Toprak altındaki patlak boruları bulmak

Başlatan Dagci-85, 12 Eylül 2006, 12:01:38

Dagci-85

Merhaba. Umarım kunuyu doğru yere açmışımdır.

Sorun su hattı ile ilgili. Arkadaş ziraatla uğraşıyor ve çeşitli kaynaklardan irili ufaklı plastik borularla su getirtmiş. Borular plastik ve dere zeminindeler. Bazı yerlerde 2 m bazı yerlerde daha az ama ortalama 1metre civarında. fakat sorun şu ki içlerinden geçen su çok az o nedenle oluşan basınca bağlı patlamalar oluyor ve yüzeye vurmuyor. Bu yüzden patlama olan noktayı bulabilmesi imkansızlaşıyor. Ortalama 850 rakımdan alınan suyu 600 rakıma düşrüp oradan tekrar 800 rakıma çıkarıyor. Bu sırada basıncı yiyen yerlerde patlamalar oluyor.

Şimdi arkadaşlar biz bu patlak boruları nasıl bulabiliriz? Benim aklıma toprak direncini ölçen cihazları kullanmak geldi ( http://www.metaldedektor.net/jeofizik.html ) Bir de hassas bir dinleme cihazıyla su şırıltısını dinleme fikri var. Sizlerden ricam bu olayı en mantıklı şekilde nasıl çözebiliriz. Teşekkürler.

z

Benim aklıma şöyle bir fikir geliyor.  Bu yöntemi hiç denemedim ve sağlıklımıdır bilmiyorum. Hatta işe yarayıp yaramayacağını da kestiremiyorum.

Plastik borunun ulaşılabilen bir noktasında boruya sonda yapılarak suyla temas edecek şekilde elektrod takılır. Eğer plastik ve metal boru bağlantısı olan bir yer varsa metal borunun kendisi de elektrod olarak kullanılabilir.

Bu elektroda gerilimi ve akımı ayarlanabilir sinyal jenaratörün canlı ucu bağlanır.

Sinyal jenaratörünün toprak ucu ise arazide elektrod noktamıza kıyasla oldukça uzak bir noktada topraklanır.

Böylece suya sinyal enjekte etmiş oluruz.

Su kaçağı olan yerde su toprak buluşması olacağından burada gerilim düşümü oluşacaktır. Örneğin sinyal jenaratöründen 1Khz 100V gerilim basmış olalım.

Bu durumda boruda patlak olan bölgede toprağa göre 1Khz sinyal oluşması gerekir. Bunun için basit bir ses amplifikatörü kullanılabilir. Amfinin Gnd ucu Sinyal jenaratörünün toprağına, amfinin canlı ucu da arama elektroduna bağlanır. Burada amfinin girişinde çok iyi bir 50Hz bastırıcı filitre olursa kulakla 1khz genlikte değişimlerin yükseldiği kolayca anlaşılır.

Suyun iletkenliğini artırmak için gerekirse suya zararsız katkı maddeleri (yemek tuzu vs) eklenebilir.

Amfinin Gnd ucu sinyal jenaratörünün Gnd noktası değilde arama elektrodumuza 1 kaç metre mesafede toprağa sokulmuş toprak elektroduna bağlanarak da denenebilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Dagci-85

Hocam ilgilendiğin için çok sağol. Anlattığın yöntem bana çok manıklı geldi. Fakat boru hattı biraz uzun. 5 km civarında.. Borunun bir başı belli bir de sonu.. :) Bu durumda bu cihazı kullanmak zor olacaktır. Bir de cihazı yaptıktan sonra ben deneyemem uzaktayım. Yani çalışması garanti olacak bişey lazım. Su sorunu olan bir tarlada bitki yetiştirilmeye çelışılıyor. Uzaktaki bir akarsudan hat getirmişler. http://www.iskilip.bel.tr/www/news.asp?id=531

ahmetmert

hocam sorununu anladım şimdi öncelikle borunun geçtiği yeri tam olarak biliyormusunuz eğer bilmiyorsanız bunun için bir tane kablo dedektörü lazım borunun ucundan 220 volt vereceksin elindeki kablo dedektörü ile boruyu takip edeceksin böylece borunun nokta olarak güzergahını bulursun. sonra patlak yeri bulmak için iki seçenek var. birincisi patlak olan yerde otlar daha gür çıkar nem olduğu için onu burdan anlarsın ikinci seçenek dedektörle boru hattı üzerinde gezerken patlak olan bölgede daha geniş bir alanda sinyal alacağın için orada patlak olduğunu anlarsın. biraz daha düşüneyim yine cevap yazcam

Dagci-85

Hocam cevabın için teşekkürler...Peki bu kablo dedektörü 220 hattını ne kadar derinlikten algılayabiliyor ? Çünkü borunu derinliği bazı yerlerde 2 metre bazı yerlerde daha az ama ortalama 1metre civarında. Eğer bu derinliklerden algılayabiliyorsa dediğin yöntem çok mantıklı ve pratik.

necati

Oncelikle Anadolumuzu güzelleştirme ve daha
yaşanır bir Vatan olma çabalarınızı candan destekliyorum
ve sizlerle gurur duyuyorum.
       Benzeri bir olay daha once Ankara ya Çamlıdere
Bayındır barajından su getirirken yasşandı.
       1. 200 metre yükseklik 20kg/cm2 olur.Boruyu bu değilde
İlk su verildiginde en düşük noktadaki basınç patlatabilir.(koç darbesi)
Bu kısıma 25kg/cm2 bir yüksek basınç valfi takılarak çözülür.
       2.Sular kesildiğinde boruda oluşacak vacum dan borular çatlar.
Bunun için su kaynağındaki vananın çıkışına bir t koyup boş uç aynı
kalınlıkta bir boru ile su kaynagından daha yuksek bir yere çıkarılacak
ve ucu açık olacak.Yabancı madde gitmemesi için büyük bir filtre veya
süzgeç takılabilir.
Borunuz kaç kg/cm2 dayanıklı?
Boru büyük olacağından basınç valf i özel olarak imal edilir.
    Ankara OSTİM de bu işi yapan bir atelye vardı.
    Kolay gelsin
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]