[B]lütfen motor devir ayarı yardım[/B]

Başlatan entegre86, 28 Mayıs 2008, 23:45:00

entegre86

Sayın Arkadaşlar.
Otomatik çamaşır makinesi motoru var elimde. kömürlü çalışanlardan sanırım üniversal olarak tabir ediliyor bu tip motorlar. motor 220v monofaze.
Sorun ise şu:
Motorun bir dirençle dönme hızını düşürmek mümkünmü. istediğim şey motorun devrini azaltmak. Yani istiyorumki yavaş dönsün. bunu bir dirençle sağlayabilirsem nasıl bağlamalı ve kaç ohm değerinde bir direç kullanmalıyım. Yada bu işin başka bir pratik yolu varsa açıklarsanız çok sevinirim. Dönem ödevi için bir tezgah hazırladım ve bu motoru tezgaha monte ettim. Büyük kasnak kullandım ama bu yeterince fayda sağlamadı.
Arkadaşlar lütfen bu işi bilen nasıl yapacağım konusunu açık olarak anlatabilirse sevinirim. Şimdikten Teşekkür Ederim

pcb_desing

teorik olarak soledıgın doruu hızı bır dırenc le ayarlıycaksın ama bunun ıcın bır devreye ıhtıyacın var sadece dırenc olmaz.
en basıtı pıyasada elektrıkcılerden dımmer dıye ıstersen sana verırler ama pek duzgun bırdegıl daha dorusu saglıklı olmaz ıkıncısı ıse bu motorlar ıcın ozel olarak kullanılan entegre ve devreler var.
sanırım entegrenin kodu TDA1085 google da aratırsan gereklı bılgılerı bula bılırsın bu entegre ozel olarak bu motorlar ıcın uretılmıstır
uygulamalarında da goruceksın zaten kolay gelsınn.

madenturgut

Tek başına dirençle yapmak oldukça zor çünkü motorun çektiği akımı direnç üzerinden düşürmek için bayağı watlı direnç kullanman gerekir .Bence en pratik yolu tristörlü basit bir dimmer devresi ile motoru kontrol edebilirsin.

ipek

motora seri 1mf ila 10mf ac250 volt kondansator ile kendine uygun devri ayarlayabilirsin burada dikkat edilecek faktör kondansatorlerin X2 tipi olması gerekir...
aynı yöntemi evde zass marka vantilatöre uyguladım memnunum. fakat benim motor 65w çamaşır makinası motoru epey wattlıdır..iyi şanslar..

ugurtelefon

kardeşim elindeki motorun değeri tahminimce 600-1000watt arası.
piyasada satılan lektrikçilerin sattığı dimmer devreleri,genelde triyakla sürülmüştür.imalat amacı 50-100watt arası akkor flamanlı lambaların ışık şiddetini ayarlamaktır.o dimmerların o motoru sürebileceğini sanmıyorum.
ama şöyle yapabilirsin.herhangibir dimmer devresini yapıp üzerindeki triyakı motor gücüne göre değiştirebilirsin.tabi buna binayeten üzerindeki dirençlerinde watt değerleri yükselmesi gerekir.
istersen forumda yada google da AC motor devir(yada hız) kontrol diye arattır.bir çok uygulama var.

illaki dirençle yapıcam,denemek istiyorum dersen;
alüminyum kılıfta soğutuculu yüksek wattlı dirençler var.onlardan kullanabilirsin.
motor değerlerine göre omajını hesaplayabilirsin.
sağlıklı bişey olacağını sanmam ama..

Maxim

arkadaşlar boşa kürek çekiyormuşsunuz gibi gelmiyormu sizede ?
önce ilgili motorun akım ve gücünü öğrensekte ona göre arkadaşa çözüm önersek ?

slm

xenix

Motorun universal motor, o motor DC gerilimde de çalışır. Dolayısı ile 220V alternatif gerilimi tek bir diyot ile doğrultarak (1N5408 olabilir) motorun hızını kabaca yarıya düşürebilirsin.

xenix

Şimdi farkettim, 1N5408 yetmez, daha yüksek akımlı birşey bulmalısın.

ugurtelefon

yahu adam derdine derman ararken foruma üye olmuş.
geçen hafta 2 mesaj atıp çıkmış.herhalde tüm üyeleri on-line olarak düşünüp,cevabını birkaç dakika sonra alacağını düşünmüş olsa gerek.
boşa kürek çekme olayına bende katıldım. :D

xenix

Olsun :) aynı sorunu yaşayan başka birilerinin işine yarar belki bu mesajlar.

