Anahtar Yerine ?

Başlatan oguztkn, 22 Mayıs 2021, 02:56:20

oguztkn

TTp nin çıkışı direk bd139'u sürmeye yetmedi o yüzden eklemiştim onu. Şuan bu devreyi reel de deniyorum o kısım çalışıyor demek ters olması bir şeyi etkilemiyor sanırım. Çalışmayan kısım key pin kısmı ttpler çıkış veriyor fakat işlevler doğru çalışmıyor (back,foward,vol+- gibi)

Şundan olabilir mi alt plaketin gnd si bd139 'un collectorunden akıp geliyor üst plaketteki gnd direk gnd 'ye bağlı çalışmaması ondan olabilir mi ?

yas

Şemadan yorumladığım sizin söylediğinizden farklı, BD139 alt kartın değil BT modülün gnd sini anahtarlıyor. J1 ve J2 nin 1 nolu pinleri gnd ye bağlı. Q1 in emitör kollektör bağlantısı şemaya göre kesin hatalı ilave olarak BD139 u tam sürebilmek için 500mA civarı beyz akımı gerekli R10 direnci sebebiyle beyz akımı en fazla 5mA olabilir. R10 direnci 10 ohm civarında olmalıydı. Ayrıca Q1 PNP tip seçilmesi ve TTP223 ün çıkışının buna terslenmesi gerekir diye düşünüyorum.

oguztkn

Alıntı yapılan: yas - 31 Mayıs 2021, 01:09:48Şemadan yorumladığım sizin söylediğinizden farklı, BD139 alt kartın değil BT modülün gnd sini anahtarlıyor. J1 ve J2 nin 1 nolu pinleri gnd ye bağlı. Q1 in emitör kollektör bağlantısı şemaya göre kesin hatalı ilave olarak BD139 u tam sürebilmek için 500mA civarı beyz akımı gerekli R10 direnci sebebiyle beyz akımı en fazla 5mA olabilir. R10 direnci 10 ohm civarında olmalıydı. Ayrıca Q1 PNP tip seçilmesi ve TTP223 ün çıkışının buna terslenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Evet bd139 Bt modülün gnd 'sini anahtarlıyor fakat key pin şeması da adc mantığı ile gnd arasında çalıştığından bd139 un collectorundeki gnd ile direk gnd nin arasında az da olsa seviye farkı kalabilir mi yani çalışmamasına neden olabilir mi?

Bu arada R10 şemada yanlış kalmış kartın üzerinde kontrol ettim 18 ohm takılı imiş isis'te değer düzeltilmemiş. O zaman Q1 i çıkarıp yerine emiter kollektör şuankine göre ters gelecek şekilde bc807 ile deneme yapayım. İnşallah sonuç alabilirim

yas

Butonları denemek için Q1 in emitör ve kollektörünü kısa devre edip deneye bilirisin. Aslında gnd nin yerine +12 V anahtarlanması daha doğru olur.

oguztkn

Alıntı yapılan: yas - 31 Mayıs 2021, 01:51:31Butonları denemek için Q1 in emitör ve kollektörünü kısa devre edip deneye bilirisin. Aslında gnd nin yerine +12 V anahtarlanması daha doğru olur.

Bc817 lerini 2n7002 ile değiştirdim. Bd139 u da çıkarıp yerine Ao3420 takıp ttp nin çıkışı ile direk sürdüm. Devreyi çalıştırdığımda çalışıyor ama ara ara touch'lar sanki dokunmuş gibi kendi kendine çıkış veriyor ya da basılı kalıyor. Kutuya koyduğumda daha da kötü rastgele sürekli basıyor. Bunun nedeni bluetooth modülün sinyali dokunmatikleri etkiliyor olabilir mi ya da çakma ttp'ye mi denk geldim bilemedim.

yas

-Kutu metal mi?
-TTP yi hazır mı aldınız yoksa kapasitif yüzeyi kendiniz mi oluşturdunuz, eger kendiniz yaptıysanız datasheet deki kriterlere uydunuz mu?
-Bluetooth küçük güçte de olsa sonuçta rf sinyal dokunma yüzeylerinde istenmeyen kapasitif etki değişikliğe neden olabilir.
-Kutuya koyduğunuzda sorunlar oluşuyorsa  bir diğer sorun kaynağı da güç kaynağı olabilir. Eğer devre smps ile besleniyorsa bu noktayıda es geçmemek gerekli.

