7812 regülatörlerin paralel bağlanması?

Başlatan Elektron74, 25 Şubat 2007, 11:45:57

CLR

Bir önceki  mesajımı oku. "by-pass transistörü kullanarak akımı arttırmak"
Knowledge and Experience are Power

z

Alıntı yapılan: "eemkutay"Paralel bağlanamaz. Çünkü ; 78XX'lerden birinin  çıkışı diğerinden 0,1V bile fazla veya az olsa , 78XX'lerden birinin çıkışından içeriye doğru akım akışı olacaktır ve regülatörlerin çıkış empedansları 1 ohm'dan bile düşüktür. ( maximum güç transferinden dolayı) Siz paralel bağlı 78xx'lerin olduğu devreye yük bağlamasanız bile akım akışı olacaktır ve büyük ihtimalle 78xx'lerden biri ısınabilecektir. .............

78XX serisi sadece akim basabilir. Iceri dogru akim ememez. Bu nedenle de dediklerinizin hic birisi olmaz.

http://www.national.com/ds/LM/LM340.pdf#page=2 (Bakiniz sayfa 10)


Paralel baglanti yapildiginda  biraz daha yuksek voltaj ureten cip, digerinin cikis voltajinin yukseldigi yanilgisina neden olur ve digerinin cikis gerilimini dusurtur.

Sonucta yuku, voltaji yuksek olan sahiplenir. Kisa bir sure sonra yuklenen IC isinir, IC isininca transistorlerin calisma sartlari degisir, eger sartlar voltaji daha da arttiracak yonde ise sistem asiri yuk altinda bozulma egilimine gider. Yok sartlar cikis voltajini dusurecek yonde gelisir se bu durumda diger regulator devreye girer ve yuk paylasilir. Ancak sistemin bu iki tipten nasil davranacagini soyleyebilmek icin IC nin ic yapisini detayli incelemek gerekir. Ustelik buyuk olasilikla da cipin davranisi, uretici firmaya gore degisiklik gosterecektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

roleci


ilker_32


aslan_korhan



2N3055 yerine BD tipi transistörler veya çekmek istediğin akıma göre herhangi bir NPN transistör seçebilirsin.
Daha yüksek akımlar için transistörleri paralel bağlayabilirsin.

Ben bu devreyi birçok yerde kullandım ve hiç arızalandığını görmedim.
Ortalama 5-15A çeken devrelerde kulandım...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

CLR



Bunalmış arkadaşım demiş ki:

78XX serisi sadece akim basabilir. Iceri dogru akim ememez. Bu nedenle de dediklerinizin hic birisi olmaz.

Paralel baglanti yapildiginda biraz daha yuksek voltaj ureten cip, digerinin cikis voltajinin yukseldigi yanilgisina neden olur ve digerinin cikis gerilimini dusurtur.

http://www.national.com/ds/LM/LM340.pdf#page=2 (Bakiniz sayfa 10) "

resmi yukarıya ekledim akım yolunu çizdim. Demek ki akım çöktürebilir zaten bunu sende ifade etmişsin çünkü "diğerinin çıkış gerilimini  düşürür" demişsin , gerilim düşümü sadece akım akışında olabilir. Yanlışmıyım.
Çıkışta yük yoksa çıkışı büyük olandan küçük olana doğru akım akar.  

Bir loop varsa yani devre varsa büyük veya küçük mutlaka bir akım akışı olur yoksa loop olmaz. Ama benim de hatam var çıkış omajına regülatörün giriş tarafından baktığım için düşük omaj demiştim. Ama burada durum farklı çıkış , giriş oluyor. Akım yolları ;

1) R20 ve R21 üzerinden olabilir ama bu akım düşük olacaktır ve ihmal edebiliriz

2) R20 ve Q6'nın emiterinden ve Q4 üzerinden bir yol var ama yine direnç seviyesi yüksek bu nedenle bu akım yolunuda yok ihmal edebiliriz.

3) R20,Q1,Q2 ve Q3 yolunu çizdiğim gibi incelersen çıkıştan girebilecek en büyük akımın bu yolu izleyeceğini görebilirsin ve sakın şu hatayı yapmayın "bu transistörler iletime girmez"  Vout gerilim seviyesine ve R20'ye bağlı olarak akım akar.

