Picproje Elektronik Sitesi

DİJİTAL & ANALOG ELEKTRONİK => Diğer Analog Devreler => Konuyu başlatan: HAKKITANIR - 28 Kasım 2019, 22:21:16

Başlık: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 28 Kasım 2019, 22:21:16
(https://i.hizliresim.com/NLRD2O.png) (https://hizliresim.com/NLRD2O)

görebildiğim en basit 0-20 mA. devresi bu.
altdaki ayarlanabilir güç kaynağının 0-5 V. pozizyonuna göre 0-20 mA. dc akım opampın çıkışına ters yönde opampın içine doğru akıtılıyor. akım akışı sağda yük direnci diye verilen yere, direnci aradan çıkarıp, devreye seri amper metre takıldığında gözlemlenebiliyor. direnç ve amper metre aradan çıkarılıp, direkt kısadevre bağlandığında yine 0-20 mA. akım akıyor diyebilirim deneyerek gözlemlediğim kadarıyla. opamp beslemesi ile + girişinden verilen ayarlı gerilimin toprakları ortak olarak denemeleri yaptım. başka türlü çalışmıyor zaten. resimdeki devreyi farklı rail to rail opamplarla denedim.

devrenin sıkıntısı şu. sağda yük direnci diye verilen yere değeri ne olursa olsun ufak bir direnç bile bağlansa, devrede 0-20 mA. akım akışı aşırı bir şekilde bozuluyor. akım akışı çöküyor. devrede akıtılan akımdan iş yapmak bu yüzden mümkün olmuyor.  akımın göçmesi opampın + girişinden verilen ayarlı gerilimin arttırılmasıyla da düzeltilemiyor. + girişten opampın beslemesi olan 5V. bile verseniz, yük direnci ufak bir 1 ohm bile bağlasanız akım çok azalıyor. 1-2 mA. gibi oluyor. ve + girişten verilen gerilime göre lineer bir akım olmuyor. dirençsiz çalışan bir model yani anlıyacağınız. hatta çok ufakta olsa ampermetrenin içi direnci bile ufak bir akım düşümüne neden oluyor diyebilirim.

amacım sağdaki direnç üzerinde, + ucundan ayarlanabilir bir şekilde verdiğim gerilimi tekrar ölçü aleti ile görebilmek.
devrenin sıkıntısı akımın opamp çıkıştan dışarı doğru akmamasından mı kaynaklıdır? yada ne olabilir?

devreyi akımı göçmeyecek hale dönüştürmek mümkünmü dür? bu nasıl yapılabilir? akım akışı çıkışınada 250R takılacak kadar güçlendirilebilir mi?
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HexfeT - 28 Kasım 2019, 22:33:20
Devre kazancı 1 olan opamp ile 1-5V gerilimi tamponlamaktan ibaret. Akımı belirleyen 250 ohm direnç. Akım yönü yanlış gösterilmiş, ya da ok başka bir şeyi ifade ediyor olabilir. Bu şekilde akım yönü opamp içine olmaz.

1-5V gerilimi sağdaki direnç üzerinde görmeyi beklemeyin, bu yanlış. Soldaki 250 Ohm direnç üzerinden 1-5V okumanız lazım. Rload 4-20mA kablo hattının katedeceği mesafeden kaynaklı muhtemel direncini temsil ediyor olmalı.

Opamp ı 5v ile beslerseniz çıkışınız maksimum 5v olabileceğinden Rload direnci 0 ohm olmalı ki 250ohm üzerinden 20mA akabilsin. Rload direncinin neden olacağı gerilim düşümünün kompanse edilmesi için besleme gerilimini yükseltmelisiniz.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 28 Kasım 2019, 22:56:10
ampermetrenin kırmızı + probunu opampın - girişinden tarafa bağladım diye hatırlıyorum yanlış değilsem. siz akım yönüne takılmayın, akım sizin dediğiniz gibi akmış olsun, bu bize göre teferruat. devrede bahsettiğim akım göçmesi ni engellemek bir şekilde mümkün mü dür? yani R load üzerinde avometre ile, opampın + girişinden verilen voltajın aynısını tekrardan görebilirmiyiz. direnç değeride önemli değil aslında ama bu durumda Rload değeride 250R. mecburen herhalde.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 28 Kasım 2019, 23:14:23
bu opamp devresiyle, üretilen 0-20 mA. civarı akımı tekrardan voltaja çevireceğimiz yer arası uzaktı, opamp tarafında akımı oluşturup uzakta ölçmek niyetindeydik. dediğiniz gibi olunca yanlış değilsem biz amacımıza ulaşamayız o zaman değil mi? anladığım; akımda voltajda hemen aynı opamp üzerinde opampın yanında dönüştürülüp ölçülebiliyor.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HexfeT - 28 Kasım 2019, 23:22:06
Alıcı tarafta akımı direnç üzerinden geçirip, uçlarından tekrar 1-5v okumak isterseniz yine 250 Ohm ile yaparsınız. Fakat opamp beslemesi >12V gibi olmalı.

Bu tip çeviricilerle hiç işim olmadı. Yapıya bakarak konuşuyorum. Rload direnci hat + alıcı taraftaki direnç olarak düzelteyim. Kısacası kaynaktaki 250 Ohm + hat + alıcıdaki yük direncinden 20mA geçirebilmek için opamp beslemesi yeterli olmalı. 250+5+250 desek opampın bunu karşılamak için 10.1V çıkış vermesi gerek. Bunu yapabilmek içinde >10.1V beslemesi olmalı.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 28 Kasım 2019, 23:32:31
(https://i.imgyukle.com/2019/11/28/RNpZhR.jpg)

hala aynı şey ile uraşıyorsun sanırım.Ve tekrar tekrar sölüyorum bu 5. söleyişim sanırım.Karta gönderdiğin dc besleme kablosundan 220v gönder ve orayabir güç kaynağı koyarak deneme yap.

Birde yukarıdaki kartı düzgün bir besleme filitresi yaparak dene bakalım.Basit ama iş yapar.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 29 Kasım 2019, 00:18:31
karta 220V. göndermemiz mümkün değil. yalnızca deneme amaçlı olayın sorununu tespit etmeye yönelik gerekiyorsa dışarıdan geçici olarak ar-ge aşamasında verilebilir. bir şeyler görüp bir çıkartım yapmaya yarar belki diye bu yapılabilir sadece, ama gerçek reel uygulamada bunu yapamıyoruz. daha doğrusu yapamayız. güvenlik açısından ve talimatnameler gereği bize kontrol sinyallari ve besleme ana ünite tarafından yalnızca DC 24V. olarak sunuluyor. bizde bu dc 24V. u diyotdan ve bobinden geçirip kapasiteleri doldurup, ondan sonra direkt +5V. / 0V. ye dönüştürüp kartta kullanıyoruz. bu dönüştürme gerilimi girişteki dc 24V. dan tam olarak izole ediliyor bu şart. yönetmeliği bu şekilde sistemin. sistemin diğer kısımlarında hatta pot kısmında bile sorun yaşamıyoruz. yalnızca potu sistemin 30-40 cm. yanından alıp uzağa götürdüğümüzde, kutusunun dışına çıkardığımızda sorun çıkıyor.

