Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Endüstriyel Elektronik => Konuyu başlatan: picmanya - 11 Mayıs 2024, 12:22:48

Başlık: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 11 Mayıs 2024, 12:22:48
Bu konu geçmişte çok tartışılmıştı. Bende öneriler sunmuştum. Daha yeni modern bir yöntem - teknik var mı? Bunu öğrenme amacındayım.!
Pek ümitli değilim ama, belki bilmediğim yeni yöntem gelişmiş olabilir diyerek den soruyorum.

Makine montajına-otomatik dizgiye değişik nedenlerden dolayı verilemeyecek pcb ler için;
1206 kılıflı, direnç ve kutupsuz kondansatörler çoğunluk da olmak üzere,
yine 1206 kılıfa monte edilen kutuplu do41 diyod ve caseA kondansatörlerin manuel montajına yönelik,
etkin teknikleri bilmem yeterli olacaktır. Asıl çoğunluk da zamanımı bu malzemelerin pcb üzerine montajı alıyor.

Eskisi gibi hala;
smd malzemeleri masaya yazıları üste veya kutupları aynı yöne doğru gelecek gibi, karmaşık bir halde montaj öncesi gruplar halinde değerlerine-cinslerine göre öbek öbek ayarlayıp, sol eldeki cımbız ile bileği hafifçe oynatarak dan, malzemeyi istediğim gibi kavrayıp, kavramayı düzeltmek gerekirse de malzemeyi masaya yada pcb üzerine hafifçe bırakıp tekrardan cımbızla istediğim gibi kavrayarak, daha önceden birer pedine-ayağına topluca lehim verdiğim pcb deki yerine götürüp, sağ eldeki havya ile tek lehimli pedi ısıtıp malzemeyi yerine sabitleyerek, sonraki malzemenin montajına geçiş yapıyorum. Bir ara malzemeyi takmadan önce kutbuna-ayağına pasta-fluxda değdiriyordum ama bundan vazgeçtim. Artık tuttuğum gibi direkt götürüp pedine lehimliyorum.
pcb nin bir birine yakın bölgesinde monte edilmiş malzemelerin diğer pedlerine de, sonradan kısmi bir grup halinde sol elden lehim vererek havya ile lehimliyorum. Burada 2. ayağı lehimsiz malzeme bırakmama kısmı özen ve dikkatimi gerektiriyor. Bunun için çok açılmıyorum ve ara ara malzemelerin sayısını çok arttırmmadan ikinci bacaklarını lehimlemeye geçiyorum. Bu kısımda sol elimde cımbız yorgunluğunu atmış oluyor.

Monte dilmiş bir malzemeyi lehimleme kısmı özelliklede 1206 kılıflar için hiç problem olmuyor 1-2 saniyede bir ped çok seri halde lehimlenerek gidiliyor. Bu kısımda yorulma yavaşlama da olmuyor. Yeterki lehimsiz ped bırakmamaya dikkat edilsin. Asıl iş - zaman tutan kısım, cımbız ile ilk pedin pcb ye lehimlenmesi kısımlarında oluyor.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Çelik elekle pedlere topluca rahle ile flux lehim verilmesi, sonra malzemeleri bu çamur lehim üzerine bırakma ve ısı üflenerek topluca fırın lehim uygulaması veya pcb ye alt dan tavada yumurta kızartır gibi ısıtılarak uygulanan montaj yöntemlerine şahsen kapalıyım! Bunlardan geçmişte pek randıman elde edemedim.

Manuel yöntem önerilerine açığım. 

Bir ara punta ile tek pedi tutturuyorum sonra topluca elle lehimliyorum gibi bir şey yazan vardı sanki, mesajı göremedim.


VARMI DAHA ETKİN - PRATİK BİR YÖNTEM / YÖNTEMLER? SİZ NASIL YAPIYORSUNUZ?
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: kudretuzuner - 11 Mayıs 2024, 13:13:45
Merhaba,
"Cımbız yorgunluğu" için ters çalışan cımbızlar var. Basınca açılır, bırakınca tutan şekilde olanları var.
İkinci yöntem (çok az adetli olursa)örneğin 10 adet PCB olarak yazayım. 10 AYNI elemanı 10 PCB nin KENDİ pedine lehimlemektir. Burada bir sakınca var, işe yanlış başlarsanız 10 PCB de yanlış olur.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: triyak - 11 Mayıs 2024, 13:35:51
pcbde tüm malzemelerin birer padlerine lehim veriyorum önce. Sonrasında cımbızla malzemeyi yerine koyup o bacağı lehimliyorum. En son lehim telini alıp tüm bacakları lehimliyorum.