4) http://www.national.com/ds/LM/LM340.pdf#page=2 (Bakiniz sayfa 11)
Figure 1'i inceleyiniz.
Shorting The regulator input'u okuyunuz.

Çıkıştan girişe ters bir diyot var. Eğer regülatör çıkıştan akım ememiyorsa sizce bu diyot ne iş yapıyor. Ben söyleyeyim. Çıkış gerilimi girişten büyük olursa , çıkıştan içeriye akım akışını engellemek için. Çıkış gerilimi ne zaman girişten büyük olur?
Güç kaynağını kapattığın zaman(figure1 deki anahtar) , çünkü çıkıştaki regülasyon kondansatör veya kondansatörlerinden (güç kaynağının bağlandığı devrede de olabilir)
dolayı kısa bir an için (zaman kond. değ. bağlı) reg . çıkışı , girişinden büyük olur veya olabilir.

Akım seviyesi R20'ye bağlı fakat adamlar yinede diyot eklemişler demekki R20'nin değeri düşük.

Diğer sözlerine katılıyorum.

Röleci arkadaşa da teşekkürler paylaşım için ama
Röleci'nin verdiği şekilde de hata var, o devrede pratikte sadece bir tane 78xx çalışır . Mutlaka birinin çıkışı diğerinden büyük olacaktır bu durumda 4001'lerden biri off olacaktır dolayısıyla 78xx'de .
Knowledge and Experience are Power

Elektron74

Arkadaşlar; cevap veren herkese teşekkürler. İlk verilen  cevaplara bakarak ben 7812 leri paralel bağlamıştım. Devre yaklaşık bir haftadır çalışmakta. Problem çıkmadı. Fakat ileri günlerde çıkarmı bilmiyorum?Devrede verdikleri toplam akımı ölçtüm. 2 adet 7812 1,4 A gibi bir akım verebiliyorlar. 7812 leri soğutucuya  bağladım. Isınma vardı. Fakat 7812 leri yakacak kadar olmadığını zandediyorum. Yani soğutuculara rahatlıkla dokunulabiliyordu. Soğutuculardaki sıcaklık insanı rahatsız edecek kadar değildi. Verilen cevaplara göre herhalde en mantıklısı  bu işi,  regülatöre güç transistörü bağlayarak halletmek.
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

Analyzer

Selam,

aslan_korhan arkadaş vermiş zaten paralel bağlantıyı. Bu bağlantı ile daha fazla akım rahat bir şekilde çekilebilir.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

z

@eemkutay

Sistemi biraz daha dusunerek analiz etseydin mesajinda yeni yeni hatalar yapmazdin.

Once Figure 1 deki regulator cikisindan regulator girisine dogru baglanan diyod neye yariyor onu soyleyeyim.

Entegre devrelerinin icindeki cogu devre elemani imalat asamasinda birer parazitik diyoda sahip olur. Regulatorun ana akim yolu uzerindede parazitik diyod bulunur. (Avometreyi diyod moduna alip, kirmizi probunu regulator cikisina, siyah probunu da regulator girisine baglarsan hemencecik bu diyodu goreceksin)

Trafonun cikisini 4 diyodla dogrultup kapasite ile filitre edip guclu bir ampule bagladigini varsay. Ampul uclarindan da regulator cipimize voltaj gitsin ve regulator cikisinda da buyukce bir kapasite olsun.

Trafoya gerilimi ver lamba isildasin regulator de reguleli voltaji versin.

Simdi trafonun elektrigini kestiginde filitre kapasitesi hizla lamba uzerinden bosalmaya baslar. Regulator girisindeki voltaj cikis voltajinin 0.6V daha altina altina indiginde regulator cikisindaki kapasite de uzerindeki yuku parazitik diyod uzerinden yani entegrenin icinden giris bacagina dogru ve ordan da ampule dogru bosaltir. Iste bu akim parazitik diyodu bozacak seviyede olabilir buna engel olmak icin cikistan girise dogru harici yuksek akimli bir diyod baglanmasi onerilir.

