Trafo çıkışındaki voltaj hesabı nasıl yapılacak?

Başlatan haciman, 20 Temmuz 2006, 17:31:55

haciman

İyi günler.

Bir proje için 24V 120W trafo kullanacam. Bu trafo 3 uçlu. Hem 12v hem 24V alabiliyoruz.

Şimdi benim sorum şu. Bu trafonun çıkışına bir köprü diyot bağlayıp doğrultma işi yapacam. Köprü diyottan sonra 2200 mf 63V 3 adet paralel kondansatör bağlayıp çıkış parazitini azaltmayı düşünüyorum. Eğer bu kondansatörleri bağlarsam çıkış voltajım kaç volt olur? Yani bu voltajı hesap etmek için nasıl bir formül kullanacağız?

Bu trafo çıkış voltajını L297+L298 step motor sürücü devresine verecem. Eğer çıkış voltajı bir kaç volt artarsa problem yok ama daha fazla olursa L298 çok ısınabilir.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

otm

merhaba
bu hesaplamanın oldukça karmaşık bir formülü var.yani trafo frekansı çekilen güç kayıplar vs vs işin içine giriyor.ama çok daha basit bir formulle yaklaşık bir değer hesaplanabilir.Bunun için trafonun anma gerilimini 1.4 sabitiyle çarpmanız yeterli yani 24 v ac gerilimi tam dalga doğrulttuğunuzu düşünürsek elde edeceğiniz dc gerilim 24X1,4=33.6 VDC olacaktır.

haciman

Çıkış voltajında kondansatör kapasitesinin rolü varmı?

Bir mini CNC sitesinde eleman step motor sürücü devresini besleyecek trafo çıkışına 22000 mf kondansatör bağlamış. Acaba kondansatör kapasitesinin çok büyük olması bu çıkış voltajını etkiliyormu?
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

e3

Kondansatör kapasitesinin artması sadece ripple geriliminin azalmasını sağlar.Gerilimin artmasını çok etkilemez.Gerilim düzeldikçe bir miktar gerilim artması zaten normaldir.Kayıpları azaltıyorsunuz çünkü.Yanlışım varsa yazın. :lol: Saygılar. ;)
.eem.

argeelektronik

Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...