anladığım kadarıyla şemanın sol tarafı potdan gelen voltajı akıma dönüştürücü, sonra arada uzun bir kablo ve sağdaki iki opamplada gelen akım tekrar 0-5 V. arası pic'in kabul edeceği voltajamı dönüştürülmüş oluyor.
opmpları +5V. ile beslesek olur mu?   tam izolasayon isteniyor o bakımdan soruyorum. bizim +5V./0V tam izole oluyor.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 29 Kasım 2019, 00:29:12
Alıntı yapılan: HexfeT - 28 Kasım 2019, 23:22:06Alıcı tarafta akımı direnç üzerinden geçirip, uçlarından tekrar 1-5v okumak isterseniz yine 250 Ohm ile yaparsınız. Fakat opamp beslemesi >12V gibi olmalı.

Bu tip çeviricilerle hiç işim olmadı. Yapıya bakarak konuşuyorum. Rload direnci hat + alıcı taraftaki direnç olarak düzelteyim. Kısacası kaynaktaki 250 Ohm + hat + alıcıdaki yük direncinden 20mA geçirebilmek için opamp beslemesi yeterli olmalı. 250+5+250 desek opampın bunu karşılamak için 10.1V çıkış vermesi gerek. Bunu yapabilmek içinde >10.1V beslemesi olmalı.

opamp beslemesi 5 voltu geçmeden bunu yapmak mümkün değil anladığım kadarıyla, +12V.'u kartdan nasıl izole edeceğiz bunu şimdilik göz ardı edelim. Rload direncini, opampın kendisinden ve opampın - girişine giren 250R den, 30 metre kadar uzağa taşıyıp, orada tekrar direnç üzerinde düşen gerilimi pic adc siyle ölçmek mümkün olur diyorsunuz anladığım kadarıyla, burayı doğrumu anlıyorum. böyleyse deneme yapmaya değer bir devre bu. 
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HexfeT - 29 Kasım 2019, 00:43:19
Mümkün görünüyor. Alıcı tarafta direnç üzerine düşen gerilim opamp ile tamponlanıp adc ye girilebilir. Yalnız ADC yi korumak için önlem alınmalı. ADC nin maksimum giriş gerilimini aşacak bir pik bile anında bozabilir.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 29 Kasım 2019, 00:47:44
Alıntı yapılan: HAKKITANIR - 29 Kasım 2019, 00:29:12opamp beslemesi 5 voltu geçmeden bunu yapmak mümkün değil anladığım kadarıyla, +12V.'u kartdan nasıl izole edeceğiz bunu şimdilik göz ardı edelim. Rload direncini, opampın kendisinden ve opampın - girişine giren 250R den, 30 metre kadar uzağa taşıyıp, orada tekrar direnç üzerinde düşen gerilimi pic adc siyle ölçmek mümkün olur diyorsunuz anladığım kadarıyla, burayı doğrumu anlıyorum. böyleyse deneme yapmaya değer bir devre bu. 
Opamp çıkışlarında maximum akım çıkışı zaten 20 mA civarında diye hatırlıyorum.
Dolayısıyla 250 ohm üzerinden Opamp çıkışını kısadevre akımına zorlamış oluyorsun.
akımı artırmak için Power Opamp kullanman gerekecek.
Audio anfiler üzerinde çalışmanı tavsiye ederim.
Küçük 8 bacaklı Audio Amplificator çipleri ile çıkış alırsan 20 mA sınırına da takılmazsın.
Ama gürültü faktörü bilgi taşımanda problem olmaya devam edecektir.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 29 Kasım 2019, 00:57:14
Net ve sebebiyle açıklama yaptığın için tşkkürler.

Şimdi ilk olarak uzaktan gelen dc yi diyot tan geçirince izalasyon yapmış olmuyorsun burada anlaşalım

Elektronik te izalasyon optik. E galvanic olarak yapılır.

İkinci olarak:

Senin sorunun beslemeyi uzatmadan kaynaklı gibi duruyor. Hat uzadıkça.ve endüstriyel ortamlarda kablolar Ka allarda yada emk üreten aletlerin yanlarından geçerken sorun yaratır.

100m kablo sinyal kablosu çektim sinyal kablosu şheetli iki ucunda boşta ölçü aletini dayandığı da 3v gördüm 🤣

Şimdi senin gnd hattı uzadığı için gnd den dolayı senin analog yapı parazit yapıyor.

Yada kablo kesiti az yada bir yerde gevşek bir bağlantı. Var bunun acısı da gnd hattından çıkıyor.

Madem bu kadar ağır prosedürler mevcut exprof bir ortam sanırım sana tavsiyem besleme girişi e tam izoleli dc dc konverter kullan.

Yani gelen 24v besleme hattı ile senin kartın gnd sini ayırmış olacaksın. Yani galvanic izalasyon yapacaksın.

Potun olduğu kısımdaki opamp tan gelen voltajı da analog optolar ile yalıtabilirsin gnd problemin olmaz.

Tabi bu dc dc konverter epey pahalıya maal olacaktır sana.

Senin yerinde olsam işi şansa bırakmam ve prosedürü bu kadar ağır olan bir ortam şartları da emc testlerinden geçmiş güvenilir markaların dönüştürücü lerin kullanırdım.

Ha birde pcb tasarımın da burada çok önemli. Onunda görselini paylaşırsan belki gözden kaçırdığın noktalar vardır ki bana kalırsa o kısımda da epey sorun yaşıyorsun ama farkında değilsin.

Bu tarz şeylerde sahada yaşadığın sıkıntının net sebebini bulman gerek ki netice üretesin.

Sana tavsiyem şuanki doneler ile atelye ortamı da bahsettiğim 2 güç kaynağı olayını dene.

Birde şu pot nerede kart nerede güç kay ağı nerede paintte mi çizersin naparsan düzgün bir görsel çiz at buraya akılda kalıcı olsun konunun devamı için.

