Araba alternatörleri kaç devirden sonra elektrik üretmeye başlıyor.

Başlatan remzi, 19 Mart 2011, 10:35:32

remzi

Evimin çatısına ufakda olsa bir rüzgar jeneratörü kurmayı planlıyorum. Biraz çalışma yaptım bu konuyla ilgili. Kanatları felan Türkiyeden bulabiliyorum ama alternatörler ciddi pahalı. Onun için araba alternatörü kullanayım diyorum. Ama alternatörler 800-900 devirden sonra elektrik üretmeye başlıyorlarmış.Konjektörü çıkarıp elektronik bir regülatör koysam yerine ve uyartım devresini biraz zorlasam yine 800-900 devirdemi elektrik üretir.
Bu alternatörlerle tecrübesi olan varmı? Veya kayışlı bir sistemmi düşünmem gerekiyor.

Tavsiyeniz nedir?

İyi çalışmalar...

remzi

Kullanacağım kanat sayısını değiştirsem formülde neler değişiyor?
3 değilde 4 kanatlı kullansam nasıl olur?

remzi


alayli

Konuyla ben de ilgileniyorum. Google'da araştırdığım ve Discovery Channel'deki belgesellerde izlediklerimden anladığım kadarıyla; klasik rüzgar türbinlerinde kullanılan 3 veya 4 kanatlı sistem ev çatısı gibi görece alçak kalan yerlerde hele hele de şehir içlerinde çok verimsiz kalıyor. Yurtdışında ev çatılarında genelde dikey rüzgar türbinleri kullanıyorlar. Bunlar helezon veya spiral yapılı farklı fiziksel yapıda türbinler. Muhtemelen hesapları da farklıdır. Avantajlarının başında daha dengeli olmaları sebebiyle daha az vibrasyon ve gürültü oluşturmalarının yanısıra, çok daha düşük rüzgar hızlarında da çalışabilmeleri geliyor diye biliyorum.

Aşağıdaki linkte yer alan resimlere göz atmanızı tavsiye ederim.
http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=vertical%20wind%20turbines&wrapid=tlif130053930004611&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1259&bih=823
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

askuzucu

artık dikey eksenli türbinler oldukça az ve özel yerler dışında kullanımı kalmadı diye biliyorum. Sebebi ise sürekli ters yönlerde maruz kaldıkları mekanik gerilme ile erken bozulmaları.Araba alternatörlerinin rotoruna tornayla oluk açıp neomidyum mıknatıslar yerleştirilmesi gerekli.Sarımları da sökülüp yenilenirse düşük devirlerde yeterli voltajı verebiliyor.

Mucit23

Bana kalırsa sabit mıknatıslı motorlar bu iş için daha uygun olur. Mesela bu elektrikli engelli araçlarının motorları.

H@S@N

bu iş için dışarıdan uyartımlı dinamolar kullanılamazmı.yanlış hatırlamıyorsam bu dinamolara ne kadar uyartım gerilimi verilirse dinamodan alınan gerilim o oranla artıyor..yanlız tam hatırlayamadım bilgi yanlışlığı varsa özür dilerim..
satılık STM32F4-Discovery kit...

The Gariban


The Gariban


The Gariban


remzi

Hesaplamalardan sonra kafamda birşeyler şekillenmeye başlandı. Yanlız kanat sayısını arttırınca formülde nelerin değişeceğini göremedim.

Birde yeni konu açmak istemedim burdan devam edeyim. Alternatörün devirini arttırmak için 10a bir redüktör gibi birşey yapmam lazım. Kanatları en az zorlayacak ve kayıbı en az redüktör hangisidir. Kayışlımı yapsam yoksa dişlimi daha iyidir.
Veya hazır satılanı varmı bu sistemlerin?...

Mucit23

Kesinlikle dişli kullanmanızı tavsiye ederim. Kayışlı sistemlerde sürtünme kaynaklı kayplar çık fazla oluyor. En esnek kayışı kullansanız bile dişli daha verimli kalıyor.

The Gariban


remzi

Müstakil evim var. Çatısına koymayı düşünüyorum. Kırılmasından dolayı pek sıkıntım yok ama sesini bilmiyorum. Bu tip rüzgar jeneratörleri çok ses çıkarırmı ki? Daha önce yakından çalışanını bile görmedim.
Aslında hazır sistemlerde var. İstanbulda bir firma Amerikan malı Rüzgar jeneratörünü (2KW) Herşey bitmiş 2500 usd diyor. Birde 600W lık bir sistem var oda 700 Euro civarı. Bu rüzgar jeneratörü işinde parayı kaldıran Alternatör. Düşük devirde yüksek güç verebilen alternatör 1000-1500W lığı 1000 usd civarında.

Bilmiyorum bakalım ne olacak karar vermedim daha...