opamp ile hassas direnç nasıl ölçülür?

Başlatan fractal, 22 Ekim 2009, 21:17:02

fractal

arkadaşlar çok hassas olarak ac yada dc akım geç iletken üzerindeki dirençi ölçmek istiyorum.bunu picin 18f serisi  işlemcilerdeki opamp  ile yapabilirmiyim.bu işin teorisi esasları nedir?ölçümümü daha düzgün yapmak için neler yapabilirim?

teşekkürler..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

aslan_korhan

Wheatstone Köprüsü ile ölçebilirsin.
Kullandığın dirençlerin toleransları ne kadar düşük ve ADC için kullandığın Referanz voltaj kaynağın ne kadar hassas ise o kadar hassas ölçüm yaparsın.
Tabi birde PIC'in ADC Bit uzunluğuda mümkün olduğu kadar yüksek olması gerekir. Örneğin 12Bit.
Bu da yetmez ise, daha yüksek hassasiyetli harici bir ADC kullanabilirsin...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

fractal

referans voltaj elemanı kullanabilirim.

1.işlemci ile 0-220ac voltaj nasıl nasıl ölçülür.
2.işlemci ile dc akım nasıl ölçülür.
3.yüksek dc akım nasıl ölçülür ?örneğin 5000amper gibi..
4.direnç nasıl ölçülür?

bunların tekniklerini öğrenmek istiyorum...
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

fractal

anladım forum sorularımdan usanmış..:))
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

mihri

Alıntı yapılan: "fractal"anladım forum sorularımdan usanmış..:))

Aslında soruların cevabı daha önce verilmiş olmalı (Bu forum olması şart değil). Biraz zahmet edip araştırarak cevaplarını kendin bulabilirsin. Takıldığın  konularda yardım istersen daha verimli olacaktır.
"Eppur si muove!"

tyildizak

@fractal, alınganlığı bırak:)

pic adc'si ile ölçebilirsin, arka arkaya pek çok ölçüm yapıp ortalamalarını alabilirsin, gerekirse daha yüksek çözünürlüklü harici adc entegreleri kullanabilirsin.


Alıntı yapılan: "fractal"
1.işlemci ile 0-220ac voltaj nasıl nasıl ölçülür.
2.işlemci ile dc akım nasıl ölçülür.
3.yüksek dc akım nasıl ölçülür ?örneğin 5000amper gibi..
4.direnç nasıl ölçülür?

bunların tekniklerini öğrenmek istiyorum...

bunlarla ilgili yöntemler forumda pek çok yerde anlatılmış, arasan birsürü öneri bulabilirsin aslında.

1. 230v ac voltaj trafo ile düşürülüp doğrultulup, filtre edilip uygun değerlere getirilerek (bölünerek) ölçülebilir, en kolayı bu olmalı. Ya da oversampling(yüksek örnekleme frekansı) metodu kullanılabilir, trafoya gerek kalmaz(gerilim bölücü ve adc kullanarak olmalı)

2.Dc akım, değeri bilinen bir dirençten geçirilir, direncin uçlarındaki potansiyel fark adc ile ölçülerek akım hesaplanabilir. Üzerinden akım geçen direç ısınacağından ve değerleri değişebileceğinden, ne kadar düşük değerli direnç kullanılsa o kadar iyi olur diye biliyorum, bu durumda elde edilecek potansiyel fark adc için çok düşük olacağından, bir dc yükselteç ile(op-amp) yükseltilerek değerlendirilebilir.

3.Yüksek dc akımla çalışmadım pek, birşey öneremeyeceğim, ama sanırım şu pahalı akım sensörleri kullanılıyordur ölçüm için(lem vs.)

4. Direnç , değeri bilinen bir başka dirençle seri gerilim bölücü olarak bağlanarak bölünmüş gerilim adc ile değerlendirilerek direncin değeri hesaplanabilir.


daha farklı, daha hassas yöntemler  vardır mutlaka, önemli olan işimizi görebilecek en pratik yöntemi seçip uygulamak

teknikelektronikci

3. soruya cevap verebilirmyim :)

akim trafosu ile :)

alinti

Akım transformatörleri tek
sargılı da olabilmektedir. Bu
uygulamada akımı
ölçülecek olan iletken
transformatörün primer
sargısı olarak kullanılmakta
sekonder sargısı olarak da
bir toroidal bobin
kullanılmaktadır.

veya acs 754 bir arkadasim kullandi gayet memnundu ki sanirim epey yüksek akim ölcebiliyoruz
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

teknikelektronikci

http://www.allegromicro.com/en/Products/Part_Numbers/0754/


ACS754
Current Sensor ICs

These parts are in production but have been determined to be NOT FOR NEW DESIGN or LAST TIME BUY depending on current range, temperature rating, and package style. Sale of this device is currently restricted to existing customer applications. The device should not be purchased for new design applications because of obsolescence in the near future. Samples are no longer available. Date of status change: May 4, 2009.

For the devices on LAST TIME BUY status, the deadline for receipt of orders is November 4, 2009. For existing customer transition, and for new customers or new applications, refer to the ACS756 and ACS758.

Features and Benefits
•Monolithic Hall IC for high reliability
•Single +5 V supply
•3 kVRMS isolation voltage between terminals 4/5 and pins 1/2/3 for up to 1 minute
•35 kHz bandwidth
•Automotive temperature range
•End-of-line factory-trimmed for gain and offset
•Ultra-low power loss: 100 嵽 internal conductor resistance
•Ratiometric output from supply voltage
•Extremely stable output offset voltage
•Small package size, with easy mounting capability
•Output proportional to AC and DC currents
Description
The Allegro ACS75x family of current sensor ICs provides economical and precise solutions for current sensing in industrial, automotive, commercial, and communications systems. The device package allows for easy implementation by the customer. Typical applications include motor control, load detection and management, power supplies, and overcurrent fault protection.

The device consists of a precision, low-offset linear Hall sensor circuit with a copper conduction path located near the die. Applied current flowing through this copper conduction path generates a magnetic field which is sensed by the integrated Hall IC and converted into a proportional voltage. Device accuracy is optimized through the close proximity of the magnetic signal to the Hall transducer. A precise, proportional voltage is provided by the low-offset, chopper-stabilized BiCMOS Hall IC, which is programmed for accuracy at the factory.

The output of the device has a positive slope (>VCC / 2) when an increasing current flows through the primary copper conduction path (from terminal 4 to terminal 5), which is the path used for current sensing. The internal resistance of this conductive path is typically 100 µΩ, providing low power loss. The thickness of the copper conductor allows survival of the device at up to 5× overcurrent conditions. The terminals of the conductive path are electrically isolated from the sensor leads (pins 1 through 3). This allows the ACS75x family of sensor ICs to be used in applications requiring electrical isolation without the use of opto-isolators or other costly isolation techniques.

The device is fully calibrated prior to shipment from the factory. The ACS75x family is lead (Pb) free. All pins are coated with 100% matte tin, and there is no lead inside the package. The heavy gauge leadframe is made of oxygen-free copper.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!