Herkesin yoğurt yemesi farklı.

Çelik elek bu işin en kolay yolu. yanliz iki taraftan ısıtmanızda fayda var. Geçmişte z tost makinesinden mini fırın yapmıştı bu iş için.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 11 Mayıs 2024, 13:44:42
cımbızda belirttiğinizi bilmiyordum ama ben cımbızın basınç-baskı oranından da istifade ediyorum.
sizin bahsettiğiniz cımbızda basınç sabit kitliyordur herhalde, yinede cımbıza ulaşabiliyorsam görüp test etmeye çalışacağım.

tava benzetmesi ile o fırını kastetmeye çalışmıştım. pcb kızartmaya ve malzeme bozmada işe yarar.
belki tamircilerde iş görüyor olabilir, ama sıfır pcb toplamada boş iş.  benim açımdan hayal kırıklığı olmuştu.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: istinaf duvarı - 11 Mayıs 2024, 14:57:29
Küt uçlu havya ile güzel oluyor.

Padlere flux sürüyorsun. Ardından havyanın ucuna azıcık lehim alıyorsun. Parçayı cımbızla pade koyduktan sonra havyanın ucunu pade tutarak lehimin transfer olmasını sağlıyorsun. Aynı şekilde diğer tarafa da lehim yapıyorsunuz.
Lehim az gelirse 0.3'luk lehim teli ile ekleme yapıyorsun.

Bu teknikte parça karta sıfır oturuyor.

En çok kullanılan önce pade lehim ver ardından parçayı yanaştırıp tekrar ısıt tekniğinde parça tam oturmuyor altında boşluk kalıyor.

En pratik teknik elek ve krem lehim tekniği. Isıtma kısmını fırında yapmak zorunda değilsiniz. Sıcak hava tabancası ile Manuel ısıtma da yapabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: alikeskinkilic - 11 Mayıs 2024, 15:12:16
ben ütü ile yapıyorum lehimi şöyle birşey yaptım maliyeti çok birşey değil ütü bit pazarından küçük ütülerden birtek pid li kontrolcüye para verdim o da zamanım olmadığından yoksa rahat pic arduino falan ile yapılır .
(https://i.ibb.co/qBXtQH0/Whats-App-G-rsel-2024-05-11-saat-14-48-40-f26863fb.jpg) (https://ibb.co/qBXtQH0). ilk başta krem elekle yaayıyordum sonra dizimini yapıp 250 derecede lehimin erimesi için üstüne koyuyordum lehim bin parçaya ayrılıp boncuk boncuk oluyordu içindeki flux kuruyor hiç bir işe yaramıyordu sonra yanlış yaptığımı gördüm bu işin bir prosedürü varmış resmini atayım
(https://i.ibb.co/pjCyFbM/R.jpg) (https://ibb.co/pjCyFbM) ilk önce max 150 dereceye kadar ısıtılıp o derecede 1 dakika kadar beklemesi flux un aktif olması gerekiyor sonrasında hızlıca 250 dereceye kadar çıkması ve lehimlemenin gerçekleşmesi gerekiyormuş öyle yapınca gerçekten de lehimler fabrika çıkışı gibi olmaya başladı.belki sizinde yanlış yaptığınız yer budur ona dikkat ederseniz güzel sonuç alırsınız tabla ısıtıcılarda
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: mustafa_cmbz - 13 Mayıs 2024, 07:34:28
En güzeli Çelik elek ve krem lehim.

Yok ise

Pcb ye pastayı fırça ile padlare gelecek şekilde sür. padlere kalın uçlu havya ile lehim ver sonrasında malzemeyi cımbızla al ısı ayarlı havya ile padlere verdiğin lehime ısı sal aynı krem lehim mantığı ile kolayca ve hızlıca lehim yapabiliyorsun.

Fakat bu yöntem ile kartı lehimlemedi bitirdikten sonra Timer ile çok iyi şekilde kartı temizleme lisiniz.



