Renesas işlemci programlayıcısı ve kod yazım editörü

Başlatan KORHAN, 13 Ekim 2006, 22:53:25

KORHAN

Renesas işlemcilerinin bilgisayardan programlanmasında seri veya paralel
port Jtag donanım olayı varmıdır? Bu işlemcilerin programlanmasında hangi program yazım editörü kullanılıyor? Bu editör ücretsiz temin edilebiliyormu? Birde formda C ve C++ derleyicilerinden bahsediliyor.
Renesas için C/C++ derleyicisi nereden bulunabilir? Bu derleyicide ücretsizmi?

Wild_Wolf

Renesas işlemciler için hem renesas hemde IAR compiler C/C++ desteği  vermektedir.IAR için trial deneme versiyonunu sitesinden indirebilirsin.Adresi http://supp.iar.com/Download/SW/?item=EWM16C-EVAL  'dir.Yalnız bu sürüm 30 günlük deneme sürümüdür :)Forumlarda ilaçlarını bulursan iyi olur :)
Renesas içinde 8 bit veya 16 bit işlemci için NC30 compiler desteği vermektedir. Deneme sürümünü http://eu.renesas.com/fmwk.jsp?cnt=/download_search_results.jsp&fp=/support/downloads/download_results&layerId=1117
adresinden bakabilirsin.
Ayrıca renesas işlemciler için www.m16c.de adresi faydalı bir site.İşlemci ile ilgili bilgilerin içerdiği güzel bir site.
İşi çok olanların gözyaşları için vakitleri yoktur.

X3J11

Anladığım kadarıyla Renesas 32 bit işlemcilerin bütün modellerinde kullanılmak üzere C/C++ derleyicisini yalnızca IAR sunuyor.
Renesas'ın kendi 32 bit işlemcilerinde kullanılmak üzere sunduğu bir
C/C++ derleyicisi yok.Benim sizden anladığım bunlar doğrumudur.

Klein


Wild_Wolf

Klein arkadaşın dediği gibi Renesas'ın 32 bit compiler desteği var.Onun ismi NC30 değil.NC308WA isimli compiler desteği var ...
İşi çok olanların gözyaşları için vakitleri yoktur.

X3J11

Tamam şimdi oldu.Demek Renesasın 32 bit işlemcilerinin tamamını programlamada kullanılabilecek kendi C/C++ derleyicisi var.
O zaman bu işlemcileri C/C++ üzerinden programlamak için IAR a gerek yok ozaman.

KORHAN

RENESASIN  32 Bitlik işlemcilerini programlamak için kendi C/C++ derleyicisi varken IAR tercih edilirmi.Edilirse neden edilir.
RENESASIN sitesinden indirilen NC308WA isimli kendi C/C++  32 bit işlemcilerinin derleyici programı belirtilen kullanım sürelerinde kısıtlamasız bir şekilde çalışıyormu bunu bilen varmı.

mp3dragon

Alıntı yapılan: "KORHAN"RENESASIN 32 Bitlik işlemcilerini programlamak için kendi C/C++ derleyicisi varken IAR tercih edilirmi.Edilirse neden edilir.

biride bana ARM ler dururken RENESAS işlemciler niye tercih edilir onu anlatsın. Ucuz mu?, Bol mu?, Hızlı mı?, derleyici desteği mi var?, hafızası mı fazla?, dahili donanım üstünlüğü mü var? ben bulamadım.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

aYe

@mp3dragon

M16C'yi nar gibi kızarmışken çalışır halde izlemeniz lazım.

Ben henüz yakmayı bozmayı kitlemeyi beceremedim, becerebileni duymadım da.

ARM nasıl bu konularda?
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

Wild_Wolf

Merhaba,
Biz bir kere yaktık :( Arkadaş işlemcinin noktasını yanlış tarafa takmış.Yani işlemciyi ters takmışta.Biraz atmosferi ısıttık :)
Bu arada ARM işlemcilerin örnek PCB şemalarını nerden bulabilirim.Renesas'ın galiba S77277 işlemcisi varmış.Uyulması gereken PCB kuralları ile ilgili bilgileri nereden bulabileceğimi bilen var ve paylaşırsa sevinirim.
İşi çok olanların gözyaşları için vakitleri yoktur.

mp3dragon

Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi"M16C'yi nar gibi kızarmışken çalışır halde izlemeniz lazım.

