Lazer Pcb Printer Projesi (Herkesi yardıma bekliyorum.)

Başlatan computerboy, 21 Ekim 2010, 15:29:29

erhanzeynel

Yazıcı hp 6L yanılmıyorsam. Çıkış fırınlama ne durumda, çalıştırıyormusunuz? Eğer toner yapışması için halen yeterli gelmiyorsa kuartz soba gibi bir ön ısıtıcı ilave edilebilir. Yalnız toner drum undaki kaplamaya ısının bir zararı olur mu diye bir çekincem de var.

computerboy

Akşam denedim yavaş yazan 5L yazıcıdada aynı toner dağılma sorunu oldu. leserjet 1100 ve 5L ile deniyorum

Fırınlamayı devre dışı bıraktım zaten fırınlamanın amacı kağıt üzerine bırakılan tonerleri yapıştırmak. bana bu aşamada fırınlama ihtiyaç olmuyor toner dağılmadan plakete çıksa mükemmel olacak ha ayrıca A4 kağıdına çıktı alıyorum tonerde hiç dağılma olmuyor ve mükemmel sonuç veriyor dağılma sadece plakette oluyor bir püf noktası var ama kavrayamadım. statik elektrik ile ilgili ama belki arkadaşlar fikir yürütebilir. birde elastik yapıya sahip pcb ile denesem ben bulamadım dram etrafından geçerken oval bir şekil oluşturup tonerin yapışmasını sağlayabilir diye aklımdan geçiyor.

NOT: Elastik pcb almak istiyorum ama konyada bulamıyorum istanbulda olsun izmirde olsun bir çok pcb firması ile görüştüm yurt dışından getirmemiz lazım elimizde ince olarak 0.8 mm pcb var dediler o esner heralde. elinde numune pcb olan varsa alabilirim.

justice_for_all

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

computerboy

Evet üstad her şekilde denedim olmuyor. plaketi statik elektrikten arındırmak gerekiyormuş deşarj edilecekmiş yazıcının deşarj ünitesi pcbde işe yaramıyor.

http://www.teknikdolum.com/v5/dokumanlar/112-laseryazici.html
Likteki yazıda 4-TRANSFER İŞLEMİ: kısmında biraz bilgi var.

iyildirim

PCB işi benim de dert ettiğim konulardan biri.
Anladığım kadarı amatörler için ile tam bir çözüm yok. Bu başlıkta lazer yazıcının nasıl çalıştığını daha iyi anlamama rağmen; lazer yazıcı ile PCB oluşturma işi için de sanırım bakır gibi iyi iletken olan bir maddenin noktasal olarak statik elektrik ile yüklenmesini sağlamak gerekiyor. Ki bunun nasıl olabileceğine dair hiç bir fikrim yok.
Sadece belki gelişebilir umuduyla termal transfer;  fax, barkod yazıcıları gibi yazıcıları modifiye edebilirmiyiz diye bir düşüncem var. Gördüğüm kadarı ile bunların üzerindeki mürekkep aside dayanamasa da Fe3Cl' ye dayanabilir görünüyor ve çözünürlükleri de 0.1 mm gibi değerlere inebiliyor.

Hoşçakalın


frkcn

Daha yeni biryerde okudum ama şu an hatırlamıyorum neresi olduğunu bu mürekkeplerin aside dayanan türde olanları var mış.. Yazan kişi tecrübelerine dayanarak söylüyordu.
Bugün ömrümün geride kalan son günü...

computerboy

Permanent mürekkep, onunlada denemem oldu kartuş tıkanma sorunu ayrıca mürekkep dağılma sorunu oluşuyor artı çok yavaş ama sonuçlar memnun edici diyebilirim.kafaya koydum lazer ile yapmak için mutlaka bir yöntem olmalı  üniversitedende destek alarak inşallah hedefimize ulaşırız ulaşırsak ki ulaşırız o zaman çok ucuz maliyetle pcb yapacağız.

