sert dolgu malzemesi nedir?

Başlatan cevat, 10 Nisan 2008, 11:41:36

cevat

Bazı elektronik devrelerin üzerinde sertleştirilmiş dolgu malzemesi (devreyi sıvılara karşı koruma ve devrenin içeriğini koruma amaçlı)bulunuyor.bu malzeme nedir?nerden bulunur?

sagamen

polyester karakoy de rahatlıkla bulabilirsin
herkEse kolay gelsin

z

Bu sınıfa giren pek çok malzeme var.

Bunlardan birisi polyester.
Diğerleri epoxy reçine olarak geçiyor ve çok çeşidi var.

Elektrik malzemesi satan yerlerde (genelde sıradan elektrikçilerde olmaz) kablo mufu adı altında satılan reçine küçük kullanımlar için idealdir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mavi

en kolay polyester bulunur. trafo saran kişiler satıldığı yeri bilirler
diğeri daha kalitelisi ve pahalısı kablo ek malzemesi satan yerlerde vardır.
polyester için belki 20-30 lt  den aşağı vermiyoruz gibi bir ifadeyle karşılaşabilirsiniz.ama kablo eki için kullanılanı iki adet yaklaşık yarım litrelik kutularda satılır birbiri içine karıştırılır. kuruyunca sertleşir.  kullanırken dikkatli olun  kurumadan kalıbına dökmelisiniz.
Telecommander Monster Of Network

Analyzer

Selam,

Konusu açılmışken Aye'nin bir mesajı aklıma geldi. Solüsyonun içerisine yarım saat yatırıyordu ve taşlaşmış koruma, jöle halinde akıp gidiyordu. Aramak lazım..

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

zenze

ısı iletimi olarak epoxi diğerlerinden üstündür

aslan_korhan

Polyester iyidir fakat bunun birde elbise düğmeleri yapılan bir çeşiti var. Bununla gayet güzel oluyor.

18 litrelik tenekesini 60 YTL'ye aldım geçenlerde.
Bu şefaftır ama renklendirmek için özel pigment satılıyor ( Boya olmuyor )...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

OG

Alıntı yapılan: "aslan_korhan"Polyester iyidir fakat bunun birde elbise düğmeleri yapılan bir çeşiti var. Bununla gayet güzel oluyor.

18 litrelik tenekesini 60 YTL'ye aldım geçenlerde.
Bu şefaftır ama renklendirmek için özel pigment satılıyor ( Boya olmuyor )...

Hocam bunu direk satın alabilmek için marka, tip vs olarak biraz açarmısın.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

İki tip polyester var.

Birincisi serme türü. En basit uygulaması cam elyafına fırça ile sürülür. Kurutulur bir kat daha sürülür. Böyle gider....

Bir de dolgu türü polyester olur. Bunu kalıp içine döküp dondursunuz.

Bu ayrımı söylemezseniz yanlış ürün alabilirsiniz.

Elektronikte dolgu tipi polyester kullanılır. Düğme yapmak için çok özel polyester olduğunu sanmıyorum. Dolgu polyesteri olması lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aslan_korhan

Evet, Düğme için dediğim dolgu polyesteri. VEBSAN marka polyester yazıyor üzerinde. Başka da bir açıklama yok üzerinde...

Yanında tabiki birde sertleştirici ve dondurucu diye iki ayrı katkı maddesi var. Bunun ayarı biraz dert. Yanlış karışımda polyester yanabiliyor, hatta patlayabiliyor. Sis bombası gibi oluyor bazende  :D
Dikkat etmek gerekir...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

elmaalma

http://www.poliya.com.tr bu firmanın sitesinde kullanımla ilgili yararlı bilgiler var.

Ayrıca bayanların hobi malzemelerini satan yerlerde açık ve az miktarlarda   farklı türde olanlarını alabilirsiniz. Dolgu tipinin farklı bir türünü (saydam olanını)  cam poliester diye satıyorlardı.

Hızlandırıcı kobalt  koyu mor rekli olan malzeme: Duruma göre miktarını donma(sertleşme)-çalışma sürenize ve ortam ısısına göre ayarlamanız gerekir. Satın aldığınız yere mutlaka miktarı sorun. Daha önceden önerilmese bile poliesterle karıştırabilirsiniz.

Sertleştirici Mek saydam bir sıvı:Kullanacağınız poliestere yaklaşık %1-2 oranında katılır. Fazla ve az olması kaliteyi düşürür veya malzemeyi bozar.
Mek ve kobalt konulduktan sonra malzeme iyice hızlı bir şekilde karıştırılmalı kullanılmalıdır. Yoksa elinizde donmuş bir malzemeyle kalakalırsınız.

İnceltme işleminde stren denilen bir malzeme kullanılır. Üreticiler önermese de piyasadakiler ucuz olduğu için selulozik tiner kullanırlar.

Mek ile kobalt hiçbir zaman yanyana tutulmazlar. İkisi kaza ile birbirine karışırsa yanma, parlama veya patlama oluşabilir.

Ayrıca poliester ömürlü bir malzemedir. Kullanım tarihine bakınız.

Çıkan gazlar zehirli olduğu ve kötü koktuğu için havalandırması iyi olan yerde kullanın. Evde kullanımını tavsiye etmem.

Mnemonic

arkadaşlar bu konuda beni biraz aydnlatırmısınız biraz araştırma yaptım ama tam olarak anlayamadım şimdi buna polyester diyen var epoxy diyen var reçine diyen var ama hangisi nedir tam çıkartamadım
benim sorum ise şu şekilde olacak
Bu SiteDeki resme bi bakarmısınız
bu ürün üzerindeki malzeme nedir nasıl uygulanır
birde asıl sorun ureteceğimiz kart bir sekılde arıza yapar ve gerı gelırse bızım mudahale edebilmemiz için bu malzemeyı sokmemız lazım nasıl sokerız
bır urun uzerınde calısıyoruz urun nemlı ve vıbrasyonlu bır oramda calısacak o yuzden bu tarz bır seye ıhtıyacımız var illahkı bu olmak zornda degıl kaplana bılen ve sokule bılen baska onerılere acıgım

husnu

poluuretan malzemeye mermer tozu karıştırıyorlar.

Mnemonic

pekı bunu herhangı bır kımyasal yada farklı bı sekılde sokmek mumkunmu ?