7812 regülatörlerin paralel bağlanması?

Başlatan Elektron74, 25 Şubat 2007, 11:45:57

CLR

Bunalmış demiş ki;

Regulatorun cikis giris arasini diyod kademesinde olctugumde bir yonde 500mv diger yonde de acik devre goruyorum

Dostum o 500mV'u D2 zenerinin diyot tarafından görüyorsun, zener tarafından değil. Zeneri ölçü aleti ile ölçtüğünde ikiyönde de sapma mı görüyorsun sen? Ben ölçtüğümde tek yönlü gösteriyor çünkü ölçü aletinin uyguladığı voltage genellikle zeneri devreye alacak seviyede olmuyor.

Birde diyorsun ki, bu kadar önemli olan diyotu iç şemesına koymamış bunu söylemem gerçekten şaşılacak birşey. Adam, dirençleri çizmiş ve değerlerini bile yazmış ve çıkış ile giriş arasında olacağını iddaa ettiğin diyotu çizmemiş !

Sonra 1N400x serisinden parazitik diyot olmaz. Çünkü bu diyotlar yavaş (ultrafast ve schotky'ye nazaran)diyotlardır. 1N400x serisi genel amaçlı diyot olarak kullanılırlar.
Parazitik diyotlar ultra fast veya schotky diyotlardır. Yoksa parazik sisteme girer sonra 1N400X iletime geçer.

Bunalmış demiş ki;
Parazitik diyod parazitleri yok etsin diye IC icine konmaz. Yariiletken malzemeler silisyum icinde olusturulurken bazi diyodlar kendiliginden olusur.

Yazdıkça batıyorsun dostum. Kendiliğinden diyot oluşur mu? Oluşursa devrenin çalışması değişmez mi? İstem dışı diyot oluşursa ne olacak bu elektronik aleminin hali! Tüm o pinlerde portlarda gördiğün diyotları üretici bilerek ve gerçekten koyuyor ama dijital devrelerde.

Aşağıya bakarsan PIC16F628 içine eklenmiş parazitik diyotlarını göreceksin.
1) Şemaya çizmez diyordun. Adam şemaya çizmiş,(tasarımcı bunu görmeli çünkü ona göre devreyi dizayn edecek)
2) IC içine eklemezler diyordun işte sana kanıt, IC'nin anlamı bu zaten. (Integrated Circuit =Entegre Devre=Tüm komponentleri tek bir devrede barındırmak)



R20'nin 1K olması olayı çok değiştirmez. Sen regülatör içine akım ememez demiştin. Ben bunun yanlış olduğu gösterdim.

Bu kadar kesin delilere karşın senin mutlaka yazacağın birşeyler olacaktır.
Gerçekten sen haklı olsaydın haklısın kardeş derdim ama ne yazık ki öyle değil!

İstersen elektronik bilgisine güvendiğin biri varsa forum içi veya dışı sor bakalım,
1N4001..7 serisinden parazitik diyot olur mu?
Knowledge and Experience are Power

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

conavar

walla burda tartışma yerine biLgi paylaşsak ve ortamı kızıştırmasak daha iyi olur :)
cok fazla idia edemeyeceğim ama bunaLmış hocam diyorsa bir biLdiği vardır...yabana atılamaz...
kaldı ki sizin gibi bir arkadaşımız da idia ediyordu bir fan kontrol devresinde
bu devre çalışmaz diye ve cok ciddi hesaplamaları vardı...
nitekim devre senelerce çalıştı :)


biLgi üstünlük taslamak için değiL daha iyiye huzur ve rafeha ulaşmak için kullanılmalı kanımca...
tamam belki teoride teknik olarak fazla biLginiz olabilir ama uslubunuzdan mütevellit kaybediyorsunuz kanımca eemkutay bey!
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

Göktuğ

Alıntı yapılan: "eemkutay"
-- Datasheetlerde 78xx için 1,5A yazar fakat 0,8A'den sonra çoğunlukla bozulurlar, çünkü datasheetlerde peak değerlerini yazarlar.

