100KV kaskat bobin

Başlatan fractal, 28 Eylül 2009, 11:09:07

fractal

hocam şimdi  ben bu karttaki tetiklemeyi bir türlü göremedim ve ölçemedim.madem bu darbeli çalışıyorum ilk yapmak istediğim şeye döneyim.

diyorumki bir pwm kaynağı ile 0-24 vdc arasını kontrol etsemve solid state röle ile ve bir direnç ile bu bobini çalıştıramazmıyım.

böyle çalışırsa denedim çalışıyor.pwm frekansım kaç olmalı?araya koyacağım direnç kaç ohm ve kaç wat olmalı.ısınmayı nasıl engellerim.bu iş böyle olurmu?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

fractal

og hoca ne yapmalıyım?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

azimli

şu anda masamda 3 adet benzer çalışan bir devre var 2 tanede bozuk model var bizdeki devrede amaç araç bujisi tırnakları arasında ark oluşturup (ölçmedim ama tırnaklar arası atladığına göre en az 10kV. üstü olsa gerek zaten bobini doldurasıya sarıyorum 0,1 mm telle artık ne voltaj gelirse bahtımıza) bürülör kazanını veya doğalgaz-lpg kazanını yakıtını ateşliyor.elektrikli ocaklardada sizin devrenize benzer bir devre var ama arada hat trafosu olmadığı için daha önceden o sistemi dekarte edip trafolu kendi sitemimi oluşturmuştum.
devrenizin benzer hazır hali amacınız  iki hat arasında yüksek gerilim atlaması sağlamaksa piyasadada mevcut trafo modellerde var.(ac ve dc çıkışlı) 40tl den başlayan fiyatlarla.
devrenize pek yorum getiremiyorum zaten söylemek istediğimi mesajlarda yazmışlar.
size tavsiyem böyle ürünleri direkt kopyalama mantığına gitmeyin bu tür devrelerde özel üretim elemanlar ve sizi yanlış yönlendirebilcek bağlantılar hatalı olarak verilebiliyor.ve elemanların bazen pcb üzerindeki yol çap ve kalınlıkları dahi olayı etkileyebiliyor.hatta bir keresinde elektronik kart üzerine yeşil baskı altına dökme çip şeklinde gözle ayırt edilemeyen direnç ve diyotlar koyulduğuna bile şahit oldum.
siz devrenizden neyi amaçlıyorsunuz bu önemli baktınız devre kopyalanıp geliştirilemiyor bırakın kendi devrenizi amacınız uğrunda geliştirin kopyalama mantığı ve belirli bir devre üzerinden gitma mantığı bir noktadan sonra işe pek yaramayabilir.

OG

PWM ile sürersin ama yüksek gerilim elde etmek için basit anahtarlama daha iyi bir yöntem olur sanıyorum. Zaten bu da düşük period oranlı bir pwm dir.

Bobin enerjilenir, yeterince manyetik alan oluşması için bir süre beklenir ve enerjisi ani olarak kesilir, depolanan enerji tekrar elektrik olarak elde edilir. Tesla bobini dediğimiz de bu zaten. Ve hemen tekrar enerjilenir. Televizyon yüksek gerilim (EHT) de aynı mantıkla çalışır.

Frekansın ne olmalı sorusunu bilemem, bobinin endüktansına göre uygun frekans secmek gerekir, çalışan devredeki frekansı ölçerek daha kestirme olarak uygun değere sahip olabilirsin.

Direncin neden yanar, uygun değerde değildir veya devre uygun şartlarda çalışmıyordur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fractal

bendeki osc 20 Mhz karta takılı olan bobini çıkarıp deniyorum bobin  çıkışlarını ölçüyorum dc voltaj var ama frekansı yok.ne osc ile birşey ölçüyor neden ölçü aleti ile.
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

fractal

bu sitede bir çok yüksek voltaj sürücüsü var.ama ben bu bobini nasıl saracağım.bunu Türkiyede saran bir yer varmı?bendeki bobin sanrım flyback ama ordaki flyback bobinlere benzemiyor.

http://hmin.tripod.com/als/andysm/pages/sw-regs8.html
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

OG

Eski Tofaş Indiksiyon (ateşleme) bobinleri işinizi görür gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fractal

bendeki bobini tekrar ekliyorum.

