Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Mekanik => Konuyu başlatan: HexfeT - 01 Temmuz 2021, 20:15:58

Başlık: 3D Yazıcı Trapez Miller ve Z Ekseni
Gönderen: HexfeT - 01 Temmuz 2021, 20:15:58
Ender 3 V2 yazıcım için bazı iyileştirmeler yapmaya çalışıyorum. Daha önce step motor, mil vs. mekanik konularıyla ilgili tecrübem olmadı. Aklıma takılan şeyler oldukça bu başlıkta fikir danışmak istiyorum.

Şimdilik sorularım şunlar;

1. Piyasadan temin edilen trapez millerde illa bir miktar eğiklik olması işin doğası mı, yoksa nereden alacağını bilen düzgün ürüne ulaşabiliyor mu? Google'da arayınca Çin'den getirilmiş, sıradan, güvenilmez, markasız ürünlerden başka bir şey çıkmıyor. Paketi açana kadar ne doğrulukta ürün çıkacağı belli değil.

2. Dikey eksende T8 8 hatve mil kullanılıp, 200 adım step motorla 1/16 mikrostep sürüldüğünü görüyorum. Z ekseninde hızın bir önemi yok. Ayrıca doğruluk açısından mikrostep kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor diye biliyorum. O zaman neden 4 hatve mil + 1/8 mikrostep ya da 2 hatve mil + 1/4 mikrostep yapmıyorlar? 1/16 yerine 1/4 mikrostep kullanmak doğruluk açısından daha iyi sonuç vermez mi?

3. Mikrostep kullanımındaki hatalar motorun doğal tek adımı içerisinde kalıyordur diye tahmin ediyorum. Dönüş boyunca kümülatif hataya neden olmuyordur. Yanılıyor muyum?

4. Z ekseni adımlama hassasiyetini arttırmak için motoru direk mile bağlamak yerine kayış kasnak ile oranlamaya çalışanlar gördüm. Yukarıda bahsettiğim gibi 8 yerine 4 hatve mil taksa iş bitecek. Neden böyle işi dolandırıyorlar? Bir bildikleri mi var? Yoksa acemice saçmalıyorlar mı?
Başlık: Ynt: 3D Yazıcı Trapez Miller ve Z Ekseni
Gönderen: z - 01 Temmuz 2021, 20:46:37
Mikrostep kullanmak motorun daha az titresimle calismasini, dolayisi ile makinenin gurultu sorununu cozuyor.

Yurtdisindan siparis ettigim vidalarda egiklik sorunu olmadi.

Mikrostep kullanmadan vida ile cozunurlugu artirabilirsiniz fakat gurultu sorunu devam eder.

Vidaya dogrudan degil de kayis kasnak ile devir dusurerek yapilan mekanik kuplaj torku artirmaya yoneliktir. Gene kasnakla hareket aktarimi titresim sorunlarini azaltir.


Başlık: Ynt: 3D Yazıcı Trapez Miller ve Z Ekseni
Gönderen: muhendisbey - 02 Temmuz 2021, 00:26:36
1- Çok ufak eğilmiş olması dışında ciddi olarak yamulmuş trapez vidalı miller var. Yani eğrilik miktarına göre doğal da olabilir doğal olmayadabilir. Masanın üstüne koyduğunuzda sekerek gidiyorsa kargodan ya da üretimden kaynaklı yamukluk olabilir. Z ekseninde aynı sıklıkta cizgisel hata oluşmasına neden olur.

