Bicolor ledmatrix katod transistor secimi?

Başlatan manyak52, 06 Ocak 2011, 15:16:21

manyak52

Konu icin uygun yermi bilmiyorum. Yonetici arkadaslar uygun yere tasirlarsa memnun olurum.
Ebayden aldigim 2 renkli led matrixlerle fazla arastirmadan baski devreyi tasarladim ve yaptim. herseyi lehimleyince katod transistorlerinin secimini yanlis yaptigimi anladim. Bu devreye benim koydugum s8550 yerine ne onerirsiniz.  Yalniz baski devredeki transistorun base'i ortasinda. Yeni transistoru eskisinin yerine takicagim icin buna gore cevaplarsaniz memnun olurum.
her matrixte 8 piksel her pikselde 2 renk oldugu icin ve 3 sutun matrix kullandigim icin tek satirda 48 adet led oluyor. Herbiri calisiyorken bu 960ma lik akim demek oluyor.

[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/1539/ledmatrix.th.jpg[/img]

[IMG]http://img266.imageshack.us/img266/1138/asdkpg.th.jpg[/img] [IMG]http://img840.imageshack.us/img840/633/asd2w.th.jpg[/img] [IMG]http://img14.imageshack.us/img14/8484/asd1co.th.jpg[/img]

Resimlerde soldaki kisim yesilin anodu. alttaki baglanmamis delikler kirmizinin anodu. sagdaki kisim ise ortak katod.
Simdiden tesekkur ederim.

manyak52


murataltas

her seferinde bir ledin yanmasını sağla programı ona göre yaz. Ozaman transistöre ihtiyacın kalmaz.

Ferhat Özdemir

Kardeş bacak olayı işi bozuyor. Yoksa herhangi bir BD transistor işini rahat gorurdu. Ayrıca transistorun PNP olması ayrı bir dezavantaj. Aklima gelen şuan sadece 2SA1020 transistor. Bunun Beyzi orta uc degil ama, cevirip takman kalın bacaklı transistorler gibi zor olacagini sanmiyorum.
Aşağıdaki linkte transistorun tüm bilgilerini gorebilirsin.

http://www.onsemi.com/pub/Collateral/2SA1020-D.PDF

manyak52

Cok tesekkurler cevap icin. Birsey daha sorayim. Cahilligimi bagislayin transistor hesaplamasini bilmiyorum. Benim kullandigim transistor de pnp idi fakat nedense base'ine ground verdigimde uzerinden akim geciriyor. Bunun nedeni nedir? Onerdiginiz transistorun baseini direk 595 ile besleyebilirmiyim mesela?

Ferhat Özdemir

Zaten oyle olması gerekiyor. PNP ve NPN olmak zere iki tür transistor vardır.

NPN transistorler pozitif polarite ile tetiklenirken, PNP transistor ise negatif polerite ile tetiklenir.

Aslında devreni buna gore tasarladigini dusundugumden söyleme geregi duymadım. PNP transistoru tetiklemek icin negatif polarite uygulayip pozitif cikiş alirsin. Yani negatif polarite uygulayip negatif cikis PNP ile alamayabilirsin, ancak transistoru ters polerite altinda caliştirirsan bu dedigim olur.

manyak52

Bilgi icin cok tesekkurler. Anladigim kadariyla benim burada NPN kullanmam gerekiyordu zaten. Az once evde buldugum bc337yi denedim. Calistirmayi basardim. Pazartesi ilk is 24 adet bc337 almak olacak. Insallah calisir :) Bu arada bu devre ilk baski devre tecrubem.