Macun. (devreyi saklamak için)

Başlatan cozturk, 31 Mart 2003, 15:01:57

z

Herkese merhaba,

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Slm.
Koruma malzemesini arayan arkadaş kendi

serbest çalışıyor eminim. ne gerek var diyen ise maaşlı... yada kuru tuz satıyor. Ar-ge denilen şeyin ne menem bişey olduğunu bilmek lazım.   Başıma geldiği için biliyorum kopyaya karşı en iyisi

isimli malzemeleri zımpara ile kazı. sonra polyester veya jelkot al bir polyesterciden. çok az kobalt kat. dondurucu diye bir malzemesi daha var onu normal miktar kullan. Biraz da şeffaf olmaması için

pigment karıştırıp renklendir. malzeme tamamen sıvıdır. elektronik devreni daldırıp çıkar ve süzdür. yeterli kalınlık için birinci kat kuruyunca bir kat daha ayni şekilde işini görür. polyester çok

yapışkan ve sert bir malzemedir. ayrıca hiç bir kimyasal ilede çözülmez. içine kalsit tozu koyarsan tam olarak taşa bile benzetebilirsin.

Dün makine mühendislerinin ağırlıklı katıldığı tartışma grubunda seramik malzemenin ısıl transferi konulu tartışmada seramik malzemenin  kötü ısı transfer özelliğine sahip olduğu söylenince tartışmaya bende katılarak hayır seramik malzemeler çok iyi ısıl iletkenlğe sahip dedim. İyiki de demişim. Meğer seramik ailesi çok genişmiş ve ısı iletimi mükemmel olan bir yada iki tip seramik malzeme varmış.

Sonuç olarak bu bilgiyi paylaşmakta fayda var.

Seramik malzemeler ısı transferi konusunda genelleştirilemez ısıl iletkenliği nerede ise bakır kadar iyi seramikler kadar ısıl iletkenliği berbat sayılabilecek seramikler de var.

Dolayısı ile seramik denince hemen akla iyi ısı ileten malzeme
gelmemelidir.

Gelelim bu konuyu neden bu başlık altındada yazdığıma.

Bu sitede seramik konusunda daha önce tartışmalar olmuştu. Arama yapınca şansıma bu tartışma çıktı ve zamanında polyestere çok devre gömmüş birisi olarak Salim arkadaşımız gibi bende polyesterin açılamayacağı yanılgısına düşmüştüm ve  yakın zamana kadar böyle olduğunu iddia  ederdim.

Takii  bir araştırma grubu özel bir  kimyasal kullanarak gözlerimin önünde donmuş polyesteri saç jölesi kıvamına getirene dek.

Sözünü ettiğim kimyasalın adını şu anda

hatırlamıyorum. Amerika menşeli bu kimyasalın kutusu üzerinde uçakta taşınamaz sıvıyı aluminyum ile temas ettirmeyin yazıyordu. Gerçekten de polyestere gömülü kartı bu sıvı ile erittiğimizde  bazı yerlerdeki kalınlığı 20mm yi bulan polyester jöle kıvamına geliyor ve basitçe alınabiliyordu, devredeki elektrolitik  kondansatörlerin plastiklerinin erimesi ardından aliminyum gövde de kısa zamanda eriyordu.....

Sonuç: Hiç bir kimyasal dayanıklı değildir. Muhakkak o malzemeyi çözen bir başka kimyasal vardır.

Devreleri saklama işine gelince: Başkalarının tüfeğini görmeyen kendi tabancasını top sanırmış. Burdan yola çıkarak uzun zaman harcayıp çok iyi yaptığımızı sandığımız ve gizlediğimiz bir düzenek bir başka kişi yada grup tarafından bir kaç günde ve daha mükemmel şekilde yapılabilir. Bu tip devre saklamalar çok acemilerin kopyalamasına karşı çözüm olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Şimdi bana da dolgu malzemesi lazım oldu.

Amacım oldukça estetik hatta mümkünse entegre gibi duran modüller yapmak istiyorum.

Durun bitmedi.

Bu iş için iyi bir kalıp gerekiyor tamam bu kısmı bir şekilde halledeceğiz. Ancak nasıl bir entegrenin siyah kılıfında zerre hava kabarcığı kalmıyorsa benim yapacağım dökümlerde de zerre kabarcık kalmamalı.

Sertleştiğinde entegre kılıfına benzer görünen malzeme nereden temin edilir? Adı nedir?

Çok kısa zamanda kalıptan çıkartılabilecek kadar hızlı sertleşen tipleri mevcut mu?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com


aYe

Selam,

Seramik dediğiniz hybrid diye bilinen olay, seramik üzerine serigrafi ile(ipek değil paslanmaz elek ile) gümüş veya gümüş-altın karışımla yol ve karbon baski ile direnç oluşturma olayıdır, asit indirme söz konusu değildir.

