Picproje Elektronik Sitesi

SERBEST BÖLGE => Bilim Teknik => Konuyu başlatan: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 14:48:16

Başlık: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 14:48:16
Termonükleer(Termoelektrik) bir batarya yapmaya çalışıyorum. Bunun için  elektron tabancasına ve geiger sayacına ihtiyacım var. Mikro dalga magnetronu gibi, alan değil hedef etkili olan elektron tabancası ile bazı elementleri veya izotopları elektron bombardımanına tutmalıyım ve sonuç olarak Pu-238 elde etmeliyim ve bunu test etmeliyim. Gerekli teknik donanımı edinmeye çalışıyorum.
Alfa ve beta ışımalarının her ikisini ayrı ayrı ölçebilen Geiger sayacı ve elektron tabancası olarak kullandığınız ve tavsiye edebileceğiniz ortalama fiyatlı ama kaliteli ürünler nelerdir?
Bunu gerçekleştirmek için edindiğim ekipman ve okuduğum birçok makale ve kaynak olsa da, bu alanda bilgisi olanların da bilgisini buradan okuyabilirim.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 06 Ocak 2023, 15:09:42
Pisttt , ben de 2. el Hadron çarpıştırıcısı var, çok temiz sıfır gibi. Daha hiç son hıza çıkmadı. İlgilenirsen ara beni. Fazla yaymazsan sevinirim kimse duymasın. 2 kilo kadar da getter var  vakum ortamında oksijen emmek için. Az bişey de berilyum oksit var ama çıkma, içinde katı partiküller de karışmış artık süzersin sen. Ayrıca yine çaktırma 4-5 tane 15GHz TWT tüpüm var modül şeklinde
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 15:19:40
Alıntı yapılan: Sozuak - 06 Ocak 2023, 15:09:42Pisttt , ben de 2. el Hadron çarpıştırıcısı var, çok temiz sıfır gibi. Daha hiç son hıza çıkmadı. İlgilenirsen ara beni. Fazla yaymazsan sevinirim kimse duymasın. 2 kilo kadar da getter var  vakum ortamında oksijen emmek için. Az bişey de berilyum oksit var ama çıkma, içinde katı partiküller de karışmış artık süzersin sen. Ayrıca yine çaktırma 4-5 tane 15GHz TWT tüpüm var modül şeklinde
Birkaç gram AM-241 in varsa alabilirim. Ama getter lazım olabilir. Dursun bir kenarda. Pu-238 koyacağım kapsüle biraz koyup ışınım etkisini azaltmam gerekebilir.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: kimlenbu - 06 Ocak 2023, 16:20:19
En son USA'de birisi yangın dedektörlerinden radyoaktif maddeleri söküp saflaştırmaya çalışırken yakalandı, ona dönmesin yaptıklarınız :)
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 16:40:17
Alıntı yapılan: kimlenbu - 06 Ocak 2023, 16:20:19En son USA'de birisi yangın dedektörlerinden radyoaktif maddeleri söküp saflaştırmaya çalışırken yakalandı, ona dönmesin yaptıklarınız :)
Termoelektrikk piller,radyoaktif elementin yaydığı ısıdan faydalanır. Yalnız faydalanılan ısı, radyoaktif elementte (nükleer reaktörler gibi) oluşturulan nükleer tepkimelere(fisyon) değil,  radyoaktif elementin kendiliğinden azalmasına (ışımasına) dayanır. Yani öyle patlama, havaya uçma gibi bir durumu yok.
Radyo aktif element radyasyon salımını 0 a yakın bir değere düşürün özel metallerle yapılmış bir kapsüle konur ve bu kapsül ısıtılır. Düdüklü tencere gibi. Sonra bu ısı Radyoizotop Termoelektrik Jeneratörü (RTG / Radioisotope Thermoelectric Generator) adındaki Peltier olarak ta tanıdığımız generatör ile emilerek elektriğe dönüştürülür.
Aslında gayet basit bir teknoloji olmasının yanı sıra termonükleer ısı üretiminde kullanılacak olan izotopların elde edilmesi yüksek teknoloji ve teknik ekipman gerektirir.
Yani yasal olmayan bir surum szö konusu değil.
Zaten Pu-238 de patlayan bir izotop veya element değil.
Hatta nasanın marsa gönderdiği keşif robotunda bu teknoloji kullanıldı. Çünkü güneşe uzak bir gezegen olduğundan güneş enerjisinden faydalanma imaknı bulunamadı.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: devrecii - 06 Ocak 2023, 16:51:00
Termoelektrik değil , güneş pili gibi , radyoaktif madde ışıma yapar onu saran güneş pili gibi yerde bu ışın elektriğe dönüştürülür.  Termolektrik için reaktör içinde maddenin yakılması gerekir
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 16:55:05
Alıntı yapılan: devrecii - 06 Ocak 2023, 16:51:00Termoelektrik değil , güneş pili gibi , radyoaktif madde ışıma yapar onu saran güneş pili gibi yerde bu ışın elektriğe dönüştürülür.  Termolektrik için reaktör içinde maddenin yakılması gerekir
Hayır bu dediğin ışımayı kullanan piller farklı. Alfa ışımasını kullanan pile alfavoltaik
beta ışımasını kullanan pile betavoltaik pil deniyor.
Benim bahsettiğim termoelektrik pilde sadece ısıl etkiden faydalanılıyor.
Ayrıca yakma yapılmıyor. Pu-238 durduğu yerde ısı üretebiliyor. Buna ek olarak aşağıdaki izotopların hepsi bir fisyon olmadan ısı üretebiliyor.
Amerikium-241, Plutonium-239 ve Thorium-232
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: JOKERAS - 06 Ocak 2023, 17:35:42
Yine Atomu parçalayacaksınız anlaşılan.Zalımsınız Nokta:)