Burada daha seri lehim yapmak için malzeme listen önünde olacak diyelim ki 10tane 10k mevcut ilk olarak 10k ları dizeceksin 10 tane sonrasında seri şeklinde gideceksin böylece karışıklık ta olmaz daha da hızlı dizgi yaparsınız.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: istinaf duvarı - 13 Mayıs 2024, 09:16:01
https://youtu.be/NycbZMKaxRc?t=645
10:45'ten itibaren.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: KONYALI - 13 Mayıs 2024, 09:28:16
PCB tasarımı yaparken tüm malzemeleri olabildiğince topluca yatay veya dikey olacak şekilde yerleştiriyorum. Prototipleri elde lehimlerken yatay/dikey durumda olan tüm komponentlerin birer pinine lehim yapıyorum. Daha sonra tüm PCB'lere aynı cins komponentlerin birer pinini lehimliyorum. Tüm komponentlerin birer pini lehimlendikten sonra diğer pinlerini lehimliyorum. En son karta flux sıkıp sıcak hava ile tüm lehimlerin padlere yayılmasını sağlıyorum. Lehim işlemi bittikten sonra tinerle temizlik sonunda makine dizgisinden çokta farklı görünmüyor.

PCB Tasarımında yatay/dikey yerleşime dikkat etmek hem görüntü açısından güzel oluyor hemde elde lehim yaparken kartı çevirip durmak gerekmiyor.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 13 Mayıs 2024, 12:31:36
Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 11 Mayıs 2024, 14:57:29Küt uçlu havya ile güzel oluyor.
Padlere flux sürüyorsun. Ardından havyanın ucuna azıcık lehim alıyorsun.
Parçayı cımbızla pade koyduktan sonra havyanın ucunu pade tutarak lehimin transfer olmasını sağlıyorsun.
Aynı şekilde diğer tarafa da lehim yapıyorsunuz.
Lehim az gelirse 0.3'luk lehim teli ile ekleme yapıyorsun.
Bu teknikte parça karta sıfır oturuyor.
En çok kullanılan önce pade lehim ver ardından parçayı yanaştırıp tekrar ısıt tekniğinde parça tam oturmuyor altında boşluk kalıyor.

Bana uyacak uygun yöntem bu. Zaten mevcutta kullandığım yöntemede benziyor. Belki biraz daha geliştirmiş olabilirim. Denerken göreceğim artık.
0,75/0,5 tel bana daha uygun geliyor, 0,3 tel ince kalıyor. Tele kendiliğinden sağlamca dik duracak halde ayarı kalın telde daha uygun veriyorum.

Bu öneriye benzer olanlar hariç, diğer öneriler ve kitlemeli cımbız, mevcut işlerimde bana uymaz, bu yüzden onları ben uygulamam.
Manual smd montaj teknolojisinde pek gelişmede olmamış aslında, 15 senedir aynı benzer mantık.

Varmıdır daha etkin yenilik getiren uygun bir teknoloji.

Hayal kuruyorum;
Gaz altı kaynak makinesi gibi, sol elde cımbız ile smd kompanent, işlem yapılmamış-kuru ilk pede lehimlenirken, havya pede götürüldüğünde 0,30/0,50 tel havya ucundan otomatik kontrollü olarak pede sürülecek-ilerletilecek, 0,5 çıt-çıt basılan otomatik kurşun kalem misali, lehimin sürülmesi miktarı ayak pedalı veya yine havya tutan elde havya üzeri, havya tutan eli çok sarsmadan yapıda olacak gibi bir anahtar-switch ile olabilir belki. Havya sağ elde olacağından lehimde uygun posizyondan havya ucuna üstden sol içe doğru sürülebilmeli. Lemim tel havya ile ped arasına sıkışarak kalıyor gibi gelmeli. Veya direk havya ucunada verilip eritilebilir.
Varmı buna benzer bir havya? 

İşte ben yenilik diye buna derim. Yoksa böyle birşeyin patenti alınıp yapılsa nasıl olur. Son cümlem beni sağlam korumaya alacaktır. Tarihe kaydettim artık.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: kudretuzuner - 13 Mayıs 2024, 13:15:43
Alıntı yapılan: picmanya - 11 Mayıs 2024, 13:44:42cımbızda belirttiğinizi bilmiyordum ama ben cımbızın basınç-baskı oranından da istifade ediyorum.
sizin bahsettiğiniz cımbızda basınç sabit kitliyordur herhalde, yinede cımbıza ulaşabiliyorsam görüp test etmeye çalışacağım.

