RC Modelling

Başlatan sezgin05, 07 Mayıs 2004, 09:53:39

mmengi

zaten vericiyi ayarlamak sorun olmuyor saw ile yaptığınızda ölçmeye bile gerek kalmıyor. Ama alıcıyı bunalmışın dediği gibi ayarlıyorsunuz ama benim vericim 450 mhz de yayın yapıyor ama alıcı tamam çalışıyor ama acaba 450 yimi alıyor yoksa ikinci harmonik olan 900 mhz. demi çalışıyor yada ara harmoniklerden birisi olabilir. elimde 1ghz. frekans metre var ben direk olarak taşıyıcı frekansı görmek istiyorum ama çeşitli noktalardan yaptığım ölçümlerde tam bir netice alamadım.

Erkan Gench

Sanırım bu iş için bir spektrum analizörüne ihtiyacınız olacak.
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

z

Alıntı yapılan: "mmengi".... benim vericim 450 mhz de yayın yapıyor ama alıcı tamam çalışıyor ama acaba 450 yimi alıyor yoksa ikinci harmonik olan 900 mhz. demi çalışıyor yada ara harmoniklerden birisi olabilir. elimde 1ghz. frekans metre var ben direk olarak taşıyıcı frekansı görmek istiyorum ama çeşitli noktalardan yaptığım ölçümlerde tam bir netice alamadım.

Anten ardından gelen ilk RF amp. çıkışındaki sinyali frekansmetrenin yakalaması çok zor. Elinizde geniş bandlı rf yükselteç varsa onu frekansmetreye, yükseltecin girişinide bu ilk katın çıkışına dokundurabilirsiniz. Ancak alıcıdaki osc yi tamamen susturmanız gerekir.
Bu şartlarda frekansmetre yayın başladığı anda 450Mhz gösterecektir. Kim 450 ye engel olacakta 900Mhz yükseltilecek?

Bence sistemin, ana taşıyıcı dururken 2.hormonicten etkilenmesi imkansız.
Antenden sonra herhangi bir filitre devresi yok, dolayısı ile taşıyıcı ve varsa harmonicleri hep beraber yükseltilecek. (*)

Ardından alıcıdaki osc bu frekansdan etkilenip besleme akımını değiştirecek. Bu şartlarda 2.hormoniğin birinci harmoniğin önüne geçmesi için osc nin 900 mhz civarında salınması lazım. Böyle olsa bile 900Mhz lik osc nin antenden alınan 900Mhz lik 2.hormanicle etkilenmesi mümkün.

Ancak ana taşıyıcının daha büyük genlikte olması nedeniyle 450Mhz osc yi daha çok zorlayacaktır.

Alıcı mükemmel seçici olmadığı için 450Mhz civarındaki herhangi bir taşıyıcıdan etkilenecektir.

Yapılacakların en mantıklısı, alıcıdaki osc yi fazla yükleyip frekansının değişmesine izin vermeden salındığı frekansın 450 Mhz civarında olup olmadığına bakmak olacaktır.

(*) Alıcı girişindeki tek katlı Rf yükseltecin çokda işe yarayacağını sanmıyorum. Bu devre yükseltme işlevinden çok, antene nesnelerin yaklaşması sonucunda alıcı osc nin frekansının kaymaması vede bu oscnin anten üzerinden yayın yapmaması için konulmuştur. Bu işlere ek kazanç da yapıyorsa ne ala.

Dolayısı ile alıcı devre osc si 900Mhz de olsa 450Mhz de olsa 450Mhz lik yayından etkilenecektir diye düşünüyorum. (Bilimsellikten uzak sezgisel bir cevap oldu)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mmengi

Alıntı yapılan: "bunalmis"
Yapılacakların en mantıklısı, alıcıdaki osc yi fazla yükleyip frekansının değişmesine izin vermeden salındığı frekansın 450 Mhz civarında olup olmadığına bakmak olacaktır.

fazla yüklemekten kastınız sanırım alıcının anten girişini saw ile yapılmış bir osilatörün çıkışını bağlamak olabilirmi ve yine bu alıcı devre için konuşursak bu frekansı hangi noktada görmek gerekiyor benim için en önemlisi bu.

tahya

Modeller için vericiler bölümünde Radyo Kontrol adı altında başlık açılmıştır  Model elektronik'le ilgilenlerin dikkatine :P