Ücretsiz kalıp tasarımı, freeze, cnc kursları var mı?

Başlatan sigmoid, 08 Ağustos 2008, 08:54:12

sigmoid

Üniversiteden bu sene mezun oldum. Askere kadarda yapacağım bir işim yok. Bu nedenle evde kendim elektronik devre tasarlıyorum. Ayrıca kalıp tasarımı ve imalatını öğrenmek istiyorum. İlerde kendi firmamıda kurarsam plastik kalıbına ciddi meblağlar ödememiş olurum. Foruma baktığımda hep PIC, elektronik ve programlama kursları ile ilgili duyurular verilmiş.

Yaptığım devrelerde insanlar ilk olarak dış görünüşüne bakıp yorumluyorlar. Birçok insan dış görünüşü beğenmeyip kesip atıyor. Bu olaya kafam çok bozuluyor. Tanıdık bir plastik kalıpcısı komşum var. Neyi nasıl yapılacağı ve kalıplarda hangi parcaları ne amaçla koyduklarını sorduğumda doyurucu olmasa da cevapları ile beni bilgilendiriyor. Teorik kısmı az çok soru sorduğumda cevabını alarak öğrenebiliyorum. Fakat imalat olayını becerebilecek biri değilim.

Hayatım boyunca el matkabı dahi kullanmamış biri olarak freeze ve cnc öğrenebileceğim ücretsiz (tercihen) kurslar açılıyor mu?

Teşekkürler.

F493

selam;

ito ( istanbul ticaret odası )  kursları var ücretsiz netten araştırırsanız bulursunuz .

cnc,freze,torna vb..

pendikte de  var.

http://muhendisiz.net/viewtopic.php?p=13123

esen kalın;

erkan614

ikitelli sanayi bölgesinde herhangi bir kalıp imalatı yapan yerde çalışarak bu işler hakkında bilgi edinirsin. hem parada kazanırsın tabi çıraklık hoşuna gitmezise o başka. ama sana söyliyceğim bahsettiğin iş sanayide öğrenilir

sigmoid

ikitelli bana çok uzak. Komşuya, askere kadar yanında çıraklık yapayım dedim, beni pek ciddiye almadı.

erkan614

Alıntı yapılan: "abdullaho"...kalıp tasarımı ve imalatını öğrenmek istiyorum. İlerde kendi firmamıda kurarsam plastik kalıbına ciddi meblağlar ödememiş olurum...
...Komşuya, askere kadar yanında çıraklık yapayım dedim, beni pek ciddiye almadı...

plastik kalıp ve enjeksyon işini bilmen senin piyasaya yaptırcağın kalıbın maliyetini düşürmez. ama kalıbı tamamen cnc işleri hariç ben yapıcam dersen o sana daha pahallıya gelir cunku bir kalıphanenin ekipmanlarını satın almak okadar ucuz değil. kalıpla uraşırken harcıycağın vakit hiç ucuz değil...

komşuna ciddi birşekilde tekrar sor veya "tanıdığın biyer varmı askere kadar yanında çıraklık yapabileceğim" diyede sor. yine sallamazsa kendin git sanayiye araştır. iş yapmak isteyene iş mutlaka bulunur

kolay gelsin

sigmoid

Başkasına yaptırınca ortaya çıkacak ürün konusunda tam bir kontrolünüz olmuyor. Hayalim, hedefim bir ürünün vidasına kadar en küçük parçasını dahi imal edecek konuma gelmek. Tabi şu anda evimde sıradan bir havye ve serigrafi sistemi dışında bir şeyim yok. Ekipman bir kereye mahsus aldığınız cihazlardır. Temiz kullandıktan sonra uzun neredeyse ömürlüktür. Ayrıca 2 kalıp fiyatı = 1 CNC tezgahı. Kalıbı kendim yaparsam pahalıya geleceğini düşünmüyorum.