-- Mesela LM7812 için giriş gerilimi en az 14V olmalı yani çıkış gerilimin 2V üstü giriş gerilimi olmalı, ama lowdropout olanlarda 0,1V'luk fark bile regülasyon için yeterlidir.

Arkadas önce güzide elektronik firmalarının datasheetlerindeki degerleri karaladı. Ardındanda 0.1V ile diyot polarize ederek regulasyon yaptı. Söylenecek cok fazla bir sey yok.Susup dünyanın dönmesini hissetmeye calışmak lazım.  :D

roleci

Alıntı yapılan: "eemkutay"Röleci arkadaşa da teşekkürler paylaşım için ama
Röleci'nin verdiği şekilde de hata var, o devrede pratikte sadece bir tane 78xx çalışır . Mutlaka birinin çıkışı diğerinden büyük olacaktır bu durumda 4001'lerden biri off olacaktır dolayısıyla 78xx'de .

Şu anda elimdeki bir işin bir bölümünde aynı yöntemi 7924'lerle yaptım.Çıkışa bir yük bağladım.Her iki direnç üzerinde de mV hatalar ile aynı gerilimi ölçtüm.Demek oluyor ki akım her iki dirençten dolayıyısı ile de TDD'lerden geçmekte.

z

Yazmiyim demistim ama duramadim. Aksi halde bu baslik yanlistan gecilmeyecek.  Biraz uzun yazi olacak bu kadar yanlis anca boyle temizlenecek.

Bildiginiz gibi saf yariiletken kiymik uzerine (ornegin N taban) degisik tekniklerle P, P bolge icine de N tipi adaciklar olusturularak transistor, fet, mos, diyod, direnc hatta kapasite yapilir ve bunlar kendi aralarinda baglanarak hazir devreler imal edilir.

Bu P icinde N yada tersi N icinde P adaciklari olusturulurken aslinda en basit yariiletken malzeme olan  diyod olusur. Tabiki amac diyod yapmak olmasa da bundan kacinilamaz zira P ve N bir araya gelince otomatik olarak diyod olusur. Bu diyodlara parasitic diode denir.

Bunlarin parazitleri yok etmek gibi asli bir amaci yoktur. Nasil canli bedenlere parazit kurtcuklar yapisiyorsa yariiletken malzemelere de (Mos transistor vs) yariiletken diyodlar (kurtcuklar) yapisir. Iste biz bu kurtcuklara parasit diyod diyoruz.

Hatta "parasitic diode"lara ilaveten parasitic transistorler de olusur.

Ornegin MOS transistor yapilirken P tipi bir taban alinir. Icine iki adet N adacigi olusturulur. Bunlardan birisi S digeri de D terminalidir.  Iki N adacigi arasindaki P bolge uzerindeki oksit tabakasinin ustune aluminyum buhari ile kaplanirsa alminyum Mos fetimizin G ucu olacaktir.

Taban maddemiz olan P bosta birakilamayacagindan Gnd bacagi olarak disari alinir. Cogunlukla bu uc S pini ile Mos kilifi icinde baglanir ve disari S ucu olarak cikar.

Simdi N kanal enhancement tipi MOS transistor yapmis olmamiza ragmen
D ile S arasina bakarsak burada bir diyod oldugunu goruruz. Drain = N Substrate = P (Source ile taban birbirine elektriki olarak bagli)

Iste D-S arasindaki bu diyod parasitic bir diyoddur. Cogunlukla tembel ve yavastir pek cok uygulamada DS arasina harici hizli diyod baglanarak bu diyodun etkisinden korunulur.

CMOS prosesinde  hemen hemen her noktadan VSS ve VDD ye dogru
parazitic diyod olusumu gozlenir.

Bu diyodlar yukarida ic semasi verilen PIC islemcinin  I/O pinlerinde de gozlenir ve Bunlar bazi uygulamalarda hic istenmez bazilarinda ise yararli bazi ozelliklerinden dolayi arzulanir. (Giris pinlerini Vdd den buyuk yada Vss den kucuk girislere karsi koruma amaci gibi.)