Ayrıca
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 29 Kasım 2019, 11:13:27
devre beslemesinde giriş diyot bobin (hem 24 hemde 0 hattına koyuldu) kondansatör (büyük elektrolitik, küçük elektrolitik, çeşitli seramikler, ve dc tantalyum var) grubundan sonra geniş sahada giriş kabul eden 2:1 girişli en iyisinden dc dc konverter kullanılık (3 W.) sistem en fazla 0,7 W gücünde tüketim yapıyor. hatta opamp, pot ve pic adc beslemeleride ayriyeten 2 adet bobinli pi filtre ile pic besleme hattından alınan gerilim ile filtrelenerek besleniyor. kablolar zaten uçlarından direkt bağlanıyorlar arada ek yada farklı bağlantı noktaları yok. kablo iletken kesit ve blendajlı farklı bir kaç marka ile test edildi. emin olun kart ve yapı oldukça pahalıya ve iyi dizayn edildi. daha önce aynı yapıyla farklı işlerde yapıldı. bunların ar-ge kısmından sonra sahada en ufak sorun yaşamadık. yinede 3 kere vurup büyük konuşmamak gerekir.

standart opamp çıkış akımları 20-23-25 mA. kadarmış bu doğru.
220V. taşıma olayını denemedim ve endüstriyel 4-20 mA. standart akım dönüştürücülerinin benim gördüğüm tamamı dc24V. ile çalışıp bu çıkış akımını oluşturuyorlar. biz 24V. dana bağımsız çalışırken birde onun 24V. hattını izoleye uğraşacağımıza, direkt kendi potumuzu uzağa nasıl taşır ve gerekirse yan donanımı nasıl yaparız noktasına odaklandık. gerilim olarak potu taşıma noktasında opamplı ve besleme filtreleri tam izole dc/dc ile yapmakta dahil baya deneme yaptık.

şunu tam olarak diyemiyorum, bu iş pot uzağa gidince kesinlikle 4-20 mA. ile yapılmalı diye çünkü;
farklı yurtdışı kaynaklı ürünlerde adamlar uzak potun beslemesini giriş ana 24V. beslemeden izole bile etmeden
direkt 7812 veya 7805 ile gerilim elde edip pota verip pot kablosunu uzaktaki karta taşımışlar en ufak sorunsuzca çalışıyor bu sistem. elektronik akart tarafında izole edildiyse bunu bilemiyorum pot tarafından söylüyorum olayı.  testleride geçmiş.

yeniden sorayım; DC24V. beslemeden alınan hat ile 1 diyot + 7812 + 330nF.+ 100nF. + pot + 3 lü bir klamens + 100k direnç + ufacık pcbsi bununla adamın akım kontrollü değilde voltaj kontrollü bir çalışma yaptığı açıkça ortada değil mi? böyle bir gerçek uygulamalar olmasa akım taşıma olayının dışında çalışmazdım belkide. tam olarak bilmiyorum ama kuvvetli tahminimce belki potdan gelen voltaj sinyalini yazılımsal filtrelemeden bile kullanıyor olabilirler. diye tahmin ediyorum. bir görseydik içini. bence donanımsal malzemelerle iş kotarılıyordur diye düşünüyorum. bu sistemini değil ama farklı sistemlerinin servisini vermiştim geçmişte. direkt analog elektronikti iç yapısı. yazılımsal bir yapı yoktu.
diğer bir durum adamların sistemde kullandıkları kablonun en ufak önemi olmuyor bildiğin elektrikçi kablsuda kullansan çalışıyor sistemleri kablou yerinden yerine bağlada uzunluğu ve cinsi farketmiyor ne takarsan tak.

bu yüzden potu voltajlı olarak taşıma üzerine odaklanıp devreleri kurduk. belki iş yazılımda bitiyor olabilir çünkü çok okuyup bunların ortalamasını alıp ve en yüksek değer ile en düşük değerleri elemeye çalışmaktan öteye gitmedik. yazılımsal elemeleri tam manasıyla yaptıkta sayılmaz henüz. eksik çok.

ama bir şekilde yazılıma bırakmadan niye pot voltajı düzgünce uzağa iletilemesinki diyede düşünüyorum hala. bir şekilde elektronik çözümü vardır herhalde bu işin.

olmazsa 5V. lu akım taşıma ile de yapabilirsek olur. tek potu uzağa taşımaya çalışan biz oluyoruz ülkemizde galiba.  birde şunu uygulamıştım. bizim tam izole dc kart analog beslememiz vardıya yalnızca 3 kabloyla uzaktaki pota bu beslemeyi taşımıştık. yine aynı sorun yaşanıyordu ne geliyorsa havadan da geliyor bu kesin, ama çözümü ne. zener diodlar ters shottkky diotlar 0V. ye direnç atmalar kesmiyor sıkıntıyı. sıkıntı atelyede görülmüyor.

şimdi yazılım üzerindemi kastralım yoksa daha iyi bir donanımmı arayalım kararsız kalmaya başladım.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Sozuak - 29 Kasım 2019, 12:54:01
Pot üzerinden gerilim aktarılınca düşük empedansla okursanız voltaj düşer. Yüksek empedans olursa parazitik sinyallar de artar. Oradan eksi ve artı gerilimleri alın. blendajlı kablo ile blendajı topraklayın ama cihazın eksi ucu ile blendajı bağlamayın. Bunu diferansiyel olarak opampa girin. Parazit her iki hatta eşit olacagından fark alınca çıkışta silinir.  Uygun besleme ve voltaj seçerseniz sorun olmaması lazım.

Şu çağda bu kadar uğraştırmaması lazım bu işlerin.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HexfeT - 29 Kasım 2019, 15:39:08
4-20mA standardının amacı yüksek hız gerektirmeyen bilgiyi akım olarak ileterek sahadaki bozucu etkilerden mümkün olduğunca kurtulmak değil mi? Anladığım kadarıyla öyle blendajla, özel kabloyla falan uğraştırmadan, düzgün yapılmış gönderici-alıcı ile işin bitmesi lazım.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Sozuak - 29 Kasım 2019, 15:58:25
Sahadaki bozucu etkiden ziyade uzun mesafelerdeki voltaj dusumunu kompanze edip uzak mesafelerde de dogru degeri karsi ucta saglamak.   
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HexfeT - 29 Kasım 2019, 16:15:40
Şöyle soralım; sahadaki bozucu etkiler, iletim hattına alıcı taraftaki düşük empedansa rağmen, yük direncinden geçen 4-20mA akımı sallayacak kadar nüfuz edebilir mi? Sadece hat direncinin telafisi değil de, parazitik etkilerden de büyük ölçüde kurtulunmuş olması gerekmiyor mu?
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 29 Kasım 2019, 19:34:32
pot orta çıkış ucundan opampa direkt olarak giden blendajlı kabloyu ister seri bir dirençle istersek direkt opampın + ucuna bağlayalım çalışmada farketmiyor. opamp voltaj takipçi modunda bağlı. pot 220R den 220k ya kadar kullanıldı. potun değerinin ne olduğu da önemsiz kalıyor gibi duruyor. pot ile opamp + giriş arasındaki direnç değerlerini 0,1 R den 1M ya kadar da denedim. dirençleri yalnız pot veya yalnız opamp girişine yada her ikisinede bağladığım oldu. pot opamp+ girişi arasına 0V. yada toprağa paralel bir direnç atamıyoruz işte bu direnç takıldığında değerine göre hatta gerilim düşümü yapıyor buda normaldir zaten gerilim bölücü olmuş oluyor bu durumda herhalde. bu hatta kondansatör de atmak sıkıntıyı çözmedi, kondansatörlerin bu çalışmamızda en ufak faydasını filtreleme açısından görmedim. opamp gördüğüm kadarıyla çok küçük bir akım çektiğinden dolayı olsa gerek zaten hatta bir gerilim düşümü hiç olmuyor. bir uçtan verilen 4,96 V. diğer uçtan 4,95-96 volt gibi ölçülebiliyor. kablo kendiside direnç göstermiyor 30 m. mesafede. tahminimce kablodan 20 mA. akım akarsa beki ufakta olsa bir gerilim düşümü olabilir. belkide voltaj kontrollüde kablodan hiç akım çekilmiyor olması asıl sorundur. bilgim yok bu konularda. belki bir miktar akımla gerilimi iletmek gerekiyordur. olamaz mı? hatta gerilim düşümü olmadığı kesinlikle doğru bunu avometre ile ölçebiliyorum. kablo blendajının tek bir başlardan veya her iki baştan toprağa yada toprak + opampın 0V. sine bağlanması kısımlarıda bende çözüm olmadı. yalnız yazılımda filtreleme kabaca yapıldı. ya tek oku direkt okuduğunu değerlendir şeklinde yada yazılımda dağınık olarak çoklu oku ortalama al değerlendir şeklinde gibi en basitinden

