PT2262 - PT2272 PIC Dijital Okuma

Başlatan protech06, 26 Mart 2009, 14:06:29

protech06

Arkadaşlar Udeadan aldığım alıcı ve verici modulleri PT serisi decoder ve encoder entegresi kullanarak sorunsuz calıstırıyorum udeanın örnek dokumanlarındaki gibi semaları hazırlıyorum ve sorun yok devrem çalışıyor.

http://www.udea.com.tr/1/AN-ASKTX-PT2262.PDF

http://www.udea.com.tr/1/AN-ASKRX-PT2272.PDF

yapmak istediğim verici tarafında pt2262 kullanmak alıcı kısımda ise pt2272 kullanıp datayı cözdükten sonra pice vermek pt2272 cıkısındaki dijital datayı picle okumak istiyorum. usart kullanmayacagım portb kesmesi yada herhangi bir pinle okumam mümkünse bunu yapmak için nasıl bir yol izlemem gerekir internette ve forumdaki konularda araştırdım fakat bu şekilde bir konu yada örnek bulmadım .

ete

#1
PT2272 nin bir kaç alternatifi mevcut. Hangisini yapmak istediğini açıklarsan daha uygun bir fikir verebilirim.
PT2262 ve PT2272 nin hem adres hemde data bacakları mevcuttur.
Adres bacakları genelde şifre ayarlamak için kullanılır. Data bacaklarıda bu amaçla kullanılabileceği gibi verici ve alıcı karşılklı ayarlanarak birden fazla alternatifle çıkış alınabilir. Önce birinci alternatife bakalım.
12 adet adres ve data bacağı mevcut olup şayet bir haberleşme yapıldığında her iki tarafta adres ve data bacakları aynı şekilde ayarlanmış ise PT2272 nin VT bacağından high çıkışı verilir. Şayet bacakların ayarı bir birini tutmuyor ise bu bacakta daima Low mevcuttur. Şimdi şifre uyumu var ise VT bacağı High vereceği için bu bacak direk bir pic bacağına bağlanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta PT2272 nin de 5V ile beslenmesi ve böylece PT2272 çıkışından 5V seviyesinde bir sinyal alınmasıdır. Şayet farklı voltaj ile besleniyor ise gerilim bölücü ile VT çıkışı 5V seviyesine düşürülüp pice girilmelidir.
Bu şekilde pic ile haberleşmenin yada şifrenin doğruluğu test edilebilir.

İkinci alternatifte diyelimki PT2262 tarafında 4 adet  data bacağını farklı şekilde kombine ettik ve bu bacaklara buton bağladık.
Hangi butona basıllırsa o bacak HIGH olacak şekilde bir ayarlama yapıldı ise aynı kombinasyonu PT2272 tarafında da almamız gerekir. Tabiiki baştaki A0-A7 adres bacaklarının her iki tarafta bir birinin aynı şekilde ayarlanması gerekir.
Bu durumda PT2272 tarafında data bacakları pic'e bağlanması gerekir.
Bu bacakların PT2262 tarafındaki karşılığında hangisi High yapılmış ise PT2272 tarafında da aynı bacak High olacaktır. Böylece pic 4 bacağı kontrol ederek verici tarafında hangi butona basıldığını kolaylıkla anlayabilir.
İşin temeli bu şekildedir.  Her zaman pic ile PT2272 nin voltaj uyumuna dikkat etmek gerekir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

protech06

Hocam yapmak istedigim verici kısımda 4 adet buton kullanılacak  alıcı kısımdada 4 adet pic cıksı var role takılacak.   adresleme ve ID nosu gerek yok ama lazım olursa her 2 taraftada aynı olacak sekilde ayalanacak. pic tarafından okuyacagım icin butona basılı tutuldugu surece ON konumu yada tersi olması onemli değil  pic tarafından bir kez okudummu geri işlemleri pic içerisinde yapacagım . 4 adet buton için hangi model kullanayım

ete

önceki mesajda 2. alternatifte açıklandığı gibi yapacaksın.
ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

protech06

Hocam yani verici kısımdaki pt2262 nin kac adet bacagını buton olarak kullandıysam alıcı kısımdaki pt2272 nin o kadar bacagını pice ayrı ayrı gircekmiyiz ?   Pt serisi entegrelerde aldıgı datayı dijital olarak gonderen tek bir pin yokmu hocam ?

ete

PT2262 nin son 4 adet biti data bacağı olacak. Bu bacaklara buton bağlayacaksın ve buton basılı değil iken bu bacaklar pull-down ile low da bekleyecek. Butonların diğer uçları +5V ta bağlı olacak. Butona basınca PT2262 nin data bacaklarına HIGH uygulamış olacaksın.