Asagidaki linkte MOSFetin ic yapisi anlatilmaktadir. Parasitic diyodlari ve diger parazitic kurtcuklari anlamak icin bakabilirsiniz.

http://www.powerdesigners.com/InfoWeb/design_center/articles/MOSFETs/mosfets.shtm

Asagidaki semalar sadece ve sadece 1 MOS transistorun yapimi asamasinda olusan parasitic malzemelerin sembollerini de icermektedir.



Entegre ureticileri yapmis olduklari entegrenin ic devre semasini yayinlarlarken her bir mosa ilave olarak yukaridaki parasitic devre elemanlarinin sembollerini de koyarlarsa asil sema corbaya doner ve devreyi anlamak zorlasir. Ancak ve ancak ozel bazi parazitik elemanlar sembol olarak asil semaya ilave edilirler.

(Ornegin CMOS ciplerin sadece I/O pinlerine bagli olan MOSlarin parasitic diyodlari semalarda gosterilirken devrenin devamindaki MOSlarda bu parasitic diyodlar semalara ilave edilmez.)

Eger bir sebeple bu parasitic diyodlari bozacak seviyede akim akitilirsa o diyod bozulur ve bagli oldugu devre elemaninin hasar gormesine neden olur. Taa basindan beri aciklamaya calistigim 78XX tipi regulatorden Q16 transistorunun parasitic diodu asiri akim ile bozulursa 78xx cope atilir.

Iste giris ve cikis pinleri arasina konan harici diyod bu diyodun bozulmasini engellemek icindir. Zira bu diyod bozulurda kisa devre olursa 78XX icindeki Q16 kisa devre oldu demektir.

(Q16 nedir diye merak edenler yukarilarda verilmis 78XX ic semasina bakabilir)

Gelelim akim emme tabirine.  Bir cikis pini ya akim basabilir ya emebilir yada hem emebilir hemde basabilir.

Eger bu pine iceriden bagli bir direnc varsa bu direnc akimi emer tabiri pek kullanilmaz.

Kataloglarda emme ve basma sink ve source olarak gecer. Emme isleminin olabilmesi icin pinden Gnd tarafina mos yada transistor olmasi gerekir. 78XXin akim emme ozelligi yok denirken cikis pini ile Gnd arasinda transistor yoktur anlasilmalidir. Ic devreye bakilirsa gercektende 78XX regulatorleri sadece cikis bacagindan akim basabilir. Durum boyle olunca regulator cikisina haricten gelecek fazla voltaj sondurulemez.

Ornegin 7805 ile DC motor dondurulurken motor mekanik bir etki ile normal devrinin cok ustune cikartilirsa 78XX cikisindaki voltaj da 5V ustune cikar. Eger emme ozelligi olan bir regulator olsaydi bu durumda motor harici olarak hizlandirilsa bile regulator voltaji sabit kaliyor olacakti.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CLR

Alıntı yapılan: "Göktuğ"
Alıntı yapılan: "eemkutay"
-- Datasheetlerde 78xx için 1,5A yazar fakat 0,8A'den sonra çoğunlukla bozulurlar, çünkü datasheetlerde peak değerlerini yazarlar.

-- Mesela LM7812 için giriş gerilimi en az 14V olmalı yani çıkış gerilimin 2V üstü giriş gerilimi olmalı, ama lowdropout olanlarda 0,1V'luk fark bile regülasyon için yeterlidir.

Arkadas önce güzide elektronik firmalarının datasheetlerindeki degerleri karaladı. Ardındanda 0.1V ile diyot polarize ederek regulasyon yaptı. Söylenecek cok fazla bir sey yok.Susup dünyanın dönmesini hissetmeye calışmak lazım.  :D

Sen tamamen yanlış anlamıssın  , dikkat et kullandığım tabire lowdropout reg. için 0,1V fark derken yani 5Vluk çıkış için , 5,1V'luk giriş gerilimi yeterli olabiliyor diyorum(very low dropout regülatörler var).

