pic18F mi Atmega128 mi?

Başlatan tayfunaki, 09 Ocak 2011, 13:46:02

fatihkuzucu

Sizin işleri biraz bildiğimden o tip uygulamalarda gereksiz pahalı olabilir renesas. Arrow ile görüşmeniz gerek. Ama desteğin yukarıda belirttigim sebeplerden cok cok az oldugunu göreceksiniz.
Exp.Kits http://tinyurl.com/3qhs8pm   Küçük adamların, küçük fikirleri... Büyük adamların, büyük hayalleri...

malpaslan1979

http://www2.renesas.eu/contact/offices/index.html

Renesas Electronics Europe GmbH
Izmir Office
Sehit Fethi Bey CD 36/17 Kat. 6
35210 Izmir-Çankaya
Turkey
Fon: +90 232 4 66 21 - 10
Fax: +90 232 4 66 21 - 99

cenko

#17
selam beyler bende aynı olaylardan ötürü sıkıntılar çekiyorum ama belli bir mesafe kat ettim.başıma gelen olay şu bir rulo açma makinesini 16f628a ile otomasyonunu yaptım sistemde 22kw bir giyotin makas , 10kw bir silindir , 5kw ta konvayör motoru bulunmakta pnömatik valfler falan var programda bir switch var switch kapanınca program başlıyor.neler oluyor 1-silindiri durduruyorum  , 2-konveyörü durduruyorum , 3-giyotin makasta malzeme kesiliyor (ortalama 250 kg civarında yalnış keserse ayvayı yiyorum tabii) malzemeyi çarparak durduran bir pnomatik kapı var kesmeden sonra açlılıyor falan filan.buraya kadar olan herşey elektromekanik fakat sistem kontrolü 16f628a ile olunca program dışı çalışmalar gözlemledim.örn yanında kaynak mak. çalıştırıp kaynak yaptım oluşan parazitten sanki birisi switc'e dokunmuş gibi program program başladı.daha sonra program ortasında malzeme geçtiğini anlamak için bir switc daha var sanki malzeme geçmiş gibi program atlamaları , program resetlemeleri falan filan.PANO için kontaktör çekmesi de aynı sorunu yaratıyor (motor kablolarını çıkartıp denedim acaba motor mu? parazit yapıyor diye hayır motor parazit yapmıyor kontaktör bobini yapıyor ;fakat motor (5kw) daha büyük olursa paraziti motorun kendiside yapabilir onu denemedim.)
ÇÖZÜM....1-) 7805 iyi bir regülatördür ama lm2575 üzerindeki LC filtresi falan schotky diyodu biraz daha regülasyon yapar ve enerji dalgalanmalarını  emer (osilaskopta tes ettim)tabi lm2575 kullanınca biraz daha kalbin rahat oluyor buda başka...
ÇÖZÜM...2-) otomasyonda kullanılan programı başlatıcı butonlar v.s. elektriksel koruma ve filtreleme devresiyle korumaya alınmalı.

[IMG]http://img819.imageshack.us/img819/5632/harmonikkoruyucu.png[/img]

şekil-1 de program çalışır bağlantı doğrudur fakat harmonikli bir ortamada sanki butona basılmış gibi yapabilir.
şekil-2 de benim tasarladığım basit bir koruma devresidir.şu anda yaptığım otomasyonda kullandığım kısımdır.butona dokunulduğunda enerji anında pic pinine gitmez önce şarj olmuş soldaki kondansötürü boşaltır daha sonra dirence paralel olan kondansatörünü doldurur bu belli bir enerji akışı sağlandıktan sonra pic girişi 5v seviyesinie çekilmiş olur.devrede kullanılan elemanların değerlerini osilaskopta deneme yanılma ve testler sonunda belirlenmiştir.sistem dalgalanmalarında ve harmonik oluştuğunda pic girişindeki bu enerji emici devre ile sistem çalışması daha stabilize edilmiş olur.
şekil-3 teki ise 1tane daha direnç eklenerek enerjinin daha geç pic pinine gitmesi sağlanmış olur.

ÇÖZÜM...3 devrenin eksisi (-) topraklanmalı
ÇÖZÜM...4 devreye yüksek akımlı (500mA~2A) hızlı diyotlar (25ns~75ns arası) ters paralel bağlanarak devre şok etkilerden enerji geritepmelerden(flyback) korunmuş olur
ÇÖZÜM...5 baskı plaketteki ground pcbnin boş kalan yerlerini dolduracak şekilde dağıtılmalı
ÇÖZÜM...6 devrem daha profesyonel olsun istiyorsanız optokulör kullanarak sistem switchlerini (yukardaki koruma devresi dahil) mikrokontrolcüye götürünüz.
ÇÖZÜM...7 her ihtimale karşı FARADAY kafesi
ÇÖZÜM...8 iyi bir besleme tabiki ; yaptığınız devre ortalama 200 mA çekiyor diyelim siz gidipte 250MA lik bir adaptör yada trafo bağlamayın 500mA~1A lik bağlayın
ÇÖZÜM...9 aşırı soğuk ve aşırı sıcaklarda çalıştıracaksanız ısı kontolü yapmanız gerekmektedirÖrneğin soğuk bir ortamda çalışacak devre o zaman devreyi bir kutu ile kapayıp içeride ekstradan bir besleme bu beslemye bağlı basitbir ısıtıcı+fan veya emayeli tel alıp uygun kalınlıkta ve akım değerini hesaplayarak bir ısıtıcıda yapabilirsiniz ; tam tersi fazla sıcaklıkta yine fanla soğutma yada daha serin bir ortamdan hortumla devrenin buluduğu ortama hava akışı sağlayarak devreyi sıcaktan koruya bilirsiniz

