Picproje Elektronik Sitesi

SERBEST BÖLGE => Bilim Teknik => Konuyu başlatan: elektronik - 25 Kasım 2021, 15:01:02

Başlık: Evde Chip Yapımı
Gönderen: elektronik - 25 Kasım 2021, 15:01:02
Pcb yapar gibi chip yapıyor.





Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: dumansiz - 25 Kasım 2021, 15:30:01
Benzer konular açıldı.
https://www.picproje.org/index.php/topic,71747.msg550283.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,71747.msg550283.html)
https://www.picproje.org/index.php/topic,72874.0.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,72874.0.html)
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: JOKERAS - 25 Kasım 2021, 19:27:17
Biz evde Pcb yapamıyoruz herifler Chip yapıyor.
Bir ara bu Forumda biri evde Mosfet yapacağım demişti.
Yaptımı acaba.O makinalar bizde olsa,birde Garajımız olsa neler yapardık neler:)
İşin Püf noktası Garaj.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: z - 25 Kasım 2021, 19:30:09
Pilini pirtini topla parali otoparklara gotur orda calis. Olmaz mi?
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: elektronik - 25 Kasım 2021, 19:30:29
600v 40-50A IGBT yapabilsek süper olurdu :)
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: JOKERAS - 25 Kasım 2021, 19:49:48
Alıntı yapılan: z - 25 Kasım 2021, 19:30:09Pilini pirtini topla parali otoparklara gotur orda calis. Olmaz mi?
Otoparkta olacak işmi bu.Yok öyle değil o.Bahçeli bir evin olacak,cebinde hatırı sayılır dolarların olacak.Güzel bir Garajın olacak anca öyle olur.Paralı otoparkla olacak iş değil o.

Facebook...
Garajda 3 kafadar Kafaları çekip Facebook'u icad ettiler.

Twitter...
Garajda 3 kafadar Kafaları çekip Twitter'ı icad eetiler.

İnsatgram..
Kafası Milyon olmuş Ruh hastası Zukkerberk İnstagramı icad etti.

Vs böyle çok Garaj hikayesi var.

Amerika da genelde bir şey icad edilecekse Garaj'a gidip Transa geçiyorlar galiba.

Sana da bir garaj lazım aslında.
Seninde bir Püskevitin bir de garajın olsa varya off diyorum.
Matematiği de biliyorsun zaten.Profesör olursun.


Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: devrecii - 25 Kasım 2021, 22:57:28
Türkiye de böyle bir şey yaptınız hatta 8bit cipi evde ürettiniz bi hayal edin  :-*  eee sonuç= HİÇ.  :o
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: JOKERAS - 25 Kasım 2021, 23:20:51
devrecii,herşey hayal etmekle başlar.Hayaller hakikatın temelidir.
Bunun üzerine Dizeler yazılmıştır.Google amcayı aç bak,sayısız örneği göreceksin.


Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: Yuunus - 25 Kasım 2021, 23:28:24
@JOKERAS fikir guzelse satilabilir durumdaysa zaten yatirimci sinek gelir seni bulur, ama once senin yapilabilirligini kanitlaman gerek, kimse hayale para yatirmaz, onu ancak kamu yapar ya tutarsa sosyal destek vs, sahsen ben bile bir ise girmeden once 40 kere dusunuyorum ne kadar zarar ederim diye, kalkipta elin adamindan ne deyipte projeme destek isteyim kaldiki daha proje asamasindaysa.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: sezgin - 25 Kasım 2021, 23:28:36
Alıntı yapılan: devrecii - 25 Kasım 2021, 22:57:28Türkiye de böyle bir şey yaptınız hatta 8bit cipi evde ürettiniz bi hayal edin  :-*  eee sonuç= HİÇ.  :o

Hiç olur mu, hele bir duyulsun önce maliye gelir hani bunun vergisi, algısı, sonra sgk gelecek prim ödemen var mı diye, ardından elektrik idaresi gelecek sanayi elektriği kullanıyor musun diye, o gelecek bu gelecek. En son başlarım çipine de diyip mipine de diyip katalogdan çip seçmeye devam diyeceğiz.

Bir ara 2005 civarı kingram diye bir marka vardı okmeydanı tarafından bilgisayar rami montajlıyordu onlar geldi aklıma galiba piyasadan çekildiler.

