Güç hesabı

Başlatan Klein, 13 Kasım 2006, 12:01:24

Klein

120mm çapında 200mm uzunluğunda metal bir bloğun sıcaklığını, atmosferik basınç altında 2000 (ikibin) dereceye çıkarmak için ne kadar elektrik enerjisine  ihtiyacım olduğunu nasıl hesaplayabilirim?
Rezistans kullanmak ya da grafit potaya doğrudan elektrik vermek konusunda kararsızım. Bu yöntemlerin verimliliği  hakkında öneriye ihtiyacım var.

KAZIMUGUR

Q=m*c*(t2-t1)
Q=enerji-calori
m=cismin kütlesi-gram
c=cismin ısıl katsayısı
t2-t1 (delta T) ilk  ve son ısılar

1kWh=860kCal

ise

demir-çelik üretim tesislerinde kullanılan endüksiyon ocakları içersine konan grafit pota ile bir ısıtma yapılabilir.

PhD

Selam @Klein hocam;

Linkte nerdeyse tüm birimleri birbirine çeviren Convert isimli bir dosya var. Belki elinizde yoktur diye gönderiyorum. Yararlı bir program.

Kolay gelsin.

PicProje
...hiç...

aster

Bahsettiğiniz metal kütleyi 2000 derece de ısıtmak için

*ise nin dediği gibi endüksiyonla grafit veya silisyum karbür bir pota içersinde
*yakınlarınızda hazır seramik fırını bulabilseniz bunun içinde
*cam yünü veya ıslak battaniye ile kaplanmış bu malzemenin içine girebileceği kapalı bir alan yapıp rezistansla da ısıtabilirsiniz
not: bu yöntemle demiri seramik kap içinde eritip analiz yapabiliyorum
siz metal demişsiniz bu metal ne tür bir malzeme? 2000 derece yüksek bir sıcaklık
rezistans olarak piyasada satılan dışı cam boru gibi olup içinde rezistans olan ısıtıcılar işinizi görebilir

Ziya

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR"Q=m*c*(t2-t1)
Q=enerji-calori
m=cismin kütlesi-gram
c=cismin ısıl katsayısı
t2-t1 (delta T) ilk  ve son ısılar

1kWh=860kCal
Malzemenin ortamla arasındaki sıcaklık farkı 200 dereceyi aştığında radyasyonla ısı transferini kesinlikle dikkate almanız gerekir. Bu da 2000 dereceyi düşünürseniz ısınan bloktan dışarı büyük miktarda ısı atılması demektir. Yani sıcaklığınızı bir kere 1000 dereceye çıkarttınız mı, 2000 dereceye yükseltmek için çok çok fazla enerji kullanmanız gerekir. Isı yalıtımlı bir fırın kullanın. Metallerin erime sıcaklıkları düşüktür. Dikkate almanızı tavsiye ederim.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Klein

teşekkür ederim....

dışı seramik , içi grafit bir potam var. malzemeyi bunun içinde eriteceğim.
2000 derece yüksek. zaten bukadar olmayacak. ama güç katını bu limitlere göre hazırlayayım diye bu değeri seçtim. normalde 1500-1600 aralığında olacak(1538) . Yani ben de demir eriteceğim.  
Rezistans kullanarak ya da  potanın içindeki grafitten akım geçirerek yapabilirim.  Güç katını  standart faz dilimleyici ile  yapacağım. Bunun için kaç Amper triyak kullanmalıyım. Eğer rezistans kullanır isem kaç watt rezistans demiri eritmek için yeterli oluyor.

KAZIMUGUR

Zaman boyotunu dikkate alın.

İmkanınız varsa yada harcı borcunu ödüyorsa endüksiyon ocağı kullanın,süre çok az olduğu için ve prensibi gereği kayıplarınız en az olur.

Klein

zaman ve kayıp sıkıntım yok.
Sistemim belli. bunu değiştirmeyi düşünmüyorum. ya grafit ya rezistans.
Bunu laboratuvar ortamında kullanacağım. yani 24 saat ihtiyacım var. hatta yatağımın yanına kuracağım :D  başkasının indüksiyon potasını ya da seramik fırınını kullanamam. ind. fırını yapmak çok zamanımı alır. bu yüzden tercih etmiyorum.

aster

Klein hocam, patenet başvuru hazırlıklarına başlayalım mı?  :roll:

z

Alıntı YapEğer rezistans kullanır isem kaç watt rezistans demiri eritmek için yeterli oluyor.

Bunun cevabi kayiplara ve kutleyi nekadar zamanda eritmek istediginize bagli.

Komik bir cevap olacak ancak, hic kayipsiz bir ortamda 1w bile yeterli.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Klein

@bunalmış hocam
bu konuda haklısınız  parametreleri vermeden sormak biraz abes oldu. neyse  birkaç denemeden sonra çözümü buldum. 10-15cm kalınlığında elyaf battaniye ve grafit plakadan kesetek yaptığım ısıtıcı ile ( piyasada 1400 c üzerinde rezistans bulunmuyor , yurt  dışından gelmesi gerekiyormuş en az 400 KG yaptırabiliyorsunuz fiyatı ise belirsiz) 10cm çapında 18cm yüksekliğinde bir potanın içerisindeki 7kg bakırı 2 saat civarında yaklaşık 1500W güç ile 1650 dereceye çıkarmayı başardım. Tabi  grafitin 450 derece üzerinde okside olması sebebiyle her 5-6 saatte bir yeni rezistans yapmak zorunda kaldım ama olsun  :D

@aster hocam
ilk denemeler çok başarılı , son denemeleri  önümüzdeki hafta yapıyoruz. muhtemelen yeni yılın ilk günlerinde patent işlemleri başlayacak. Hadi hayırlısı