Bu böyle egsantrik şeyleri seven,böyle muhabbetlere bayılan bir Yiğit vardı.
Keşke burada olsaydı ne güzel olurdu.

Yıllar evvel 16-17 yaşlarım olabilir, bir Film izlemiştim, Bir kaç Bilim adamı Hadron
çarpıştırıcı Deneyi yapacaklarını ilan ediyorlar.Gazetelerde Tv ekranlarında karşıt görüşlüler
bu Deneyin yapılmaması gerektiğini çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar.
KArşıt görüşlü bilim adamları bu Deney Esnasında Çok minik Boyutlarda bir Kara delik
oluşacağını ve bu kara deliğin Tüm Dünya ve güneş sistemini yutacağını söylüyorlar.
Tabii Dik kafalı bilim adamları bunlara inanmıyor.Ve Deney günü geliyor.
Start düğmesine basıyorlar.Deneyi yaptıkları bir Tünelde Önce Çok küçük ama Gözleri kör edercesine bir
Işık Patlaması meydana geliyor.Sonrası ise Felaket.Çünkü Karşıt Görüşlü bilim adamlarının söylediği
şey gerçekleşiyor.Küçücük bir Kara delik Tüm Dünyayı paramparça ederek Yutuyor.Tabii
Film de bura da bitiyor.

Eğer yapacağın deneylerde böyle bir şey olursa Sorumlusu sensin.Ve yargılanırsın.Dediydi dersin:)
Tabii yargılanacak Dünya kalırsa.

Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: MC_Skywalker - 06 Ocak 2023, 19:17:20
Strontium Aluminate, güneş pili kullanarak yapablirisin. youtubede örnek videolar var.

