Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

RAM Arızası

Başlatan Tagli, 29 Aralık 2021, 10:57:33

Tagli

Masaüstü bilgisayarım durup dururken kilitlendi ve sonra da bir daha açılmaz oldu. Dual boot olan sistemde GRUB ekranı çıkıyor, oradan Windows 7 veya Linux'u seçebiliyorum. Windows'u seçersem hani şu "güvenli modda başlatayım mı?" ekranı çıkıyor. Sonrası yok...

GRUB ekranından memtest86'yı da seçebiliyorum. Daha ikinci testte kilitleniyor:

20211229-084619" border="0

Bilgisayarda normalde 4 x 4 GB RAM var. Pek çok kombinasyonu denedim. Birden fazla RAM taktığım her durumda memtest86 kilitleniyor. Tek RAM takılı iken ramtest86 güzel güzel işine devam ediyor. Gerçi testin bitmesini beklemedim ve tek RAM ile sisteme girmeyi denemedim ama büyük ihtimalle sorun çıkmayacaktır.

Bu sorunun sebebi ne olabilir? Anakart arızası mı acaba? Mahalle arasındaki bilgisayar tamircileri bu işlerden anlar mı yoksa "Beyni kavrulmuş abi, değiştirmek lazım" deyip geçerler mi? Sizce ne yapmalıyım?
Gökçe Tağlıoğlu

Kabil ATICI

Ana kart üzerine bak elektrolitik kondansatörlerde şişen veya sızıntı yapan var mı? Varsa değiştir. (kuruyan da olabilir)
ambar7

ilyas KAYA

Arkadaşın da dediği gibi kondansatorler şişmiş yada değerleri değişmiş olabilir.
Bir de Ram ve diğer parçaları söküp silgi ile bağlantı noktalarını temizleyin. Oksit yapabiliyor.
Bios pilini de değiştirin.

fahri-

Çalışan Ram slotunda 4 ram i de deneyin. Ram ler temize çıkarsa top main boardda kalır.

MC_Skywalker

#4
XMP RAM'lar pair olarak kullanır. 4x4GB lik kit olarak almadıysanız. RAM'larin etiketini kontrol ederek. Aynı seri olanları eşleyip Bir çifti Slot0 - Slot2 diğer çifti Slot1 - Slot3 şeklinde takınız.

Bios ta değiştirdiğiniz tüm ayarları varsayılana getirin. memtest86+ nın eson sümüyle (https://www.memtest.org/) ile long testi yapın. 1-2 saat sürer. RAM'lerin slotlarını değiştirip te test etmeyi unutmayın.

Benim yaşadığım sorunda windows "memory mangement error" hatası da veriyordu. Ben 2 tane 2x4Gb ram kiti kullanıyordum.

Eğer sorun çıkarsa; RAM üreticisinin web sitsinden RAM'lerinizin lifelong waranty olup olmadığını kontrol edin. Faturanız ve memtest86+ sonucuyla ücretsiz değişim yapıyorlar. Gerçi bizim gümrük bedelsiz olsada %20 alıyor. Benim ikili kitlerden birini bir RAM modülü sorunluydu Corsair bire bir değişim yaptı. 2x4Gb RAM'i EU merkezine gönderdim 10 gün sonra kargodan yen çift (2x4GB)RAM geldi.

https://i.hizliresim.com/Z9vVrk.jpg

Sozuak

Benim bildiğim AMD işlemcilerin baştan beri yüksek performans göstermesinin sebebi olan  bellek kontrolcülerin işlemciye gömülü olması. Çipsetten bağımsız bellekler. İntel bunu core işlemcilerde farketti. İşlemcinizi de bir söküp takın bence.

Tagli

RAM'ler 4'lü takım değil. Aklımda yanlış kalmadıysa 2'li takım idi, daha sonra başka bir bilgisayardan tesadüfen aynı marka-model olan 2'li bir takımı daha ekledim. O diğer bilgisayar biraz sıra dışı bir kullanım sırasında anakartı yanarak hurdaya gitmişti. Ancak ondan çıkan RAM'lerde bir arıza olduğunu düşünmüyorum, çünkü belki 2 seneden uzun süredir bu 4'lüyü kullanıyordum. Yine de tekrardan her bir RAM için test yapıp bu sefer bitmesini bekleyeceğim.

İşlemciyi tak çıkar yapmak aklıma gelmemişti. Açıkçası termal macunu işini düzgün ayarlayamam korkusu ile çekiniyordum. Ama zaten kaybedecek bir şey yok gibi, onu da deneyeceğim sanırım. Benzer şekilde, ekran kartını da takıp çıkarmayı deneyebilirim.

memtest86 olarak Linux kurulumu ile geleni kullanıyorum. İnternette sanırım 2019 tarihli bir yazıda bir bug'dan bahsedilmiş ve içinde benim anakartın da olduğu bazı konfigürasyonlarda hata verebildiği söylenmiş. Ancak yine de belirtiler uymuyor. Gözlemlediğim hata ile anakart modeli birbirini tutmuyor. Kaldı ki zaten sistem de açılmıyor.

