Bedavaya sicaklik sensoru ve projesi

Başlatan bunalmis, 13 Mart 2007, 22:00:43

z

Transistorlerin bagli oldugu sogutucu sicakligini cok basit bir sensor ile olcup sonucu ADC ile okuyacagim. Butun amac, transistorlerin tehlike sinirina kadar isinip isinmadigini kontrol etmekten ibaret.

Sicakligin kac derece oldugunu bile bilmeme gerek yok. Zira belli bir esik degerinin ustunu asiri sicaklik olarak kabul edecegim.

Soruma gelirsek;

Bu is icin pahali bir sensor dusunmuyorum. Vidali NTC-PTC yada termostat da dusunmuyorum. Piyasadan herdefasinda bulabilecegim cok basit ve ucuz bir malzeme olmali.

Ayrica sensor cikisina transistor, opamp yada komparator gibi devre de kurmayacagim. (Baski devre cizimim bitti ve bu tip devrelere yerim yok)

Sensor (buyuk olasilikla basit bir diyod olacak) tek bir direnc ile beslemeden polarmalansin ve sensor yada polarma direnci uclarindaki voltaji dogrudan ADC ile olceyim istiyorum.

Her defasinda ayni NTC yi bulursam NTC de kabulum ancak hic bir piyasa arastirmam olmadi.

Onerileriniz neler? (Diyod ismi onerisi bile yeterli)

Aynen belirttigim sinirlamalar dahilinde bu tip uygulama yapan varsa hic kafa yormadan uygulamanizin aynisini bende yapmak istiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Analyzer

Selamlar,

Belirttiğiniz kriterlere göre benim aklıma 2 seçenek geliyor. Termokupl tellerini alıp birbirine bükerseniz, çok ekonomik bir sensörünüz olur. Hatta bu sayfada konu tartışıldı. Ancak sensörü adc ye sürerseniz istediğiniz sonucu alır mısınız..Denemek lazım.
İkincisi, ntc ile çözülebilir sizin dediğiniz gibi. Yurtdışı fiyatları şu seviyelerde.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

memed52


z

1N4148 voltaji  hangi bias akiminda sicaklikla  buyuk degisim yapiyor?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

memed52

Çok geniş alanda linear gidiyor. 100 ua- 1ma aralığı uygundur. Gecen akımdan en azından kendisi ısı üretip sürüklenmiyor. Diodu süreceginiz direnci adc nin referansından alabiliyorsanız sorunsuz çalışır.

İyi çalışmalar.

z

+3.3V a diyodu ters polarmalayacak sekilde bir ucu sasede olan 100K ya bagladigimda havya ile diyodun kesmedigim uzun bacagini isittigimda 100K uclarindaki gerilim 0 dan 100mV a kadar degisim gosterdi. Ancak bu esnada diyod kac dereceye kadar isindi bilmiyorum. Termometre ile diyod kac derece oldugunda direncte kac mV olustu bir dizi deney yapmam lazim.

Simdilik isim goruldu ama beni deney yapmaktan kurtaracak varsa verecegi bilgilere  simdiden teşekkürler.

Belki led diyod isiya daha duyarli(?) Yada bir baskasi. Bu tip calisma yapan yokmu?

Asil derdim seri uretimi yapilacak devrenin sicaklikla ilgili bu kucuk parcasi,  her uretim peryodunda yazilima mudahale gerektirmemeli. Yoksa pahali bir sensor kacinilmaz olacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Fixxer

Bazı ölçü aletlerinde sıcaklık okunuyor minik bir iletken var onu değdirince sıcaklığı görebilrisiniz kasmadan ;)
...............................

SpeedyX

Google da birşeyler çıkıyor.


Alıntı YapThe temperature sensor is a 1N4148 diode. A diode is the best temperature sensor there is for most electronic purposes. It has about half as much sensitivity as the best thermistors, which is not bad; and it is totally linear, unlike thermistors. It also has the advantage of being smaller in size, which reduces heat capacity and speeds up response time.

