mosfetleri paralel sürmenin tekniği?

Başlatan mstfylcn333, 13 Ekim 2021, 17:49:03

mstfylcn333

  Merhaba Arkadaşlar smart bms yapmak için uğraşıyorum fakat takıldığım nokta var ve yardımınıza ihtiyacım var, Ekteki resimdeki gibi   mosfetleri paralel şekilde  şarj ve deşarj için low side da sürmeye  çalışıyorum.Fakat paralel mosfetleri sürme konusunda pek bilgim yok.Bu konuda yapabileceğim neler olabilir?Tavsiyelerize ihtiyacım var.


tunayk

Anahtarlamalı mı yoksa lineer mi çalışacaksın bilemiyorum ancak an azından çekilecek akıma uygun olarak her bir mosfet koluna seri direnç eklersen, akım paylaşımına yardımcı olursun.  Diğer türlü iç dirençleri (Rdson) nispetinde akımı paylaşırlar. Değerleri birbirine yakın, hatta aynı partiden  mosfet seçmekte fayda var.

mstfylcn333

Anahtarlamalı çalıştıracağım.Resimde ki gibi zaten seri dirençler ekli.Öğrenmek istediğim paralel olan mosfet grubunu tl250 gibi gate driver ile mi sürmem gerekiyor eğer evet ise tl250 gate driver ic gibi driver ların bu parallelnmiş mosfet grubunu yeterli gate akımı sağlayabilir mi?

tunayk

Resimdeki dirençler mosfetlerin gate ucunda görünüyor. Benim söylediğim her bir mosfet kolunun ana akım yoluna yani drain yada source tarafına yük direnci girmek. 

Akım gereksinimi konusunda kullandığın mosfetin gate charge değerleri toplamını ton süresine bölersen kabaca gerekli olacak min akım değerini hesaplayabilirsin. Örneğin senin bir eleman 33nC değrinde ve 1uS de iletime girecek ise 0.033/1 A çekecektir. 6ns de iletime sokacağım dersen o zaman 5A'e çıkan bir akım gerekir.

mstfylcn333

1-)Deşarj yapar iken yük belki 40A veya 50A i bulabilir.Bu durumda nasıl bir yük direnci koyabilirim?
 2-) Farz ederim ki mosfetler  gate akımları 10A i buldu ve ona göre mosfet driverı yok veya var ise çok pahalı, bu durumda mosfetleri kendi aralarında 2 şerli veya 4' erli şekilde gruplayarak gate akımını azaltıp ve o akıma gore mosfet driver ile sürebilir miyiz?

tunayk

1- Soğutabileceğin kadar diyebilirim. 
2- Evet küçük gruplara bölebilirsin.  Ancak MHz mertebesine çıkmadıktan sonra o kadar akım gerekmez. Endişeye gerek yok :) Zaten o kadar yüksek frekansa çıkarsan uğraşman gereken başka dertlerin de olacaktır.

mstfylcn333

3-)hangi tür yük direncinden bahsediyorsunuz?(taş direnç,smd direnç, alüminyum direnç)   
4-)yük direncini koymaz isem mosfet anahtarlandığında , her bir mosfetin o anki rdson değeri farklı olduğu için sorun yaşayabilirmiyim?
 Bu arada ilginizden dolayı da teşekkür ederim.
 

tunayk

3- Devrenin monte olacağı yere veya plakete uygun her wirewound harici her tür olur. BMS lerde gördüğüm genellikle plakete smd olarak lehimli wattlı direnç kullanılıyor.

4- I=V/R . Elemanların dayanabiliyor ise sorun olacak bişey yok. Rdson değeri küçük olan daha fazla akım alır. Hatta kısa süre hepsini almaya kalkabilir. Normalde artan ısı iç dirençleri bir dengeye getirir. Frekans yüksek ise dengeye gelemeden ışık şovu olabilir.

kimlenbu

Soğutucu kullanacaksan bütün paralel mosfetlerin sıcaklığını aynı tutmaya çalış(Aynı soğutucu üstüne monte et), mutlaka sıcaklık kontrolü ve çekilen toplam akım kontrolü yap.

mstfylcn333

 ::ok soğutucu kulanacam.Ntc ile sıcaklık kontrolü yapacam ayrıca.Ayriyaten "acs714" akım sensörü ile çekilen akımı sürekli kontrol edecem.