Burda akim Gnd bacagina dogru değil giris bacagina dogru akmaktadir. (Aman bu noktaya dikkat et. Figure 1 de giris tarafina baglanmis butondan uyanmam lazim.)

Gelelim kirmizi hatla cizdigin akim yoluna.

Q1 emetoru ile Gnd arasinda kalan devreler sadece ve sadece yaklasik olarak 500 mikro akim akitmaya yarayan akim kaynagi devresidir.

78xx entegrede senin hatirin icin R20 direncini sifir ohm kabul edelim ve Q1 beyzine 78xx in xx voltajini vermis olalim. Bu sartlarda bile Emetorden saseye akacak akim 500 mikro amperi asamaz. Nasil hesaplandigini istersen birara anlatirim.

(Bir sebeple Q2 nin emetorunden akan akim artarsa, Q3 transistoru Q2 nin beyz gerilimi hizla asagiya cekip Q2 nin kollektor akimini azaltir.)

Istersen asagidaki deneyi yap ve konu uzamasin.

78xx regulatorun girisi ile Gnd arasina uygun degerde voltaj gir. Giris ve cikis bacagini kisa devre et. 1 saat boyle calistir. 1 saat sonra regulatorun hala oda sicakliginda olacaktir ustelik kisa devreyi ayirir ayirmaz regulator xx voltajini uretmeye devam edecektir.

Yani kissadan hisse 78XX serisi akim emme yetenegine sahip değildir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı Yap....Demek ki akım çöktürebilir zaten bunu sende ifade etmişsin çünkü "diğerinin çıkış gerilimini düşürür" demişsin , gerilim düşümü sadece akım akışında olabilir. Yanlışmıyım.

Digerinin cikis gerilimini dusurur değil dusurtur demistim.

Bu cok ince ayrintinin meali soyle yapilir.

Regulatorlerden birisi digerinden biraz yuksek voltaj uretirse diger regulator (dusuk voltaj ureten) yahu ben ne yaptim cikis voltajim artmis Q16 transistorumun beyz akimini kisayim da cikis voltajim dussun der. Gercektende dusuk voltaj ureten regulatorun cikis voltaji duser daha dogrusu tamamen kesilir.

Ancak cikista okunan voltaj, dusuk degerli gerilim ureten regulatorden değil, voltaji yuksek olandan gelmektedir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CLR

Bunalmış nickli arkadaşım demiş ki;

Entegre devrelerinin icindeki cogu devre elemani imalat asamasinda birer parazitik diyoda sahip olur. Regulatorun ana akim yolu uzerindede parazitik diyod bulunur. (Avometreyi diyod moduna alip, kirmizi probunu regulator cikisina, siyah probunu da regulator girisine baglarsan hemencecik bu diyodu goreceksin)

Aşağıda bu diyotların regülatörlerin içinde olmadığı açıkça görünüyor
1.
Şekilde LM340 ve 1N4002 yazıyor (LM340.pdf'ten)
2.

Şekilde LM317 ve 1N4002 yazıyor  (LM317.pdf'ten)

Elbette konuyu uzatmaya gerek yok ama elektronik donanım bilgisi az olan arkadaşların tecrübe kazanması ve bilgilenmeleri için yazmaya çalışıyorum, sende aynı amaç için yazıyorsundur.
Knowledge and Experience are Power

z

Malesef verdigin semalardaki o diyodlar regulatorun icinde de var ve regulator icindeki bu diyodlara parazitik diyod diyoruz.

Ancak bu ic diyodun akim tasima kaabiliyeti fazla yok (adi ustunde parazitik, istem disi olusuyor). Cikis kapasitesinin parazitik diyod uzerinden giris tarafindaki harici yuke dogru  bosalmasi esnasinda icerideki bu diyod kolayca arizalanabilir dolayisi ile regulatorunuz hasar gorebilir deniyor.  

O yuzden harici baglanan diyod bu sorunu engelliyor.