erkan614

Alıntı yapılan: "abdullaho"2 kalıp fiyatı = 1 CNC tezgahı. Kalıbı kendim yaparsam pahalıya geleceğini düşünmüyorum.
40000€ luk kalıp yaptırıyosan o formul doğru.
benim etrafımda çok kalıpçı var dayılarım, abim, bilimum butun akrabalarım plastik piyasasında ya kalıpçı yada uretimci yada enjeksyon makinası imalatı ile uraşır. üniverste okumasaydım bende şimdiye bi suzgeç kalıbı yaptırıp enjeksyon baskı işine girmiştim. (bazan keşke okumasaydım diyorum).
neyse kendi tecrubemden bahsediyim yaptığım urune 1 senedir kutu bekliyorum, neden? çunku ucuza gelsindiye kalıbı kendim yapmaya kalktım. öyle yapıncada olan benim 1 seneme oldu 1 senenin fiyatı ölçulebilirmi?
herkes kendi işini yapmalı her işi yapan hiçbirşey yapmıyor demektir
kalıpçılık işine bulaşma demiyorum, bilgin olsun hatta her konuda bilgin olsun ama ileride her işimi kendim yapıcam amatorluğune düşme diye soyluyorum bunları.

sigmoid


Erol YILMAZ

2005 ile 2006 arasında CATIA ile çizdiğim parçaların
kalıbını yine CAD ortamında belirleyip erkek dişi
parçalarını Tel Erozyon ve CNC Frezede büyük bir keyifle
işledim. Yaptığım Plastik enjeksiyon kalıbı çekirdeği işlemekti.

Parça nasıl çizilir ?
Çekme payı nedir ?
Kalıp ayrımı nasıl ayrılır ?
Kalıp montajı nasıl yapılır ?
CAM progunda G code nasıl elde edilir ?
G code nasıl işler ?
ve en güzeli parça sıfırlama ve malzemeye has işleme
unsurlarını yaklaşık 12 ayda belli bir kıvama getirdim.

Bitti mi? Bitmedi,

Kalıpçılığın sanatsal boyutları var,
Çizimde şekilsel avantajları kullanmak,
Maça mekanizmaları,
Kalıpta parça (sıcaklık) ve Yolluk mantığı, ve
benim daha hissetmeye sıra getiremediğim onlarca konu...

Açıkça şöyle söyliyeyim, Tekrarlanabilir konular
olduğu için tamamen bilimsel bi çalışma,
Ölçülü ve bir makine mantığında
olduğundan tadı ap-ayrı. Aynı elektronik gibi :D

Bu arada plastik enjeksiyon kalıbı yanında,
derin çekme saç kalıpları, saç kesme kalıpları,
alü veya plastik şişirme kalıpları,
hassas parça kalıpları vs vs var.

Kısa tecrubelerime göre bir meslekte iyi kıvama
gelmenin süresi 3-8 sene.
Özellikle hassas parça kalıpçılığına girersen
(minik saç parçalar, konnektörler, terminaller )
kalıplarında minicik olur,
Ağır kütlelerle uğraşmazsın,
Ayrıca bi konudaki soruna çözüm olup,
Bir yandan kalıbınla imalat yaparsan,
sürekli akan bir ekomonik model oluşturabilirsin.

Eğer ki kalıpçılık yapacağım diyorsan tavsiye ederim.
Benim çok beğendiğim bir meslektir,

sigmoid

Öğrenmeyi hatta askere gidene kadar bir yerde çıraklık yapmayı çok isterim. Komşumun firması aile şirketi. Çalışanlar arasında yabancı biri yok. Çalışmak istediğimi söylediğimde kardeşlerden biri gel dedi, diğeri de birini bekliyoruz gibisinden konuyu kapattı. Anladığım kadarıyla aile dışına bu mesleği öğretmek istemiyorlar.

Bende askere gidene kadar ne yapacağımı bilmiyorum, boşum. Tanıdık bir elektronik firması ile görüştüğümde ise benden bedavaya çalışmamı istedi. Elektronik zaten bildiğim okuduğum bir meslek, paraya ihtiyaç duyduğum şunda bu işi karşılıksız yapamam. Kalıp tasarımı konusunda meraklı olduğum için durum farklı, biri gel bedava çıraklık yap desin hemen giderim.