R-S-T Nedir ?

Başlatan Mucit23, 30 Ekim 2011, 22:34:34

Mucit23

Arkadaşlar Trifaze gelirimlerde RST fazlar neye göre isimlendiriliyor. Sonuçta 3 faz 50 hz aralarında 120 derece faz farkı var. RST nin özel bir açılımı varmı. Asıl merak ettiğim konu şudur. Elimizde Trifaze bir jeneratör olsun ve faz faz arası 380 volt 50 HZ gelirim üretiyor. Bu 3 faz gelirimi alıp Bana Buraya bağladığın kablo R fazı, şuraya bağladığın kablo S fazı, oraya bağladığın kablo T fazıdır diyebilecek bir cihaz varmıdır? Kısacası RST fazları nasıl belirlenir.

z

Faz sırasını gösteren aletler var. Onlarla RST yi bulabilirsin.

3 kablo dan herhangi ikisiniin yerini değiştirirsen bağlantı yanlış olur. 3 kablonun kesin kez sırasını belirlemek mümkün değil. Birisini R kabul edersin. S ve T yi bu kabule göre bulursun.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Anladım demek istediğinizi. Jeneratörleri şebekeye bağlarken kullanılan cihazlar sanırım sadece jeneratörden çıkan fazların şebeke fazlarıyla çakışmaması için Hem frekansı hemde faz sırasını eşitlemesi gerekiyor. Ama anlamıyorum. Nekadar frekans 50 hz ve fazlar aynı olsada yinede çakışmalar olmazmı.?

Mucit23

Teşekkür ederim sorumun cevabını öğrendim ben :)

mudipasa

#4
Alıntı yapılan: Mucit23 - 30 Ekim 2011, 23:35:58Teşekkür ederim sorumun cevabını öğrendim ben :)
@Mucit23 Sorunuzun cevabını merak ettim. Paylaşabilir misiniz? Gerçi uzun zaman olmuş ama araştırma yaparken gördüm.

Mucit23

R=Reference
S=Second
T=Third

tunayk

Alıntı yapılan: Mucit23 - 30 Ekim 2011, 22:44:40Anladım demek istediğinizi. Jeneratörleri şebekeye bağlarken kullanılan cihazlar sanırım sadece jeneratörden çıkan fazların şebeke fazlarıyla çakışmaması için Hem frekansı hemde faz sırasını eşitlemesi gerekiyor. Ama anlamıyorum. Nekadar frekans 50 hz ve fazlar aynı olsada yinede çakışmalar olmazmı.?

Jeneratör ile şebeke çok özel haller haricinde birbirine hiç bir zaman bağlanmaz. Otomatik geçiş ünitesinde iki kontaktör olur . Şebeke yok iken jeneratör tarafı çeker ve sistemi besler. Şebeke geldiğinde jeneratör tarafı bırakır ve şebeke tarafı çeker. Frekans, voltaj, faz sırası  eş olsa bile şebeke ile faz açısı eş değilse havai fişek gösterisi olabilir.  :D

Senkron çalışan jeneratörlerde tüm parametreler eşitlendikten sonra yük devreye alınıyor ve otomatik regülasyon devri sabit tuttukça sistem dengeli yükleniyor.

z

#7
Bunun icin eski bir teknik var. Islem elle yapiliyor.
Ben denemedim sadece okuduk.

220v iki adet lamba seri baglanir.
Bu sekilde 3 lamba grubu olusturulur.

R1, R2 arasina bir lamba grubu
S1, S2 arasina bir lamba grubu
T1, T2 arasina bir lamba grubu

Baglanir ve lambalar izlenmeye baslanir. Lambalar yavasca kizarir cok yavas sekilde parlamaya baslar sonra tersine sonuklesmeye baslar ve nihayetinde soner. Sonra ayni olaylar tekrar eder. Bu yanip sonme hizi kaynaklarin frekanslari arasindaki fark kadardir.

Iste lambalarin sondugu zaman dilimi yakalaninca acele etmek gerek birazdan yanacak cunku.

Bu zaman yakalaninca ya Allah ya Bismillah iki enerji kaynagi paralellenir.

Ama o saltere ya da her neyse anahtarlama cihazina kumanda eden ben olmak istemem.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

malpaslan1979

#8



Forumda paylaşılmıştı...

z

#9
Bu sema faz sirasi tespiti icin.

Iki AC kaynak paralel baglanacaksa hem ayni fazlar ayni fazlara baglanacak.
Hem de ayni isimdeki iki faz ayni faz acisinda olacak.

Barajdaki santralden gelen R fazi ile senin jenaratorunun R fazi arasindaki faz farki her sey olabilir. Amac bu faz farkini sifirlamak. Daha dogrusu faz farki sifir oldugu anda paralel baglantiyi yapmak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com