Yanlış bilgi.
Doğrusu
TRITIUM ve güneş pili olacak
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 06 Ocak 2023, 21:16:45
Termopillerin gücü çok düşük amatör ortamda  yüksek verimli birşey çıkarmak zor olur. Güncel ulaşılmış ve ortalama güç verileri mevcut mu?
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 08:34:43
Alıntı yapılan: Sozuak - 06 Ocak 2023, 21:16:45Güncel ulaşılmış ve ortalama güç verileri mevcut mu?
Malesef yok. Tahminden öte değil.
Bu soruyu ancak bu pilin üreticisi cevaplayabilir. Ben henüz üretemedim.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 07 Ocak 2023, 09:08:27
Biliyorum uretmedigini de elbette. Uretecegin sey rantabl mi istedigin gucu uretebiliyor mu sinirlari neler. Boyit maliyet tehlike isletme guc bunlari bilmeden yapacagin is deneysel tatminden oteye gitmez. Bu araba diye birsey varmis ondan yapacagim ama. Arabanin hicbir parametresi yok demek gibi birsey. En azindan hedeflerin neler merak ettim enerji baglaminda
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 11:30:25
Alıntı yapılan: Sozuak - 07 Ocak 2023, 09:08:27Biliyorum uretmedigini de elbette. Uretecegin sey rantabl mi istedigin gucu uretebiliyor mu sinirlari neler. Boyit maliyet tehlike isletme guc bunlari bilmeden yapacagin is deneysel tatminden oteye gitmez. Bu araba diye birsey varmis ondan yapacagim ama. Arabanin hicbir parametresi yok demek gibi birsey. En azindan hedeflerin neler merak ettim enerji baglaminda
Elimde bir kaç çizilmiş ve hesaplanmış veri var tabi ki, ama dediğim gibi tahminden öte değil.
Bunu ancak arge ve deney aşamalarında görebilirim. Fakat hedefim elektrikli bir otomobile güç sağlamak yada en azından hali hazırda yaptığım bir robota güç sağlamak. Fakat çok fazla ısı oluşacağından(Kontrollü ısımada en az 400Cº) bu ısıdan güvenli mesafede uzak kalmak zor görünüyor.
Örneğin 8 adet 600gr lık pu-238 bir otomobile yerleştirilebilseydi bu otomobile tahmini 87,7 yıl enerji sağlayabilirdi. Fakat yaydığı ısıdan dolayı ise bu arabada seyehat etmek için yanmaz uzay giyisileri giymek gerekirdi.
Sonuç olarak bu reaktörün gücü reaktörün hacmine, rtg lerin alanına ve ısınma derecesine ve kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Net bir tahmin yapmam imkansız.Fakat sadece şunu söyleyebilirim; 1gr Pu-238 ile düdüklü tencere ebatında bir kapsül ve toplam 1m kare rtg alanı ile herhalde 12 volt 10 amper bir güç yani 120Wh bir güç elde edebileceğimi tahmin ediyorum.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 07 Ocak 2023, 12:29:50
Karanlık bir İranlı arkadaş edinirsen o iş olur ama pahalıya patlar gibi.
Şimdi bu alet, adyoaktif materyalin ürettiği ısı ile termoiyonik bir etkileşim/tepkime sonucu güç üretiyor ise geçici olarak ısıyı güneşten alıp sistemi geliştirmeye çalışmak daha ucuz ve tehlikesi olur gibi. Parabolik bir yansıtıcı ile ısıyı daha dar alana konsantre edip deneyebilirsin. Baktın çalıştı  bir yerlerden gerekli maddeleri araştırırsın.
Yalnız şu sıralar  bir forumda ilginç bir arkadaş var. Uçakların yakıtla değil havadaki enerji ile uçtuğunu iddia ediyor. Hatta doğal gazın aslında enerjilendirilmiş  su olduğu, yeraltından çıkartılmadığı fabrikalarda üretildiği, havada bulunan enerjinin insanları bile yaşatacak enerjiyi sağladığı felan filan. İş ona dönmesin de.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: MC_Skywalker - 07 Ocak 2023, 13:13:34
Alıntı yapılan: Sozuak - 07 Ocak 2023, 12:29:50havada bulunan enerjinin insanları bile yaşatacak enerjiyi sağladığı felan filan. İş ona dönmesin de.

Hocam biz ona güç diyoruz ama onu sadece JEDI'lar kullanabiliyor. Onların kanda midi-chlorians var çünkü.

