Birbirine dik kaynatilmaya calisilmis iki profil gercekten de dik kaynatilmis mi

Başlatan z, 23 Nisan 2021, 15:41:03

z

Lise dahi okumamis beton ustasi, birbirine dik kaynatilmaya calisilmis iki profilin gercekten de dik kaynatilip kaynatilmadigini kontrol etmek istedi.

Ortalikta gonye falan olmayinca nasil kontrol edecek merak ettim.

Profillerden birisinde 30 cm'yi isaretledi. Diger profilde ise 40 cm yi isaretledi.
Ardindan iki isaretli kisim arasindaki mesafeyi 50 cm olarak olctu tam gonyesinde dedi.

Acikcasi cok sasirdim. Temel dik ucgen bagintisini sahada kullanmayi akil edemedigim icin kendimden de utandim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

power20

3, 4, 5 üçgeni.

Ben trafo saran bir eleman görmüştüm. Sargıların çift tel ile sarılması ve sonunda  4 uçtan  3 uç elde ederek orta ucun ayarlanmasını biliyordu. Fakat yaptığı şeyin anlamını bilmiyor. Sadece öğrenmiş.

sessiz_roman

bir gün sanayiye eski çalıştığım yere yardıma gidecektim, eski komşum ve ustam bekliyordu. neyse bizim evden sanayiye gitmek için önce tali yoldan ana yola çıkmak lazım ordanda sanayiye yürümek lazım baktım hava sıcak yol uzun sürecek tam kestirmeden dim direk tarlaların içinden sanayiye gittim. dükyana girdim ustam ve iki üç usta daha vardı, erken geldin oğlum dedi bende hipotenüsten geldim ondandır dedim. sonra kimse birşey demedi anlamadılar heralde :D ama o sessizliği hiç unutmam.

RaMu

Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

OG

Ortaokul son dönemlerim ve lise bütün senelerim inşaat işçiliğinde geçti.
Ustaların pratik bilgilerini gördüğümde çok şaşırırdım,
daha çok şaşırdığım zamanlar ise aynı konuları okulda ders olarak gördüğümde olurdu
ustalar bunları nereden biliyor diye..

o kadar çok farklı konulara şahit oldum ki,
birisinde, traktörümüz çamura battığında, onu çıkaran ustanın tekniğini, daha 3-5 sene önce, internette, ileri kurtarma teknikleri videolarında gördüm, o usta belki ilkokulu bile zor bitirmiştir.

Pratik yaşam bir başka.. Atadan aktarılagelen bilgiler,
köylülerimizin iklim/bitki vs bilgileri vs.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ipek

az gelişmiş ülkelerde çanak anten yapımı seyretmiştim,daha evvel ters parabol olarak oyulmuş havuza aliminyum levhayı özenle yerleştirip,üzerine su dolduruyorlar ,havuzun tam ortasında yukarıda minik bir patlayıcı var,havuzun üstünü keçe benzeri bir şeyle örtüp patlayıcıyı aktif ediyorlar,çıkan şekil bir mükemmel parabol,dahada ileri gidiyorlar parabol'e artı şeklini alacak misina bantlıyorlar, parabol'ün tam ortasındaki misina'nın ikisinin birbirine kusursuzca değebilmesi için sağdan soldan biraz büküyorlar.

ilginç olan ortada bir şerit Metre, gönye hiç bir şey yok,tamamen pratik konuşuyor..

yas

Aslında biraz da tersten düşünmek gerekli, mesela (belki de) günlük hayatta dik üçgen bağıntısı geometrik olarak tanımlanmadan önce kullanılıyordu. Bunu gibi örnekler çok fazla verilebilir ama bu tarz faydalı bilgilerin sadece bilim insanları tarafından bulunup kullanıldığı anlamına gelmez. Belki de bir çok pratik bilgi bilim insanları tarafından günlük hayattan esinlenerek (yada birebir kullanılarak) formülize edilmiştir. Bir doktorun arı sokmasına amonyağın iyi geldiğini söylemesiyle köydeki çoban üzerine işemeyi tavsiye etmesi aynı kapıya çıkıyor  :D

Alıntı YapFizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar.
Ev sahibi onlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılınca hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 mt kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair aralarında bir tartışma başlar.

Kimyacı, "Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış." der.
Fizikçi, "Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş." der.
Jeolog, "Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangin olasılığını azaltmayı amaçlamış." der.
Matematikçi, "Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış." der.
Antropolog, "Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş." der.
Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.
Köylü cevap verir: "Boru yetmedi ağam!"

RaMu

 Bugünkü geometrinin temellerinin genel olarak
nil nehrinin sürekli taşma geri çekilme olayları neticesinde
kimin arazisi neresiydi kime ne pay düşüyor probleminin çözümü için yani verimli değerli tarım arazilerinin kavga çıkmadan sahiplerine tahsisi için ortaya çıkmış olarak yorumlanıyor.
Tabi piramid inşaası ve astronomide var.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

yas

Bir belgeselde piramitlerin inşası esnasında köşelerin nasıl kusursuza yakın (dik) 90° hizalandığı anlatılıyordu. Ben bu yöntemi ilk olarak teknik lisede teknik resimde görmüştüm. İki yöntemde aynı bizim teknik resimde kullandığımız araçlar cetvel ve pergel, piramitlerin inşasında kullanılan araçlar ip ve sopa.

ziyaretci

Alıntı yapılan: RaMu - 23 Nisan 2021, 23:42:28Ne zaman dik üçgen görsem Agor un torunu İsmail Abi geliyor aklıma :)


https://youtu.be/wOotbT9aeFE

Valla film izliyordum, filmi durdurup bunu izledim. Yine güldük.  ;D  :D