Endüstriyel arduino

Başlatan aliveli, 26 Eylül 2019, 10:03:47

aliveli



Amerikalı bir firma elektriksel önlemleri alarak yeni arduino tasarlamışlar.

Ekledikleri önlemler de şöyle

https://www.rugged-circuits.com/10-ways-to-destroy-an-arduino

Sizce nasıl?

M.Salim GÜLLÜCE

#1
Konnektör yerine klemens olunca endüstriyel olucak.
Herkeste onu kullanıcak...!!
 ;D  ;D

Linkteki koruma yöntemleri zaten her dışarıya açılan lojik birimlerde olması gereken korumalar.
Yalnız 5.1 zener bu iş için çok kötü bir seçim.
Zenerlerin kaçak akımları war ve çokta "Mantıksal" değiller. 4.9V da iken hatırı sayılır sızdırmaya başlıyor 5.2V da da full geçirgen değil.
Zaten +- epeyce toleranslı akım alanı war.

Mesela BZX55 serisi 5.1 Zener için
Min=4.8 Nom.=5.1 Max=5.4 vermiş imalatçı
REVERSE LEAKAGE CURRENT=>> [25°C için< 0.5µA], [150°Ciçin < 10µA], 1Volt ta

Onun yerine Özellikle USB bağlantılarında kullanılan koruma diyotları war
IP4234CZ6 (USB ESD NXP), EMIF02-1003M6 (ST), CM1213 (On semi)
gibi.

z

Bizim cengaverlerin endustriyel cihazlara tasarladiklari kartlari gordukten sonra bu kart o kadar da sorunlu bir cihaz olmayacaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

taydin

#3
Sakar bir kullanıcının yapacağı hatalara karşı güzel korumalar koymuşlar, ama buna endüstriyel arduino denemez bence. Endüstriyel ortamlarda çalışacak devrelerin böyle sakarlıklara karşı değil, şu musibetlere karşı korumalı olmalı:

1) Yakında bulunan kuvvetli elektromanyetik alanların varlığı (mesela bunun dibinde 100 KW lık asenkron motor çalışıyor).

2) Çok yüksek elektrostatik boşalmalar.

Ayrıca endüstriyel bir kartın, bu alanda kullanılan standart voltajlarla çalışması lazım, mesela 24VDC.

Bunun dışında, böyle bir ürünün gene standart olarak kullanılan PNP, NPN, ve röle çıkışları olmalı. Giriş olarak da diferansiyel giriş gibi yaygın kullanılan sistemleri desteklemeli. Bunun için ayrı bir devreye gerek olmamalı.

Bence bu yapılan sistemin hedef pazarı endüstriyel kontrol değil de, bir üniversite veya teknik lisenin elektronik laboratuvarıdır.
Timur Aydın (mekatronik.org)

yas

Endüstriyel ürün denilince aklıma gelen özellikler;
- Tamamen izole dijital ve analog I/O
- 9~36V besleme aralığı.
- -40~+70°C %90 nemli gibi ortamlarda çalışabilmesi.
- Kullanılacağı yere göre IPXX sınıfının durumu.
- Ve tabi ki çok pahallı olması bunların hepsi olsun ama pahallı olmazsa özellikle kamuda çalışan bir grup kontrol mühendislerimiz asla ve asla ürünün endüstriyel olduğunu kabul etmezler  :D  isterse ağzıyla kuş tutsun.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: yas - 26 Eylül 2019, 11:31:42Endüstriyel ürün denilince aklıma gelen özellikler;
- Tamamen izole dijital ve analog I/O
- 9~36V besleme aralığı.
- -40~+70°C %90 nemli gibi ortamlarda çalışabilmesi.
- Kullanılacağı yere göre IPXX sınıfının durumu.
- Ve tabi ki çok pahallı olması bunların hepsi olsun ama pahallı olmazsa özellikle kamuda çalışan bir grup kontrol mühendislerimiz asla ve asla ürünün endüstriyel olduğunu kabul etmezler  :D  isterse ağzıyla kuş tutsun.
Son maddeye fena takıldım...
Yerli ve milli.... :)

yas

Benim de en çok takıldığım konu o "yerli ve milli" tutulacak bir yeri yok iki ucundan ziyade ortasına pok bulaşmış herhalde. Lafa gelince hepimiz milliyetçiyiz icraata gelince bir anda sırtımız dönüyoruz (vestel yerli ama iphone çok güzel durumu). Tamam ülkemizde her şey üretilmiyor(zaten her şeyi kendimiz yapalım demiyorum) ama üreticide umduğu desteği bulamıyor, yabancı ikamesine karşı yarı fiyatta olsa kullanıcı kaliteli olsun diye yabancı ürünü seçme eğiliminde. Birde madalyonun diğer tarafı var. Yerli üreticinin ürünü piyasada tutulunca kuyruğu dikleşiyor, ürünü geliştirmeme, kapasiteyi artırmama, maliyeti düşürebilse bile fiyatı indirmeme eğilimi hasıl oluyor.

Kobi destek paketleri bile bir acayip. Geçerli mantık şu sen üretim için gerekli ekipmanı al, alt yapıyı hazırla, biz senin projeni takip edelim, nihai ürün ortaya çıksın, biz sana desteği verelim şeklinde. Ya adamın imkanı olsa niye uğraşsın senin angaryanla biran önce üretime geçip para kazanmanın yollarına bakar. birde gelecek desteğin kuşa dönmesi durumu var tabi. Durum böyle olunca da tabi ki hemen demokrasilerdeki çare bulma mekanizmaları devreye girmeye başlıyor. Yüksek proforma al, proje personel giderlerini yüksek göster, gereksiz kullanmayacağın makine al proje bitince sat paraya dönsün vs..

Cemre.

Forumdan bir arkadaşın yaptığı benzer bir ürün de vardı; http://emrelabs.com/falcon/

MC_Skywalker

Arduino dan entüstriyel ürün olmaz. adı üstünde prototipleme ürünü. Amacı hızlı kodu hızlı tasarla Atmel işlemcili kendi sistemini tasarla


z

Bu arduino kitlerin etrafindaki klemens, konnektor vesaire takilmadan kit uzerine role led buton vs vs baglansa kimse arduino oldugunu anlamaz icindeki kodun da ne oldugu bilinmez.

Arduinoydu yok degildi sorunu da kalmaz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilyas KAYA

Atmega mcu yu hariçten alınca profesyonel ama arduino olarak alınca amatör mu oluyor :D bence hiç amelelige gerek yok.
Alıyorum atmega 328 i atiyorum arduino bootloader i , hazır kütüphaneler ile çok basitçe istediğimi yapıyor hedefime ulaşıyorum. Takiyorum atmega mcu yu devreme oluyor bitiyor  :)
Kim nerden bilecek arduino olduğunu?
Aradaki tek fark kod yükleme gerisi aynı sonuçta

Murat Mert

mert07


LukeSkywalker

#13
Bence artık bu Arduino vs profesyonellik konularının konuşulmasının anlamı kalmadı. Mesela 3D printerların bir çoğunun arduino ile programlandığı bir dönemde arduinoya karşı olmak saçmalık. Aramızda kaç kişi bir mikrodenetleyiciyi profesyonelce programlayıp 3d printerdan daha gelişkin veya benzeri bir sistem gerçekleştirdi? Tabi şunu da unutmamak lazım, profesyoneller olmadan Arduino da olmaz çünkü Arduino kütüphanelerini yazacak insalara da ihtiyaç var.

OptimusPrime

Arduino zarduino deyince benim aklima hep kiytirik kuyturuk islerin yapildigi amator oyuncaklar geliyor.  :du:
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||