Alıntı Yap"midi-chlorians are microscopic life-forms that reside within the cells of all living things and communicate with the force. they are symbionts; life-forms living together for mutual advantage. without the midi-chlorians, life could not exist, and we would have no knowledge of the force. our midi-chlorians continually speak to us" (qui-gon jin)
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 07 Ocak 2023, 13:32:06
Bizim soy ağacını e-devletten çıkarttığımızda bir uçta JEXX gibi bir ibare vardı 3-4 kuşak öncesinden. Benim bir sorum olacaktı aşortmanlı Şevhet hocaya şimdi. Acaba ben de bir akrabalık olabilir mi? DNA testi yaptırsak çıkar mı, çıkarsa gen baskın değil ise baskın hale getirip ben de havadan enerji üretip yeme içme masraflarından da kurtulabilirmiyim, mide bağırsak ne varsa çıkarttırıp  hem hafifleyip hem de diğer organlara 2 oda bir salon 200m2 alan sağlayabilirmiyim? Dil de önemli bir dil bir dildir, Galaktik vize alıp başka gezegenlerde çalışmaya gidebilirmiyim? Son olarak Zeki Müren de beni görecek mi?
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 14:05:14
Alıntı yapılan: Sozuak - 07 Ocak 2023, 12:29:50Yalnız şu sıralar  bir forumda ilginç bir arkadaş var. Uçakların yakıtla değil havadaki enerji ile uçtuğunu iddia ediyor. Hatta doğal gazın aslında enerjilendirilmiş  su olduğu, yeraltından çıkartılmadığı fabrikalarda üretildiği, havada bulunan enerjinin insanları bile yaşatacak enerjiyi sağladığı felan filan. İş ona dönmesin de.
İlginçmiş, hayal gücü geniş bir arkadaşmış.
Havadan yakıt elde etmek teorik olarak mümkündür. Ama bunu gerçekleştirmek için havadaki azot ve oksijenin bir araya getirilerek reaksiyona sokulması gerekli. Bu reaksiyon sonucunda hidrojen ve oksijen gibi yakıt oluşumu mümkün olabilir. Fakat bu reaksiyon için ise çok ciddi enerji gerekir. Bu nedenle şu anki teknoloji ile bunu yapmak mümkün değildir.
Havadaki oksijenin insanları yemeden içmeden yaşatması da mümkün değildir. Sadece oksijenle yaşayabilen canlıların var olduğuna dair net bir bilgi yoktur.
Dediğim gibi hayal gücü geniş biriymiş bunları yazan. Şu an için sadece bilim kurgu olur. Ama imkansız sayılmaz.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 20:46:18
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 06 Ocak 2023, 19:17:20Strontium Aluminate

yalış sayılmaz. trityum tüplerinin içine trityumunla uyarılabilen bir özellikte olan Strontium Aluminate te konulabilir. Tüpün kalitesine göre değişir.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: MC_Skywalker - 07 Ocak 2023, 21:46:44
Strontium Aluminate fosfor gibi. Depolodığı ışığı yayıyor. TRITIUM gazı hem radyo aktif hemde kendi ışık yayıyor. 25 yıl ömrü var.

Strontium Aluminate:

Alıntı YapStrontium aluminate is an aluminate compound with the chemical formula SrAl2O4 (sometimes written as SrO·Al2O3). It is a pale yellow, monoclinic crystalline powder that is odourless and non-flammable. When activated with a suitable dopant (e.g. europium, written as Eu:SrAl2O4), it acts as a photoluminescent phosphor with long persistence of phosphorescence.

Stronsiyum alüminat, SrAl2O4 (bazen SrO·Al2O3 olarak yazılır) kimyasal formülüne sahip bir alüminat bileşiğidir. Kokusuz ve yanıcı olmayan soluk sarı, monoklinik kristal bir tozdur. Uygun bir katkı maddesi (örn. Eu:SrAl2O4 olarak yazılan öropyum) ile aktive edildiğinde, uzun süreli fosforesans kalıcılığı olan bir fotolüminesan fosfor görevi görür.

TRITIUM
Alıntı YapTritium (/ˈtrɪtiəm/ or /ˈtrɪʃiəm/, from Ancient Greek τρίτος (trítos) 'third') or hydrogen-3 (symbol T or 3H) is a rare and radioactive isotope of hydrogen with half-life about 12 years. The nucleus of tritium (t, sometimes called a triton) contains one proton and two neutrons, whereas the nucleus of the common isotope hydrogen-1 (protium) contains one proton and zero neutrons, and that of hydrogen-2 (deuterium) contains one proton and one neutron.