akım yani 0-20 / 4-20 mA. olayını sahada hiç denemedim. bir iki çalışma masada yapıldı o kadar. akım iletimi uygulamaya geçirilemedi henüz. 

voltaj kontrollü aktarma için yarın öğlen civarı son bir deneme daha yapacağım bu devreye çok güveniyorum. yazılanlardan ve en son bilgi birikimim kadarıyla bir devre geliştirdim. hattın iki başınada 5,6 V. zenerler ve ikişer adet ters paralel bağlı shottky diodlar ile bir kaç direnç bağlama yöntemlerini daha deneyeceğim. voltaj takipçilerin çıkış ve girişlerine bir kaç seramik kon. daha dağıtacağım. düzelmeyi gözle görsem yazılımada girebilirim. ama hiç düzelme olmuyorsa bu işi yazılımda tek başına çözmez gibime geliyor. zaten o yazılımı yazacak kapasitede değilim çok ciddi filtreleme yapmak lazım gelir. beni aşar.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 30 Kasım 2019, 10:26:39
https://i.imgyukle.com/2019/11/30/RjnNDc.jpg

Ben hala ne nerede tam anlamış değilim.. Yukarıdaki çizgimden hangisi doğru senin pot güç kaynağı ve devre üçlüsünden?
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 01 Aralık 2019, 14:48:39
baştan beri sağdaki devreyi kart yazanlı yı asıl uygulamak peşindeydik. ama şemaların her ikisi de çalışmalarımız sırasında uygulandı.
yalnız devreye giden kablo her zaman aynı gövde içerisinde çok telliydi. blendajlı tekbir kablo kullanılacaktı. pot kablosunu da sorunu tespit etme açısından ayırıp kullandığımızda oldu.
voltaj kontrollü üzerine yapılabilecek her şeyi yaptık diyebilirim.
yabancı firma bu işi voltaj kontrollü yapmış biz başaramadık ne diyelim sağlık olsun.
yardımlarından dolayı herkese çok teşekkür ederim.
akım kontrollü 20 mA. üzerinde uygulama yapmak istiyorum artık.
20 mA. üzerine en uygun çip nedir diye genele açık bir soru sorsam.  5V. ile çalışacak 0-5V. potu gireceğiz, 20 mA. akım çıkışı verecek. en uygun çip hangisidir ti, maxim, analog device çipleri var hangisinde karar kılmak gerekir. biraz pahalı bir çözüm olur ama sorun az çıkar herhalde. hangi çiple çalışalım.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 02 Aralık 2019, 00:04:43
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/xtr117.pdf

Bu entegre gayet ideal senin için 12v ile beslersin kanımca.

7.5v - 40v arası çalışıyor.

Geçen liner cetvel sökmüştüm içinde görmüştüm..
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 02 Aralık 2019, 00:06:46
https://www.ozdisan.com/Product/Index/968?ids=9735;464297&groupids=9735&propids=464297

ayrıca buradan başka chiplere de bakabilirsin..
Başlık: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 02 Aralık 2019, 13:29:23
(https://i.hizliresim.com/7Brl8N.png) (https://hizliresim.com/7Brl8N)
soldaki devre ile sağdaki devre, birbirinden 30 m. mesafe uzakta bulunuyor. 
anladığım;
soldaki opampın beslemesi, R2 direncinden 20 mA. akımı akıtabilmek için 10V. altında olamıyor.
bu opampın 5V. ile beslenebilmesi için, R1-R2 dirençleri 125 R . 0,5 W. olarak kullanılmalı ve 0....40 mA. akım R2 den akıtılarak çalışılmalı gibi bir netice oluşuyor. biz bunu da istemiyoruz. akımı maksimum 20 mA. civarında tutmak istiyor ve dirençleri 0,25 W. kullanalım istiyoruz.
gördüğüm kadarıyla 5V. ile beslenip de  0....5 V. pot referans gerilimini kabul edip, 0....20 mA. akım çıkışı veren devre modeli de yok. illa en az 8V. ile devrenin beslenmesi gerekiyor.
birde soldaki opampın çıkışına fazla yüklenmemek için, çıkış akımı  yüksek olması gerekiyor.

soldaki opampı LMC7101 veya tavsiye edeceğiniz farklı bir opamp dan kullanabiliriz.
sağdakini ise sorun olmazsa, MCP6004 kullanmak isterim. diğer kanallarıda farklı bir işte gerekiyor.  bu opampın çıkışı da besleme voltajının alt üst sınırlarına bizim için yeterince yaklaşıyor gördüğüm kadarıyla.
dirençleride 4 renkli hassas 0,25 W. kullanırız. Potun üretim direnç değeri de önemli olmayacaktır herhalde.  pot hangi değerde kullanılırsa kullanılsın farketmez herhalde.
sağdaki devrenin girişine, hattaki dalgalanmaları göz ardı edersek bu durumda zaten 5 V. üzerinde gerilim gitmeyecektir değil mi?
Yinede 5V. üzeri gerilim opamp girişine ulaşmasın diye, 5,1 - 5,6 V. gibi bir zenerle opamp girişi yüksek dc gerilimlerden korunabilir galiba.

şimdi olmuş mu? devre.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 05 Aralık 2019, 20:55:30
işlem tamamdır arkadaşlar. lm7805 akım regületörüyle işi hallettim.
akımı 5mA. altına indiremediğimden dolayı 5-25 mA. civarı olarak işi başardım.
şönt direncide 200R. olarak taktım. tek bir voltaj bufer opampla direkt pic adc sine girdim. çok basit bir devre oldu. evet gerçektende voltaj ile değilde akım ile iletmenin avantajını bizzat gözümle de görüp şahit olmuş oldum. boşuna akımla çalışmıyorlarmış. varmış bir bildikleri.
beni yanlış anlamayında bir kişi bile çıkıpta lineer akım regülatörü demedi, demeye çalıştıda benmi kaçırdım acaba! kimse bu yöntemi bilmiyordu herhalde diyecem! bu lafı da pek gözüm kesmiyor doğrusu, boyumu baya aşar bu cümle galiba... (yanlış anlamaca yok demiştim baştan)
yardımda bulunanlara teşekkür ederim.
2-3 haftada iki büyük sorunu hallettik. yenisini göstermesin.