Merhaba,
 Burada bayağı çeşit var
https://www.direnc.net/proskit-1pk-117t-cimbiz
https://www.direnc.net/cimbiz?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9IayBhBJEiwAVuc3ftevFBMPj9au5K8nsboDM8to-SwubOg_sYpOsP_4ZiDpn-agcR78RBoCzrcQAvD_BwE
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 13 Mayıs 2024, 13:17:34
(https://www.direnc.net/1pk-tz015-mercekli-cimbiz-proskit-cimbiz-proskit-33830-11-B.jpg)
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: Mr.Thinking - 13 Mayıs 2024, 23:19:33
Alıntı yapılan: picmanya - 13 Mayıs 2024, 12:31:36Bana uyacak uygun yöntem bu. Zaten mevcutta kullandığım yöntemede benziyor. Belki biraz daha geliştirmiş olabilirim. Denerken göreceğim artık.
0,75/0,5 tel bana daha uygun geliyor, 0,3 tel ince kalıyor. Tele kendiliğinden sağlamca dik duracak halde ayarı kalın telde daha uygun veriyorum.

Bu öneriye benzer olanlar hariç, diğer öneriler ve kitlemeli cımbız, mevcut işlerimde bana uymaz, bu yüzden onları ben uygulamam.
Manual smd montaj teknolojisinde pek gelişmede olmamış aslında, 15 senedir aynı benzer mantık.

Varmıdır daha etkin yenilik getiren uygun bir teknoloji.

Hayal kuruyorum;
Gaz altı kaynak makinesi gibi, sol elde cımbız ile smd kompanent, işlem yapılmamış-kuru ilk pede lehimlenirken, havya pede götürüldüğünde 0,30/0,50 tel havya ucundan otomatik kontrollü olarak pede sürülecek-ilerletilecek, 0,5 çıt-çıt basılan otomatik kurşun kalem misali, lehimin sürülmesi miktarı ayak pedalı veya yine havya tutan elde havya üzeri, havya tutan eli çok sarsmadan yapıda olacak gibi bir anahtar-switch ile olabilir belki. Havya sağ elde olacağından lehimde uygun posizyondan havya ucuna üstden sol içe doğru sürülebilmeli. Lemim tel havya ile ped arasına sıkışarak kalıyor gibi gelmeli. Veya direk havya ucunada verilip eritilebilir.
Varmı buna benzer bir havya? 

İşte ben yenilik diye buna derim. Yoksa böyle birşeyin patenti alınıp yapılsa nasıl olur. Son cümlem beni sağlam korumaya alacaktır. Tarihe kaydettim artık.
Var. Ben yaptım.
Aşağıdaki havyayı tamda dediğin gibi yapıp bitirmek üzereyim.
Hatta öyle bir lehim pompası da yaptım ki sahaya çıkarsam yok satar.
https://www.picproje.org/index.php/topic,83185.0.html
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: Epsilon - 14 Mayıs 2024, 09:59:56
Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Mayıs 2024, 23:19:33Var. Ben yaptım.
Aşağıdaki havyayı tamda dediğin gibi yapıp bitirmek üzereyim.
Hatta öyle bir lehim pompası da yaptım ki sahaya çıkarsam yok satar.
https://www.picproje.org/index.php/topic,83185.0.html
@Mr.Thinking
Havya ve lehim pompasının kalitesini gösteren videoyu bende görmek isterim doğrusu
.İnsanın tasarlayıp emek verdiği ürünün güzel çalışmasının verdiği haz ayrıdır.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 14 Mayıs 2024, 13:18:00
Alıntı yapılan: kudretuzuner - 11 Mayıs 2024, 13:13:45"Cımbız yorgunluğu" için ters çalışan cımbızlar var. Basınca açılır, bırakınca tutan şekilde olanları var.

Kendi adıma, yukarıda bu cımbız için söylediğim olumsuz fikrimi geri çekiyorum. Peşin-önyargılı davranmışım.
Evet bu cımbızda benim için bir ilerleme-avantaj sağlayacaktır.
Cımbızları incelerken, mevcut klasik cımbızımın yerine yenisini ararken, bunlarıda görüp geçmiş incelememişim.
Görmek - Bakmak arası fark işte bu oluyor olmalı. Bunlarında basınç ayarlaması yapılanı varmış.
Dediğiniz gibi eli-ön kolu sürekli sıkılı kas baskısından "cımbız yorgunluğundan" koruyacak gibi görünüyor.

Bir üstdeki mesajlarda verilen ısıtmalı cımbız havya smd dizgide nasıl bir avantaj sağlıyor ben tam anlayamadım.!
tamir için kompanent sökme için oluyor bu değilmi? yeni dizgi için değil yani doğrumuyum?
Peki klasik havya ucuna lehim telini otomatik iten ve eriten bir sistemi yapmak mümkünmüdür? İşte bu el sayısını 2 den 3 e çıkartmaya eş değer olurdu.

benim açımdan smd malzeme montajında 1206 kılıf çok önemli oluyor. çoğunluk zamanımı asıl işimi zahmeti bunlar alıyor.
hepsini aynı yapıda pede taktığım için, smd diod ve caseA kılıflarıda bu gruba dahil edebilirim.

Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 14 Mayıs 2024, 13:43:14
Alıntı yapılan: picmanya - 14 Mayıs 2024, 13:18:00çoğunluk zamanımı asıl işimi zahmeti bunlar alıyor.
Prototip için bir şekilde elde dizdiniz fakat  Kart sayısı 5-10 tane bile olsa  en azından bir asetat elek edinmeli işi onunla yapmalı.  Yakındaki reklamcıya gidin asetat elek kestirin.   yarım saat yol. en fazla 300 lira alır.  Eleği karta koy lehimi sür. olmadıysa tinerle sil tekrar sür



Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: Mr.Thinking - 14 Mayıs 2024, 14:59:44
Alıntı yapılan: picmanya - 14 Mayıs 2024, 13:18:00Bir üstdeki mesajlarda verilen ısıtmalı cımbız havya smd dizgide nasıl bir avantaj sağlıyor ben tam anlayamadım.!
Boş vaktin çok anlaşılan. Burada jimnastik yapıyorsun son zamanlarda @picmanya
Biraz düşün bunu da bulursun... Zaten hem soruyor hemde kendin cevaplıyorsun her soruyu.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 14 Mayıs 2024, 17:47:45
Manual dizgiyi pratik olarak nasıl yapıyorum?
Aşağıda tek tek aşamalarını sıralayacağım.
-PCB işlemsiz (Boş) iken...
(https://i.ibb.co/7Vmz6VV/MM-SMD-4.jpg) (https://ibb.co/7Vmz6VV)

-PCB SMD Padlerini bildiğimiz lehim teli (O.5mm) ile dolgu yapıyorum.

(https://i.ibb.co/BKBKCsw/MM-SMD-1.jpg) (https://ibb.co/BKBKCsw)

(https://i.ibb.co/R6ktRrX/MM-SMD-2.jpg) (https://ibb.co/R6ktRrX)

(https://i.ibb.co/GVnJHML/MM-SMD-3.jpg) (https://ibb.co/GVnJHML)

-Sonraki aşamada önüme gerekli SMD malzemeleri guruplayıp sıralıyorum.

-Normal krem Flux'u (Selülozik Tiner ile) inceltip sıvılaştırıyorum
(https://i.ibb.co/RgKJw00/MM-SMD-7.jpg) (https://ibb.co/RgKJw00)

-Scak hava aygıtımı 350 °C ayarlayıp..
(https://i.ibb.co/qLH0VVN/MM-SMD-6.jpg) (https://ibb.co/qLH0VVN)

-PCB de monte edeceğim malzemelerin alanını ısıtıyorum.
(https://i.ibb.co/HtwrKdd/MM-SMD-5.jpg) (https://ibb.co/HtwrKdd)

-Sonrasında her malzemenin alnını ısıtıp malzemeyi Sıvı Flux a bandırıp lehimin üzerine bırakıyorum.
(https://i.ibb.co/qyfLFDc/resim.png) (https://ibb.co/qyfLFDc)

-Bir kaç saniye içinde lehim malzemeyi sarıyor. (Malzeme kütlesine bağlı olarak değişir)
(https://i.ibb.co/YB2jwYw/resim.png) (https://ibb.co/YB2jwYw)
(https://i.ibb.co/K2zW4qJ/resim.png) (https://ibb.co/K2zW4qJ)

-Tüm malzemeler monte edildikten sonra Selülozik tiner ile Flux kalıntılarını temizliyorum.
(https://i.ibb.co/VmwsJCM/resim.png) (https://ibb.co/VmwsJCM)

TH malzemeleri en son havya ile lehimleyip test ediyorum.
Hata yoksa vernikleyip depoya yada kullanıma bırakıyorum.

(https://i.ibb.co/SRWQSVN/MM-SMD-8.jpg) (https://ibb.co/SRWQSVN)
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: Epsilon - 15 Mayıs 2024, 14:52:13
@M.Salim GÜLLÜCE 
hocam gerçekten bravo
Artık DIP malzemeleri lehimlerken bile ben zorlanıyorken.

Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 16 Mayıs 2024, 23:04:55
lehim telini otomatik olarak havya ucuna iteleyen bir sistem yok değilmi?
şöyleki;
havya elde tutulurken, lehim teli havya ucuna otomatik itelenip havya ucunda eriyecek.
lehimi iteleme tekrarı, bir switch yada butondan veriliyor olabilir.
dalga geçmiyor samimi olarak soruyorum.! böyle bir havya varmıdır?

bir elde cımbız ile smd kompanent yerleştirileceği pede götürüldüğünde,
diğer eldede havya tutulduğundan dolayı, lehimi havyaya otomatik verecek bir sistem-yöntem lazım.

böyle bir durumda pede önceden lehim verme veya havya ucuna erimiş lehim yapıp,
kompanenti flux-pastaya değdirip pede götürüp lehimleme safhalarıda direkt atlanabilir diye düşünüyorum.
bu tip bir havya ile, flux-pasta ile ilgili işlemler komple aradan çıkarılabilir gibi duruyor.
yalnız 1206 kılıf değil, aslında smd tüm kompanentlerin ilk sabitleme-tespitleme pedlerini tutturmada, çok büyük faydası olacaktır.
Sektöre çok büyük ve etkin bir yenilik getirecektir böyle bir havya.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 16 Mayıs 2024, 23:37:54
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 16 Mayıs 2024, 23:46:07
Ayak pedalı varmış:
https://hakko.com.sg/products/373

(https://i.ibb.co/fqWC3R4/feed1.jpg) (https://ibb.co/zQgS3cG)
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 17 Mayıs 2024, 09:36:12
Alıntı yapılan: Epsilon - 15 Mayıs 2024, 14:52:13@M.Salim GÜLLÜCE 
hocam gerçekten bravo
Artık DIP malzemeleri lehimlerken bile ben zorlanıyorken.


Çaktırma...!
Hem miyopi astigmat(Liseden beriye) hem hipermetropim war.
2 adet gözlük yetmiyor bir de lineer ışıklı büyütecim war  ;)

Mayıs 17, 2024, 08:40:58
Alıntı yapılan: picmanya - 16 Mayıs 2024, 23:04:55lehim telini otomatik olarak havya ucuna iteleyen bir sistem yok değilmi?
şöyleki;
havya elde tutulurken, lehim teli havya ucuna otomatik itelenip havya ucunda eriyecek.
lehimi iteleme tekrarı, bir switch yada butondan veriliyor olabilir.
dalga geçmiyor samimi olarak soruyorum.! böyle bir havya varmıdır?

bir elde cımbız ile smd kompanent yerleştirileceği pede götürüldüğünde,
diğer eldede havya tutulduğundan dolayı, lehimi havyaya otomatik verecek bir sistem-yöntem lazım.

böyle bir durumda pede önceden lehim verme veya havya ucuna erimiş lehim yapıp,
kompanenti flux-pastaya değdirip pede götürüp lehimleme safhalarıda direkt atlanabilir diye düşünüyorum.
bu tip bir havya ile, flux-pasta ile ilgili işlemler komple aradan çıkarılabilir gibi duruyor.
yalnız 1206 kılıf değil, aslında smd tüm kompanentlerin ilk sabitleme-tespitleme pedlerini tutturmada, çok büyük faydası olacaktır.
Sektöre çok büyük ve etkin bir yenilik getirecektir böyle bir havya.
TH malzemede Manual lehimleme kadar güzeli yoktur açıkçası.
Havya ile hem malzeme pinini hem pad i ısıtıp yavaşça her ikisinede lehim dokundurup padin etrafında lehim telini gezdireceksin.
Az bekleyip havyayı geri çekeceksin.
Aksi uygulamalarda lehim pek dengeli yayılmıyor.
SMD de ise malzeme ortalama problemi oluşuyor.
Sıcak havayla yaptığında lehim tüm padlerde eridiğinde zaten malzeme havuzda yüzen tahta gibi, fluks miktarı uygun ise kendiliğinden ortalanıyor.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 17 Mayıs 2024, 11:20:13
Alıntı yapılan: power20 - 16 Mayıs 2024, 23:46:07Ayak pedalı varmış:
https://hakko.com.sg/products/373
(https://i.ibb.co/fqWC3R4/feed1.jpg) (https://ibb.co/zQgS3cG)