oguztkn

#21
Ttpleri hazır modül olarak aldım üzerinden entegreleri sökerek kendi devreme aktardım. Dokunmatik yüzeyler konusunda da datasheet de olan yüzeyden şaseye olan kondansatörü 22pf olarak taktım. PCB nin görselini de ekliyorum. Kutu plastik ve 12v smps kaynak ile deniyorum








iki plaket arkalı önlü üst üste geçecek şekilde tasarladım. Alt plaketin orta bölümünde ise bt modül mevcut




yas

Sorunun beslemeden mi, bluetooth modülünden mi yoksa devreden mi olduğunu en hızlı anlamanın yolu, devreyi akü ile beslemek, sorun düzelmezse modülün enerjisini ayırmak bu da işe yaramazsa sorunun kaynağını devrede aramak gerekir diye düşünüyorum.

oguztkn

Son durumda modülü dışarıda çalıştırınca normal çalışmakta ama kutuya oturtunca dokunmatikler kendi kendine basma durumuna geçiyor.

Denediklerim:   

Batarya
SMPS
Normal 12V AC trafo Doğrultup

Hiçbiri farkettirmedi. Hatta modülü plaket üzerinden kablo ile dışarı taşıdım hani modül ile ttpler çok yakın birbirine bakıyorlar diye oda farkettirmedi. Kutuya koymak sapıtma durumuna geçmesine yetiyor. Kutuda herhangi bir metal bileşim yok plasktik enjeksiyondan çıkma. Kutu resimlerini ekliyorum 









yas

PCB tasarımı TTP223 ün datasheetinde 6. sayfadaki kriterlere tam uymuyor sanki. Resimlerde ilk gözüme çarpan dokunma alanı merkezindeki ledler datasheet de "The material of panel covering on the PCB can not include the metal or the electric element." yazan ibare durumu kafadan 1-0 yenik yapıyor. Belki CS kapasitesi kullanmak durumu düzeltebilir denemek lazım.

oguztkn

Alıntı yapılan: yas - 08 Haziran 2021, 12:42:53PCB tasarımı TTP223 ün datasheetinde 6. sayfadaki kriterlere tam uymuyor sanki. Resimlerde ilk gözüme çarpan dokunma alanı merkezindeki ledler datasheet de "The material of panel covering on the PCB can not include the metal or the electric element." yazan ibare durumu kafadan 1-0 yenik yapıyor. Belki CS kapasitesi kullanmak durumu düzeltebilir denemek lazım.

O da aklıma geldi hocam ortalarında ledlerin olmadığı bir plaket topladım denedim farkettirmedi.Cs kapasitörünü de 9pf dan 33 pf kadar denedim hassasiyeti ayarlıyor evet ama kutuya koyunca sapıtma durumuna etki etmiyor. Çok saçma bir durum içerisinde sıkıştım,

yas



Birde senin pcb de dokunma yüzelerinin arkası dolu, resimdeki gibi dokunma yüzeyinin arkası boş olarak deneyebilir misiniz? TTP leri hazır modül üzerinden sökerek temin ettiğinizi söylemiştiniz eğer hazır modüller duruyorsa bir tanesini çalıştırıp kutuya koyarak deneme imkanı var mı? Eğer ondada aynı sonucu verecek olursa sorun tamamen kutu materyalinden kaynaklı kanısına varılabilir.

z

Cip beslemesini GND tarafindan acip kaparsan cipin GND ye akacak akimi cipin giris ve cikis pinlerinden, pinlerin bagli oldugu yerlere dogru akar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

oguztkn

Dokunmatik plaketin üst kısmına gnd ekranlama ekledim.  Bir de modül class d olduğundan onun hoparlör çıkışlarına da seri 33uh bobin ve 1uf smd kondansatör ile şaseye çektim. Sorun ortadan kayboldu. On off kontrolünde Ao3406 kullanıyorum. Herhangi bir kendi kendine basma olayı ya da başka bir sorun kalmadı. Son olarak iki sorum kaldı

1. 2n7002 için gate direncini 1K kullandım ayrıca 10k ile de gnd ye çektim. 10k şart peki gate direnci 1k değeri uygunmudur ?
2. Sesi sonuna kadar açınca yüksek bass vurma durumunda kendi kendine off durumuna geçiyor. Ses sonda iken voltajı izledim ne ana giriş voltajında (12v) ne de 7805'in çıkışındaki 5v da ölçü aleti üzerinde herhangi bir dalgalanma görmedim. Bunu da şöyle çözdüm. TTpleri besleyen 7805 'in çıkışında 100n zaten var idi bir de 10uf smd ekledim o sorun da ortadan kalktı. Tam ip üzerinde çalışmasını istemiyorum 10uf kesin çözdüğünden nasıl emin olabilirim. Aktif olarak deniyorum henüz yakalayamadım ama emin de olamadım. ( Besleme 12V 2.5A laptop adaptörü tipinde)