Umarım yakın zamanda biz de kendi yarıiletkenlerimizi üretiriz.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: Sozuak - 26 Kasım 2021, 08:51:58
Bu tip deneysel çip üretimi geleceğin aynası aslında. Bügün 3d yazıcı ile yapılanlar geçmişte nasıl hayal idiyse yarın da evde çip yapımı hatta orta ve küçük işletmelerde yapılması, o firmanın ürünlerinin artık kopyalanamaması ile (en azından bir süre) fayda sağlayabilir yapana.
Bir devre yaptınız işlemleri, üzerine de çok gelişkin olmasa da birtakım fonksiyonları yerleştirdiğiniz çipe yaptırdınız hadi bulup kopyalasınlar bakalım diyeceksiniz.
Mesela bu çip olayı ile direkt ilgisi olmasa da bir tıbbi cihazın aparatının konnektörüne içinde özel seri nosu olan bir çip yerleştirmişler (DS2505) dışarıdan alıp taksanız da çalıştıramıyorsunuz,  o aparatın aynısını yapsanız da cihaz bağlanmıyor.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: MrThinking - 26 Kasım 2021, 09:13:14
Alıntı yapılan: Sozuak - 26 Kasım 2021, 08:51:58Mesela bu çip olayı ile direkt ilgisi olmasa da bir tıbbi cihazın aparatının konnektörüne içinde özel seri nosu olan bir çip yerleştirmişler (DS2505) dışarıdan alıp taksanız da çalıştıramıyorsunuz,  o aparatın aynısını yapsanız da cihaz bağlanmıyor.
Radyo frekans ablasyon cihazından mı bahsediyorsunuz. Yada koter den mi?
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: Sozuak - 26 Kasım 2021, 09:15:51
Yok hayırhiçbiri değil maalesef:)  FTR ultrasound aparatında karşılaştım. RF ablasyon uçları zaten özel herkes üretemez, koter uçları da zebil gibi yan sanayi dolu onda da kazandıracak birşey yok. Aparatın fiyatı tahminim 5000-8000TL arasıdır. Döviz artınca ne olmuştur bilemiyorum. Sıklıkla düşürülüp hasarlandığı yada kristalinin ömrü bittiğinden insanlar ucuz alternatif istiyor. 
Bir şekilde aşılır tabi cihazın üretimi 2000li yılların başları bu arada ama şu ana kadar yapmadı kimse. Herkes distribütörden orijinalini alıyor.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: ilyas KAYA - 26 Kasım 2021, 09:33:38
Alıntı yapılan: JOKERAS - 25 Kasım 2021, 19:49:48Otoparkta olacak işmi bu.Yok öyle değil o.Bahçeli bir evin olacak,cebinde hatırı sayılır dolarların olacak.Güzel bir Garajın olacak anca öyle olur.Paralı otoparkla olacak iş değil o.

Facebook...
Garajda 3 kafadar Kafaları çekip Facebook'u icad ettiler.

Twitter...
Garajda 3 kafadar Kafaları çekip Twitter'ı icad eetiler.

İnsatgram..
Kafası Milyon olmuş Ruh hastası Zukkerberk İnstagramı icad etti.

Vs böyle çok Garaj hikayesi var.

Amerika da genelde bir şey icad edilecekse Garaj'a gidip Transa geçiyorlar galiba.

Sana da bir garaj lazım aslında.
Seninde bir Püskevitin bir de garajın olsa varya off diyorum.
Matematiği de biliyorsun zaten.Profesör olursun.




Bu işin sırrı garaj ve ot galiba :)
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: Sozuak - 26 Kasım 2021, 09:45:16
Amerikada bildiğim kadarıyla LLC (Limited Liability Company) şeklinde şahış sirketleri kurulabiliyor bu tip  küçük girişimler için. Bizdeki gibi b.ku akını aşacak sorunlar çıkartmak yerine yıllardan beridir uygulanan destek politikaları ile bu tip küçük girişimlerden bazıları çok büyük şirketlere dönüştü.
Tabi birde şu var. Teknik olarak bakacak olursak adamların ülkesinde 2. el ekipman çeşidi çok, fiyatları da uygun (bize göre).
Garaj olayında da orada tamir saat ücreti nedeni ile araba onartmak masraflı iş. Adamlarda da takım taklavat çeşitli ve görece ucuz. Arazi de bol, evleri bazı yerler hariç hep müstakil. Haliyle kafası çalışan (çalışmayanların yaptıkları tamirleri Youtube de just rolled in kanalında görebilirsiniz) garajında yapıyor.
Bizde sığılacak ev yok daha :) bırakın garajı.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: MC_Skywalker - 26 Kasım 2021, 12:25:16
Evde chip yapmayı geçtimde şu Youtube deki Ben Eater gibi kendi 8bit bilgisayarını lojik entegreler ile yapacak var mı? hem garj maraj gerekmiyor. Birkaç breadborad, birkaç 74 sersi lojik entegre, LED, direnç, bolca kablo ve masa üsütünde boş alan. Adam oturumuş kendi komut kümesini oluşturmuş.