Logan

Bahsi geçen motor yaklaşık 1800 W gücünde Universal motordur. En basit yöntemle hızını kontrol etmek istiyorsan 1 adet AEG 1050 marka çamaşır makinesi kartı alır ve bu kartı motora takarak istediğin devri elde etmiş olursun. Sorunu programlama yoluyla çözmeye çalışırsan epey uğraşman gerekecektir. İlk olarak Zero crossing Detector devresi kurmalı ve bununla 220 V sinüs oidal dalganın alternanslarının başlangıç noktalarını yakalaman icab eder. Motoru 16 A bit triyak ile, yakalamış olduğun alternanslara senkron olarak sürmeli ve bu esnada tako frekansını düşen kenar tetikleme ile kontrol ederek motorun GÜCÜNÜ kontrol etmelisin. Eğer kullanmakta olduğun motorun kollektörünün bakırlı kısmına dikkat edersen bir adet mıknatıs olduğunu göreceksin. Bu mıknatısın çevresinde bir bobin vardır ve bu bobin sayesinde mıknatıs, motorun devrine göre voltaj üretir. Bu voltajı yarım dalga doğrultmaç, bir adet 10 K direnç ve 100 Nf konansatör ile NPN transistörün Beyz ucuna verir, Collector ucunu 10 k pull up ile TOCKI bacağına ve Emetor ucunu da şaseye bağlarsan, düşen kenar tetikleme ile motorun o anki devrini öğrenebilirsin. Bu voltajın bize sağlayacağı tek yarar, motoru istediğimiz devirde GÜCÜNDE HERHANGİ BİR KAYIP OLMADAN dönmesini sağlamaktır.Umarım açıklayıcı olmuştur, iyi akşamlar, iyi çalışmalar.

Not: Bahsi geçen çamaşır makinesi kartı RV20 olarak geçer ve yan sanayisini 10 YTL'ye satın alabilirsin bilgine...
İmza.

entegre86

Alıntı yapılan: "ugurtelefon"yahu adam derdine derman ararken foruma üye olmuş.
geçen hafta 2 mesaj atıp çıkmış.herhalde tüm üyeleri on-line olarak düşünüp,cevabını birkaç dakika sonra alacağını düşünmüş olsa gerek.
boşa kürek çekme olayına bende katıldım. :D

boşa kürek çektiğinizi düşünüyorsanız yorulmayın hocam.
Sağolsunlar boşa kürek çektiğini düşünmeyen kişilerde varmış. sorunuma büyük bir içtenlikle yardım etmeye çalışmışar. teşekkür ederim herkeze ne yapacağımı anladım teşekkürler tekrardan sağolun

entegre86

Alıntı yapılan: "Logan"Bahsi geçen motor yaklaşık 1800 W gücünde Universal motordur. En basit yöntemle hızını kontrol etmek istiyorsan 1 adet AEG 1050 marka çamaşır makinesi kartı alır ve bu kartı motora takarak istediğin devri elde etmiş olursun. Sorunu programlama yoluyla çözmeye çalışırsan epey uğraşman gerekecektir. İlk olarak Zero crossing Detector devresi kurmalı ve bununla 220 V sinüs oidal dalganın alternanslarının başlangıç noktalarını yakalaman icab eder. Motoru 16 A bit triyak ile, yakalamış olduğun alternanslara senkron olarak sürmeli ve bu esnada tako frekansını düşen kenar tetikleme ile kontrol ederek motorun GÜCÜNÜ kontrol etmelisin. Eğer kullanmakta olduğun motorun kollektörünün bakırlı kısmına dikkat edersen bir adet mıknatıs olduğunu göreceksin. Bu mıknatısın çevresinde bir bobin vardır ve bu bobin sayesinde mıknatıs, motorun devrine göre voltaj üretir. Bu voltajı yarım dalga doğrultmaç, bir adet 10 K direnç ve 100 Nf konansatör ile NPN transistörün Beyz ucuna verir, Collector ucunu 10 k pull up ile TOCKI bacağına ve Emetor ucunu da şaseye bağlarsan, düşen kenar tetikleme ile motorun o anki devrini öğrenebilirsin. Bu voltajın bize sağlayacağı tek yarar, motoru istediğimiz devirde GÜCÜNDE HERHANGİ BİR KAYIP OLMADAN dönmesini sağlamaktır.Umarım açıklayıcı olmuştur, iyi akşamlar, iyi çalışmalar.

Not: Bahsi geçen çamaşır makinesi kartı RV20 olarak geçer ve yan sanayisini 10 YTL'ye satın alabilirsin bilgine...

sayın hocam bu karttan buldum orjinal.  anlamadığım burada bir sürü soket yerleri var uçları neye göre bağlayacağım bu motora

Logan

Yanlış hatırlamıyorsam kart üzerinde 2 adet tako, 2 adet motor, 1 adet besleme ve birkaç adet kontrol ucu mevcut. Bu kontrol uçları şu şekilde çalışır; Kartın üzerinde makinenin program şalterine giden uçlar bulunur. Bu uçlar yine kartın üzerinden giden bir besleme voltajını kontrol noktalarına kısa devre eder. Eğer dikkatlice bakacak olursan bazı soketlerin karşısında sıralı bir biçimde birbirinden farklı değerlerde dirençler vardır. Aslında bunlardan ziyade aşağıdaki linke tıklayarak TDA1085C entegresinin şemasını incele.

TDA1085C

Bu dosyada 8. sayfayı aç. Göreceksin ki 5 numaralı uç hız kontrol ucu, sana lazım olanda bu. Tek yapman gereken bu kontrol ucunun, karttaki hangi soketle kısa devre yapıldığında motorun devreye girdiğini bulmak. Bulduğun voltaj ucu ile 5 nolu bacak arasına 100 k pot koyarsan motoru istediğin devirde döndürebilirsin...
İmza.

entegre86