Pwm ile akımı kontrolü nasıl oluyor?

Başlatan t2, 16 Eylül 2010, 11:16:53

jeck

T2 merhaba acaba yukarıda belirtmiş olduğun devre akım akım kontrol için uygunmudur ?? Çalışır bir devremidir yani ??

t2


LukeSkywalker

Gayet mantıklı bir devre.  Op-amp tampon olarak kullanılmış. Haliyle girişteki gerilimin aynısı çıkışta da görüleceğinden, R1 üzierindeki voltaj aslında (v1-0.7V)/r2 olacaktır...

jeck

T2 teşekkür ediyorum.Bu devrede motor koyduğun yere şarj edilebilen pil koysam acaba ayarlı bir şekilede şarj edebilirmiyim.??birde biraz acemiyimde devrenin çalışma mantığını biraz anlatırsan çok sevinirim.

Klein

Alıntı yapılan: t2 - 28 Ekim 2010, 12:13:26
Normalde yük bağlayıp ölçüm yapmıştım.  devre çalışıyor. yük akımı sınırlandı gayet güzel.  ancak opampın tek olarak akımını ölçerken, yük kullanmadan ve kollektör açık olarak ölçmüştüm. Haliyle opamp da kendine düşen görevi yapıyor. akımı da o yüzden yüksek oluyormuş.

Demek ki yük bağlı değilken bunu pic ile algılayıp  opamp girişini  sıfırlamak gerekiyor. Yoksa zayıf olan kontrol kaynağımız göçecek.

Gerek yok. Beyze seri direnç gir yeter.

t2

#20
Alıntı yapılan: jeck - 04 Eylül 2011, 22:35:12
Bu devrede motor koyduğun yere şarj edilebilen pil koysam acaba ayarlı bir şekilede şarj edebilirmiyim.??birde biraz acemiyimde devrenin çalışma mantığını biraz anlatırsan çok sevinirim.

Pilin türüne göre şarjıyla ilgili  bazı formaliteler var. Ni-MH veya li-ion olması farkediyor yanlış bir durumda bil patlayabiliyor diye duymuştum.  Hatta bazı pillerin içinde kendi şarj çipi var. Cep telefonu  pilleri öyledir. Şarj edilecek piliniz belliyse  buna göre bir şarj aleti yapmanız lazım.

Bu başlıktaki devreler ise sadece akımı kontrol etmekten ibaret.  Sıcaklık, verilen toplam enerji ya da yükün gerilimi kontrol edilmiyor. Yükün direnci fazla ise gerçekten hesaplanan akım yükten akıtılamayacaktır. Bu da kontrol edilmiyor. Gerçek bir devrede  bunu kontrol etmeniz, gerekirse kırmızı bir ışık yakmanız, sesli uyarı vermeniz displayde göstermeniz yerinde olur.

Önceki sayfada bildirilen devrelerde motor yerine şarj edilebilen pil koyarsanız pili hesaplanan akımla şarj edersiniz. Fakat nasıl bir pil kodunuz? Kaç hücrelidir, transistör ne kadar ısınacak, soğutucu gerekir mi? Şarj ne zaman  duracak? Pilin dolduğunu anlamak için gerilim eğrisine bakılıp nasıl hesap yapılacak bunlar önemlidir. 

Belki de sizin pil kısa sürede şarj edilmesi gerekmiyor bu yüzden sadece direnç ile akımı sınırlasanız yeterli olabilir. PWM diye ısrar etmeye gerek olmayabilir.

Çalışan hazır bir devre bulabilirseniz önce buna bakmanızda yarar var. Pilin tipi  belli değilse nasıl bir devre yapacağınız da belli değildir.


Basit pil şarj cihazı

Otomatik NICAD/NIMH Pil Şarj Cihazı