deneyecem
Gönderen: elektroombank - 11 Ocak 2006, 20:50:55
dediğiniz gibi ampermetreyi deneyip sonuçları gözlemleyip yazacam buraya.Motorun mekanik sistemi içinse biraz 3d çizim yapayım buraya yükleyecem hemen..
Başlık: ölçümşeri yarın ama mekanik bu şekilde
Gönderen: elektroombank - 11 Ocak 2006, 22:36:34
Mekanik kısım aşağıdaki gibi ruklamlar üzerindeki kırmızı boru 3 metre ve 600-900 gr arası değişiyor türüne göre
max 900 gr aliminyumdan yapılmış.Motor mako Marka 12 v 4.A 1n/m
Kırmızı silindirimin yarı çapı 3.5 cm.
Powerım 12v 8.5a

Motorlar silindirir dödürüyor fakat bayıla bayıla donduruyor.Serçe parmağımı silindiri deydireyim duruyor.bu motor bu kadar güçsüz müdür sizce

(http://www.lastpoint.biz/fatih/3d1.jpg)
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: Macera - 11 Ocak 2006, 23:17:41
1n/m demişsin =>> yarıçapı 3.5 cm =>> ters orantı =>> 1/0.035 =>> 28.5N yapar yani 2,85 kg civarı bunu parmağınla durdurman zor.Ya motor momenti sağlıyamıyor yada silindir rulmanlardan sıkıyor sanki!
Başlık: aslında 1 n/m olduğuna emin değilim
Gönderen: elektroombank - 12 Ocak 2006, 17:21:10
aslında 1 n/m olduğuna emin değilim.Ama makonun sitesinde boyle yazıyor.Sıkışma yok rulmanlarda.Bu silindir dönüyor o motorla fakat ben bu silindir ile kağıt sarcam
kağıdın ağırlı 300 gr oluyor.Yani çekeceği yük aşağıya doğru 300 gr.Sürekli bu şekilde sarcak.sarıncada tabi silndirin merkezinde bir ağırlık oluşcak.Bu motor bunu taşıyacak şekilde olması lazımki sorun çıkmasın.
Sizce motorun torku min ne olmalı?
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: OG - 12 Ocak 2006, 18:00:36
@elektroombank

İlk yapman gereken şeyi sona bırakma yoksa çok uğraştırır. Analog bir ampermetre ile akımı görmen bence ilk işin olmalı. Motor uçlarına ark söndürmek için varsa seramik olandan ve yüksek voltajlı 100nF, 220nF,330nF gibi bir kondansatör bağlarsan akımı daha doğru ölçersin. Ve belkide bu kapasitelerle moment yükselecektir.
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: Petek - 12 Ocak 2006, 18:20:55
@elektroombank, yukarıda penseyle durduramadığından bahsettiğim motoru kullandığından emin misin? Eğer emin isen, bağlantılarda, rulman olsun, aktarıcı düzenek olsun, bir sıkışma olmadığından emin misin? Eğer emin isen aluminyum silindiri (motor bağlı iken ve ekım vermeden) elinle çok çok rahat çevirebiliyor olman gerekir. Eğer redüktör kullanmamış isen motor milini (güç vermeden) elinle ne kadar rahat çeviriyorsan ondan çok daha rahat bir şekilde aluminyum silindiri döndürebilmen gerekir. Döndüremiyorsan mutlaka mekanikte bir problemin var demektir. Hareketi dişlilerle aktarıyorsan bu düzenekteki vidaları biraz gevşet belki işe yarar.
Başlık: evet
Gönderen: elektroombank - 14 Ocak 2006, 18:35:48
amperi denedim voltajda düşme yok.Sonra mekaniğe baktım.
İnanamadığım bir hata gördüm.Motorun Mili Civata Dişlisi gibi.Buna tornacıda bir aparat yaptırıp yarım daire bir silindir yaptırmıştık.Parça Güzel fakat birde baktım ki parçanın tam merkezinden delmemiş biizim tornacı.Hemen gittim parçayı yaptırdım tekrar taktım.Güç X2 oldu bu sefer
Ancak yinede avucumun içi ile silindiri kavrayıp biraz güç verdimmi motor duruyor ve kitleniyor sankii.Fişi çekip takınca düzeliyor.Bu motordan daha güçlü bir motor arıyorum.Öneri olarak Argon kaynağı yapan makinelerdeki tel sürücüyü söylediler.O motoru sipariş ettim.Pazartesi gelcek.