 
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Sozuak - 05 Aralık 2019, 21:23:36
Yanlış anlamayın da adamlar yapmış voltaj kontrollü deyip ille de voltajdan gideceğim diyen sizdiniz haliyle sonralarda da yönlendirme yaptığınız için cevaplar da ona göre oldu  :) . Verdiğiniz örnekte çalışan voltaj kontrollü sistem olduğuna göre akım kontrollüyü önermeye gerek yoktu. Akımı türetmenin de farklı yolları vardır. Yine çip önerisi isteyince insanlar da ona göre baktılar. Akım olayında akımı  regüle etmek şarttır. Yaptığınız devre x ayarında farklı metrajlarda ve gerilimde bile y sabit akımını verip stabil çalışıyorsa sorun yok. 7805 Voltaj regülatörüdür akım değil, farklı bağlantılarla akım ayarı yapabilirsiniz ama ne kadar stabil olur birşey diyemem. O kadar basit olsaydı sensörlerin içinde devre döşemek yerine koyarlardı 78xx iş biterdi.
Bunu şunun için söylüyorum bir işi çeşitli şekilllerde de yapabilirsiniz elbette ama yarın ayar kaçırma yanlış çalışma durumları ile de karşılaşabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 06 Aralık 2019, 16:05:35
"yarın ayar kaçırma yanlış çalışma durumları ile de karşılaşabilirsiniz."

2 gündür tüm kurcalamalarıma rağmen kaçmayan ayar, daha sonra sistemde bir şey değişmezken, yani tek ayar yapılan yer olan pot değeri değiştirilmezken, 7805 den dolayı ilerleyen zamanlarda kaçar mı? Yani potdan bir kere ayarladığım akım sabit kalmayıp zaman içinde 7805 in dandik çalışması sonucu değişir mi?
Bu kısmın cevabı şimdiden verilebilir mi? Böyle bir sorunla karşılaşmam ilerleyen zamanlarda mümkün mü dür? Sonuçta Sozuak 'ın dediği gibi bu işe özel bir çiple çalışmış olmayacağız. Pozitif voltaj regülatörünü basit bir akım regulatorü olarak kullanmış olacağız. hepsi bu.

aslında bu iş için elimde hazırda yalnızca DC 5V. tam izole bir kaynak var. işin devamını Lm317-350 tarzı çıkışı sabit olmayıp değişken olan ve 1,25V. çıkış gerilimlerine kadar inebilen bir elemanı, DC 5V. ile besleyerek yapmak niyetindeydim. Dün Lm317 ilede bir deneme yaptım. bunun alt akım sınırını 7 mA.e kadar indirebildim. üst sınırı 20-25 mA. yapmada sorun olmuyor. Alt sınırı biraz yüksek kalıyor bunun. sonra aklıma 78lxx serisi 3,3V. veya çıkışı ayarlanan bir modeli varsa onunla yapmak geldi. belki alt akım sınırı açısından 5 mA. altına inmektede sorun çıkartmaz bunlar diye düşündüm. gördüğüm kadarıyla bunlarla 3-4 mA. alt sınır garanti alınacak gibi duruyor. elimde 78l08 varmış onunla deneme yaptım. 78lxx ayarlanabilir çıkışlı modeli varmı bilmiyorum. ama 78l3,3V. regülesinin girişide en az 5,5-6 V. diye verilmiş yine bizim 5V. değerimizi aştı. buda besleme açısından işimize gelmedi.

Yada Sozuak 'ın dediği gibi birde çiple işi denemekte fayda var. Onun çalışmasınıda görmek lazım. İkiside sanayide çalışsın iyi olan kazansın. Farklı şekilde işi yapmakda fayda var. Çipli çözümü yapana kadar, tabiki yapabilirsek! pozitif akım regülatörüyle iş devam etsin.
 
Hangi çiple çalışalım tavsiyeniz ne olur. Yalnız çipi DC5V. ile beslememiz gerekecek, çıkışı 4-20 mA. olur 5-25  olur 0-20, 0-25, 1-20 vesaire ne olursa olsun işimizi görecek. Yeterki çipin beslemesi DC5 volt veya daha aşağıda bir şey olsun. 3,3V. da olur. lm317 gibi 1,25V. lara kadar düşürmemizde gerekmez.  Birde girişine basit bir potu takabilelim. SAde bir devresi olması tercihimdir.
Gördüğüm kadarıyla bu tip çiplerin ucuz ve ufak 8-10 pinli olanları 7,5V.-44 V. arası besleme ile çalışıyor.(yinede 5V. ile bir denebilir tabiki belkide çalışır.) yada 2,5-5-6 V. civarı çalışıp çok fazla pinli ve pahalı oluyor. Bilmediğim bir çip elemanına ulaşmam konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Çipli Çözüm için önerileriniz nedir? 
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 07 Aralık 2019, 10:44:59
yokmu 5V. besleme ile çalışan makul bir mA. çıkışlı çip tavsiyesi?

XTR115 in 2,5V. referans çıkışı da var. bu 2,5V. referans  gerilimiyle girişine takacağımız bir potu besleyip, 4-20 mA. akıttırma yapılabilir diye düşünüyorum. yalnız çipi 5V. ile besleyip, çip üzerinde ayrıyeten sunulan 5V. regüleli çıkış kısmını hiç kullanmayacağız. çip çalışır veya çalışmaz diye yorumlarınız nedir? çipden alıp bir deneme yapacağım ama burada görüşleride almak isterim.

çip beslemesi 5V. üzerine çıkınca, devre kalabalıklaşıp maliyeti artıyor. hazır sağlam 5V. elimizde var. bununla opampsız ayrıyeten ayrık izole kaynaksız işi başarma peşindeyim. o yüzden fikrinizi soruyorum.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: mustafa_cmbz - 07 Aralık 2019, 19:55:34
Chip beslemesi min 7.5v civarı yazıyor sanırım altında besleme voltajı vermen kararsız çalışmasına neden olabilir. Ayrıca ref voltajı girişi istediğin şekilde kullanıma uygun değil. Opamplar da vref girişi ne işe yarıyor bir araştır net anlayacaksın. Buraya pot bağlasan evet çıkış değişir ama katalog bilgilerindeki gibi çalışmayacaksın.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 07 Aralık 2019, 21:48:22
regüleli model birkaç gündür iyi çalışıyor. birde çipli deneyebilir miyiz diye çabalıyorum.
ama çipli modeli yapamıyacaz galiba, çiplerde 5V. besleme kabul edenler çok pahalı. daha başka görmediğim uygun bir çip var mı diye bakınıyorum. bulamıyorum. olmazsa regüleli model üzerinden yolumuza devam ederiz.
regülede sorun çıkabilir, çiple boşuna yapmazlar dendiğinden, birde onu görelim diye inanın gayretim. yoksa bu konuda işimize yarayan bir çözümü elde ettik aslında.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Sozuak - 07 Aralık 2019, 22:46:27
Akım regülasyonu  demek devre direnci değişse de (kablo olur alıcı taraftaki devre empedansı olur) ayar yapılan ana  devrenin buna göre akımı sabit tutmasıdır.