Sanırım aşağıdaki örnek senin için yeterli olur


"Susup dünyanın dönmesini hissetmeye calışmak lazım" bu tabiri kullanmak hiç yakışmamış. Herkes kötü konuşabilir ama bak ben yada Bunalmış nickli arkadaş senin gibi yazıyor muyuz. İkimizde bilgilerimizi ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bunalmış nickli arkadaşın verdiği bilgiye teşekkür ederim, sağlam bir araştırma yapmış.

Fakat 78XX'li şemayı incelersen oradaki TR'lerin BJT olduğunu göreceksin. Senin yazdığın durum sadece anahtarlama yapan mos tr.ler için geçerli.
Bu devre ise lineer regülatör devresi yani TR.leri aktif bölgede çalıştırman gerekir.Aksi takdirde geri besleme yapamazsın ve regülasyon olmaz.

Siz malzemeleri nasıl kullanmak istiyorsanız öyle kullanın ben sadece 17 yıllık Elektronik teknisyenliği,teknikerliği ve Mühendisliği bilgimi ve deneyimlerimi kullanarak amacım size yardımcı olmaya çalışmaktı.

Benim başka diyecek sözüm yok.
Knowledge and Experience are Power

z

Saglam bir arastirma yapmadim parasitic diyodun ne oldugunu anlayabilmen icin Google da parasitic diode yazip enterledim ve karsima gelen ilk  linkin adresini verdim sadece. (Saglam arastirmalar bu kadar kisa surmuyor)

Parasitic diyodun olusumu tamamiyla yariiletken devre tasarimi ile ilgilidir. 78XX serisi basit bir BJT değil BJT transistorlerden olusan entegre devredir. Kiymik icinde transistorler olusturulurken yukaridaki yazilarimda adi gecen kurtcuk(lar) da kendiliginden olusur. (Artik kurtcuk diyorum zira parazitik dedigimde parazitleri sonduren hizli diyodlara daliyorsun)

Sonucta yari iletken devre elemanlarini pertinax uzerine değil N yada P taban uzerine insaa ediyoruz.  P taban kullandiginda NPN transistorun daha kollektorunu yaparken tabanla kollektor arasina diyodu da kafadan koydun demektir. (Kagit kalemi al ve cizmeye calis)

Pertinax uzerine transistor baglarken tamam transistor baglarsin ama silisyum taban uzerinde transistor olustururken istek disi diyodlarda kiymik icinde bir bir olusur.

Tartisilan olay yariletken devre tasarimiyla ilgili ansiklopedik bilgilere biraz olsun asinaligi gerektirir. Sen olayi National firmasinin yayinlamis oldugu entegrenin icine ait devre semasina baka baka ayrik malzemelerle pertinax uzerinde devre kuruyormussun gibi dusunuyorsun. Durum boyle olunca da olaylari yeterince canlandiramiyorsun.

Ama eminim simdi olayi kavradin ve Figure 1 deki harici koruma diyodunu kaldirdiginda giris tarafinda kisa devre yapilirsa 78XX icinde hangi gorunmez devre elemaninin bozulacagini cok iyi anladin.

Anlamadi isen sadece ic devreye bakarak bunu asla anlayamazsin. (O bozulan  eleman ve elemanin bagli oldugu yol o semada gosterilmez)

En azindan Figure 1 e ait aciklamayi anlamaya calis.


Alıntı Yap
Bunalmış demiş ki;
Parazitik diyod parazitleri yok etsin diye IC icine konmaz. Yariiletken malzemeler silisyum icinde olusturulurken bazi diyodlar kendiliginden olusur.

Yazdıkça batıyorsun dostum. Kendiliğinden diyot oluşur mu? Oluşursa devrenin çalışması değişmez mi? İstem dışı diyot oluşursa ne olacak bu elektronik aleminin hali! Tüm o pinlerde portlarda gördiğün diyotları üretici bilerek ve gerçekten koyuyor ama dijital devrelerde.