Avometreyi ve 78XX tipi bir regulatoru eline bir alip olcsen iceride diyod oldugunu goreceksin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CLR

Bunalmış demiş ki;

Malesef verdigin semalardaki o diyodlar regulatorun icinde de var ve regulator icindeki bu diyodlara parazitik diyod diyoruz.


Yukarıda verdiğim 78xx serisinin iç şemesına bak, sen orada çıkış ile giriş arasında diyot görebiliyor musun? Eğer varsa adam içine çizerdi.
Diğer konu ise;
IC'ler de her ölçüğün her 500mV ile 700mV arası gerilimi diyot gerilimi zannetmemelisin. (Diyot ölçerken ,ölçü aletinde ölçüğün değer biliyorsun diyotun iletime geçme gerilimidir) Ölçtüğün gerilim içindeki D2 zener diyotundan geliyor olmasın? Ama biliyorsun ki o parazitik diyot değil sadece bir zener diyot.(Zeneri ileri yönde ölçersen diyot gibi davranır ve 0,6V-0,7V gibi gerilimler ölçersin)
(R17,zener D2,R14,R16 yolu)

Senin dediğin parazitik diyotları dijital entegre bacaklarında(74,40 serisi ve islemci,microcontroller, ram,rom) olur her bacakta 2 diyot olur biri pin ile Ground diğeri pin ile VCC (VDD) arasında olur. Amaç pini 5,5V ile 0,5 volt arasında voltajlarda tutmak için. Bu voltajların altında veya üstünde diyotlardan biri iletime geçer.  

Zaten adamın çıkışa pazatik diyot atması için sebep yok ki Çünkü regülatörlerin çıkışına zaten parazitleri engellesin diye 100nf ve 4,7UF kond. bağlanır. 100nf yüksek frekanslı spike'lari(pikleri) ground'a atar, 4,7uf(bunun değeri bağlanacak devreye göre değişir) ise çıkış regülasyonu içindir.
Knowledge and Experience are Power

aslan_korhan

Bende geçenlerde fazla uğraşmamak için 2 adet 7812'yi parallel bağladım.
İkiside ayni seri ve markadan olduğu halde biri diğerinden daha çok ısındı.
Yani iyi bir verim alamadım. Bunu mecburen söküp yukarıda verdiğim devreyi 7812 ve BD241 bağlayarak yaptım ve hiç bir sorun kalmadı...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

z

Regulatorun cikis giris arasini diyod kademesinde olctugumde bir yonde 500mv diger yonde de acik devre goruyorum. (Daldan dala atlayip D2yi isin icine sokma. Bu 3 ucluda D2 gerilimini gozlemleyemezsin.)

Parazitik diyod parazitleri yok etsin diye IC icine konmaz. Yariiletken malzemeler silisyum icinde olusturulurken bazi diyodlar kendiliginden olusur.

Alıntı YapYukarıda verdiğim 78xx serisinin iç şemesına bak, sen orada çıkış ile giriş arasında diyot görebiliyor musun? Eğer varsa adam içine çizerdi.

Sayet entegre ureticileri, son kullanicilara sunduklari  ic devre semalarinda istek disi olusan kapasite, enduktans diyod sembollerini de semaya koysalardi sema tamamen anlasilmaz olurdu. Zaten bu semalar daha cok cipin calisma prensibinin anlasilmasi icin sadelestirilmis semalardir ve ayni urun icin firmadan firmaya degisir.

Alıntı Yap3) R20,Q1,Q2 ve Q3 yolunu çizdiğim gibi incelersen çıkıştan girebilecek en büyük akımın bu yolu izleyeceğini görebilirsin ve sakın şu hatayı yapmayın "bu transistörler iletime girmez" Vout gerilim seviyesine ve R20'ye bağlı olarak akım akar.



R20 direncinin 1K olmasi durumunda regulatoru bozacak akimin sadece Q16 kollektor emetor arasindaki parazitik diyoddan akacagini soylemek zor olmasa gerek. R20 degeri icin asagidaki pdf dokumanin 4uncu sayfasina bakabilirsin. http://cache.national.com/ds/LM/LM341.pdf

Demekki R20 den buyuk akim akmiyormus. (Kaldi ki senin icin bu direnci 0 Ohm yapmistik.)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com