Şöyle düşünün; bir sensörünüz var. Bu sensör örneğin basınç sensörü olsun. Üzerinde de 12-24V ve 4-20mA yazsın.

Bu şu demek bu devre örneğin x değerindeki uyaranı tespit ettiğinde besleme voltajı da değişse, bağlı hattın empedansı da değişse, alıcı hattın empedansı da değişse orada  aynı x değeri için   hep sabit y akımını akıtır.

Oysa sizin devre bu regülasyonu sadece o anki direnç değerlerine göre yapıyor saydıklarım değişse akım da değişebilir. Bu da sorun. O nedenle özellikle  kritik bir uygulama ise  tedbirli olun.

Bir de öneri isterken şöyle olsun bu elemanla , yöntemle yapılsın diye yönlendirme yerine şöyle bir durum var ne ile nasıl yapayım benm bunları denedim derseniz isteğinize göre  daha geniş yelpazede cevap alırsınız.

Tabi sonuçta burası bir forum ve insanlar, paylaşmaktan hoşlandığı, bildikleri anlatmayı sevdiği, mesleğine tutkun oldukları için gönüllü olarak yazıyorlar. Sizin için değil ama bazı arkadaşlar istedikleri cevabı alamayınca  sinirlenip kızıyorlar . Sonuçta o işi bilen yoktur, yazmak istemiyordur yada görmüyorlardır vs. Kızıp gücenmece de yok.

Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 08 Aralık 2019, 12:23:20
anladım ortada makul bir çip yok. daha doğrusu yazdıklarımdan başka bir çip de yok. aslında web den görüp incelediğim çipler de direkt pot ile sürülmeye müsait değiller, böyle bir şematiğe ben ulaşamadım. işin içine başka ayrık izole kaynak ve pot bağlamak için opamp giriyor. fiyat uçup gidiyor. gerçi ucuza yapılacak diye bir kuralda yok.
regulatorlu devrede bizim hattın uzunluğu sabit, akım ölçme direncide sabit, beslemede eldeki mevcut kaynak üzerinden sabit, opamp da devrede mevcut. yalnızca akım ayarı için tek bir potansiyometrenin değeri akım değişimi için, ayarlandığından dolayı, işin doğası gereği sabit olmayıp değişken.
olayın diğer bir yönü hatta etki eden havadan gelen parazitik etkenler, gözümle gördüğüm kadarıyla böyle bir etkide mevcut olmuyor. zaten bu etkileri saf dışı bırakmak için akım iletimi kullanılıyor diye bir gerçek de var. analog elektronik hatta komple elektronik zayıf bende, regulator akımı sabit tutmak için çabalıyormu çabalamıyormu bilmiyorum ama sabit tuttuğuda bir gerçek. bizim devre 4-20 mA. aralığını yani diğer bir değişle 1-5 volt aralığını 800 gibi bir değere bölüyor. belkide bu oran çok hassas kalmıyordur. şimdi çip için tırmalayıp durmama gerek yok o zaman. demek ki benim için ideal ve mükemmel olan elimdeki devre. yok benim işimi görecek bir çip. varda biz mi görüp - bize bildirildide değerlendirip kullanmadık. cevaplamalar için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 16 Aralık 2019, 18:38:29
4-20 mA. in üzerinden geçtiği, 250R şönt direnç üzerinde düşen, 1V. ile 5V. arasındaki gerilimleri opamp ile okuyup, pic'in adc sine verdim.
devreler bir süredir çalışıyor sorunum yok. gerilimin bu aralıkta okunması benim için yeterli olup, ayrıca 0-5V. aralığına uydurmam gerekmiyor.

yalnız çözemediğim bir nokta var.

250R şönt direnç üzerindeki gerilimi okuyan opampı ben voltaj takipçi (voltage bufer) bağlantısında kullandım.

şu anda gördüğüm kaynakların ezici büyük çoğunluğu, opampı diferansiyel bağlantı konumunda kullanmış. diferansiyel opampda kullanılan 4 direncin hepsinin eşit olduğu şematikler bile var. diferansiyel moddaki dirençlerin değişik değerlerde olmasını anlıyorum. şönt üzerindeki gerilimi belirli bir değer aralığına uyarlamaya çalışıyor diyecem. ama diferansiyel opampdaki 4 direnç eşitken bile yani şönt direnç üzerinde kalan gerilim direkt opamp çıkışına aktarılırken bile diferansiyel bağlantı tercih edilmiş.

not: yazım anlaşılmıyorsa uyarın tekrar düzenleyeyim.
bu neden böyle anlam veremedim. diferansiyelde çalışıyor. voltaj takipçide.

bu uygulamada birbirine göre üstünlüğü neki bunların. neden birisi diğerine tercih ediliyor.

aynı uygulama, motor sürerken, H-köprü üzerinden geçen akımı ölçmede kullanılan 0V./Toprak barasına bağlı şönt akım ölçüm direncinde de mevcut.
eski kaynaklar şöntdeki düşen gerilimi opampın (+) bacağına girerek vermiş. (yalnız burada bir fark var. akım ölçümünde şönt direnç üzerindeki düşün gerlimler çok küçük kaldığından opampın diğer - girişine seri ve - girişinden toprağa bağlı dirençler atılarak, şönt üzerinde düşen gerilim mecburen arttırılıp kullanılmış) bu gerlim arttırlıma işlemi yapılmasaydı bildiğimiz voltaj bufer olarak opamp kullanılacaktı gördüğüm kadarıyla.
burada da yeni kaynaklarda diferansiyel opamp tercih edilmiş. yine bu bağlantıda da 4 direncin değerleri aynı olmayıp farklı olabiliyor. buda şönt üzerinde düşüp pic adc sine verilecek olan gerilimin belirli bir aralığa çekilmek istenmesinden kaynaklı olmalı.