Demekki batan ben değilmisim.

Olayi cok merak ediyorsan su kitabi oku derim.

http://www.springerlink.com/content/m2189236116t500j/
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Göktuğ

Soru
Alıntı yapılan: "Elektron74"Arkadaşlar yaptığım bir devrede regülatör olarak 7812 kullandım. Fakat akımı yetmedi. Bunlardan iki tanesini paralel bağlasam olurmu. Cevaplarınız için teşekkürler.
Cevaplardan biri
Alıntı yapılan: "Göktuğ"Fairchild ındı yanılmıyorsam 1.5A lik 78xx leri var.
Alıntı yapılan: "eemkutay"Göktuğ demiş ki: Fairchild ındı yanılmıyorsam 1.5A lik 78xx leri var.
Datasheetlerde 78xx için 1,5A yazar fakat 0,8A'den sonra çoğunlukla bozulurlar, çünkü datasheetlerde peak değerlerini yazarlar.
Sallama olmasın diye gidip dogru urunlere bakıyorum.
Alıntı yapılan: "Göktuğ"
Yazılanlar peak degerleri değil. Garanti edilmiş degerlerdir.
Bu firmadan alınan urunler veya bu  tip büyük firmalardan alınan ürünler için belirtilen ozelliklerde sorun cıkmaz. Performansı verilen garanti sınırları içerisinde değişebilecek şeyler değildir. Alınan urun sahte ise dediklerin olur.
KA78R05C  1A Fixed 5V Low Dropout Voltage Regulator (LDO)
KA78R12C  1A Fixed 12V Low Dropout Voltage Regulator (LDO)
KA278R05C  2A Fixed 5V Low Dropout Voltage Regulator (LDO)
KA278R12C  2A Fixed 12V Low Dropout Voltage Regulator (LDO)
Buna cevap
Alıntı yapılan: "eemkutay"Dostum ben low dropout olan 78xx'lerden bahsetmiyorum, bizim türkiyede bulacabileceğimiz national(popüler firma)'ın LM78XX veya ST(popüler firma)'nin L7812 gibi regülatörlerden bahsediyorum. Aralarında çok fark var. Mesela LM7812 için giriş gerilimi en az 14V olmalı yani çıkış gerilimin 2V üstü giriş gerilimi olmalı, ama lowdropout olanlarda 0,1V'luk fark bile regülasyon için yeterlidir.
Burada yorum yapmadan tartışmayı bırakıyorum.Taki bunalmısın
Alıntı yapılan: "bunalmis"Engin bilginle yolun acik olsun.
Sözüne kadar. Bunalmıs gibi bir cok arkadasımız, abimiz, kardesimiz hesapsızca insanlara yardım etmektedir. Benim korumama ihtiyacları yoktur. Ancak tavrınızı anlamanız için 2 satır yazma geregi hissettim

Neyse olayın özeti;
Bir kısım arkadasımız paralel baglanabilecegini baska kısım arkadasımız baglanamayacagını, diger bir kısım arkadasımızda yuksek akım almak için ne yapılması gerektigine dair cevaplar yazmıs.Sizin mantıgınız en basta ki soruyu cevaplamak değil. Belkide ilk basta cevaplamaya calıstınız ama sonra en iyi ben bilirim egosuyla gereksiz yollara saptınız. Bizler bu işte son nokta değiliz. Bilgimiz cercevesinde yardımcı olmaya calısıyoruz. Bununda bilincindeyiz. Bu bilince sizinde varmanız gerekir. Yaşca benden buyuk oldugunuz anlasılıyor. Belki tavsiye verecek konumda değilim. Ama bu tavırla pek cok yerde sonuç alamazsınız.
Dunyanın dönüşünü hissetme isteğinde hakaretlik bir durum yok. Olsa olsa ufak bir taş atma vardır. :D

CLR

Peki arkadaşlar;