Trityum (/ˈtrɪtiəm/ veya /ˈtrɪʃiəm/, Eski Yunancadan τρίτος (trítos) 'üçüncü') veya hidrojen-3 (sembol T veya 3H), yarı ömrü yaklaşık 12 yıl olan nadir ve radyoaktif bir hidrojen izotopudur. Trityumun çekirdeği (t, bazen triton olarak adlandırılır) bir proton ve iki nötron içerirken, ortak izotop hidrojen-1'in (protium) çekirdeği bir proton ve sıfır nötron içerir ve hidrojen-2'nin (döteryum) çekirdeği bir tane içerir. proton ve bir nötron.

EK:
Aşağıdaki linkteki firma Tritium Battery üretiyor
https://citylabs.net/products/
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 23:06:30
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 07 Ocak 2023, 21:46:44Strontium Aluminate fosfor gibi. Depolodığı ışığı yayıyor. TRITIUM gazı hem radyo aktif hemde kendi ışık yayıyor. 25 yıl ömrü var.
yanlış bilgi.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: MC_Skywalker - 08 Ocak 2023, 10:50:37
Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 07 Ocak 2023, 23:06:30yanlış bilgi.


Doğrusunu yazıp bilgilendirimisin.
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 08 Ocak 2023, 23:56:48
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 08 Ocak 2023, 10:50:37Doğrusunu yazıp bilgilendirimisin.
Tritium kendiliğinden ışık yaymaz. Işıma ile ışık yayma aynı şey değildir. Bunu karistirmamali. İşımalar sadece geiger sayacı ile ölçülebilir.
Strontium ise başka bir isima ile örneğin tritium ve benzeri, alfa ve beta ışıması yapabilen bir elemnent ile aktiflestirilerek çıplak gözle görülebilen ısık yayması sağlanır. Aslında alfa ve beta ışıması ısı ureterek strontiumu ısıtır ve aktiflestirir. Strontium ısıtılarak ta aktiflesir.   
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: fbkaya - 09 Ocak 2023, 22:10:00
Bu konu akademik bir araştırma mı? hobi mi? ticari mi?

Elementleri veya izotopları elektron bombardımanına tutup Pu-238 elde etmek yasal mı bilmiyorum, yasal olduğunu düşünerek birkaç bir şey demek istiyorum.

Ne güçte bir elektron kaynağına yada ne kadar hassas geiger sayacına ihtiyacınız var belirtmemişsiniz. Elektron kaynağı olarak eğer yetiyorsa elektron mikroskobu kullanabilirsiniz. Birçok zahmetten kurtarır. Aliexpresse geiger sayacı yazdığınızda tonla cihaz çıkıyor, iş görmüyorlar mı ?
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: serkan_48 - 09 Ocak 2023, 22:48:55
Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 06 Ocak 2023, 14:48:16Termonükleer(Termoelektrik) bir batarya yapmaya çalışıyorum. Bunun için  elektron tabancasına ve geiger sayacına ihtiyacım var. Mikro dalga magnetronu gibi, alan değil hedef etkili olan elektron tabancası ile bazı elementleri veya izotopları elektron bombardımanına tutmalıyım ve sonuç olarak Pu-238 elde etmeliyim ve bunu test etmeliyim. Gerekli teknik donanımı edinmeye çalışıyorum.
Alfa ve beta ışımalarının her ikisini ayrı ayrı ölçebilen Geiger sayacı ve elektron tabancası olarak kullandığınız ve tavsiye edebileceğiniz ortalama fiyatlı ama kaliteli ürünler nelerdir?
Bunu gerçekleştirmek için edindiğim ekipman ve okuduğum birçok makale ve kaynak olsa da, bu alanda bilgisi olanların da bilgisini buradan okuyabilirim.

Bir konuda söyle sorayim. Çevrede o kadar serbest elektron var. Atomdan atoma geçiyor. Herhangi bir element ne başka bir element e nede nükleer tepkimeye neden oluyor.

