Mplab X IDE v6.00 hatası

Başlatan ismail03, 29 Temmuz 2022, 15:26:40

ismail03




merhaba arkadaşlar pıc programlamaya yeni başlıyorum assembly ile yazmak istiyorum ama sürekli hata veriyor hatalara bakabilir misiniz ne yapmam gerekiyor.

Tagli

#1
MPLAB'in yeni versiyonlarında Assembler'ı çok değiştirdiler. İnternette bulduğun eski örneklerin ve derslerin hiçbiri doğrudan çalışmayacaktır. Ya eski bir versiyon kurup kullanacaksın, ya da yeni Assembler'ın kendi referans dokümanından çalışıp öğreneceksin.

Bu arada, özellikle gerekmiyorsa (mesela okuldan ödev falan vermedilerse) PIC16F84A ve assembler ile hiç uğraşma. Daha modern işlemciler ve diller ile öğrenme sürecine başla. Benden söylemesi...
Gökçe Tağlıoğlu

ismail03

Okulda Assembly ve 84a görüyoruz.Sizce hangi denetleyiciyi kullanayım ve hangi dil uygundur.

Tagli

#3
Okulda o şekilde görüyorsanız sanırım pek fazla seçeneğin yok, bir şekilde assembly ve PIC16F84 kullanmak zorunda kalacaksın. Keşke hocalar derslerini güncelleseler... Bilmiyorum, belki bazı konuların temellerini öğretmek istemişlerdir. Ya da olabilecek en basit (ya da boş ve özelliksiz diyelim) işlemci ile öğrenmenin daha kolay olacağını düşünmüşlerdir. Ben aynı fikirde değilim ama.

Dersi geçtikten sonra profesyonel olarak da gömülü sistemler üzerinde çalışmayı planlıyorsan, bir noktada ARM Cortex M çekirdekli işlemcileri öğrenmen gerekecek. STM32 serisi bu konuda en bilinen ve internette kaynak bulunabilen işlemci. Ancak elbette başkaları da var.

Epeydir kullanmadığım için güncel PIC modelleri hakkında pek bilgim yok. Bence bulabildiğin en az 28 bacaklı en ucuz PIC18 işlemci ile öğrenme sürecine devam edebilirsin. Derleyici olarak da XC8 öneririm. Profesyonel dünyada dil olarak C ve C++ yaygın. Çok ileri seviye işlerde bir miktar assembly gerekebiliyor gerçekten de. Yani biraz anlamakta fayda var ama başlangıç seviyesinde çok gereksiz bence.

Dil konusunda bana katılmayan arkadaşlar olacaktır. Çok uzak olmayan bir geçmişte forumda başka bir başlıkta epey konuşulmuş, tartışılmıştı. Burada tekrarlamaya gerek yok.
Gökçe Tağlıoğlu