kod koruma hakkında bir kaç soru ve parlak fikir?

Başlatan mustafa_cmbz, 02 Ağustos 2007, 16:42:17

files

Asitin ismini verdik. aldın damlattın, içi göründü. Napacan? elinde elektron mikroskobu mu var? hadi var diyelim aldın baktın. anladın mı? ne yapabileceksin? Bunu yapmak, korumayı gidermek için gerekli bilgiyi orada vermişler mi?

Eagle_Tim

Alıntı yapılan: "skar"Yok laserle kesmekmiş, yok asitle eritmekmiş, yok efendim mikroskopla bakıp programa ulaşıyorlarmış... Elektronikçiler kendinize güldürmeyin ve sizi aşan safsatalarla uğraşmayın. Bu safsatalar, hurafeler zaten kişileri şartlandırarak gerçeği yanlış yerlerde aramanıza ve asla bulamamanıza yol açar. Buda zaten üreticinin istediği bir olaydır. Bilinçli olun ve komik şeylerle uğraşmayın. PIC içindeki korumasız ve korumalı bilgiye nasıl ulaşılacağını size MICROCHIP datasheets'lerde zaten detaylı olarak anlatmış.
Orijinal PIC datasheets'lerinin ilk sayfasının arka tarafında en üstte bir not vardır. Hiç okudunuz mu? Derki; "Bazı şerefsizlerin kodları kırmayla uğraştıklarını, bunların MICROCHIP'in dışındaki kişiler olduklarını, Üretici firmaların bu kodların güvenli olduğunu fakat 'kırılamaz' olarak garanti etmediklerini...". Üretici firma garanti edemiyorsa kırılıyor/kırılabiliyor demektir. Evet koruma kırılır ama nasıl? PIC programlamayı öğrenmeye başladıkça, PIC'i tanıdıkça korumasız ve korumalı PIC'deki proğrama nasıl ulaşılacağını da gördüm.  Sizler önünüze hazır bir cihaz gelsin, korumalı PIC'i takalım ve içindeki programı alalım istiyorsunuz. Biraz bilgisayar proğramcılığınız varsa oturun bu cihazı yapın. Ne böyle bir cihaza ne de korunmuş bir PIC içindeki programa gereksinimim olmadı! Amacıma uygun PIC programını daima yazabildim. Belki böyle bir cihaz temin edip başkalarının programlarını kopyalayarak kolaydan para kazanmak isteyenler için olay caziptir. Ama programlama anında yanlışlıkla CP'yi aktif hale getiren  kişi için cazip değildir çünkü programı geri elde edebilir ki bu program zaten bilgisayarında vardır ve asla PIC'i geri kazanamaz.
Korunmuş program nasıl kırılır? MICROCHIP herşeyi anlatmış. Daha anlayamadınız mı? Biraz yol göstereyim. Elimde 10 adet 16F84 var. Bunlardan iki tanesine A programını, üç tanesine B programını ve beş tanesine C programını korumalı olarak yükledim. PIC'lerin üzerine hiçbir işaret koymadan bir kutuya koydum ve karıştırdım. Artık hangi PIC içerisinde hangi program var bilmiyorum ve bunları yeniden A, B ve C programlı PIC'ler olarak tasnif etmem gerekiyor ve programlayıcımla yapıyorum da. Ha sen! PC programlamayı bilen anladın sen korumanın nasıl kırılacağını, biraz uğraşman gerek. Sen anlamadın mı? O halde PIC öğrenmeye devam et. Öğrenince zaten buna gereksinimin kalmayacak.
  Hepiniz sağlıcakla kalın. Sevgiler.

 Not: GSM, Bankamatik, Ankesörlü telefon... gibi smart kart kopyalamak bilişim suçudur. Cezası da iyidir. Korumalı program kopyalamak bilişim suçuna giriyormu bilmiyorum. Bilinçli olun.