Hee birde benim trafom 100W..Bu silindirden iki tane yapacağım yani 2 motorum olcak.elimdeki power'a (100W--8.5a---12v) 2 motoru birden bağladğımda motorlar yavaşlıyor.Gerilimi ölçüyom motoru uçlarındaki
12.56 çıkıyor.Acaba bu motorları yavaşlatmadan çevirmek için nasıl bir power2a ihtiyacım var..

Yardımlarınız için sağol(http://img151.imageshack.us/img151/9500/dilimdilim2ge7ak5.jpg) (http://imageshack.us)un..

..

Her ReNk güzel, ama sadece siyahın yanında..
Başlık: bir türlü kuramadım şu sistemi..
Gönderen: elektroombank - 24 Ocak 2006, 15:32:36
(http://www.lastpoint.biz/fatih/ahson.jpg)

Sistemim boyle bir sistem.İp saracak.İki tane motor var şekilde ki gibi..

Fakat motorları güölendirdiğim halde sorunum şu.Motorlar Ters donerken farklı hızda donuyor.yani bu motorların hızı sabit değil.


Amacım şu,

 Öndeki silindirden ipi salıp diğer silindirden çekmek.Fakat bazen bu cam silecekk veya DC gread motorlar sapıtıyor.Normalde 3 sn'de 5 tur atarken, bazen 3 sn'de 4 tur atıyor.Yada sadece motorların birisi bunu yapıyor.Bu yüzdende ip aşağıya doğu sarkıp birikiyor..

 İstediğim şey hiç bolluk olmadan X süre kadar motoru çalıştırdığımda Y metre İpin diğer tarafa sarıldığını bilmek.


 Bu motorlar olmazsa eğer.Servo Motor düşünüyorum.Ama servo motorlar hakkında pek bilgim yok.

 Servo motor'da mesela X hızı ile 3 sn çalışmasını ve sonra kendini kilit konumuna almasını istedim  diyelim.

 X datasını motora gönderdim motor çalıştı zamanı başlattım tam 3 sn sonra motoru durdurdum yani kitledim.Bu süerç içerisinde motorun mili 170 Derece döndü diyelim.

 Aynı şekilde tekrar çalıştırmaya başladağımda ve yine X datası gönderip 3 sn sonra motoru durdurduğumda motor yine tam 170 derecelik açı kadarmı donecek..

 Bide bu açıya tork etki ediyormu? Bunu sorma nedenim şu.Bir silindirde ip Birikmişken diğer silindirde boşalacak.İP birikmiş olan motor 3 sn içerisinde yine 170 derecelik açı yapabilcek mi?

Birde merak ettiğim şu.. Bu servo motorların torku bana yetecekmi?

Yüksek voltajlı pahalı olan servolar var nette.Bunların torku baya
iyi düzeyde.Bunlar benim işimi görürmü?


 Çok soru sordum ama kusuruma bakmayın.Tr'de  motor bulmak zaten zor seçim yapmak dahada zor..

Yardımlarınız için teşekkür ederim
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: mhk - 25 Ocak 2006, 02:49:46
Bu şekilde bir çözüm olabilirmi acaba? Tek motorlu kayış kasnak , yada dişli sistemi ile hareket eşit iletilebilir.
(http://img25.imageshack.us/img25/2814/gonder0nn.png) (http://imageshack.us)

Yada her iki motora basit bir sensör ile ( manyetik, optik) her iki motorun senkronlamasını yapabilirsin. Örneğin 1.motordaki sensör palslerini sayıp 2.motor ile karşılaştırabilirsin. Bu sistemin bir benzerini araç kaldıran çift motorlu liftlerin senkronlamasında kullanmıştık. Kollardan biri diğerine göre fark oluşturduğunda yüksek olan durup düşük olan ile aynı seviyeye gelinceye kadar hareket etmiyordu.
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: sebo - 25 Ocak 2006, 22:51:17
her iki ruloyada motor kullanmak gerek. çünkü 2 rulo üzerindeki sarılı olan malzemeyi düşünürsek birinin yarı çapı diğerine göre daha büyük olcağından 1 tur sonunda saracakları ve üzerlerinden boşaltacakları malzemede büyük farklılıklar olacaktır. yani boş olan rulo 1cm dolu olan ruloyun ise yarı çapını 10 cm düşünelim. 1 tur sonunda katedecekleri yol miktarı farkı çok yüksek olur buda ipin sarkmasına neden olacaktır.