PT2272 tarafında butonlara karşılık gelen son 4 bit direk picin 4 adet bacağına bağlanacaktır.
2262 tarafında 1. butona basınca (D0 veya A8 bacağı) PT2272 nin D0 (veya A8) bacağı hemen high olacaktır. Butondan elini çekincede bu bacak hemen low olacaktır. İşte bu bacaklar pice bağlı olacak (d0-d3) veya (A8-A11 bacakları). Bu şekilde pic karşıda hangi butona basıldığını kolaylıkla anlayacaktır.

Bunları açıkladım ama konu hakkında bilgin eksik ve anlamakta güçlük çekiyorsun. Biraz data sheetleri incelersen daha detaylı bilgi alabilirsin.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

halidimran

ete hocam merhabalar. hocam ben 145027-28 ile yaptım devreyi ama rezonans ayarlarını yapamadım herhalde ki çalışmadı. bu devreyi çok güzel anlatmışsın benim bu devreyi acilen yapmam lazım. bana yardım edermisin lütfen. parçaları ve baskı devresi varsa çok sevinirim acil cevap bekliyorum. halid661@hotmail.com

ete

Dikkate dersen bir devre açıklamadım bir sistem açıkladım. Ortada şema yok ama olması gereken ne ise onu açıkladım. Bu nedenle bu devreyi yapacağım demekle hangi devreyi kast ettiğini anlayamadım.
Ortada devre olmayınca hali ile baskılı devrede olmaz tabiiki.

Aslında ne yapmak istediğini daha açık anlatırsan belki daha fazla yardımcı olabilirim. Gerçi olsa olsa iki ayrı sistem yapabilirsin.
Ya direk 4 butonlu bir elcik ile 4 adet çıkış kontrol edebilirsin. Yada tek kontrol olabilir. PT2262 veya PT2272 data sheetlerinde gerekli şemalar mevcut.
Bunların örnekleri aşağıdaki linkte yayınlamış olduğum ders notlarında da mevcut. Baştan söyleyeyim. Bazı denediğim projelerime için PCB hazırlar ve yayınlarım. PCB si olanları zaten bu şekilde veriyorum. Çoğu projeyi deney boardından çalıştırıp denediğim için onlara PCB hazırlamıyorum. 

http://etepic.com/index.php?topic=25.0

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

halidimran

Hocam yeniden merhabalar.
ben MC145027-28 decoder, encoder entegreleriyle yapılan (rf-ir) alıcı verici devresini yaptım ama devre çalışmadı. zannedersem R-C ayarlarını tam tutturamadım. bana yardımcı olun lütfen. acil... selamlar.

ete

Bu kadar kolay bir konuda takılmış olman hayret verici. Kolaylık şurada.
Verici entegresi olan 146026 nın data sheet'ine bakarsan orada 17 sayfada Figure 18. Typical Application diye bir tablo mevcut.

Bu tabloda Rtc , Ctc ve Rs değerleri vericiye ait olan direnç ve kondansatör değerleridir. Aynı hizada yer alan, R1 , C1 ve R2 C2 değerleride alıcıda kullanılacak direnç ve kondansatör değerlerini gösteriyor.
Tabloya bakarak standart malzemelere en yakın değerleri alman en doğrusu olur. Bana göre aşağıdakileri kullanmalısın.
Rtc=10K , Ctc=490 pf (470 kullanabilirsin) , Rs=20K   alıcıda ise R1=10K , C1=2n2  , R2=100K ve C2=3n9 (3,9 Nanofarad)

Ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

halidimran

hocam kesinlikle haklısın. benim de anlayamadığım bu herşeyi yaptım hem de en ince ayrıntılara kadar ama yine de çalışmadı entegre soketini lehimledim ki entegre değiştirme ihtiyacı olursa hemen değiştiririm diye aynen de öyle oldu ama yine de kaç entegre ile denediysem olmadı olmadı. benim aslında ihtiyacım olan şu hocam; iki veya üç kanallı rf-ir kumandayı kodlu olarak yapmak ama mümkünse her defasında kodu değiştirme imkanımın olması yani dip swich veya pic yardımıyla bunu yapmak, piclerden de anlamadığım için (yani yazılımından) mecburen bu entegrelere kaldım. hocam Allah için bana yardım edin. selam ve saygılar.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ete