Yazdıklarınız çok iddalı görünüyor, şu hurafe dediğiniz şeyleri biraz araştırın bakalım.. Şu sizin bilgisayar programı teoriden öteye geçiyor mu acaba ?  yoksa zavallı çinler neden delip geçiyor bu kadar işlemciyi adamlar yazılımda da süper , 1,5 milyar kişiden sizin kadar program yazabilen biri çıkmamış mı aaa çok ayıp..  belliki tecrübeniz çok büyük,  bu konularda ki engin bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz çok seviniriz..
Software and Hardware Design...

files

kod korumayı gideren kişi gerekli bilgiyi tam olarak burada paylaşmaz Yukarıdaki iddaili laflara bakın. hepswi boş safsata. yok karıştırın çorba yapın? hani bilgi ? yok. m.cip  korumayı kaldırma yöntemi,ni mi anlatmış?

bu başlığı da komple kitlemek lazım. biligi filan yok burda, klavye antremanı.

korumayı kaldırmak için gerekli bilgi burada yok. olmaz . kimse vermez bu bilgiyi. bilse de vermez.

Eagle_Tim

Birşey bilipte açıklamayacak arkadaşlar hiç konuşmasın ozaman daha iyi olur. ben biliyorum ama anlatmam demenin kimseye bir faydası olmayacağı kesin. birşeyleri üstü kapalı ne olduğu belirsiz şeylerin varlığını savunuyorsanız açıklamasınıda yapıp insanlara bunun kanıtlarını göstermelisiniz. yada gerçek olan şeyleri hurafe deyip kendinizi komik hallere düşürmezsiniz.. burda zaten kod kırmak konu değildi nasıl koruyabiliriz diye kendi kişisel fikirlerimizi ortaya koyuyorduk.
Software and Hardware Design...

Maxim

Arkadaşlar ,
tekrar yazmak istiyorum ,

bu başlıkta konuşulanlar ,
başkasının kodunu nasıl kırarız DEĞİL !
yazdığımız kodu NASIL DAHA İYİ KORUYABİLİRİZ DİR .

O yüzden konuyu başından OKUMAYAN insanları yanlış yönlendirmeyelim ,

Tekrar :
Burada, kendi kodumuzu nasıl DAHA İYİ koruyabiliriz ? konuşulmaktadır .
O yüzden ,en azından yapmasakta kırma yöntemlerini konuşmamız gerekiyor .

z

Ornegin 16F84 icine bir program gomun ve kod korumasini aktif edin.
Ardindan cipi silmeden icine gene ayni programi yuklemeye calisin.

Ne olur?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

files

ne olacak aynı program tekrar yüklenir. Flash tiplerin hepsi aynı. üzerine tekrar yüklenir. öncekini sil yeni yükle veya aynı programı tekrar yükle aynı şey. Çipi silmeden nasıl olur bilmiyorum. Programlayıcı yazılımını kendimiz yazmadısyak mutlaka silinecektir her halde

z

Uzun suredir ugrasamadigim icin cok seyi unuttum o yuzden soruyorum.

Peki icinde A programi yuklu ve kod korumasi yapilmis cipi programlayiciya takip dosya olarak da A programini gosterip cip icerigi ile verdigim hex program kodlarini verify et dediginizde programlayici verify ok diyebiliyormu? Yoksa kod koruma aktif verify islemini yapamam mi diyor?

Elinde hazir duzenegi olanlar deneyip sonucu soyleyebilir mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

files

kod koruma aktif verify islemini yapamam demese gerek. çünkü korumalı picin içindeki bilgiler 00 olarak okunıuyor. daha ilk bayttan verify eror şeklinde vermesi lazım. korumanın türüne göre bazısında sadece program korumalı, data eproımuı korumasız olabiliyor.

bazı piclerde bloklar halinde koruma ayarlanabiliyor.  ister tüm ünü isterseniz bellibölgeyi  koruyorsunzu.

Eagle_Tim

Bir ara bende bu işi biraz takip ettim, biraz ilerlemede yaptım fakat kanaatim bilgisayarda yazılmış bir arayüz programı ile cod protectli bir pıcın okunabilmesi mümkün değil. çünki fuses bilgileri benim elde ettiğim verilere göre progamın ana kodlarından sonra pıce yazılıyor. buda şu manaya geliyor;

benim bulduğum tek çıkar yol için söylüyorum, eğer PICI kendi yazdığımız bir ara yüz programı ile programa dokunmadan sadece fusesi yeniden cod protecti kapatarak yazarsak bu iş olur diye düşünmüştüm. ama fusesin daha sonra yazılması ve fusesi değiştirmek için önce program adreslerini geçmek zorunda olmak bu işi imkansızlaştırıyor. fusese erişene kadar hiçbir data yollamasanız bile, clock verip geçseniz bile, zaten 0000 kodunu ana programın üzerine yüklemiş oluyorsunuz, sonra fusese ulaştığınızda artık ana programınız 0000.. oluyor artık okunsa bile 000 okuyorsunuz..  