BIOS ayarlarının bir şekilde bozulmuş olması da olası tabi. Ben fabrika ayarlarını pek kurcalamamıştım, sadece boot sırasını değiştirdim sanırım. Fazla zahmete girmeden pil söküp takarak ayarları sıfırlamak kulağa mantıklı geliyor. Belki bir faydası olur.

4 GB'dan büyük (veya birden fazla) RAM takıldığında daha testin ilk saniyelerinde kilitlenmesi, acaba adres yollarında fiziksel bir sorun mu oldu diye düşündürdü. Gerçi karta bakınca herhangi bir hasar gözüme çarpmadı.

Bu arada yeni parça fiyatlarına baktım da, bilgisayardan vazgeçip yenisini toplamaya çalışsam çok acayip rakamlar çıkıyor ortaya  :o
Gökçe Tağlıoğlu

power20

Bios pili bitince benzer sorunlar oluyor

MC_Skywalker

Yazmayı unutmuşum; Testlere başlamadan önce tüm RAM'lerin pinlerini Yeşil renk Pelikan silgi ile silin, toz parçacıları kalırsa uzaklaştırıp öyle yerine takın ve test edin

Tagli

BIOS pilini değiştirdim. Ekran kartını söküp taktım. Sonuç değişmedi. Tek RAM ile Memtest86 başarılı olarak sonuçlanıyor, ancak bu durumda bile işletim sistemi yine de açılmayıp kilitleniyor. Windows 7, Linux Mint ve hatta USB bellek üzerinden Linux Mint denedim, üçünde de durum aynı.

Denemediğim bir tek işlemciyi söküp takmak kaldı. O da işe yaramazsa bu iş beni aşar demektir. O zaman yetkin bir tamirci aramaya başlayacağım.
Gökçe Tağlıoğlu

MC_Skywalker

Boot menüsünde Windows'u seçtikten hemen sonra F8'e basıp windows yükleme menüsünde güvenli kip (Safe Mode)ile açmayı deneyin.

Eğer sorunsuz açılırsa %80 ek doanım arızasını işaret eder.

Tagli

Tek ve iki RAM ile denedim, güvenli kipte ikisinde de açıldı. Açıldığında RAM kullanımı 800 MB civarında idi. Sonra normal olarak Windows 7'ye girmeyi denedim. Login ekranına gelmeden (Windows logosunun olduğu siyah ekranda) kilitlendi.

Sanki donanımsal bir arıza bilgisayarın 4 GB üstü RAM'e erişmesini engelliyor gibi. Bilgisayarda sadece 4 GB RAM varken bile bu sorunun çıkmasını da ekran kartı belleğine bağlıyorum (gerçi emin değilim). Belki o da aynı address space'i paylaşıyordur ve bu yüzden 64 bitlik bir sistem, RAM'i 4 olsa bile daha yüksek adreslere erişmeye çalışıyordur. Belki Memtest86 ve Windows 7 güvenli kipin ekran kartı kullanımı çok daha ilkel seviyede kaldığından sorun çıkmıyordur.

Bilgisayarda adresleme işini kim yapıyor? @Sozuak AMD'lerde işlemcinin kendisinin yaptığını söylemiş. Acaba işlemci mi arızalı yoksa anakartta bu işle uğraşan bir çip mi bozuktur?

Şimdi düşündüm de, acaba ekran kartı adreslenirken hata veriyor olabilir mi? Nasıl çalıştıkları hakkında bir bilgim de yok gerçi.
Gökçe Tağlıoğlu

MC_Skywalker

Bilgisayarınıza takılı tüm USB cihazlarını ve/veya Bios tan ses kartı, ethr kartınındevre dışı bırakıp/çıkartıp yeniden boot edin.


Sozuak

#13
Pc mimarisinde tüm aygıtlar ve bellek aynı adres alanına üst üste bindiriliyor.  Çakışmayacak şekilde elbette .
Von Neumann mimarisi diye aratın görsellerden anlarsınız. Diğeri de daha bağımsız olan Harvard mimarisi. Mikrokontrolörlerde bu mimari kullanılır. Eski minibilgisayarlarda da (server) data ve  komut bellekleri ile çevre aygıtları farklı veri yolları ve adres veri yolları kullanırdı. Böylelikle çakışma yada yanlış işlemle komut/data belleğine erişilemezdi.
Soruya gelecek olursak bellek direkt işlemciye bağlanır arada birşey olmaz. Bellek sorununda bazen bellek voltajını biraz gıdıklamakta çözüm olabiliyor ama bellek soğutmasına dikkat edilmeli. Direkt fan üflerse harika olur.

muhendisbey

Test edebilir misin? Bir adet live cd-live usb'den boot et. Tercihen Hiren boot cd. Yalnız bunu yaparken öncesinde HDD'yi sök.
Benzer bir durum yaşamıştım. Sorunun HDD'den kaynaklandığını düşünüyorum.


Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.