yani 2 ayrı motoru 2 ayrı kontrol kartı ile kontrol edilmeli.
fakat motorlar üzerindeki yük miktarına göre motorların devri ayarlanarak ipin sarkma yapması engellenebilir.

motorlardan biri max devirde dönerken diğerinin min devirde dönmesi gerekecektir.

ve redüktör kullanmadan bu işi yapmak çok zor olabilir çok daha fazla akım ve güce gerek duymanı redüktör engelleyecektir.
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: argeelektronik - 26 Ocak 2006, 01:42:00
(http://www.argeelektronik.com/sensor.jpg)

resimdeki gibi bir düzenek yapıp , birinci silindirin çektiği ipliğin gerginliğini ölçüp ona göre ikinci silindirin motorunun dönme hızını ayarlayabilirsin. resim pek iyi çıkmamış ama eğer istersen daha ayrıntılı çizebilirim.
Başlık: guzel öneriler
Gönderen: elektroombank - 27 Ocak 2006, 11:15:19
güzel öneriler gakat benim birazda isteğim mekanikten uzaklaşmak.
Tamam basit portatif bir sistem olması.

 Bunun için araştırma yaptım..ve bulduklarım

1-TUBULAR MOTORS( Panjur, tente, garaj kapısı motorları)

 Bu motorlar baya güçlü sayılır benim Cam silceği motoru 1N/m
bu tubular motorlar 7 N/m..HErhalde bu güç daha çok 220 v AC ceya dc ile çalışmasıdan kaynaklanıyor.Motorun tipi aynı dc gread motor gibi
Tabi fırçasız olanı kullanmak zorundayım.Bu motor işimi görüyor fakat ağırlık ile karşılaştığında Tork vs değişeceğinden bu olayları sabitlemem lazım..


2-http://www.temsan.org da bulununan dc veya ac 200 olan motorlar

Motorlar hakkatten güzel.ancak kartıyla beraber satılıyor.Bu kart hız,tork
gibi etkenleri sabit tutuyor.Bu motorlar işimi görüyor fakat 470 euro tanesi

2 tane alcam. 940 euro.Çok pahalı geldi.O yüzden benim dc motorlar tork ve hız sabitleyecek kartı yaparsam masrafları azaltmış olcam..


 O yüzden şimdi tork ve hız sabitleyici bir besleme ve surucu kartı yapmam gerekiyor.Ama hiç bir bilgim yok bu konu hakkında.araştırmaya başlıyacam hemen.Sizlerde yardımcı olursanız tork ve hız sabitleme konusunda çok sevinirim.
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: elektroombank - 30 Ocak 2006, 15:51:30
sürücü devresi olarak http://divelec.tripod.com/html/motor_controllers.html


burdakiler benim işimi görüyormu.Hızı sabitlyebiliyormu..vs

YArdımcı olursanız sevinirim
Başlık: h bridge
Gönderen: elektroombank - 30 Ocak 2006, 15:53:00
H birdge diye arattım google da bir sürü sürücü devre çıktı.

H-Bridge ne demek ne işe yarar..
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: Erol YILMAZ - 30 Ocak 2006, 21:39:50
H-Bridge nedir?
Bir DC motor dusun, 1. ye (+)  2. ci kabloya (-) bagladigin zaman motor sola dogru doner. Saga dogru dondurmek istiyorsan kablolari yer degistirmen gerekiyor, cevirirsen olur.

Peki elektronik bir devrenin kontrol ettigi motor da ileri-geri gibi secenekler olmasi gerekiyorsa ne yapacaksin...?

Tabii ki H-Bridge.  Illa ki transistorle yapilmasi gerekmiyor. Iki adet role ile de yapabilirsin...

Ayrica iki ucu kisadevre ederek Fren gibi opsiyonlara da sahip olabilirsin !

Olayi sekil anlatiyor buyuk olcude...