faretmemiştim, aratma kriterlerini iyi girememiş olabilirim.
işte bu makina sağlam iş çıkarabilir.! fiyatıda halliceymiş...
0,5 teli kaktıramıyorki envanterine alamamış.
Bunu ve burdan açılan kapıdan olayı iyice bir irdeleyeyim artık.
link için sağol.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 21 Mayıs 2024, 14:04:28
fotodaki lehim telini otomatik süren tarzda bir havya kullanılmayıp, normal bir havya kullanıldığında,
pcb üzerindeki kuru-pede herhangibir ön işlem de yapılmadan (ön lehimleme ve flux-pasta kullanılmadığını düşünelim)
sol elde cımbız ile 1206 kılıf kompanenti ortasından tutup, pcb üzerindeki montaj yerine götürdüğümüzde,
sağ el ilede ucu kuru havyayı lehimlemek için pede götürdüğümüzde,
tam bu esnada fluxlu lehim telini havya ucuna iletmenin pratik-mantıklı bir yöntemi varmıdır?
ben bulamadım, belki görmediğim bilmediğim düşünemediğim pratik-etkin bir yöntem olabilir şüphesi ile samimi olarak soruyorum.
bir yöntemi varmı?
2. bir kişinin-çırak eli, ağız-dudak-diş kullanılmayan ve sabitlenmiş lehim teline götürülen-gezdirilen pcb gibi yöntemler pek uygun olmayacaktır.
muhtemelen makul bir yöntem yoktur herhalde diye düşünüyorum, ama yinede içimde şüphe kalmasın diye bir sormak istedim.
çünkü üstde uygulayacağım, mantıklı ve akıllıca bir kaç yöntem ortaya koyuldu. sormakdan çekinseydim bunlarıda öğrenenemiş olacaktım.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 21 Mayıs 2024, 14:12:17



 


Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 21 Mayıs 2024, 14:51:13
Alıntı yapılan: picmanya - 21 Mayıs 2024, 14:04:28lehim telini havya ucuna iletmenin pratik-mantıklı bir yöntemi varmıdır?


En pratik yöntem.  Sadece el becerisi gerekiyor.  Maliyet sıfır.
(https://i.ibb.co/TwQM9Sj/IMG-20240521-142733-edit-118930490045914.jpg) 


Versiyon2: Lehim tüpü işaret parmağımıza bantla veya yüzük benzeri düzenekle sabitlenecek.
Cımbızı kullanmadan önce biraz lehim asılıyoruz.  3-5 komponent rahat lehimlenir. İşaret parmağı hareketiyle lehimi değdiriyoruz.  Tüp olmasa da  parmağa takılan boş bir tükenmez kalem veya aluminyum boru içerisinden lehim çekilebilir. Lehimin diğer ucu makaradan gelecek.

(https://i.ibb.co/z51BhJH/l1.jpg) (https://ibb.co/z51BhJH)




Versiyon.3  harekete duyarlı olarak lehim otomatik gelecek. Arduino ile kontrol?
...
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 21 Mayıs 2024, 15:49:44


(https://hackaday.com/wp-content/uploads/2024/04/solder_sustainer_v2.jpg?w=800)
https://hackaday.com/2024/04/11/let-your-finger-do-the-soldering-with-solder-sustainer-v2/
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 21 Mayıs 2024, 17:22:45
Alıntı yapılan: picmanya - 21 Mayıs 2024, 14:04:28fotodaki lehim telini otomatik süren tarzda bir havya kullanılmayıp, normal bir havya kullanıldığında,
pcb üzerindeki kuru-pede herhangibir ön işlem de yapılmadan (ön lehimleme ve flux-pasta kullanılmadığını düşünelim)
sol elde cımbız ile 1206 kılıf kompanenti ortasından tutup, pcb üzerindeki montaj yerine götürdüğümüzde,
sağ el ilede ucu kuru havyayı lehimlemek için pede götürdüğümüzde,
tam bu esnada fluxlu lehim telini havya ucuna iletmenin pratik-mantıklı bir yöntemi varmıdır?
ben bulamadım, belki görmediğim bilmediğim düşünemediğim pratik-etkin bir yöntem olabilir şüphesi ile samimi olarak soruyorum.
bir yöntemi varmı?
2. bir kişinin-çırak eli, ağız-dudak-diş kullanılmayan ve sabitlenmiş lehim teline götürülen-gezdirilen pcb gibi yöntemler pek uygun olmayacaktır.
muhtemelen makul bir yöntem yoktur herhalde diye düşünüyorum, ama yinede içimde şüphe kalmasın diye bir sormak istedim.
çünkü üstde uygulayacağım, mantıklı ve akıllıca bir kaç yöntem ortaya koyuldu. sormakdan çekinseydim bunlarıda öğrenenemiş olacaktım.
@power20 nin anlattığı yöntemler pek verimli değil.