Sizin gizleme olaylarına gelince; isterseniz dolgu malzemesinin en kralını kullanın, kart boya sökücü dolu bir kabın içersinde rahat bir gece geçirdikten sonra ayna gibi elimde olur :D

Dikkat ederseniz demühendislik(bir takim teknikleri, tecrübeleri, kuralları var) deniliyor, kopyacı yada taklitçi değil.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

z

Hangi dolgu malzemesini oneriyorsunuz? Amacim gizlenme değil. Dolguyu soken soksun ama benim kapali hale getirmem sart.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aYe

Selam,

@bunalmiş

Bildiğim kadarıyla;

Genel ismi poliüretan ama çeşitleri var, mesela trafo dolgusu olarak kullanılan yüksek dilelektrik dayanımına sahip tipler var, bununla yan komşum trafolara dolgu yapiyor, daha ucuz tipler var başka bir arkadaşım onu kullanarak kendi hazirladiği silikon kalıp ile el aparatı yapiyor.
Nerde kullanacaginiz ve neler beklediğiniz çok önemli.
Birde her iki tipte de sertleştirici ile karıştırdıktan sonra bir süre fırınlamak (rutubetini almak için) ne fazla ne eksik iyi bir vacuumlama ile malın havasını almak bir de kalıbı (maliyet ve kolaylık sebebiyle büyük ihtimal silikon olur) iyi tasarlayıp malın giriş ve içerdeki havanın çıkış deliklerinin uygun yerlere açılmış olması lazım.
Mesela şu sizin cnc tezgah bu silikon kalıpla çok güzel olur gibi geliyor bana, en azından tek parça halinde çıkabilir :D (yoh deve)

Bkz. silikon kalıp yapımı;
http://www.turkcadcam.net/rapor/autofab/silicon-tooling.html

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

z

Kibrit kutusunun yarisi kadar devreyi entegre gorunumune sokmak istiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aYe

Bunalmış hocam silikon kalip yaparsaniz çok temiz bir sonuç elde edersiniz, plastik enjeksiyondan çıkmış gibi sonuç alabilirsiniz.

Dolgu malzemesi olarak da şu şeffaf içine siyah boya katılan poliüretan daha uygun olur sanırım yarın bir sorarım kodunu.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

çonçon

Ben bahsettiğiniz malzemeyi http://www.unicaboya.com 'dan buldum, özellikleri çok çok iyi ve tam istediğim kaplamayı yapabiliyor, malzeme unepox ec-2305 diye geçiyor, iki malzeme (a ve b) karıştırılıp hazırladığınız kutuya dökülüyor (içinde devreniz var tabii) ve ucuzda bir malzeme.

Kolay gelsin.

leventozcetin

Slm.
piyasadan alacağınız tüm çift komponentli yapıstırıcılar epoxi bazlıdır(404gibi) hızlı ve yavaş sertleşenleri var.renk için karbon siyahı en iyisi soba borusunun içindeki kurumda aynı şey,kalıp içinse bir model yapıp diş hekimlerinin kullandığı çift komponentli silikon bazlı malzemeleri kullanabilirsiniz kolay gelsin

Vodka

yat sanayinde kullanılan tuzlu suya dayanıklı bir malzeme, thick malzemelerini yapıştırmak için kullanıyorlar. sika diye geçiyor. siyah renkli, sanırım bahsedilen o. bir tür yapıştırıcı
DANGER!!! HIGH RF POWER

Fixxer

Hocam gerektiğinde kullanılabileceğinden yanayım ankarada tamer elektrik in ürettiği sertleştirici hardener i kullanıyorum. yaklaşık 10 dk içerisinde reaksiyona giriyor ısı açığa çıkıyor sonrada taş gibi oluyor. birde kırmızı olan bir polyester var onda ısı yok ve uzun bir süre geçmesi gerekiyor ve taş gibi olmuyor.
Gelelim kimyasal olayına bir zamanlar çok uğraştım  :lol:  ama amacım birilerinin devresini görmek veya copy etmek  değildi cep telefonlarının içerisindeki uem entegrelerinin altındaki maddeyi sökmekti
(NEDEN:?)  bu cep telefonlarının uem entegreleri cepte taşındığından dolayı esneme yapıp bu uem entegresinin bacakları soğuk lehim olyor ve telefon sapıtıyor bu madde entegreyi tuttuğu içinde sökülmüyor sıcak hava ile denendiğinde ise entegrenin bacak lehimleri ısıdan dolayı portluycak bir yer arıyor ve tüm bacaklar kısa devre oluyor. dolayısı ile cep telefonun sırf bu yüzden kartını uçuk fiyatlara değiştirmeniz gerekiyor çözmesine çözdüm ama bir çok şeyede zarar verdim inanmazsınız belki ama çokk kimyasal denedim çokkkk jel kıvamında bile denedim  :lol:  8)
İNATLA çözülüyor  8)

TAMER ELEKTRIGIN epoksisi ise kolay kolay sökülemiyor kırarak ta denedim sonuç devreyi kırdım ama sonuçta söktüm  ;)
...............................