(http://www.mcmanis.com/chuck/robotics/tutorial/h-bridge/images/current-fwd.gif)
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: OG - 30 Ocak 2006, 22:12:37
Erolun teknik açıklamasına ilaveten,
Alıntı YapH-Bridge ne demek
H harfine benziyor .
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: salim ALTIN - 01 Şubat 2006, 11:19:53
Merhaba.
Yazıların tamamını okumadım ama iki ayrı merdane arasında aktarılacak bir ürün için ihtiyaç sanırım. BU textil de iplik çözgüleri veya kumaş aktarmalarda yada plastikte kesme - dilme sistemlerinde kullanılır. Burada  danser li sistemler kullanılır. Endüstriyel başlığı altında aster in açtığı " dansöz kontrol "  diye bir başlığı vardı sanırın önceden orada konuşmuştuk konuyu. ayrıca bu tip sistemlerde yapılacak işin durumuna göre ya servo sistemle oransal kontrollü sistem yapılır, ya danser ile iki ayrı sisten uygunlaştırılır yada TORK kontrol ile güç- çekme kuvveti ayarı yapılır.
Başlık: hız
Gönderen: elektroombank - 01 Şubat 2006, 11:48:11
evet istediğim hız ve torku sabit tutmak.Bununla ilgili devreler arıyorum.
Yoksa zaten roleleri kontaklayarak motrolaeı çalıştıran bir sistemim var

Asıl amacın hızlarını sabitleyerek ve olması gerekenden güçlü bir motor kullanıp tork' sabitlemeye gerek kalmadan sadece hızı sabitleyip motorları sürmek.

Yani asıl sorunum hız.Çünkü motorlar mesela 3 sn de 3 tur atıyorsa.

iki motordan biri 2.5 tur atabiliyor.Ama hızlarını sabitleyerek, yani herhalde akım ve voltajı zabitleyerek yapılcak


Yardımlarınızı bekliyorum
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: salim ALTIN - 02 Şubat 2006, 10:26:56
merhaba.
İşi tam anlamakta zorluk çekiyorum. Tam olarak açarsanız yardımcı olmak mümkün olabilir.
Hem hız hem tork ayarlı olacak derseniz o zaman DC motor kullanmanız gerekir. Ama TORK  ve HIZ ikisi birlikte çalışılmayan iki veridir. Yani hız sabit olsun dediğinizde tork ayarlanan seviyeyi geçerse o zaman motor hızı sabit kalması durumunda tork artmaya devam eder. TORK çalışayım derseniz sistem ayarlanan tork u aştığında bu kez motor hızı yavaşlayarak yük torkunu sabit tutmaya çalışır.
Ayrıca hızlarda bir senkronizasyon ihtiyacı varsa mutlaka geribeslemeli sistem kurmanız gerekir. AC motor hız kontrol cihazıyla bile geri beslemeli çalışmayla bu senkronizasyon ihtiyacı karşılanabilir.

DC motorlarda tako geri besleme ile hız istenilen değere sabitlenebilinir. Birkaç bağımsız sistem senkron veya değişik oranlarda birbiri ile etkileşimli çalışması için eski (analog)  cihazlara senkron kartı ile yenilerde (Dijital)  ise kendi çıkışlarının bir birine bilgi vermesi ile bu birlikte çalışma çok kolaylıkla mümkündür.
Başlık: sistem
Gönderen: elektroombank - 03 Şubat 2006, 19:36:09
evet aslında dediğiniz gibi ikisi birden sabitlenmiyor.O yüzden  TORK'u
çok yüksek tutup motorun zaten hafif olan bir yükün tork ile uğraşmasını engelleyeceğim.Geriye sadece hızı sabitlemek kalacak.

 Hız sabitlemek için nasıl bir devre kurmalıyım peki..Şema bulamıyorum nette bir türlü.Bulsamda hızı nasılk sabitlediğini anlamadan hazır bir şeyi yapmak istemiyorum.

 YArdımcı olursanız sevinirim
Başlık: Sistemi Kurarken?
Gönderen: picusta - 04 Şubat 2006, 14:33:02
Madem isin teorigini istiyorsun anlatalim. DC motor kontrollerinde 2 kontrol döngüsü vardir. Birincisi akimi kontrol eder, böylece tork kontrol. Bu birinci döngünün disina da hiz kontrol döngüsü yapilir.

Motor kontrol modeli (http://picproje.org/index.php/topic,6857&start=15)