Ph sensör için yazılımsal kalibrasyon işlemi...

Başlatan mustafa_cmbz, 02 Nisan 2018, 16:22:38

mustafa_cmbz

Merhabalar..

Ufak bir ph ölçüm sistemi üzerinde çalışıyorum..ph okuma ile ilgili okunan değeri ph değerine çevirmede sıkıntım yok fakat kalibrasyon işlemini yazılımsal olarak nasıl yapmam gerekir sıcaklık ile nasıl kompanse ederim mantığını anlamaya çalışıyorum..

Ardunio ile yazılmış kodlara bakıyorum akşam birşeyler yaptım ama sonuç alamadım..

Aslında Daha önce çalıştığım oteldeki havuz sistemindeki asit dojaz sistemindeki sistemin prob kalibrasyon işlemini gözümün önüne getiriyorum da nasıl yapmak gerekli mantık yürütemedim..

Olay şöyleydi.. 4ph değerindeki sıvıyı prpba takıp 4 için kalibrasyonu seçiyorduk anlık ölçülen değer 4 e indiğinde ok diyip 7ph solüsyonuna geçip aynı işlemide buna uyguluyorduk..sağlıklımıdır değilmidir onuda bilmiyorum..

Daha önce tecrübe eden mantığını anlatabilirmi acaba..

foseydon

ph sensör ile değil, fakat genel olarak alınan ölçümleri için kalibrasyon şu şekilde yapıyorum.

1. boşta ölçüm alıyorum, değer okuyorsam bu standart gürültüdür bunu okuduğum değerden çıkartıyorum.

2. belirli noktalarda ölçüm alıyorum ve bunları bir doğruya oturtuyorum. sizin örneğinizden gidersek;
4ph > 1. adc değeri
5ph > 2. adc değeri
6ph > 3. adc değeri
7ph > 4. adc değeri

sadece 2 tane almanız bile yeterli ama ne kadar çok ölçüm alırsanız o kadar doğru sonuç çıkar. excel'e bunları girdiğiniz zaman, sağ tuşla "best fit" yapan bir menu geliyor ve burada data noktalarına en iyi oturan doğrunun denklemini veriyor. bu da size kalibrasyon çarpanınızın ne olacağını söylüyor. bu tek bir cihazın kalibrasyonu için elbette. sahada ölçerek kalibrasyon için bunu işlemci içerisinde yapacaksınız. sizin dediğiniz 4ph ve 7ph ölçümleri bir doğru denklemi elde etmek için yapılıyor.

mustafa_cmbz

Faydalı bilgiler hocam teşekkür ederim..

Peki sormak istediğim bir şey daha var yazdıklarınıza istinaden..

Dediğiniz gibi 4 tane ölçüm aldık bu ölçümleri kalibarasyon sıvısıyla verdiğim örnekteki gibi aldık diyelim.

Aldığımız değerleri ölçüm çarpanı dediğiniz değeri çıkartmak için nasıl bir formül oluşturmamız gerekiyor..

foseydon

şöyle ki, ADC ölçümü ile sizin ölçtüğünüz değer arasında bir bağıntı olması lazım. zaten aksi durumda, ölçüm yapamazsınız. bu bağıntı çoğu zaman doğrusal veya doğrusala yakındır. temel geometri bilgisinden, doğru denklemi:

y = ax + b
y: gerçek değer( sizin örnekte Ph)
a: kalibrasyon çarpanı( doğrunun eğimi )
x: ADC değeri
b: offset( doğrunun y eksenini kestiği yer)

şimdi siz boşta ölçüm aldığınız zaman b'yi ölçmüş oluyorsunuz. çünkü ADC değeri mantıken sıfır olmalı, bu durumda okuduğunuz değer ofset olur. bunu denklemden çıkartırsanız, doğrunuz y eksenini orijinde keser. ofset genelde çok ufak olduğu için bu işlemi yapmasanızda olabilir. a'yı nasıl bulduğumuza gelirsek, o da basit. siz 2 ölçüm aldığınız zaman elinizde bir doğrunun üzerinde olan 2 noktanın koordinatı olur. 2 noktası bilinin doğrunun eğimini bulma formülü:

y2 - y1
-------------
x2 - x1

burdan da a'yı bulmuş olursunuz. normalde doğrunun denklemi her noktada aynıdır, ama bizim elimizde sabit bir doğru denklemi olmadığı ve denklemi bulmaya çalıştığımız için elimizde ne kadar çok data noktası olursa denklemimiz o kadar sağlıklı olur.

mustafa_cmbz

İşin mantığını öğrenmek gibisi yok cidden...çok teşekkür ederim hocam

Yalnız kafa takılan sanırım son bir husu var..

a yı bulurken ki verdiğiniz denklem de y2-y1 ler sanırım 4 ve 7 ph taki adc değeri x ler ise okunan adc değerinin voltaja çevrilmiş hali sanrım..doğrumudur ? Yani yine doğru anladıysam

 4 ve 7 için toplamda 2 değer okumam gerekiyor a için.

Bunlarda ;

4 için adc1 değeri  volt1 değeri x1 ve y1 yani

7 içinde adc2 değeri volt2 değeri x2 ve y2 sanırım..

Somrada formülden a değişkenini bulup kalibrayon için elde ettiğimiz verileri adc değerini ph a çevirirken en başta verdiğiniz formüle yerleştirip kullanacağız..öyle değilmi ?



M.Salim GÜLLÜCE

Burada sıcaklık değişenini hiç gündene getirmediniz sanırım!!

mustafa_cmbz

Alıntı YapEC_NET = (EC_VOLT / (1 + alphaLTC * (NET_ISI - 25.00)))


ısı kompanse işini bu şekilde halleden bir formül buldum çalışıyor gibi ama fazla kurcalamadım..

Murat Mert

mert07

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 04 Nisan 2018, 20:02:54ısı kompanse işini bu şekilde halleden bir formül buldum çalışıyor gibi ama fazla kurcalamadım..
Formülden daha ziyade elektriksel bir ölçüm söz konusu ise ısıl değişkenlik kayması oranında ölçülen materyale seri yada paralel (tasarıma göre değişir) Sensor içinde PTC NTC türünde ek devre elemanı yazılıma gerek kalmadan halledebilir diye düşünüyorum.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 05 Nisan 2018, 10:54:29Formülden daha ziyade elektriksel bir ölçüm söz konusu ise ısıl değişkenlik kayması oranında ölçülen materyale seri yada paralel (tasarıma göre değişir) Sensor içinde PTC NTC türünde ek devre elemanı yazılıma gerek kalmadan halledebilir diye düşünüyorum.
hocam mümkünatı varmıdır bilmiyorum fakat en temizi extra bir sıcaklı ölçümü ve yukarıda verdiğim gibi bir mantık gibi geliyor bana bu iş için yapılmış endüstriyel cihazlarıda inceledim hepsi aynı mantıkta yapılmış..

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Murat Mert - 05 Nisan 2018, 10:28:28Sn. @mustafa_cmbz  burada EC hesabının formulü verilmiş sanki.

Ec ölçümü için ısının kompanze edilmiş hali ph ta farklımıdır daha oraya kadar gelemedim hocam ph ölçüm çarpanını formüle dahik etmeye uğraşıyorum...örnek olsun diye hali hazırdaki ec ölçümü için olanı attım..

foseydon

nernst equation

biraz araştırınca çıkıyor. hocam kullandığınız sensörün datahseet'i uygulama notu vs. bunlara bakın. bizim burada yapacağımız tartışmalar genel geçer. bu dökümanlarda uygulamanın nasıl yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği yazar zaten.