Garj maraj bahane olsada da yapamazsın. Önceliğimiz olmuş açlıktan ölmemek. Olsa garajlı ev satar daha ufak yere geçer yaşamaya çalışırız adamların yaşam standardına ulaştığımızda o zaman konuşuruz evde cip-mip yapmayı.

Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: foseydon - 26 Kasım 2021, 13:09:46
ben elemanı hatırlıyorum, 16-17 yaşında ilk chipini yapmıştı. ebay üzerinden topladığı malzemeler ile. başka bir eleman vardı, netten topladığı malzemeler ile yangın detektörlerinden topladığı radyoaktif malzemeyi kullanarak atom bombası yapmaya çalışırken yakalanmıştı lanet olası federaller tarafından. adam nerdeyse yapıyormuş.

bizde bu işler olmaz. bu iş sadece para ile alakalı da değil, ne o kültür var, ne de o vizyon. en basitinden 2. el geliştirme kiti alacaksın. e-ticaret sitesinden 600 tl + kargo bedava şeklinde alabiliyorsun diyelim. adam 500 tl fiyat çekiyor  + kargo alıcıya ait diyor. sen satarken uygun fiyat çeksen, bu sefer alıcı abi indirim olmaz mı diyor. veya neden bu fiyata satıyorsun arızası mı var diyor. güven yok, adam kaziklama var. tut ki fiyatlar uygun, alim gücü yüksek (ki çok yakın zamana kadar öyleydi), cebinde parası olan adam gidip kendine yatırım yapmaz. telefonuna, ayakkabısına falan yatırım yapar.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: Epsilon - 26 Kasım 2021, 14:39:30
Alıntı yapılan: foseydon - 26 Kasım 2021, 13:09:46....sen satarken uygun fiyat çeksen, bu sefer alıcı abi indirim olmaz mı diyor. veya neden bu fiyata satıyorsun arızası mı var diyor. güven yok, adam kaziklama var.....
Sattığın ürünün çalıştığına ait videosunu ekliyosun"Çalışıyormu?" diye soruyor.Örneğin orjinal JBL kabini çok uygun fiyata satıyorsun kenarındaki ufak çatlağı "şeyinde boncuk bulmuş " gibi anlatıyor.Normali 1000 TL olan ürüne 500 tl dediğinde 200 olmazmı demeleri tam bir cahillik, bu  500 TL lik ürünü, Nişantaşından apartman alacakmış gibi havalı  konuşmalarını saymıyorum bile.
Bir TV kanalında ingiliz antikacısının ülkesinde dolaşıp antika satın alıp sattığı bir program var "Antika Avcisi" idi sanırım adı.

 Bir alışverişte satıcıya sordu "Buna ne kadar istiyorsun " diye .O da "150 Pound yeterli" dedi.
Antikacı:
"Bu 150 paund dan değerli sana 250 paund vereyim" dedi.
Daha sonra da seyirciye bunu :.
"Bu kişilere bu şekilde destek olmazsam bu işlere ilgi duymazlar ve ben satacak ürün bulmakta sıkıntı çekerim " diye izah etti.

Bu kişi zaten "Tam değerinde fiyat verdiği için"pekçok soylu aile antikalarını satmak istediğinde veya büyük antikacılar yeni ürünleri satmak istediğinde  öncelikli olarak bunu çağırıyordu.
Bir kere kazıklarsın sonra ne yapacaksın.
Ankara da  elektronik malzeme satan 3-4 pasajda belki 50 dükkan var.
Ama diğer 45 inin toplamından fazla satış yapan 4-5 mağaza var.
Esnaflık kesinlikle bir kabiliyet.Herkez yapamıyor. 
   