şema vermedim gerekirse verelim. bildiğimiz diferansiyel ve evirmeyen giriş ile voltaj bufer bağlantılarından bahsettim.

nedir bu işin sırrı? neden diferansiyel bağlantı kullanmalıyım? neden voltaj bufer bağlantı kullanmamalıyım?göremediğim bilmediğim nedir?

not: yazımda konuyu iyi anlatamadıysam yada şematik gerekliyse uyarın.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Erol YILMAZ - 17 Aralık 2019, 09:19:30
Ölçüm tekniklerinde,
1. Gürültü diferansiyel hattan daha kolay izole edildiği için dif. yapı kuruluyor.
2. Ölçümü, şebeke frekansının periyot katlarında almak lazım.
misal 50Hz için 20-40-60 ms gibi
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Sozuak - 17 Aralık 2019, 09:27:46
Daha önce yazdım neden diferansiyel hat diye okumadınız sanırım. Birbirine paralel 2 hat üzerinden (+) ve (-) polariteli iki sinyali taşırken bunu diferansiyel kata uyguladığınızda adı üzerinde farklarını alacak dolayısıyla çıkışta o hatlar üzerinde okunan gerilim ile orantılı bir gerilim oluşacak.

Aynı şekilde bu hatta parazitik sinyaller etki ettiğinde iki hatta da aynı faz ve şiddette  gerilim indükleneceği için fark yükseltecimiz birbirine eşit olan bu parazitik sinyallerin farkını alacak. Farkları da sıfır olduğundan çıkışa etki etmeyecek.

Olay basitçe bundan ibaret.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 17 Aralık 2019, 18:32:45
(https://i.hizliresim.com/JVvdWE.png) (https://hizliresim.com/JVvdWE)
anladığım üstdeki devrelerden soldakini değil de, sağdakini uygulamalıyım.
sağdakini altdaki gibi düzenlediğimde ölçüm oluyor. burada opamp, Rşönt ve R2 nin toprakları ortak yapılmak zorunda oluyor.
bu şematiği uygulamamı öneriyorsunuz anladığım kadarıyla. burada bütün dirençleri aynı omajda kullanıyorum. böylece şönt dirençde düşen gerilimi 1-5V. aralığında değiştirmeden direkt ölçüp kullanabiliyorum.
son bir şey sormak istiyorum altdaki resimde R2 nin toprağa giden ucuna toprak değilde, referans adında 2,5 V. bir voltaj daha veriliyor, bunun nedeni nedir.
bizim bu gerilimi vermemiz gerekmeyip resimdeki gibi R2 ye toprağı bağlıyacaz değilmi? referans voltajla işimiz olmayacak yani.
(https://i.hizliresim.com/DOaoGy.png) (https://hizliresim.com/DOaoGy)

ilk madde tamamda bu ikinci maddeyi uygulamadım hiç.
"2. Ölçümü, şebeke frekansının periyot katlarında almak lazım.
misal 50Hz için 20-40-60 ms gibi"
bu nasıl uygulanacak? gerçekten gerek varmı buna?
biz adc ölçümlerimi çoklu okuyup bölüp değerlendiriyoruz. aslında tekli okuyup direkt kullansakda oluyor artık. ölçümler arası zamanı sadece adc çevrim süresini ayarlayarak giriyoruz. burda tek bir adc ölçümü için 250 nano saniye bir değerde oluyor. başkada zamansal bir ayar yapmayıp direkt adc ölçüm sonuçlarının ortalamasını alıp yazılımda sırası geldiğinde kullanılıyor. şebeke frekansı gibi bir zaman ayar kısmı yok bizde. olmayınca sorunda olmuyor zaten.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 18 Aralık 2019, 01:40:30
Analog ölçümlemelerde çeşitli yöntemler vardır.
Kullandığım 2 adedi Buraya bırakıyorum.
İlki çok yüksek (2000 V DC-AC) Sens edip ölçtüğüm bir devre...

(https://i.ibb.co/qCrRn59/resim.png) (https://ibb.co/kJShy10)


ikincisi ise Akımdan gerilime Dönüşüm ölçtüğüm bir devre...

(https://i.ibb.co/j5nH0KD/resim.png) (https://ibb.co/dc87C9D)

Her ikisindede Giriş katmanı hariç 3 ayrı katman daha bulunmaktadır.
Ölçme giriş noktaları Devreden bağımsızdır.
Yani hem + hem de - girişler tamamen devrenin beslemesi ve GND den uzaktır.
İnceleyip Proteusta test edip amacına uygun şekle getirebilirsin.
4 KAmper gibi bir akım ve 2000VAC 100-3000 Hz gibi bir gerilimin sözkonusu olduğu ortamlarda kullandığımızı belirteyim.

Ekranlı ve Twist Kablo ile 10 metreye kadar sözkonusu yoğun elektirik ve manyetik alana maruz kaldığını söylememe gerk warmı bilmem.
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 18 Aralık 2019, 13:17:55
Mehmet Salim GÜLLÜCE, Hocam iyi güzel devrede göndermişsin sağ ol.
elimizdeki gönderdiğim devrelerden birisini uygulayabiliriz ancak.
gördüğüm kadarıyla sizdeki devrelerde de referans bir voltaj girilmemiş.
bizde girmeyecez anladığım kadarıyla.
şimdi biz diferansiyel ölçmeyi uygulayalım, tavsiyelerde bu yönde zaten.
burda yine sorum çıkıyor ortaya, diferansiyel opamp çıkışını tekrardan voltaj buferden geçirmeye gerek varmı? yoksa direkt tek bir diferansiyel opampla pic adc sine girişi sağlamak yeterli olurmu?
yani yalnızca diferansiyel opampmı? yoksa diferansiyel opamp ve bunun çıkışına voltaj bufer opamp bundan sonra pic adc sine giriş. hangisi daha doğru ve mantıklı olur?
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 19 Aralık 2019, 12:13:37
Alıntı yapılan: HAKKITANIR - 18 Aralık 2019, 13:17:55Mehmet Salim GÜLLÜCE, Hocam iyi güzel devrede göndermişsin sağ ol.
elimizdeki gönderdiğim devrelerden birisini uygulayabiliriz ancak.
gördüğüm kadarıyla sizdeki devrelerde de referans bir voltaj girilmemiş.
bizde girmeyecez anladığım kadarıyla.
şimdi biz diferansiyel ölçmeyi uygulayalım, tavsiyelerde bu yönde zaten.
burda yine sorum çıkıyor ortaya, diferansiyel opamp çıkışını tekrardan voltaj buferden geçirmeye gerek varmı? yoksa direkt tek bir diferansiyel opampla pic adc sine girişi sağlamak yeterli olurmu?
yani yalnızca diferansiyel opampmı? yoksa diferansiyel opamp ve bunun çıkışına voltaj bufer opamp bundan sonra pic adc sine giriş. hangisi daha doğru ve mantıklı olur?
Benim verdiğim devrelerden sadece birinci katman (4148 li çıkış oncesine kadar) kullandığında başka bişey gerekmez.
Ancak ben dual besleme kullandım.
Dual besleme kullanılmadığında Rail to rail kullansan bile giriş sıfır iken çıkıştan sıfır volt alamayabilirsin.
Sağlıklı çalışması açısından Basit bi negatif voltaj jeneratörü kullanman gerekebilir.
Diyotlu olan AC den DC ye doğrultma, sonraki kapasitif geri besleme İntegral devresidir.
Sana gerekmez sanırım.
Ama aşırı gürültülü bir sinyali pasifize etmek için işine yarayabilir.
Güzel bir filtredir.
Başlık: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: HAKKITANIR - 19 Aralık 2019, 15:27:36
sağlıklı çalışma derken neyi kastediyorsunuz? biz opampı +5V./0V. ile besleyeceğiz.  simetrik besleme şu an mevcut değil.
opamp çıkış voltajı beslendiği voltaj sınırlarına tam yaklaşmasa bile yani 0,5V./+4,5V. aralığında olsa bile bize uyar. opampın tam 0V. ve tam +5V. çıkışı olmasını aramayız. sağlıklıdan opamp çıkışını sınırlara tam yaklaşmasını mı kastettiniz. yoksa akımdan gerilime iyi bir çevrim için opampı simetrik beslememiz gerektiğinimi düşünüyorsunuz? neden ikincisi ise burada büyük değişim yapmamız gerekecektir. hatalı bir durum söz konusudur.

