Küçük Hacimde 2000 Derece gibi Sıcaklıklara Çıkmak

Başlatan Mucit23, 10 Ocak 2022, 16:48:00

Mucit23

Selamlar

Bir Su bardağı boyutundaki bir hazneyi 2000-2200 derece gibi sıcaklıklara çıkarmak için en uygun yöntem nedir? İçeride İnert bir ortam olacağından dolayı alev ve gaz temelli yöntemler işe yaramıyor. Elektrik ile ısıtmam gerekiyor.

frat

Peltier denenebilir belki? Bir de tungsten rezistans teller de kullanılabilir. Tabi kaç dereceye ulaşır bilmiyorum, denemek lazım..:)
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

power20


Mucit23

İndüksiyon şuan en doğru seçenek gibi.

Peki şunu sorayım. Grafit potayı indüksiyon bobini içerisine koyduk. İndüksiyon bobini potayı ısıtıcak. Pota içerisindeki sıcaklığı anlık olarak görüntülemek için termokupl kullanılabilir mi?

mozkan87

Pyrometre en ucuz ölçüm yöntemi olacaktır.(Görece ucuz ve uzun ömürlü) İnert ortam ise grafit ısıtıcı da kullanabilirsiniz.

muhendisbey

Peltier yaklaşık 200 derecede bozulur. Yarı iletken olduğu için.

İndüksiyon sadece metalleri ısıtır. Eritilecek ya da ergitilecek malzeme metalse çok da iyi olur.

Malzeme metal değilse 1400 dereceye kadar olsaydı kanthal tel derdim. Daha üstü için ne kullanılabilir hiç bilemiyorum. Tungsten olabilir belki ama oksitlenir mi yanar mı bakmak gerek.

Sıcaklık ölçmede termocouple olabilir mi? O sıcaklıklara dayanabilen termocouple varsa da indüksiyondan etkilenir diye düşünüyorum. İndüksiyonu kesip ölçüp tekrar vermek ne derece sağlıklı olur bilemiyorum. Penceresi varsa bu sistemin endüstriyel temassız sıcaklık ölçer derim ben.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mucit23

Bunu bende çok araştırdım. İki seçenek var gibi.

1. Seçenek İndüksiyon ısıtıcı kullanıp grafit potayı ısıtmak. Grafit pota içerisinde ise hedef malzemeyi ısıtmak. Bu pahalı bir yöntem zira en azından 5KW ve üzeri bir indüksiyon ıstıcıya ihtiyaç var ve çok iyi yalıtılmış olması lazım haznenin.

2. Seçenek Grafit ısıtıcılar. Açıkçası bu ısıtıcıların varlığını bende yeni öğrendim. Çok yüksek ısı gerektiren durumlarda rezistans teli yerine doğrudan grafit çubuklar kullanılıyor.

Bu ısıtıcılarla yapılan fırınlar inert ortamlarda 3000°C veya vakum ortamında ise 2200°C lere çıkabiliyor. Bu grafit ısıtıcıları Türkiyede üretenlerde mevcutmuş.

Bu sıcaklıkları ölçmek ise gerçekten sıkıntı ve çok pahalı.

muhendisbey

Grafit dediğimizi hep kömür olarak düşünürdüm. 3000 derecede yanmasını beklerdim.
Bir yerden elime karbon fiber geçmişti. Koparamadım ama rahatlıkla kesiliyor.

Karbon olduğuna göre iletken olmalıydı, multimetre ile ölçtüm, öyleydi de.
Şeytani planımı devreye soktum. Karbon fiberden akım geçirecektim.
Ampül filamanı gibi parladı ve yandı. Çok da bir akım vermemiştim ama inceydi.

Bunların nasıl oluyor da yanmalarını engelliyorlar, sorum bu.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mucit23

Evde sende deneyebilirsin. Uçlu kalemin uçlarına akım uygula. Ampül gibi yanıyorlar. Aynı şekilde kurşun kalem içleri de aynı malzeme.

power20

Kütleyi fazla tutarak kontrollü akım verilirse akkor haline gelmeyecektir. Belki de iletkenliği azaltmak için başka madde katılıyor ? Maksat düşük direnç olsa, ni-cr tel kullanılır.( Bildiğimiz rezistans teli)

muhendisbey

Kalem ucunu denemiştim. Kor haline geldikten sonra incelmeye başlıyor, sonra da kırılıyor çünkü yanıyor. Grafit rezistansta bunun önüne nasıl geçmişler?
Muhtemel cevabı katkılamada. Yine de karbon yanacaktır. Acaba kor haline getirmeden mi kullanıyorlar? O zaman da yüksek derecelere ulaşmak imkansız olur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mucit23

vakum ortamı veya inert ortam olması gerekiyor sanırım. Çünkü havadaki oksijen grafiti yakıyor. Zaten bu tarz yüksek sıcaklık fırınlarında gaz girişi olması gerekiyor. 

z

Akim sinirlayacak seri tercihen bobin bir yukten akim akitmak uzere grait cubuklarini birbirine dokundurup ardindan aralarini ayiracaksiniz.  Plazma baslayacak ve cok yuksek sicaklik ureteceksiniz.

Yuksek firinlarda bu teknik kullaniliyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fide

Grafit çubukları nükleer reaktörlerde tepkimeyi durdurmak yada yavaşlatmak amaçlı kullanıldığını görmüştüm bir videoda. Çernobil faciasının yaşanmasına sebep olan da bu çubukların kullanımı ile ilgili bir testte işlerin yanlış gitmesi idi.
Nükleer tepkimenin gerçekleştiği ortamda sağlam kalacak kadar sıcağa dayanıklı demek ki.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

muhendisbey

Alıntı yapılan: Mucit23 - 12 Ocak 2022, 15:48:42vakum ortamı veya inert ortam olması gerekiyor sanırım. Çünkü havadaki oksijen grafiti yakıyor. Zaten bu tarz yüksek sıcaklık fırınlarında gaz girişi olması gerekiyor. 
Bu mantıklı.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.