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: elektronik - 27 Kasım 2021, 17:48:39


--->>> Wafer (https://tr.aliexpress.com/item/1005003307028183.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.14dacf383tz65y&algo_pvid=f3779027-cd24-46ea-b9d0-cce9d7672944&algo_exp_id=f3779027-cd24-46ea-b9d0-cce9d7672944-13&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000025120867779%22%7D) <<<---
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: ziyaretci - 29 Kasım 2021, 20:36:56
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 26 Kasım 2021, 12:25:16Evde chip yapmayı geçtimde şu Youtube deki Ben Eater gibi kendi 8bit bilgisayarını lojik entegreler ile yapacak var mı? hem garj maraj gerekmiyor. Birkaç breadborad, birkaç 74 sersi lojik entegre, LED, direnç, bolca kablo ve masa üsütünde boş alan. Adam oturumuş kendi komut kümesini oluşturmuş.

Garj maraj bahane olsada da yapamazsın. Önceliğimiz olmuş açlıktan ölmemek. Olsa garajlı ev satar daha ufak yere geçer yaşamaya çalışırız adamların yaşam standardına ulaştığımızda o zaman konuşuruz evde cip-mip yapmayı.



Ben yaptım hocam. Kendi komut setimi, ide'mi oluşturup, örnek kod yazıp sonsuz döngüde koşturdum. Komut modülleri, çekirdek, program sayacı, ön bellekler, genel amaçlı PORT Ç(çıkış) vs. Dışarıdan sadece program belleğine(32KB paralel eeprom) idemin oluşturduğu kodu yüklemek ve çekirdek belleğini(32KB paralel eeprom) tek seferlik programlamak için PIC kullandım.

Proje bitti, mezun olduktan sonra her sabah uyandığımda karşımdaydı, duvarda yaslı duruyordu. Birkaç ay sonra "bununla nasıl uğraştın lan, gerizekalı!" demeye başladım kendime. Bitirme projesinde şeklimizi koyacaktık tabi, o yüzden uğraştık. :D Da Lanet olası pandemiye denk geldi proje sunum dönemi, kimseye sunamadan aldık notumuzu mezun olduk. Sizinle paylaşmak şimdiye kısmetmiş. :)

Toplamda 300 metre kablo gitmişti veri yoluna. Diğer iki arkadaşım tez dosyasıyla uğraştı.

https://www.elektrocavus.com/Ozgun-islemcimiz (https://www.elektrocavus.com/Ozgun-islemcimiz)



Alıntı YapTEÇHAON nedir?

MİMARİSİ ÖZGÜN

Tamamen öğretim amaçlı özgün mimari ile mikroişlemcilere büyüteç tutar.

EĞİTİM DOSTU


Görsel eğitim destekli olduğundan kafalardaki soru işaretlerini sıfırlar.

TEŞVİK GÜCÜ YÜKSEK


Mikroişlemcinin temel olarak ne kadar kolay bir yapıda olduğunu göstererek, varolan gelişmiş işlemcileri programlama merakı için enerji sağlar.

PROJEDEKİ AMACIMIZ:

Ülkemiz gençliğini, teknoloji müşterisinden teknoloji üreticisine yönlendirmektir. Yeni yüzyıl şimdikinden daha hızlı akacak ve yetişmek için gereğinden fazlası gerekecek.



TEÇHAON | Türkiye'nin mimarisi...
   Gömülü sistem programlamaya yeni başlayan, merakı olan ve bazı konuları anlamakta zorluk çeken arkadaşlarımız için bitirme projesi olarak seçtiğimiz özgün mimariye, 16 bit kelime boyuna, Türkçe arayüz ve komutlara sahip programlanabilir metredenetleyicimizin(1m^2 boyutunda) sistem testleri tamamlandı.

TEÇHAON nedir?
--TEÇHAON bir deney setidir. Programlamaya yeni başlayan adaylara yönelik gömülü sistemlerin mantığını kavramak için mükemmel bir araçtır. Merak uyandırıcı, teşvik edicidir.