mustafa_cmbz

http://www.barissamanci.net/

mürekkep olayından burada bahsediliyor ayrıca barış abinin çalışmaları oldukça ilgi çekici bilmiyorum belki aramızdan biridir ama tanışmak kısmet olursa ellerinden öpmek isterim....bizim ufodan yapıyormuş :)


tbayraktar

Dostum bir de fuseri iptal ederek( ısıtmayı keserek ve hatta silindirin plakete bakı yapmasını da engelleyerek) dener msisin? Eğer sonuç düzgün ise plaketi fırında ya da ocak üzerinde ısıtarak toneri yapıştırabilirsin diye düşünüyorum. Sonuçta plaketteki dağılma ısınma ile tonerin eriyip, (plaket kağıt gibi emici ve gözenekli olmadığı için emmemesi nedeniyle) baskı uygulanmasından kaynaklanıyor da olabilir.

erhanzeynel

sorun kaynagini cozmek açisindan plaketi asitte tamamen erittikten sonra baski almayi deneyebilirmisiniz? Sorun bakirin elektromanyetik akimi keserek tutunmayi engellemesinden kaynaklaniyorsa, bakiri ortadan kaldirinca sorunda ortadan kalkmali.

elektronik333

Bu konuyu yeni gördüm deneme devreleri yaparken hep aklımdan geçirmişimdir ahh vaktim olsada bende denemeler yapabilsem. Bu tür işler için yapılmış makineler olduğunu duymuştum ama bizim işimiz kendi makinamızı yapmak. Baskı devre denemelerimden edindiğim tecrübelerime göre sorun parlak zemin sorunu kağıttan plakete basarken pcb yi önce kısa süreliğine yakıp yani bakır çok hafif pembeleşince toner daha iyi tutunuyor bence bunu deneyin bunu anlamanın yolu baskı devrenin birde bakırsız tarafına baskı alın bakalım ne oluyor sorun bakırdanmı yoksa parlak ve kayganlık mı. Isıtma konusunda bişey diyemiyeceğim belki mutlaka gerekli belkide sorun da olabilir denemek gerekli ama ısıtma gerekliyse şayet bunu kağıt ile aynı kefeye koymayın bence.
Bulaşık süngeri ile temizledikten sonra asitte çok az bekletin ve artık plakete hic birsey deyirmeyin sanki filmleyecekmişsiniz gibi saç kurutma ile iyici kurulayın ve karşıdan ısıtarak baskınzı alın inş bu sefer olur.

erhanzeynel

yok. Benim dediğim ap ayrı bir konu. Bakırın elektromanyetik akımı engellemesinin baskıda sorun oluşturmasından şüpheleniliyor. Bence bakırı tamamen erittikten sonra çıktı alın, sorun ekranlamadan mı yoksa malzeme kalınlığındanmı kaynaklanıyor görelim.

computerboy

Alıntı yapılan: erhanzeynel - 27 Kasım 2010, 23:51:03
yok. Benim dediğim ap ayrı bir konu. Bakırın elektromanyetik akımı engellemesinin baskıda sorun oluşturmasından şüpheleniliyor. Bence bakırı tamamen erittikten sonra çıktı alın, sorun ekranlamadan mı yoksa malzeme kalınlığındanmı kaynaklanıyor görelim.

Erhanzeynel dediğinizi tam anlayamadım bakırı eritince plaket üstünde metal kalmayacak o zaman baskı yollarını nasıl oluşturacağız.

Ayrıca yazıcı ısıtıcı ünite zaten devre dışı  bazen düzgün yazdırıyor bazen bozuk nedenini bir anlasam ona göre çözüm üretmeye çalışacağım ama bulamıyorum elastik yapıya sahip plaket bulsam onunlada deneyeceğim konyada 2 çeşit pcb var başka yok bulamıyorum en azından birileri tedarik edip bana yollayabilirse (ücreti bana ait olacak) daha hızlı çözüme ulaşabiliriz diye düşünüyorum artı preje bitince tüm detayları ile burada paylaşacağım.

http://www.pbase.com/mark10970/lexmark_e260_hack&page=1 biraz araştırdım bu linkteki projedede aynı sorun oluşuyormuş 20. 30. seferde anca düzgün çıktı alınabiliyor. 

erhanzeynel

Merhaba.
Bahsettiğim denemeyle sorunun bakır kaplamadanmı yoksa malzeme kalınlığındanmı kaynaklandığının tehşisini koyabiliriz. Bunda amaç mamül elde etmek değil, tehşis koymak. Bu yüzden plaketin hiçbir yüzünde bakır olmamalı.