Parazitik kapasitorler

Başlatan Libertador, 11 Haziran 2004, 08:11:35

Libertador

Dun okudugum bir yuksek lisans tezinde parazitik kapasitelerle ilgili bir yazi vardi. Yazida parazitik kapasiteyi mikrodenetleyicinin beslemelerine ne kadar yakin koyarsak o kadar iyi olacagi soyleniyordu. Buraya kadari zaten benim de bildigim bir seydi. Yazinin devaminda iki Vdd gerilim bacagi ve iki toprak bacakli bir mikrodenetleyicide (motorola) her iki besleme bacaklari arasina da parazitik kapasitor yerlestirilmesi gerektigini soyluyordu. Iste tam burada kafam karisti. Ben mikrodenetleyicilerin bacaklari arasina alisa geldigi gibi 100nF mercimek kondansator bagliyorum. Fakat devrede iki tane PIC16F84 veya bir tane PIC16F877 oldugunda ne yapmamiz optimum sonucu verecektir? Iki ayri yere de 100nF mi baglamak yoksa iki ayri yere de 50nF mi baglamak? Esasinda kapasite degerinin cok da onemli olmamasi gerekiyor ama yine de standart olarak nasil bir uygulama yapildigini merak ettim.
Ayrica Motorola mikrodenetleyicisindeki diger besleme bacaklarinin A/D donusturucu icin oldugu belirtiliyor. Beslemenin kilif icerisinde yapilmamasinin sebebi ne? Referans gerilimlerini disaridan ayarlayabiliyorsun. O halde bunun da parazitlikle ilgili olmasi gerekiyor. (mu?)

Son olarak Besleme kaynagina paralel olarak 470uF yaninda 1uF 'lik kondansator de baglaniyor. Bunun tam olarak mantigi nedir? 470+1 =471'den  daha mi fazla anlam iceriyor?

Iyi calismalar.

cozturk

Büyük ihtimalle paralel 1uF elektrolitik olmayan türdendir. Daha önce bir arkadaş açıklamıştı bu paralel bağlanan kondansatörün sebebini:
Malum elektrolitik kondansatörlerin içinde rulo gibi kıvrılmış halde duran elektrolitik madde ve 2 adet iletken var. bu özelliğinden dolayı bobin bileşeni de oluyor. İlgili parazitik frekanslar bu bobinden geçip toprağa gidemiyor. Fakat 100n bağlarsak bunda sarım filan olmadığından toprakla paraziti kısa devre ediyor.

aster

istenmeyen ripıllar için en uygun değerler 10n ila 100n arası değerler
aslında kapasitelerinde bir çok tipleri var bunları tiplerine göre nerde nasıl kullanılacağı bir detay yapılsa iyi olur
mesela rf devrelerde her tip olmuyor ot yolmamak için o tipi kullanmak zorundasın

Erol YILMAZ

Lojik devrelerin iyi tasarlanmis olanlarinda ! her entegrenin basinda bir tane 100nF cinsi kondansator konuyor. Bu lojik entegrelerin (CMOS) lojik degisikliklerde ani ! akim ihtiyacini bu kondansatorler sagliyormus. Aksi halde resetvari hareketler gormek mumkun. Ayrica pic te CMOS bir entegre.

ADC cozunurlugu yuksek olan MCU larda ve ADC lerde analog besleme ile digital beslemeyi birbirinden ayiriyorlar. Cunku bu ani akim i$i olcum yapilacak yerdeki gerilimi oynatiyor. Dolayisiyla 24 bit ADC'nin 14-16 bit ADC 'den farki kalmiyor. Bu problemler 10 bitten sonra onemli hale geliyor. Bu konuda ayrintili sema cizim vs www.analog.com AN lerinde var.

sezgin05

Bu tür devrlerde kullanılacak 100nf.(gelenek olmuştur artık) kondansatörlerin seramik değil tantal olması tercih edilir.Dielektrik maddenin türünden dolayı...

z

Öncelikle parazitik kapasiteyi yanlış anlamda kullanıyorsunuz.

Parazitik kapasiteye kaçak kapasite de denir, bir elemanın iki ucu arasına istenmeyen ama var olan kapasite demektir.

Mesela yan yana duran iki kablo arasına, mesela bir bobinin sargıları arasında mesela bir entegrenin girişi ile şasesi arasında yada bir IC nin girişi ile çıkışı arasında kapasite konmadığı halde kaçak kapasiteler vardır bunalara parazitik kapasite deriz.

Gelelim entegre uçlarına konan kapasitelere,

Bir eleman, beslemeden aniden akım çekmeye kalkarsa akım yolu üzerindeki kablolar, baskı devre hatları ani akım isteğine engel olurlar.

IC uçlarına konan minik kapasiteler (seramik) IC için çok kısa zaman dilimlerinde akü görevi görürler ve ani akım istekleri burdan karşılanır.

470uF ye paralel 1uF ye gelince,

Elektrolitik kapasiteler yüksek frekanslarda saf kapasitif davranmazlar. Bu nedenle de uçlarına paralel küçük değerli seramik, tantal vs kapasite eklenir. Frekans yükseldikçe elektrolitik olmayan kapasiteler baskın olmaya başlar.

ADC de analog besleme pinine gelince,

Özellikle yüksek çözünürlükteki ADC lerde çok küçük voltaj artımları dahi dönüştürüldüklerinden ADC elektroniği, beslemedeki oynamalardan etkilenerek yanlış dönüşüme neden olabilir. Bu nedenle digital ve analog besleme uçları IC çıkışına ayrı pinlerle çıkartılmıştır.

Bunun anlamı eğer lüks gelmeceyekse, ADC beslemesini Digital beslemeden değil ayrı bir beslemeden yap demektir.

Genelde ya ayrı bir besleme, yada Digital beslemeye 1 ohm direnç üzerinden bağlanır ve kondansator ile besleme filitre edilmeye çalışılır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Libertador

Alıntı yapılan: "bunalmis"Öncelikle parazitik kapasiteyi yanlış anlamda kullanıyorsunuz.

470uF ye paralel 1uF ye gelince,

Elektrolitik kapasiteler yüksek frekanslarda saf kapasitif davranmazlar. Bu nedenle de uçlarına paralel küçük değerli seramik, tantal vs kapasite eklenir. Frekans yükseldikçe elektrolitik olmayan kapasiteler baskın olmaya başlar.

Benim gordugum butun orneklerde 1uF baglaniyor. Bu kapasitenin elektrolitik olmayani da mi var?
Bu arada terim konusuna dikkat etmemisim kusura bakmayin.

cozturk

Evet 1uF tın elektrolitik olmayanı da var. fiyat olarak diğerlerinden daha pahalı idi. hani şu sarı 470n olur ya, onların daha büyüğü.