İlk mesajda belirtilen elektron bombardımanı ile pulutonyum elde etme fikri neye dayanıyor? Elektron tabancası çok basit bir düzenek.

Bir maddeyi pulutonyuma dönüştürmek için elektron vermekle yapılabiliyor ise şimdiye çoktan basit uygulamalarla yapılmıştı.

Benim bildiğim bu tür nükleer araştırmalarda ağır maddeler nötron bombardımanına tutulur. Ağır madde bölünerek iki farklı hafif maddeye dönüşür yani bölünür. Bu tepkimede fazladan notron cikarak zincirleme reaksiyona nedne olur. Aciga da isi enerjisi cikar.

Bu fikirde bir çelişki var. Hafif bir element e elektron vererek ağır element elde edemeyiz.

Bu konu benzer bir şekilde simyacilarinda hayallerini kaplamistir. Altin elementinden bir üst yada alt atom numarasindaki elementleri birer elektron ve proton vererek değersiz bir elementten altin üretmek fikri. Ama başarılı olan malesef yok. Kararlı madde uretilemiyor.

(https://cdn.evrimagaci.org/i7fK79eK_98DIQ3ct7tniKNqNpc=/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F46c2edcc99af0ac9327e6d9f90a7af91.jpg)
Başlık: Ynt: Elektron tabancası(parçacık Hızlandırıcı) ve Geiger Sayacı Tavsiyesi
Gönderen: Mr.Thinking - 10 Ocak 2023, 09:18:40
Alıntı yapılan: serkan_48 - 09 Ocak 2023, 22:48:55İlk mesajda belirtilen elektron bombardımanı ile pulutonyum elde etme fikri neye dayanıyor? Elektron tabancası çok basit bir düzenek.

Bir maddeyi pulutonyuma dönüştürmek için elektron vermekle yapılabiliyor ise şimdiye çoktan basit uygulamalarla yapılmıştı.
Bir maddeyi değil, ismini vermediğim bazı izotopları. Herhangi bir madde olsaydı bu simya ya dönüşürdü ki böyle bir şey mümkün değil. Altın örneğinde vermişsin zaten. Bir madde bombardımanla altına dönüşmez. Bu Paulo coelho nun hayali romanlarında bile yapamadığı bir şey.
Alta eklediğin resimde de bu anlatılmış zaten: Uranyum 235 izotopu bombardımana tutularak bir notrino alması sağlanıp Uranyum 236 ya dönüşmüş. Yani başka bir elemente dönüşmemiş. Sonra parçalanıp kendinden farklı Baryum metaline ve Kripton gazına dönüşmüş. Yani 2 ayrı izotopa dönüşmüş. Elektron numaraları toplamına ve açığa çıkan 3 elektrona bakarsan toplamda uranyum 236 ya denk gelir.
Burada önemli bir konu göze çarpar; Tüm elementler, Hidrojen ve Helyum atomunun ancak yıldızlar gibi çok yüksek sıcaklıklarda füzyona uğraması sonucu bir araya gelerek açığa çıkmıştır. Sonra bu yıldızların patlaması ve saçılması ile bu maddeler diğer gezegenlere dağılmıştır. Bunların şu an bulunabilenleri periyodik tabloda mevcuttur. Bazıları ise bilim adamlarının laboratuvarlarda gerçekleştirdiği veya doğal yolla oluşan fisyon adı verilen parçalama yolu ile açığa çıkarılır.
Yani tüm elementlerin atası Hidrojen ve helyumdur. Biz açığan çıkan elementleri yapay yolla füzyona uğrattığımızda yiine hidrojen ve helyum gibi elementlere ulaşırız. Fakat iki ayrı elementi tekrar birleştirmek, yani füzyona uğratmak için şu an ki teknoloji ile mümkün olmayan devasa büyüklükte ısılara ihtiyaç vardır. Yakın bir geçmişte bu ısıyı lazer ışınları yolu ile oluşturmaya çalıştılar ama basında çalıştığı şeklinde lanse edilse de çok başarılı olduğu söylenemez.