pardon uzay mekiğimi yapıyoruz? oradamı kullanacagız devreleri? işlemci niye kızarıyor fırına mı sürdük? işlemci kızarırıken devredeki diğer elemanlar özellikle elko kondansatörler ne yapıyor? sadece işlemciyi ısıtan diğer elemanlara dokunmayan bir kızılötesi mercek filan mı kullanacağız. niye kızartıyoruz işlemcileri? işlemcilerin acı çekmesinden zevk alan bir sadist yapımız mı var? Bu işlemciler silikon tabanlı değil mi? sıcaklık toleransı üç aşağı beş yukarı aynı olmaz mı? Diğer işlemcilerin silikon yapısı bozularak değilde örneğin bağlantılardaki kaynaklar eriyip koparak mı bozuluyor? Renesasta ona önlem mi alınmış?

off kafam iyice karıştı. Normal şartlarda ARM ler kendi kendine nar gibi kızarmıyor. Renesaslarda ısınma problemi mi var? Eğer ortam sıcaklığı yüksek bir yerde çalıştıracaksak ona göre önlemler düşünülebilir. Tabii eğer gerekiyorsa renesasta kullanılabilir ama özel bir uygulamadır. artıları eksileri değerlendirilir. Normal şartlarda tüm artılar sanki ARM tarafında.

Bu arada üreticilerin garanti etmiş olduğu değerler içinde herhangi bir işlemci yakmayı başaramadım. Yaktıysam kendi hatam dolayısı ile yakmışımdır. Bu da zaten kullanıcı hatasıdır. Ters takmak, yüksek voltaj vermek, kısa devre etmek vs gibi.

Kilitlenme meselesine gelince, her işlemcinin duyarlılığı farklı olmakla birlikte gene normal şartlarda kullanıldığında donanımsal bir kilitlenme olması yanlış kart tasarımı, yanlış besleme, yanlış kablolama vs gibi %90 tasarım hatalarından kaynaklanan sebeplerdendir. Ha ben hiç bir şeyi dikkate almadan devre tasarlarım renesas buna sesini çıkarmaz derseniz o sizin bileceğiniz iş.

Kış geldi gaz sobalarımız var adamlar gaz sobasının yanına depo koymuşlar. Önlemini almışlar soba kütür kütür yanarken depodaki gaz ısınmıyor. Yoksa biz önlem filan almayalımda depoyu sobaya yapıştıralım parlama sıcaklığı yüksek ama pahalı, zor bulunan ve yanma özellikleri kötü bir yakıt kullanalım dememişler.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

z

Endustriyel ve otomotiv ortamlarıdaki sicaklik ve gürültü, elektronik devreler için önemli zorlayıcı faktörlerdendir.

Masa başında testi geçen devreler genelde bahsi geçen ortamlarda su koyar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mp3dragon

Alıntı yapılan: "Wild_Wolf"Bu arada ARM işlemcilerin örnek PCB şemalarını nerden bulabilirim.Renesas'ın galiba S77277 işlemcisi varmış.Uyulması gereken PCB kuralları ile ilgili bilgileri nereden bulabileceğimi bilen var ve paylaşırsa sevinirim.
Alıntı Yap

kullanacağın ARM işlemciye göre değişir ama keil ve olimex sitelerine bakabilirsin. Ben hiçbir önlem almadan basit bir besleme ve delikli kart montajı ile çalıştırıyorum. Hatları telefon kablosu ile oradan oraya çektim. Topraklama hak getire. 15 mhz spi kullanıyorum. (işlemci için adaptör kart kullandım tabii) bu sebeple xtal ve besleme yolundaki filtre kondansatörleri bacakların çok ta yakınında değil. Ama ne kilitlendi nede kızardı. :)
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

aYe

Hocam kafanız karışmasın, siz olaya eğlence olarak bakıyorsunuz ama herkes eğlenmiyor, elektronikle karın doyuranlarda var.

Ticari kaygılar korkular vs. taşımıyorsunuz, piyasadan hiç cihaz toplamadınız, bir tek kondansatör eklemek için 600km yol yapmadınız, 1kuruşluk malzeme için 1 milyar harcamadınız, yaptığınız devre kitlense nolur ki?  Kitlenmeyi gidermek yeni eğlence kaynağı olur.

Herkes mp3player yapmıyor hocam, burda ürettiği cihazı binlerce dolara satan arkadaşlarda var, bazen mcu'ya fazladan giden 3-5 doların hiç bir önemi yok.