Benimle çalışan veya çalışmış olan elektronik müh. arkadaşlarım (8 yıldır end. bir firmanın argesinde çalışmaktayım) , yukarıda geçen malzemeleri benim anlattığım şekilde kullandılar ve kullandık. Endüstriyelde 1,5A lik regülatör veya transistörü gerçekten yarısından(0,75A) yukarı akımlarda çalıştırmak büyük bir risktir. Çünkü endüstriyelde tüm elektronik cihazlar genelde 24 saat çalışır(ortam ve sıcaklık gibi değerleri de hesaba katarsak). Ki eğer seri üretim yapıyorsanız, bence hiç çalıştırmamalısınız. Çünkü anadoluya dağılmış  projelerinizi bir regülatör veya transistör yüzünden toplatmak hiç iyi birşey olmaması gerek.
(Alllah'a şükür şu ana kadar böyle birşey olmadı)

Başlangıçta 0,8A derken bunu kastediyordum. Mesela yüksek güçlü malzemelerde ise, mesela malzeme 15A'lik olsa bu sefer mühendislik kuralı olan 3 te 1 kuralını uygularım. Yani en fazla 5A'de çalıştırırım.

Elbette her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

Hepinize başarılar dilerim
Knowledge and Experience are Power

aYe

Günlerdir forumdaki onlarca 78xx basligi gibidir diye düşünüp bu başlığa bakmamakta direniyordum.

Baktım ki coşku sel olmuş, sadece arka planda çalan fiftycent eksik  :lol:

Anca böyle durumlarda kenarda köşede kalmış çeyiz sandıklarındaki nacizane bilgiler ortalara çıkıyor.

Bu tür haşin tartışmaların artmasını dileyerek soruma geçiyorum;

IRFP460(ör) kod adlı sözde mosfetin datasheet'inde gözüken ters diyot, öz hakiki bir ters diyot mudur, yoksa parasitic diod(kurtcuk) mudur?
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

Göktuğ

Lineer regulator dezavantaj olusturmaya basladıgı ilk anda veya yüksek akım cekilmeye baslandıgında, dc-dc switching regulatorlere donmek en mantıklısı olur.
Firmanın bir tanesine sektorune ozel, ısı kontrol cihazı tasarladık. LM2575 kullanmakta tereddut etmemiştim. Fiyat farkı elbette oluyor. Ama ürünün geri donme konusunda sıkıntı olmuyor.

CLR

Alıntı yapılan: "aYe"
IRFP460(ör) kod adlı sözde mosfetin datasheet'inde gözüken ters diyot, öz hakiki bir ters diyot mudur, yoksa parasitic diod(kurtcuk) mudur?

O diyot hakiki, gerçekten var. Endüktif yükleri sürerken oluşan ters emk sırasında mosfetin zarar görmesini engellemek için var.

Göktuğ, evet yüksek verim gerektiren yerlerde, dediğin gibi DC-DC convertor kullanmak en iyisi. 5 yıl önce  LM2575'i bizde kullandık             (elektronik terazinin ADC kısmının beslemesinde, regülasyonu çok iyi)
Knowledge and Experience are Power

aYe

Alıntı yapılan: "eemkutay"
O diyot hakiki, gerçekten var. Endüktif yükleri sürerken oluşan ters emk sırasında mosfetin zarar görmesini engellemek için var.

İyi hoş ama bu diyot kendini korumaktan aciz, ilk yanan o oluyor, sağlam mosfet'i de hiç ediyor.

Mosfet bozulduğunda diyarbakır karpuzu gibi yarılmadıysa(aster hocamın patlasın moslar oynasın kızlar vakası) yanan %99 dahili diyot oluyor.

Hani bu kurtçuk ibaresini görünce mosfete dıştan anakonda bağlamak lüks mü yoksa zorunluluk mu diye düşünmeye başladım...

Madem bu kurtçuk değil niye cart curt yanıyor?
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

gevv

yaw ne guzel :) "7812 regülatörlerin paralel bağlanması?"  ve 3 sayfa bilgi :D Lineer mi Takılsam ? acep:) sayenizde guzel bilgiler edindim sagolasınız