You should not have to calibrate the diode for this purpose. Calibration is done in stirred oil with a reference thermometer. I did calibrate the diode which I used. It's slope was 2.747mv/°C. In the circuit shown, it produced 367mv at 30°C. Adjustment range was 30-60°C, 369-280mv. My trimmer only had 165 ohms.

Diodes will vary a few percent. If you have some other type, try it on a breadboard. Touch it to heat it a few degrees and see if the LED goes on and off. You might solder the 9.09K resistor onto the top of the board, so you can make range adjustments if necessary without taking out the board.

http://nov55.com/snd/snd1.html

Gelişmeleri tekrar burada paylaşırsanız sevinirim, bende basit bir ısı sensörü arıyordum, bu konu ilginç geldi.

Edit:
daha iyiside varmış
pic temp project
c kodu

z

@Fixxer

Ah bende olsa. Elimde bu deneyi yapacak duzenek olmadigi icin yarali parmaga iseyecek adam ariyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

@SpeedyX

Asagidaki bilgiyi vermekle parmagima yeterince isedin sagolasin.

Alıntı YapYou should not have to calibrate the diode for this purpose. Calibration is done in stirred oil with a reference thermometer. I did calibrate the diode which I used. It's slope was 2.747mv/°C. In the circuit shown, it produced 367mv at 30°C. Adjustment range was 30-60°C, 369-280mv. My trimmer only had 165 ohms.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Evet konu basligina cok uygun cozum olustu.

Devrem, bosta kalmis ADC pinine sadece 100K ve 1N4148 ilavesiyle asiri sicaklik korumasi  ozelligine de sahip oldu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CLR

Piyasada PT100 pozitif sıcaklık sensensörü var (aynı görüntüsü 32768khz kristallere  benziyor) ,fiyatı da çok ucuz (1-2 milyon), lineer, resistans table'ı var , oradan hangi sıcaklıkta kaç ohm öğrenebilirsin. Omaj değerine göre gerilim bölücü bir devre ile istediğini gerçekleştirebilirsin fakat pic'in adc girişine direk bağlarsan gerilim bölücü hesabın değişecektir
tampon açısından opamp kullanırsan iyi olur, kullanmazsan bir trimpot ile pt100'ü kullanarak , istediğin sıcaklıkta istediğin voltage fix'leye bilirsin. Sıcaklık değişimin senin ayarladığın dereceye kadar olur.
İstersen derece lazım değilse ADC'yi kullanmazsın ve istediğin sıcaklık seviyesinde bir tr'yi sürecek şekilde de hesaplayabilirsin.

PT100 table linki aşağıda

http://www.thermocouple.co.uk/Downloads/TD-TV_PT1A.pdf

Kolay gelsin
Knowledge and Experience are Power

aYe

Alıntı yapılan: "eemkutay"fiyatı da çok ucuz (1-2 milyon)

1milyon eski TL ile 150 tane 1n4148 diyot alınır.

Seri imalat için 1-2 milyon çok çook yüksek bir fiyat.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

CLR

Fiyatını kesin bilmediğim için 1-2 ytl (büyük ihtimalle çok daha ucuz) yazdım, 1n4148 kullanırsanız , milivoltları pic'in adc'si  ile  okuyamayacağınız (okunur ama sağlıklı olmaz 5V/1024=50mv bit aralığı) için yükseltmek gerekecek, opamp kullanmak zorunda ve ayar yapmak zorunda kalınmaması için böylebir çözüm sundum. Elbette tercih sizin.

Kolay gelsin.
Knowledge and Experience are Power

sitenindelisi

5/1024=0,00488V=4,88mv
Hesap makinesinin azizliği sanırım. Bu yüzden MCU lara güvenmemek lazım.

Bu arada 2 derece çözünürlük baya ilginç ve hoş.