Öğrenciler bu deney setinde neyi görecekler?
--Özgün mimarimizin veri yollarını, bilginin işlenmesi aşamasını, adres-veri mantığını ve bilginin nasıl yönetilip anlamdırıldığını, görselleştirmek için kullandığımız ledler üzerinden 1cm^2 modern mikroişlemcilerin 1m^2 lik büyütülmüş halini görecekler ve irdeleyecekler.

Ne kadar özgün?
--Sistem tamamen Flip-Flop(D, J-K), AND, OR, NOT, XOR, XNOR entegreleri ile yani en temelden tasarlanan denetleyicimiz 16 bitlik kelime boyuna sahiptir. Bellek olarak 32KB paralel EEPROM ve sRAM kullanılmıştır. Yani temel sayısal elektronik dersini alan ya da kitabını okuyan herkes doğrudan günümüz mikroişlemcilerinin mantığını kavrayacaktır.

Çalışmalarımız tamamlandı.
Çalışmalarımız hedeflediğimz 1 Mayıs 2020 tarihi itibari ile tamamlanmıştır. TEÇHAON kodlama arayüzümüzde yazılan kodlar özgün mimarimizin üzerinde sorunsuzca koşuyor ve işleniyor.

***Prototip için hazırlanan 11 adet komutumuzun testleri başarıyla tamamlandı.
-TOPLAMA
-ÇIKARMA
-KOPYALAMA
-ADRES ATLAMA
-EŞİTSE ADRES ATLAMA
-EŞİT DEĞİLSE ADRES ATLAMA
-BÜYÜKSE ADRES ATLAMA
-KÜÇÜKSE ADRES ATLAMA
-LOJİK VE
-LOJİK VEYA
-LOJİK DEĞİL

***Kodlama arayüzümüzde yazılan Türkçe kodlar başarıyla derleniyor ve özgün mimarimiz için oluşturulan formata dönüştürülüp sorunsuz bir şekilde koşuyor.

***Maksimum ayarlı kumanda frekansında(20Hz) bir komutumuzun tamamen işlenmesi yaklaşık 70 saniye sürmektedir.
Youtube kanalımız;
https://youtu.be/3NlVp52R4Ys
**Modülleri birbiriyle bağlamak ve köprü ihtiyaçları için yaklaşık 300 metre kablo kullanılmıştır.

Metredenetleyicimizin üzerindeki modüllerin isimleri:

-Çekirdek modülü

-Program sayacı modülü

-EEPROM modülü

-RAM modülü

-Program ön bellek modülü

-RAM ön bellek modülü

-Adres yönlendirici modülü

-Adres yönlendirici modülü ek

-PORTÇ modülü

-Elle programlama modülü

-Sonuç yönlendirici modülü-

-İşlem slotları modülü ek

-İşlem slotları modülü

Aşağıdaki modüller işlem slotlarının üzerinde dik olarak yer almaktadır.

-Toplama komutu modülü

-Çıkarma komutu modülü

-Kopyalama komutu modülü

-Adres atlama komutu modülü

-Eşitse komutu modülü

-Eşit değilse komutu modülü

-Büyükse komutu modülü

-Küçükse komutu modülü

-Lojik Ve komutu modülü

-Lojik Veya komutu modülü

-Lojik Tersle komutu modülü

Ek kartlar;

-Saat sinyali üreteci kartı 1-20Hz

-Metredenetleyiciyi programlamak için PIC ile tasarladığım programlama kartı(Derleyici arayüzünde yazılan ve derlenen kodları metredenetleyicinin program belleğine yüklemek için)

-Çekirdek programı tanımlama kartı

YAPIM AŞAMALARINDAN KESİTLER








Projeyi tasarlarken ve uygularken maddi ve manevi desteklerinden dolayı ekip arkadaşlarım olan Talha YILMAZ ve Alhassane DIALLO'ya teşekkürlerimi borç bilirim.

Erkan ÇAVUŞ

09.07.2020
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: tunayk - 29 Kasım 2021, 21:58:28
Alkışlanacak iş yapmışsınız. Tebrik ederim.Umarım daha gelişmiş projelere  başlangıç adımınız olur hakettiğimiz yere gelirsiniz.
Başlık: Ynt: Evde Chip Yapımı
Gönderen: MC_Skywalker - 30 Kasım 2021, 11:17:05
Tebrikler. Umarım bir sponsor bulur ve VHDL e dökerek FPGA üzerinde koşturmak nasıp olur.