2-3- Mikrostep doğruluğu artırır. Bunun nedeni 1mm gitmesi için daha fazla sayıda adımla gitmiş olursunuz. Bu da yuvarlama hatalarını minimize eder. Örneğin; hatvesi yani 1 turda gideceği mesafe 5mm olsun. Standart bir nema motor 1.8 derece açıya sahiptir, yani 200 adımda 1 tur atar. Adım bölme yapmazsak 5/200=0.025 bir turda gidilecek mesafe. Bu hassasiyetle 0.01mm gidemezsin. Keza bir çok adım sonucunda virgülden sonra 4-5 hane oluşur, bu da Breshenham algoritmasına göre yuvarlanır. Tıpkı paintte daire çizmenize rağmen yakınlaştırdığınızda piksellerle tam daire olmaması gibi. Ama çözünürlük arttığında monitörde daire görürsünüz (yine tam daire değildir, pikseller matris yapısında olduğu için tam daire çizmeye izin vermez ama kabul edilebilir bir hata ile yapılmış olur).

Bir diğeri titreşimi azaltır. Her adıma 1.8 derece dönmek ile 32 mikrostepteki 0.05625 derece dönmek bir değildir. Bu noktada hata denmesinin en önemli sebebi bazı sürücülerin adım kaçırabiliyor olması. Fakat mikrostep ne kadar küçük olursa kaçıracağı adım da bir o kadar önemsiz hale gelir.

Çözünürlüğü bir yerden sonra çok artırmak yavaşlama sebebi olur. Bunun nedeni kontrol kartının daha yüksek frekansta step/direction sinyali üretmesinin gerekmesi ve sürücülerin step/dir için belli bir kesim frekansının olmasıdır. Çözünürlük 3 şekilde artırılabilir, daha yüksek mikrostep, daha düşük hatveli mil kullanmak, daha yüksek adım sayısına sahip step motor kullanmak. Şu an için step motorlarda 1.8 derece ya da 0.9 derece mevcut, daha düşüğü de belki vardır ama görmedim.

Hata katlanarak gider. Step motorun adım atlamasının en büyük sebebi düşük motor akımı ve aşırı hız zorlamasıdır. İlla hata yapacak diye bir durum yoktur.

4- Kayış bir sistemdeki hassasiyet açısından en zayıf halkalardan birisidir. Çünkü kayışın dişleri eskir, kayış zaman zaman gevşer, iç kısmında kayışın çekme direncini artırmak için kullanılan cam yünü ya da çelik teller zaman içerisinde kauçuktan ayrılır. Bu da kayışın doğal olarak baskı öncesinde ya da baskı sonrasında boyunun uzaması anlamına gelir. Otomobilleri düşünün, triger kayışı zincir değil de kauçuksa 5 yılda ya da 60.000km'de ömrünü tamamlar. Bazen de ısınana kadar gıcırtı sesi yapar. Bu kayış/kasnak sisteminin handikapıdır. Fakat kaplinler böyle değildir. Flex kaplinler en kalitesiz kaplin çeşididir. Flex olmasındaki amaç, motor ile bağladığınız mil aynı eksende değilse, bu kaçıklığı almasıdır. Bunlar yerine hassas sistemlerde kauçuk materyali olan servo kaplinleri kullanılmalıdır. Kaplinle de bitmez, milin açıkta kalan ucu bir rulman vasıtasıyla yataklanmalıdır ki milin ucu boşta kalarak yalpalama yapmasın.

Kayışın yazıcılarda X ve Y ekseninde tercih edilme sebebi hız ve düşük maliyetidir. Uzun hatveli bilyeli vidalı mille bile kayışın ulaşabileceği hızlara ulaşmanız çok zordur. Zira, kayışı yük çok fazla olmadığı için anında durdurup anında hızlanabilirsiniz, fakat millerde aynı eylemsizlik ciddi hasara sebep olur ve kısa sürede motoru tutan parça, motor, motor sürücüsü, rulmanlar, somun ve vidalı mil zarar görür. Çünkü mili durdurmak istediğinizde mil tıpkı bir volan gibi davranır ve durmak istemez aynı şekilde döndürmek istediğinizde sabit hıza ulaşana kadar fazladan güç isteyecektir. Bu durumda mecburen daha eğimli bir kalkış ve duruş rampası kullanmanız gerekir.