En verimli havya ile cımbız ile montajın yolu şu:
-takılacak SMD malzemelerin tamamına Pedlerin tek tarafına lehim dolgu yapılır. (Entegrelerde tek pine)
-Havya ile lehim eritilirken malzeme üzerine indirilir.
-Malzemenin ortalı olduğuna kanaat getirdikten sonra havya geri çekilir lehimin donması sağlanır. Bu arada başka malzemeye geçilebilir.
-Tüm malzemelerin tek taraflı montajı tamamlandıktan sonra diğer tarafları cımbıza gerek kalmadan havya ve lehimle işlem tamamlanır.

Bunun en riskli tarafı 2. tarafı lehimleme işini atlamış bazı malzemeleri es geçmiş olmaktır.
Tekrartekrar gözden geçirip sonrasında test etmektir.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 21 Mayıs 2024, 19:53:11
Salim Hocam,

Bende bugüne kadar bahsettiğiniz yöntemi uyguladım. Halada uyguluyorum, Yalnız bir farkla;
ben ilk dolgu lehimlerini ve kompanentlerin tek pedinin lehimlenmesi işlemini gruplar halinde yapıyorum.
uygun gördüğüm bir miktar pede dolgu lehimi verip, sonrasında bunların kompanentlerinin bir bacaklarını lehimleyip,
sonra ara vermeden hemen kompanentlerin diğer pedininde lehimini verip montalarını bitiriyorum.
Böylece tüm 1206 kılıflı malzemeleride masaya açıp yaymak zorunda kalmıyorum.
Aynı cinsten 5-6 farklı değerde malzemeden fazlasını masaya pek açmıyorum. Farklı cins-renkde ise çok sayıda kompanenti lehimleyeceğim miktarda açıp grupluyorum.
Böyle yaptığımda zamanın aslında uzamadığını ve unutulan lehim pedi olmadığını ve son kontrole gerek kalmadığını zamanla farkettim. Belkide bu yalnızca benim doğrum da olabilir.

En baştan küçük pcb deki tüm pedlerin birer bacaklarına lehim versem bile,
malzemeleri gruplar halinde montajını komple bitirip, sonra diğer gruba geçmeyi tercih ediyorum.

Farklı sebeplerden dolayı, 1206 kılıf smd malzemelerin lehimlenmesi çoğunlukda olmak üzere, elle - manual pcb toparlamam gerektiğinin farkındayım.
Bundan kurtuluşum yok. Bu sebeple tekniğimi daha fazla nasıl geliştirebilirim arayışındayım.
"Bruce Lee" gibi olmasada.! Birazcık daha tekniğim gelişse yetecek bana.

Bu yüzden fotolarda önerilen yöntemleride uygulayıp - test etmek zorundayım. Buna mecburum.
Sonuçlarına göre, faydalı olanı bana uyanı bulunca bunuda üretim safhama katmalıyım.
Direkt bana kazık fiyatlı gelen lehim süren havyayı alıp deneyemem ama,
diğer el yordamlı basit malzemeli teknikleri, zaten kurulu tezgahımda deneyip uygulayabilirim.
______________________________________________________________________________________________
Bu sebeple sol elde cımbız ile 1206 kılıf malzeme pcb üzerindeki boş lehimsiz pedine koyulduğunda,
sağ eldeki havyanın kompanente değen sıcak ucuna, 0,5-0,75 flux kanallı lehim telini iletmek-değdirmek için,
varsa farklı önerileri almak isterim. Lütfen önerilerinizi esirgemeyiniz.!
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: power20 - 21 Mayıs 2024, 20:12:53
Özel mesaj atıyorum. Gizli önerim var.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 22 Mayıs 2024, 10:06:15
@picmanya her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Ancak daha hızlı sonuç almak istiyorsan Sıcak hava yöntemi en iyisi.

Lehimleme fırını olanlar için ise elekli lehim sonrası manuel dizgi ve fırın.
Başlık: Ynt: Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.
Gönderen: picmanya - 22 Mayıs 2024, 22:10:31
Hocam,
İşin doğrusunu, olması gerekenleri öneriyorsunuz. Bunun farkındayım.
Yalnız ben komple el ile kartlarımı toplamaya mecburum. Bundan kaçışım malesefki yok.
Klasik cımbız - havya yöntemi ile çalışmam gerekiyor.  Benim açımdan avantajlı olanıda böyle yapmam zaten.
Smd dizmek lehimlemek pek üzmüyor beni. Montaj tekniğimi daha fazla ilerletmem mümkünmüdür arayışındaydım.
Sağolun yukarıdaki cevaplarda mevcut halime + bir kaç katkı sunacak noktada yardımcı olundu bana.