sizin 2. devrenizin ilk opamp kısmı, önerdiğiniz gibi bize uyacak gibi duruyor. zaten son gönderdiğim devreyle aynı bu.
yalnız bu devrede giriş deki D351-D352 diod 4148 ler niye koyuluyor. bunu anlayamadım. biz bu diyotları koymayacağız değil mi?
birde R351 a-b ve R352 a-b diye niye 2 şer adet direnci seri kullandınız da, bunları tek bir 100R. niye kullanmadınız bunu da anlayamadım.
hani dirençlerin aralarına paralel bir kapasite falan bağlansaydı belki anlayabilirdim.
R350 510R. üzerinden akım akan şönt direnç olmuş oluyor anladığım. biz bunu 250R kullanmalıyız. burada da sıkıntı görülmüyor.
sizin 2. devreniz ile bizim son gönderdiğimiz diferansiyel opamp devresi girişdeki diyotları düşünmezsek tamamen aynı duruyor. bir fark yok ki aralarında. belirttiğim diod ve 2 şer adet seri bağlı dirençler haricinde fark yok diyeyim. 

anladığım kısaca diferansiyel opamp kullanın diyorsunuz.
giriş diyotları, söylediğim seri ikişer adet direnç ve özelliklede simetrik besleme kısmına açıklık getirebilirseniz sevinirim.

bu arada şu yazı arada kaybolmasın;
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 17 Aralık 2019, 09:19:30Ölçüm tekniklerinde,
2. Ölçümü, şebeke frekansının periyot katlarında almak lazım.
misal 50Hz için 20-40-60 ms gibi
gerçekden bizde gerekecekmi böyle bir şeyi uygulamak.
buda ayrı bir dert olur doğrusu, şebeke frkansımı ölçülüp takip edilecek birde.
bana biraz garip geldi bu kısım. aslı nedir bu işin?
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 20 Aralık 2019, 10:20:42
Alıntı yapılan: HAKKITANIR - 19 Aralık 2019, 15:27:36sağlıklı çalışma derken neyi kastediyorsunuz? biz opampı +5V./0V. ile besleyeceğiz.  simetrik besleme şu an mevcut değil.
opamp çıkış voltajı beslendiği voltaj sınırlarına tam yaklaşmasa bile yani 0,5V./+4,5V. aralığında olsa bile bize uyar. opampın tam 0V. ve tam +5V. çıkışı olmasını aramayız. sağlıklıdan opamp çıkışını sınırlara tam yaklaşmasını mı kastettiniz. yoksa akımdan gerilime iyi bir çevrim için opampı simetrik beslememiz gerektiğinimi düşünüyorsunuz? neden ikincisi ise burada büyük değişim yapmamız gerekecektir. hatalı bir durum söz konusudur.

sizin 2. devrenizin ilk opamp kısmı, önerdiğiniz gibi bize uyacak gibi duruyor. zaten son gönderdiğim devreyle aynı bu.
yalnız bu devrede giriş deki D351-D352 diod 4148 ler niye koyuluyor. bunu anlayamadım. biz bu diyotları koymayacağız değil mi?
birde R351 a-b ve R352 a-b diye niye 2 şer adet direnci seri kullandınız da, bunları tek bir 100R. niye kullanmadınız bunu da anlayamadım.
hani dirençlerin aralarına paralel bir kapasite falan bağlansaydı belki anlayabilirdim.
R350 510R. üzerinden akım akan şönt direnç olmuş oluyor anladığım. biz bunu 250R kullanmalıyız. burada da sıkıntı görülmüyor.
sizin 2. devreniz ile bizim son gönderdiğimiz diferansiyel opamp devresi girişdeki diyotları düşünmezsek tamamen aynı duruyor. bir fark yok ki aralarında. belirttiğim diod ve 2 şer adet seri bağlı dirençler haricinde fark yok diyeyim. 

anladığım kısaca diferansiyel opamp kullanın diyorsunuz.
giriş diyotları, söylediğim seri ikişer adet direnç ve özelliklede simetrik besleme kısmına açıklık getirebilirseniz sevinirim.
-Besleme voltajlarına yaklaşan çıkışlar istemezseniz sıkıntı yok tabiiki.
Ben ideal olması açısından dual besleme önerdim. Kararı sen vereceksin.

-Girişlerdeki 4148 ler OPAMP girişini aşırı gerilimden korumak içindir.
Normalde girişe 5 volt uygulasanız bile 4148 0.7 Volt bariyerini aşamayacağından girişten bir enerji kısadevresi olmaz. Devredeki direnç değerleri ona göre dizayn edilmiştir.
Sen kendine göre yeniden değiştirebilirsin.

-R351a ve b 100K toplam.
1206 kılıf direnç kullandığımızdan dolayı yüksek voltaja tabi kalrsa dirençlerin yanması aradaki ark ı kesemez.
Mesafeyi uzatarak açmak gerekir. Aksi takdirde akım Plazmaya dönüşen hava aralığından akmaya devam eder.

Zira bizim devrelerimizde istenmeyen olaylar 2000 Volt baskı altında çalışınca zaman zaman mümkün olabiliyor.
Kendi devrelerimiz gereği bu tür önlemler almak zorundayız.
Sizin devrelerde en fazla 220 AC var sanırım.
O durumda genede 4148 leri kullanmanızı öneririm.
Dirençleri smd kullanmayacaksanız 100 K lık tek direnç olarak kullanabilirsiniz.

Anlaşılabilir olması için resim ekliyorum.

(https://i.ibb.co/WWRHV4V/resim.png) (https://ibb.co/WWRHV4V)
Başlık: Ynt: Bu devrenin derdi ne?
Gönderen: Erol YILMAZ - 31 Aralık 2019, 05:50:38
Ölçümde nPLC kavramı:

https://www.tek.com/support/faqs/what-nplc-and-why-it-important