Bu tür muhabbetler için renesas taşlama odası diye başlık açmıştım, lütfen orayı kullanmaya özen gösterelim.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

mp3dragon

@tatlisurnazi,

biraz hicivli konuşmuş olabilirim. Ama emin olun gerçekten merak ediyorum. Eğer yanlış bir yolda ilerliyorsam bunu geç olmadan deneyimlere sahip arkadaşlardan öğrenmek, ki forumun amaçlarından biride bu, isterim. Sizin taşıdığınız ticari kaygıları hatta daha fazlasını tüm kompanent üreten firmaların taşımaması imkansız. Ürünlerini piyasadan toplamak bir yana isimlerinin kötüye çıkması riskini alacaklarını dolayısıyla bizim hayal bile edemeyeceğimiz test ortamlarında denemeden bir işlemciyi piyasaya kolay kolay süreceklerini sanmıyorum. (Burada bir not : Türkiye'nin önemli TV üreticilerinden birinin TV lerin elektro magnetik yayımını ölçen odayı gördüm odanın değeri 1.500.000 Avro idi. Buradaki testte onay almadan CE belgesi alamıyor dolayısı ile Avrupa ülkelerine ihraç yapamıyor.) Ticari olarak çalışan herkes gibi onlarda hatalı veya yetersiz bir ürün yüzünden başlarının ağrımasını istemez. Üstelik askeri, tıp, güvenlik gibi kritik alanlarda çalışan işlemcilerinin hatası yüzünden ciddi tazminatlar ödemek zorunda kalacaklarını bile bile. Sizde eğer ortaya çıkan hatanın kendi  tasarımınızdan değil, işlemcinin (veya herhangi bir kompanentin) yapısal hatasından veya eksikliğinden kaynaklandığına eminseniz tazminat yolu en azından kullanıp kullanmama seçeneğiniz saklıdır. Hiç bir şey olmaz ise müşteri kaybederler.

çoğu companentin ticari, endüstriyel ve askeri versiyonları bulunmaktadır. Bunlar çalışma sıcaklığı aralığı, radyasyon dayanımı vs gibi özellikleri ile standart olanlarından ayrılmıştır. Fiyatlarıda ona göre daha yüksektir.

söylediğiniz taşlama odasında da belirttiğim gibi amacım bir ürünü karalamak değil farklılıklarını öğrenmek. Tek başına bir ürünün ısıl ve elektromagnetik kararlılığı onu tüm ürünlerin önüne geçirmeye yeter mi? Diğer üreticilerin eli armut mu topluyor? Sizinde istemediğiniz gibi onlarda istemezler sattıkları bir ürünün peşinde koşmayı.

Bir keresinde HARRIS firmasının ürettiği mosfetler ile başım belada idi. Daha doğrusu kullandığım (piyasada bulduğum) mosfetler HARRIS marka idi. Gerekli gücü sağlamak için parallemem gerekiyordu. Ancak lineer bölgede çalıştırdığım mosfetler (audio anfi) sanki farklı ürünler kullanmışım gibi farklı akımlar akıtmaya başlamıştı. Tüm app. notları okudum. Tüm söylenenleri yaptım. Ama nafile sanki iki dinomoyu paralel bağlamışım gibi biri dinomo diğeri motor gibi davranıyordu. Yani biri devreye akım basarken diğeri devreden akım çekiyordu. Sonuç hüsran.

Neticede HARRIS firmasının hatalı ürün ürettiğine hükmettim. Basit bir düzenek kurarak aynı parti ürünü mosların, aynı vgs değerinde drain akımlarının oldukça farklı olduğunu görünce kararım kesinleşti. Hemen gecenin yarısı bir mail yazdım. Aradaki saat farkını unutarak maili gönderdim.  Anında mailin yanıtı geldi. (orada mesai saati) Benim daha önce baktığım app. notları okumamı istiyordu. Kısaca app. notlarda paralel çalıştırılmak istenen mosların aynı ısıl ortamda olması, aynı yol uzunluğu ve kalınlığına sahip bağlantılarla birleştirilmesi gerektiği filan bahsediyordu ki ben bunları zaten dikkate almıştım.

Cevaben bir mail daha yazdım ve durumu tekrar daha açık bir şekilde anlattım. Sonuçta gelen cevapta bunun bir üretim hatası olmadığı mosların yapıları gereği üretim toleranslarının yüksek olduğu ve eğer hassas bir uygulamada kullanılacaksa benim düzeneğe benzer bir düzenek ile tek tek denenip seçilmesi gerektiği anlattı. MSN olmadığı bir ortamda vatandaş ile neredeyse mail yolu ile chatleştik.

Yıllar sonra benim tecrübelerime benzer tecrübeler yaşayanların bu seçme yöntemi ile mos seçip devre tasarladıkları internette ortaya çıktı.

Biraz uzun oldu ama umarım derdimi anlatabilmişimdir. Kafanızı şişirdi isem affedin.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.