Bence sen PT2262 (vericide) ve PT2272 (alıcıda) serisi ile çalış.
Bu serinin osc elemanı tek bir direnç Ayarlaması son derece kolay. Data sheetlerde örnek değerlerde verilmiş durumda.
Şemada var orada.
Bak OG arkadaşımız örnek şemada vermiş Bu şema alıcı şeması. Piyasa da hazır 4 girişili elciklerde satılıyor. Alırken PT2260 yada PT2262 li olmasına dikkat et.
Bu elciklerde genelde ya içinde bir dip sw vardır yada lehimle yapılan bağlantı şifresi sistemi mevcuttur.
PT serisi entegrelerin 8 adet adres bacağı ve 4 adet data bacağı vardır. Adres bacakları HIGH-LOW veya Z dediğimiz boşta bırakılır.
8 adetbacağı bu şekilde dip sw ile yada direk lehimleyerek adreslersin. Mesala şöyle yaparsın (A0 dan A7 ye kadar) 1-0-1-Z-Z-1-0-1 işte bu bir adreslemedir ve senn şifreni oluşturur.
Aynı adreslemeyi ALıcıda da yapman gerekiyor. Oraya da bir dip SW yerleştirir ve alıcıdaki PT nin adrese bacaklarını 101ZZ101 şeklinde adreslerin (şifrelersin)
Data bacaklarını vericide 10K ile Pull-down yaparsın bastığın tuş HIGH olur. (terside olabilir ama alıcıda bu terslik yaratır.)  Alıcıda data bacaklarının her birine transistörle sürülen birer Röle bağlarsın. Sonuçta vericide bastığın tuşun karşılığı alıcıda HIGH olur ve ona bağlı röle çeker. Al sana 4 kanallı kumanda işte. Son derece basit öyle değilmi. İstediğin zaman şifreleri karşılıklı olarak değiştirebilirsin.
Adres bacaklarını bir tarafta farklı adreslersen sistem çalışmaz. Her iki tarafta da adresleme aynı olmalıdır.

Bu sistemi ne amaçla kullanacaksın bilemiyorum. Yazılm işinden anlasan aslında daha güzl bir yolu var. Piyasadan hazır elcik alırsın bu vericin olur. Onu yukarıda anlattığım şekilde şifrelersin (adreslersin) . ALıcı tarafında bir pic kulanırsın yalnızca. Birde buton koyup gelen şifre bilgisini okumasını ve öğrenmesini sağlarsın. Böylece alıcı tarafı öğrenen kumanda şeklinde çalışır. Kaç tane şifre öğretirsen hepsi ile alıcı çalışır. Tabiiki bu anlattığım işin ticari boyutu. İyi bir programlama bilgisi gerektirir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

halidimran

ete hocam emeğine ve ilgine gerçekten teşekkür ediyorum. sizler gibi insanlar olmasa bizim gibi garibanlar ne yapar diye de düşünmeden edemiyorum. hocam benim de tam kafamdaki senin son bölümde söylediğin şeyler biliyormusun. hocam bunu hayata geçirmek için sırasıyla ne yapmam gerekirse ben hazırım bana ne önerirsin. istersen ben elcikleri temin edeyim. ama programlama işinden pek anlamam. aslında başka tarz entegrelerle çalıştım ama bu pic denilenlere yabancıyım biraz. bu konuda siz değerli öncülerimiz bir misyon alsa olmaz mı. veya bana elcikleri ve onlarla çalışan, öğrenen pic devresini sizden alabilirim. bana bu konuda ne dersiniz. selamlar...

zeka43

Ete Hocam bilgiler için teşekkürler
YK04 denilen bir alıcı verici takımı aldım pt2272 kullanılıyor
Sistem çalışıyor ama çok tutukluk yapıyor acaba nedendir
Alıcı ve verici kısmının şifrelemesini eşledim yani bir nolu pinleri sasiledim
Çalışıyor ama tutukluk yapıyor
Araştırıyorum henüz tam bir bilgiye ulaşamadım
Vt üzerinden transistör süren var tampon Buffer diye bahseden var
Pt2262 li bidr devre almaya dikkat demişsiniz onun için size sormak istedim