Ayrıca kod koruma aktifken program yüklemeden sonra kendini bile verify edemiyor, çünki program tamamen yazıldıktan sonra fuses yazılıyor ve cod protect Aktif ediliyor artık geriye dönüş imkanı hiçbir şekilde olmuyor.
Software and Hardware Design...

hademe

Sigortalar program flasha yazıldıktan sonra değiştirilebiliyor. Bunu yapabilmeniz için CP nin aktif olmaması lazım. Hatta CP yi aktif etmeden flash a programı yazdıktan sonra CP yi aktif edip sadece sigortaları yazdığında içindeki program silinmeden CP aktif edilebiliyor. Ama CP aktif olan bir pic e CP yi iptal edip sigortaları yazdığınızda flash siliniyor.
Her türlü temizlik işleri yapılır.

e3

Koruma nasıl yapabilirsiniz, bence şöyle yapabilirsiniz :

Bir PIC nasıl programlanır ? Gerekli beslemeyi verdikten sonra DATA ve CLOCK hattıyla tabiki, bunlarda PIC'in genel olarak RB6 ve RB7 pinlerine denk geliyor. Misal olarak besleme işini hallettikten sonra DATA'ları göndermeye başladık ve belirli aralıklarla Clock vermeye başladık, böylece PIC'in içerisine yazmaya başladık.

Sizin normal çalışan herhangi bir devrenizde kodlarınızın içerisinde bu pinleri takip edecek ufak bir program yazmanız lazım, eğer bu pinlerden daha önce algoritmasını az çok bildiğiniz programlama sinyalleri geliyorsa PIC'i uyku moduna alabilirsiniz, ya da birkaç pinini kısa devre edebilirsiniz.Böylece PIC ne okunur ne yazılır, yani bir arkadaşın dediği gibi CHIP SECURED olur :D . Ancak öncelikle PIC programlanırken programlayıcı nasıl sinyaller gönderir bunu bilmeniz lazım, en azından başlangıçta nasıl bir protokol işliyor bunu bilmeniz lazım.

Böyle işe başlarsanız hem kendi korumanızı yaparsınız hem de ileride kendi programlayıcınızı bile yapabilirsiniz :) Ben bu yöntemle PIC'in lazer vb. dışında başka bir yöntemle okunamayacağını düşünüyorum, zira kopyalama yapmaya çalışanlar bazı gerilimlerle oynayarak PIC'i okuyabiliyoruz diye söylüyorlar ya, her ne kadar gerilimle de oynasalar data ve clock değişmez :) Böylece yapabileceğiniz en iyi korumayı yaparsınız.Şimdiden kolay gelsin.İyi günler. ;)
.eem.

files

önceki sayfalarda OG hocam bahsetmiş. MCLR yi 12 volt verdiğinizde picteki programınız artık çalışmaz olur.  Artık programlama/okuma  moduna geçilmiştir. Uyku moduna geçmeniz olayı denetlemeniz ... mümkün değildir.

e3

Evet MCLR'yi unutmuşuz :) Ona da belki yine içeriden bir müdahale yapılabilir.Bilmiyorum belki olabilir, MCLR gerilim seviyesi arttığında PIC bir register'ı programlamaya ayarlamak kaydıyla değiştiriyor olabilir ve eğer bu register seviyeli olarak kendini güncelliyorsa o zaman bizim programdaki ajan kodlar :P bunu anlar ve PIC'i baştan susturur, acaba olamaz mı? Yoksa ben çok mu hayal kuruyorum :roll: İyi günler.
.eem.

Eagle_Tim

Kısa ve Öz, çok güzel hayellerin var  Prtotection
ama gerçeğe uyarlama konusunda sorunlar olabilir  :D
Software and Hardware Design...