NOT:eğer devrenizi test etmek istiyorsanız (harmonikli bir ortama götürmeden önce)bir adaptör alıp devrenin yanında açıp kapatın.bende yıldırım marka 2.5A 15V luk bir adaptör var.devreyi başka bir beslemeden besliyorum yada pilden besliyorum fark etmiyor adaptörü 1metre uzaklıktan açık kapatıyorum devrede sapıtmalar başlıyor.pic'in pin girişinde 3~5V luk ani dalgalanmalar oluyor.(koruma devresini yaptıktan sonra dalgalnma yok oluyor.

Devre testini yapmak için  bir tesla bobini bile yaptım oda dalgalnmaya sebep oluyor.koruma devresi olduğunda yine bir şey yapamıyor...



scaemteitn

Konu sanki biraz sapmış gibi. Bence pic18 ama yeni serilerini tercih etmenizi öneririm. Ortasında K falan olanlar var hem yeni versiyon hem daha ucuz(18F87K22 vb).  Kullanacağınız mcu ne olursa olsun smd kılıf olsun bence.

Erol YILMAZ

Mümkünse dahili osilatörlü bir model olsun...

ilhan_mkp

hocam dahili osilatör dediğiniz kristal olayı yokmu yani ?

M_B

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

esensoy

Alıntı yapılan: Allegro - 20 Ağustos 2011, 23:30:00
Mümkünse dahili osilatörlü bir model olsun...
dahili osilator sıcakta sapıtmaz mı?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: emresensoy - 21 Ağustos 2011, 00:46:27
Alıntı yapılan: Allegro - 20 Ağustos 2011, 23:30:00
Mümkünse dahili osilatörlü bir model olsun...
dahili osilator sıcakta sapıtmaz mı?

Yaptığınız işe göre değişir bu, 

Sıcak misal kaç derece? 
Ve hangi zamana bağlı özellikler aktif durumda ?

UART için problem olmaz iken Canbus problem çıkartabilir...

-Hasan-

Merhaba Arkadaşlar;

Atmel ile ilgili bir sorum olacak; başlık ile pek alakalı değil, Atmel ' e yabancı olduğum için tek bir sorum olacak, bu yüzden tek bir soru için konu açmadan bu başlık altında soruvereyim dedim.

Bilindiği gibi PIC ' lerde kullandığımız osilatörün frekansı 4 ' e bölünüyor. Yani 20 Mhz kristal bağladıysak, işlem yapma hızımız 5 Mhz oluyor. Atmel ' lerde de böyle bir şey var mı acaba? Bir ara ATTINY2313 göz gezdirmiştim sanki yok gibi.

Atmel:
Alıntı YapUp to 20 MIPS Throughput at 20 MHz

20 Mhz --> 20 MIPS diyor. PIC ' de 40 Mhz --> 10 MIPS oluyor.


tyildizak

#25
Alıntı yapılan: Hasan Oguz - 02 Eylül 2011, 14:53:31
20 Mhz --> 20 MIPS diyor. PIC ' de 40 Mhz --> 10 MIPS oluyor.

Doğrudur. Ama bir de pll konusu var tabii.

Yine de birbirine denk sınıflarda atmel her zaman daha hızlıdır.


@cenko,  şebeke filtresi kullanıyor musunuz merak ettim doğrusu, hiç bahsi geçmemiş...
Ben sorun yaratan etkilerin  genellikle hava yoluyla değil, besleme üzerinden devreye ulaştığını düşünüyorum, şu kontaktör konusu gibi.

Ek olarak, buton girişleri için bazı önlemler almışsınız ama  buton test mantığınız ters, butonların low-aktif çalışması tercih edilmeli.

fryrmnd

@tyildizak
hocam neden buton aktif low  olmalı?

tyildizak

Parazitlerin mcu bacağını lojik 0 kabul edilen bir değere çekmesi, lojik 1'e yükseltmesine göre daha zordur.

Okan AKÇA

parazitler dediginiz gibi mclr ucunundan gelmez osiatör yüksek harmonikten belki susturabilir. genel yapılan hata besleme kaynagının düzgün tasarlanılmaması analog ve dijital girişlerin izolasyonsuz yapılması mcu besleme kaynagınla başka aşırı akım ceken bir cihazın sürülmesidir degilse mclr yada osilatorden kesinlikle sorun yaşamassınız.

LukeSkywalker

Tam okuyamadım cümlelerinizi ama sürülen elemanları optik izole malzemeleri ile ayırmanızı tavsiye ederim.