solar şarj hakkında?

Başlatan futureng, 24 Aralık 2007, 16:52:41

futureng

Merhaba. Bazı solar uygulamalarında ufak solar paneller ile şarjlı piller şarj ediliyor. Yalnız basit olsun diye solar panele 1 adet schotky 1N5818 gibi bir diyot ile (geri boşalmayı önlemek için) direk pillere bağlayıp şarj olayı gerçekleştiriliyor. Benim sorum şu diyot dışında daha stabil bir şarj devresi kullanılabilir mi? örnek bir devre verilirse memnun olurum.  yoksa diyot yeterlimidir? (Bahsettiğim uygulamalar 2-3 kalem pilin şarjını içeriyor.)
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

ete

Her solar panelin bir ma seviyesinde akım gücü vardır. Ayrıca bir de voltaj değeri olması gerek. Sorunuzun cevabı bu iki parametrededir.
Diyelimki 2 adet AA (Kalem Pil) şarj edeceksiniz.
SOlar panel en azından 3 V verebilmelidir.
Verdiği akım şayet 150 ma in altında ise solar paneli pilllere 1 adet 1N5819 kullanarak bağlayabilirsiniz. Çünki pil dolduktan sonra gelecek olan fazladan akım pil tarafından kompanse edilebilecektir.  Ancak panelin verdiği akım miktarı şayet 150 ma den fazla ise işin içine akım kontrolü girmelidir.
Bu durumda ciddi bir şarj sistemine ihtiyacınız olacaktır. Ciddi den kastım, pilin dolması anında pil için gerekli olan akımı sağlayacak ve pil dolduktan sonra gerekirse şarjı kesecek yada trickle-şarj denilen sistemle belirli oranda pile düşük bir akım verecektir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

futureng

bendeki panel 4,2V 50mA civarı ve 2 kalem pili şarj etmek için kullanmayı düşünüyorum.
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

xenix

Ni-Mh piller tam dolduklarında çözeltideki metallerin hepsi levhalara geçmiş oluyor ve artık çözelti tamamen asitten oluşuyor. Bu noktadan sonra hala şarja devam edilirse pilin içindeki çözelti elektroliz oluyor, açığa çıkan hidrojen ve oksijenin bir kısmı geri birleşip su oluyor ve ısı açığa çıkartıyor, bir kısmıda pilin dışına kaçıyor. Bu yüzden aşırı şarj sonucunda pillerin çözeltisi kurumaya başlıyor, pillerin iç direnci artıyor.

Bir çok pil üreticisi pile oksijen ve hidrojenin birleşmesini hızlandıran katalizör koyuyor. Mesela GP pillerin içindeki katalizör eğer pil dolduğu halde hala pil kapasitesinin 1/10 undan az akımla şarj ediliyorsa açığa çıkan bütün gazları tekrar çözeltiye göndererek pilin zarar görmesini engelliyor. Örneğin GP2700mAh pili <270 mA akım ile aylarca şarj edebilirsiniz ve pil bundan zarar görmez. Bununla ilgili açıklama bu pillerin datasheetinde var.

Sizin şarj akımınız 50mA, eğer pil kapasiteniz 500mAh dan büyükse tek bir seri diyot bağlayıp kontrolsüz bir şekilde şarj edebilirsiniz. 1/10 değeri GP piller için geçerli, diğer pilleri incelemedim, siz yine de kullanacağınız pilin bilgilerine bakın.