http://img39.imageshack.us/img39/7937/sdc12114o.jpg


şimdi kaskat kısmının önündeki bobin flyback olmaz.cünkü netten gördüğüm kadarıyla o trafo gibi kara şeklinde bir nüvesi var.bunun nüvesi ise cubuk şeklinde.ozaman bu ignition bobini.ozaman burda iki farkı sargısı var.bu demir  nüvenin üstüne arada birşeyle iki farklı sargı sarılmış.şimdi elimde bu bobinlerden eski tiplerinin aralarında buşluk yoktu.resimdeki bobinde ise biraz sarım var arada boşluk var tekrar sarım var ve yine boşluk var.bunu neden yapmış?bu bobin nasıl sarlır.bunun hesaplamaları nasıldır?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

azimli

resimde görülen nüveden bende bir devremde arasıra yapıp kullanıyorum şu anda biride  önümde duruyor.
elinizdeki karkas sekonder taraf oluyor ve burda yüksek gerilim oluştuğundan sargı sipirleri dolayısıyla sekonder gerilimi eşit sipir ve gerilimlerde paylaştırılıp herbir bölmeye sarılıyor ve bölmeler arası geçiş çentik yarık kanallarıyla sağlanıyor en sonda sizdeki gibi şeffaf bir yüksek gerilim izolatör yapıştırıcısıyla bölmeler arası birbirini ve havayı görmeyecek şekilde ince bir izole tabakayla kaplanıyor.burda  karkas plastiğide yüksek gerilimde delinmeye dayanıklı bir malzemeden yapılıyor.
eğer böyle yapılmayıp normal bir trafo gibi sekonderi yalıtmadan ve paylaştırmadan sarılırsa sargı sipirleri arası 1,5-2kV. aralığında birbirine atlar ve sargı emayesini delip bobin özelliğini yitirir. ve devre bir çakıp birdaha  çakmaz at gitsin ondan sonra.

karkas orta kısmı delik ve burda genelde bir ferrit çubuk üzerine kalın tel az sipir mantığıyla (çünkü trafo yükseltici bir tarafo ve güç sabit dönüşümünden burda daha fazla akım dolaşıyor) ve sargı voltajıda 600 Volt altında olduğundan sargı sipirleri arası paylaştırılmadan ve kendi aralarında yalıtılmadan primer sargı sarılır.

ve genelde primer ve sokonder sargının birer uçları ortakdır.ve aralarında ve nüveden iyi yalıtılmış olmaları gerekmektedir.

hesaplamalar bu tür devrelerde trafo tarafında direkt olumlu neticeyi vermez bobin sarım tarafında illa denemeler yapılır.taki amaca uygun devre çıkana kadar.

fractal

hocam bunlardan bana yapabilirmisiniz.ben izolatör kısmını hallederim.polyester dökerim.tek önemli kısım boyutlaru aynı olsun.kaskat kısmınıda yaparım.fiyat konusundada anlaşırız umarım:)
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

azimli

devrenizin kontrol kısmı sizden olursa ben sizin devrenizin yalnızca çıkış elektriksel özelliklerini bildikten sonra elimdeki hazırdaki boş karkaslada işinizi görebiliyorsak ilk protatip ücrete tabi olmaz bile.yeterki sizin işiniz görülsün.

not:

yüksek gerilim bobin kısmında polyester iyi bir yalıtıcı olarak iş yapmaz.bu iş için özel karışımlı donunca çok iyi bir elektrik izolatörü olan malzeme var.böyle bir devrenin daha ilk başta denenmeden bile bu izolatör yapıştırıcı ile tatbiki gereklidir.ondan sonra ancak ve ancak denenebilir.ondan sonra zaten bu haliyle bobin olmadıysa tekrar izolatörü açıp bobini tekrardan sarma şansınız olmuyor artık onu atıyorsunuz.yeni plastik karkasa sarım yapmanız gerekiyor

elimdeki devre için ilk tasarladığımda 2-3 tane bobini feda etmiştim.

bendeki yüksek gerilim yalıtkan özellikli plastik karkas ölçüsü 2,5 cm. çapında 8 gözün toplam uzunluğu 3 cm. civarında bu bobin ölçüleri büyük geliyorsa yeni bir karkası projeye uygun tasarlayıp imal etmem gerekir.
tabi burda kontrol devresi ölçülerini konuşmuyoruz.

fractal

umarım bursadansınıdır özel mesaj attım
Restantum cogniscutur Quantum deligutur